Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Textilhigiénia a hatóság szemszögéből

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Textilhigiénia a hatóság szemszögéből"— Előadás másolata:

1 Textilhigiénia a hatóság szemszögéből
Dr. Németh Irén Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály 2005. november

2 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló évi XI. törvény 2. § (1) A Szolgálat felügyeletet gyakorol az ország közegészségügyi-járványügyi viszonyai felett. Ennek keretében (6) A járványügyi tevékenység körében a Szolgálat b) irányítja és ellenőrzi ..., a fertőtlenítést...; f) dönt a járványügyi tekintetben felhasználásra kerülő, külön jogszabály szerinti fertőtlenítőszerek és fertőtlenítő eszközök forgalomba hozataláról; h) szakmai felügyeletet gyakorol a kórházhigiénés tevékenység felett;

3 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézked. -ről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 35. § Fertőtlenítés A fertőtlenítés szakmai irányelveit, az alkalmazható fertőtlenítőszereket és eljárásokat a „Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ által időszakosan kiadott „Tájékoztató a fertőtlenítésről” című szakmai –módszertani kiadvány tartalmazza.

4 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
3. számú melléklet a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelethez A fertőtlenítés végrehajtása kórházban és egyéb fekvőbeteg-ellátó intézményben Kórházban a megelőző fertőtlenítő eljárások közé elsősorban a következők tartoznak: ...a szennyesruha raktár, a mosoda, a szennyes fertőtlenítő mosása ... A kórházban folyó fertőtlenítés módját szakszerűség és hatásosság szempontjából a kórházi higiénikus rendszeresen, az illetékes városi intézet időszakosan - szükség esetén soron kívül is - ellenőrzi. Az ellenőrzést - a műveletek megszemlélésén túlmenőleg - indokolt esetben mintavétellel és a levett minták laboratóriumi vizsgálatával is ki kell egészíteni.

5 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
3. számú melléklet a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelethez Megelőző fertőtlenítés nem- egészségügyi intézményben A megelőző fertőtlenítésnek ki kell terjednie azokra az anyagokra amelyek fertőződésük esetén tömeges fertőzést okozhatnak. A fertőtlenítést szakszerűség és hatásosság szempontjából az ÁNTSz illetékes városi intézete időszakosan, az ÁNTSz illetékes megyei intézete szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Pl. Szállodák Szociális létesítmények, stb.

6 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
3. számú melléklet a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelethez Egészségügyi szervek feladatai a fertőtlenítéssel kapcsolatban Alapellátás orvosa ÁNTSz Városi Intézete időszakosan és szúrópróbaszerűen ellenőrzi a megelőző fertőtlenítés végrehajtását, szakszerűségét és hatásosságát nyilvántartja a fertőtlenítőszereket és eszközöket ÁNTSz Megyei Intézete kórházban, rendelőint. folyó fertőtlenítő tevékenység oktatás Kórházi higiénikus OEK szakvélemény, irányelvek kidolgozása Mosoda ellenőrzés: városi intézet, vagy megyei intézet

7 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
Klinikai és járványügyi bakteriológia Dr. Czirók Éva V FERTŐTLENÍTŐ MOSÁS A mosógépek (mosási technológiák) hatékonyságának ellenőrzése Tiszta textíliák ellenőrzése V FERTŐTLENÍTŐSZEREK

8 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
Az egészségügyi textíliákkal kapcsolatos „kritikus területeteket” egészségügyi ágazati műszaki irányelvek szabályozták. Az európai jogharmonizációs folyamat részeként, az Országos Kórház- és Orvostechnikai Intézet javaslatára ezen szabványokat hatálytalanították. A MSZT adatbázisa nem tartalmaz Európai Direktívához kapcsolódó Európai Szabványt bevezető Magyar Szabványt!

9 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
O E K Dezinfekciós Osztálya „Tájékoztató a fertőtlenítésről” című módszertani kiadvány (A vonatkozó, hatályon kívül helyezett Műszaki Irányelvek, Szabványok alapján) Fertőtlenítő mosás Termodezinfekciós mosási eljárás Kemo-termodezinfekciós mosási eljárás 6. 2. A mosási technológia fertőtlenítő hatékonyságának bakteriológiai ellenőrzése. Mosógépek fertőtlenítő effektusát félévenként legalább egy alkalommal kell ellenőrizni.

10 Vizsgált készü- lék száma
Egészségügyi Intézményekben működő mosógépek mikrobiológiai hatásfokának vizsgálata. vizsg. éve Vizsgált készü- lék száma Vizsg. száma megf. % nem megf. 2000. 393 844 783 92,8 61 7,2 2001. 394 801 745 93 56 7 2002. 418 819 796 97,2 23 2,8 2003. 438 928 894 96,3 34 3,7 2004. 436 809 794 98,2 15 1,9

11 Egészségügyi Intézményekben működő mosógépek mikrobiológiai hatásfokának vizsgálata.

12 Textilhigiénia – alapvető jogszabályok, irányelvek.
O E K Dezinfekciós Osztálya „Tájékoztató a fertőtlenítésről” című módszertani kiadvány (A vonatkozó, hatályon kívül helyezett Műszaki Irányelvek, Szabványok alapján) 6. 3. A tiszta, fertőtlenített textíliák vizsgálata Gyakoriság nincs megjelölve Tiszta textília ellátás folyamatában kritikus pontok nincsenek meghatározva Epidemiológiai vizsgálat adatai alapján

13 Textilhigiénia- anyagellátási folyamat minőségi elvárások
A textíliák szükséges mikrobiológiai minőségét a szándékolt textilhasználat határozza meg. A mosodába szállított, szennyes textíliák a használat környezetéből jelentős számú mikro­organizmussal vannak szennyezve. A mosoda célja, hogy a textíliák kontaminációját a fertőtlenítő eljárás keretében megszüntesse és a követő rekontaminációtól megóvja, amíg azok át nem kerülnek az ügyfél felelősségi területére. Bizonyos esetekben, ahol a mikrobiológiai minőséggel szemben különösen szigorú követelmények érvényesek- pl. kórházak műtőiben és immunhiányos, v. égési sérültet kezelő részleg stb. -a kezelést sterilizációval kell lezárni. A mosoda jó kezelési gyakorlata a meghatározott mikrobiológiai minőség elérésének előfel­tétele.

14 Textilhigiénia- anyagellátási folyamat minőségi elvárások
Néhány országban ezt már nemzeti irányelvek szabályozzák. Magyarországon sajnos a hatályon kívül helyezet Irányelvek helyett még nem születtek meg a nemzeti szabályzó dokumentumok. A vonatkozó EU-Irányelveket, illetve Szabványokat bevezető magyar szabványok megjelenéséig az OEK Tájékoztatóban kerül meghatározásra néhány fontos kritérium.

15 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
Újrafelhasználásra tervezett termék esetén a gyártónak meg kell adni : azon alkal­mas eljárásokat, amelyek segítségével az újrafelhasználás lehetségessé válik, beleértve a tisztítást és fertőtlenítést csomagolást sterilizációs eljárásokat az újrafelhasználások számát, lehetséges korlátozásait; amennyiben a gyártó különbséget tesz a termék kritikus és kevésbé kritikus területei között, ezen területek leírását.

16 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
A kezelt textíliák megfelelő mikrobiológiai minőségének biztosítása érdekében az anyagellátás minden szintjén el kell végezni a biokontaminációs ellenőrzéseket: Mosoda Szállító Felhasználó

17 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
Építészeti és műszaki-higiéniai követelmények vonatkozásában: épületek; szaniter létesítmények; víz- és csatornaellátás; légtechnikai berendezések és légáramlatok; géppark.

18 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
A textilekkel, anyagokkal és kezeléssel kapcsolatos higiéniai követelmények specifikációk; beszerzés irányítása; víz felülvizsgálata; raktározás; kezelés; hulladékkezelés; szállítás; munkahelyi étkező; mérő és felügyelő berendezések ellenőrzése.

19 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
A személyzettel szembeni higiéniai követelmények az alábbiak vonatkozásá­ban: kézhigiénia, személyi higéne; orvosi alkalmassági vizsgálatok. Tisztítási és fertőtlenítési terv helyiségek és területek; készülékek és berendezések; tisztító és fertőtlenítő eljárások; tisztítógépek karbantartása; a mikrobiológiai hatékonyság irányítása.

20 Textilhigiénia- Gondolatok a megfelelő minőségű textília biztosítás kapcsán
Kártevőirtás A személyzet higiéniai oktatása A higiéniafelügyeleti intézkedések felülvizsgálata A higiéniával kapcsolatos intézkedések végrehajtásának ellenőrzése (Ha a textil-anyagellátás feltétele lenne minőségirányítási rendszer működtetése - milyen egyszerű dolga lenne az ellenőrző -, felügyelő hatóságnak!)

21 Textilhigiénia a hatóság szemszögéből
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Textilhigiénia a hatóság szemszögéből"

Hasonló előadás


Google Hirdetések