A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

Algoritmusok.
Algoritmusleíró eszközök
ÉRZELMI FELSZABADULÁS TECHNIKA RÖVIDEN, KÉPEKBEN.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Korpusz-alapú szövegfelolvasó rendszer fejlesztése
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
EMLÉKEZÉS.
Az összehasonlító rendezések
Szintaktikai elemzés február 23..
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
A digitális számítás elmélete
A baloldali kék egyenesnek melyik a folytatása? Nézd különböző távolságokból!
Bevezetés a pszichológiába
A szövegszerkesztés alapjai
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Számítástudomány alapjai
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Az emberi tanulás.
10. tétel Az 1–3 éves gyermek beszédérzékelésének jellemzői
Operációkutatás eredete
Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes.
Speciális tanulási nehézségek
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Rövidtávú memória Munkamemória.
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
A „diszes” problémák korai jelei
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Kognitív Profil Teszt.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Programozás, programtervezés
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
..
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
EMBERI EMLÉKEZET ősz Szőllősi Ágnes
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
SZFP II Kompetenciamérés
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Kognitív és emotív jelentés
Tanulási technikák A tanulási stratégiák.
Örömteli és eredményes matematikatanulás
Kognitív Profil Teszt.
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA

A RTVSZM FOGALMA,SZEREPE Rövid távú=jelen idejű memória: az információk megtartása addig, amíg a reakció nem történik meg (motoros, vizuális auditív/verbális) Az információk kiegészítése, korrigálása Sorrendek átvitele a HTM-ba

A LISTENING SPAN (LS) A hallási mondatterjedelem teszt magyar változatát Janacsek Karolina, Mészáros Tímea, Tánczos Tünde és Németh Dezső készítették el. Komplex munkamemóriát vizsgál (frontális lebeny) Olvasni tudó és nem tudó gyermekek/felnőttek mérésére egyaránt alkalmas. Objektív képet ad az emlékezeti kapacitásról, kiküszöbölve az olvasási képességekben mutatkozó egyéni különbségeket. Vizsgálati szituáció: egyéni, direkt vizsgálat Eszköz: LS tesztlapok, jegyzőkönyv

HALLÁSI MONDATTERJEDELEM TESZT A vizsgálatvezető felolvassa a teszt mondatait egyesével, és a vizsgálati személynek minden mondat után meg kell állapítania, hogy a hallott mondat igaz vagy hamis. Példa: A lombhullató fákon ősszel megsárgul a levél. I/H Fán termő, keserű növény a répa. I/H feladathelyes válasz „A lombhullató fákon ősszel megsárgul a levél.” „Fán termő, keserű növény a répa.” „igaz” „hamis” levél répa

HALLÁSI MONDATTERJEDELEM TESZT Az első válasz ellenőrzi, hogy a vizsgálati személy valóban odafigyel a mondatok tartalmára, feldolgozza és megérti azokat. Ha a vizsgálati személy állandóan helytelenül válaszol arra, hogy igaz-e vagy hamis az állítás, akkor vagy tapadás, vagy feladatértési probléma lehetséges. A mondatok végén álló, megjegyzendő szavak mindig ragozatlan főnevek. A mondatok érthetőek minden életkori csoport számára.

A mondatok utolsó szavait az elhangzás sorrendjében kell visszamondania, először két mondat után, majd három, négy stb., egészen addig, amíg a megfelelő szavakat a megfelelő sorrendben mondja vissza. A teszt 3 sorozatból áll (I.II.III.), a végső terjedelmi értéket a 3 sorozat eredményeinek átlaga adja. Ha a gyermek már a 2 mondatból álló sorozatot sem tudja helyes sorrendben visszamondani, akkor a teszt értéke abban a sorozatban 1 lesz. TESZT FELVÉTELÉNEK MENETE

Ha a vizsgálati személy rosszul válaszol az igaz/hamis kérdésre, de helyesen idézi fel a megjegyzett szavakat, a vizsgálatvezető elfogadja az adott blokkot. Ha igaz/hamis válasza többször eltér a tesztben leírtaktól, de utólag tud érvelni válasza mellett, akkor azt el kell fogadni, mivel az igaz/hamis döntések célja nem a tudásfelmérés, hanem a figyelem fenntartása. A teszt felvétele során egy állandó ritmust kell fenntartani. Ha sokáig gondolkodik a vizsgálati személy az igaz/hamis döntésnél az rosszabb teljesítményhez vezethet, mert közben elfelejtheti a korábban megjegyzett szavakat. TESZT FELVÉTELÉNEK MENETE

HALLÁSI MONDATTERJEDELEM TESZT Ha a vizsgálati személy nem tudja helyes sorrendben felidézni az adott blokkon belüli összes szót, akkor áttérünk a következő sorozatra, ahol ismét kétmondatos blokkal kezdünk. Minden sorozatban a még helyesen felidézett szavak számát jegyezzük fel. Példa: a 4 mondatos blokk utolsó két szó sorrendjénél hibázott, akkor abban a sorozatban 2 lesz a teljesítménye A három sorozat átlagát tekintjük a végső terjedelmi értéknek.

Életkori övezet (év) Átlag 4-61, , , , , , , , , , , 85