SZENIOR KORÚ SZAKEMBEREK FOGLALKOZTATÁSI LEHETŐSÉGEI A HAZAI VÁLLALATOK KÖRÉBEN Baracsi Mária Ph.D hallgató, Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Szenior.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
GKI Zrt., Kutatások az idősödő idősödő munkavállalók helyzetével kapcsolatban Magyarországon Demográfiai öregedés és gazdasági aktivitás MGYOSZ.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A projekt általános szakmai célkitűzései
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A munkaerő-felmérés módszertana
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Célközönség kutatás – a kínálat Dr. Szabó-Tóth Kinga ME BTK Szociológiai Intézet Cédrus-Net konferencia, Miskolc, május 21.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Karriermenedzsment Egyén Szervezet.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Társadalmi tudatformálás
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Készítette: Farkasné Veres Edina
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Közvélemény- és piackutatási igazgató
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA
Előadás másolata:

SZENIOR KORÚ SZAKEMBEREK FOGLALKOZTATÁSI LEHETŐSÉGEI A HAZAI VÁLLALATOK KÖRÉBEN Baracsi Mária Ph.D hallgató, Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Szenior tudáskormányzás CÉDRUS – NET program c. Nemzetközi konferencia Miskolc, május 21.

Mottó „Az öregedés kérdései a társadalom egésze számára jelentenek kihívást és az egész társadalmat teszik próbára.” Simone de Beauvoir

Demográfiai – társadalmi körkép re a munkavállalási korú népesség nagysága várhatóan 18 %-kal fog csökkenni; -65 éven felüliek száma pedig 60 %-kal növekedni fog; -Magyarországon a statisztikák alapján 2050-ben a lakosság 33 százaléka 60 év feletti lesz; -Világviszonylatban az idősek száma minden más társadalmi csoporténál nagyobb számban növekszik, és 2050-re a kétmilliárdot is elérheti. Forrás: Mapsontheweb

Előfeltevések és téveszmék Az elmúlt 10 évben az 50 éven felüliek munkakeresési hajlandósága nőtt, a 60 éven felüli korosztály továbbfoglalkoztatása minimális mértékű; A nyugdíjba vonulás okai között jelentős súllyal szerepel a megromlott egészségi állapot, nem- csak a rokkant, de az öregségi nyugdíjban részesülőknél is; A munkavégzés fő motivációja a jövedelemszerzés volt; Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért állásvesztők – éppen életkoruk miatt – az átlagosnál jóval nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak újra munkához jutni; a gazdasági stagnálás körülményei között az idősebb generációk foglalkoztatása jelentős mértékben gátolhatja a fiatalok munkához jutását.

A kutatásról Időtáv: 2015 január-június hónapban Módszer: személyes mélyinterjúk és számítógéppel támogatott telefonos interjúk Mintavétel: 100 hazai vállalat (KKV-k és multinacionális vállalatok) Cél: megismerjük a magyarországi vállalatok 50 éven felüliek foglalkoztatásával kapcsolatos szokásait, tapasztalatait és jövőbeli elképzeléseit – önkéntesség elterjedése Mintahiba: eredmények +/-4,5 százalékponttal térnek el attól, amit az összes magyarországi vállalat megkérdezésével kaptunk volna Kérdőív: 19 kérdést tartalmaz 4 kérdéscsoport köré szervezve – jelenlegi helyzet mellett méri a lehetséges foglalkoztatási hajlandóságot is a vonatkozó feltételrendszer rendelkezésre állása mellett.

Vállalati méret szerinti bontás

Eredmények – mit tekint a vállalat értéknek? - a CSR helye a vállalati kultúrában? -Munkaerőpiaci öregedés - 50 éves korhatár: -Nem kíván állást foglalni: 50% -Egyetért: 22% -Nem ért egyet: 28% szaktudás növekedése és személyiség meghatározó szerepének kiemelése -CSR programmal a válaszadók mindössze 14 %-a rendelkezik (nevesített); -CSR elvek a válaszadók 66%-nak vállalati kultúrájában tetten érhetőek: élethosszig tartó tanulás, sokszínűség és sokrétűség támogatása, pro bono együttműködés más szervezetekkel, civil szervezetek munkájának támogatása, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítése, társadalmi problémák iránt nyitott munkavállalói szemlélet ösztönzése ; -Kritika: CSR nem divat, hanem a vállalati kultúra része kell, hogy legyen egy jól működő vállalatnál!

Eredmények - SCR elvek megjelenése a vállalatoknál

Eredmények – a fiatal vs. idősebb korúak foglalkoztatása - vállalati képzési rendszerek beágyazódottsága Pozitív irányú és erős kapcsolat mutatható ki a szenior munkavállalók foglalkoztatása és a vállalati kultúra és értékrend ismerete, felhalmozott szaktudás, lojalitás és a fiatal munkavállalók „betanításában” játszott szerepe között; Semleges a szenior korúak foglalkoztatása szempontjából a korábbi képzési ráfordítás nagysága; A szenior korú munkavállalók nyugdíjazást követően történő továbbfoglalkoztatását indokolja: – Szenior korú munkavállaló kompetenciáinak felértékelődése a belső vállalati folyamatok / protokolok / sztenderdek tekintetében: 72% – Új munkavállalóval szemben támasztott speciális igény: 27% – Új munkavállaló kiválasztásának költség és időigénye: 39% Diverz képzési rendszer a KKV-k esetében is, hangsúly a házon belüli képzéseken, konferenciákon, szemináriumokon DE nem jellemző az interneten / intraneten történő képzés (csak a nagyvállalatok esetében) és ritka (16%) a posztgraduális képzések (MBAm, Ph.D) támogatása. A válaszadók 100%-a nagy jelentőséget tulajdonít a szenior munkavállalóknak a tudásmenedzsment folyamatában, a vállalati képzési programokban minden korcsoport részt vehet.

Eredmények – a szenior korú szakemberekkel szemben támasztott elvárások (képességek és kompetenciák) - rugalmas foglalkoztatási formák jelenlegi alkalmazási lehetőségei és gátló tényezői Pozitív irányú és erős kapcsolat mutatható ki a szenior korú szakemberek atipikus foglalkoztatása + stressztűrő képesség, önbizalom, flexibilitás, együttműködésre & csoportmunkára való alkalmasság, problémamegoldó képesség között; Eltérő értelmezés vállalatméret és tevékenységi kör függvényében: – Termelő vállalatok esetén lazább kapcsolat mutatható ki az atipikus foglalkoztatás és a Gazdasági – jogi ismeretek & gazdasági összefüggések megértésének képessége között – Szolgáltató vállalatok esetében pedig felértékelődik a vevőorientáltság és a digitális kompetenciák megfelelő szintű ismerete. A nyelvtudás, járművezetési ismeretek és technikai / műszaki / barkácsolási képesség szerepe a vállalati méret növekedésével átalakul és növekvő tendenciát mutat.

Eredmények – a szenior korú szakemberekkel szemben támasztott elvárások (képességek és kompetenciák) - rugalmas foglalkoztatási formák jelenlegi alkalmazási lehetőségei és gátló tényezői -Atipikus (rugalmas) foglalkoztatás jelenleg preferált formái: -Részmunkaidős foglalkoztatás -Határozott idejű foglalkoztatás -Megbízási szerződéses jogviszony létesítése -Bevezetés alatt álló atipikus (rugalmas) foglalkoztatási formák: -Munkaerő-kölcsönzés -Osztott munkakör -Számos KKV a válságmenedzsment eszközeként tekint az atipikus (rugalmas) foglalkoztatás lehetőségeire: rövidített munkahét bevezetése a vállalati elbocsátások helyett. -A nagyvállalatok és multinacionális vállalatok gyakorlata ettől jelentősen eltérő, az otthoni munkavégzés (szellemi szabadfoglalkozásúak), részmunkaidő foglalkoztatás közkedvelt. -Termelő profilú vállalkozások esetében számos forma nem értelmezhető.

Eredmények – nemzetközi foglalkoztatási trendek ismeretére és a jó gyakorlatok alkalmazására a szenior korú foglalkoztatás érdekében Ismert és alkalmazott nemzetközi foglalkoztatási gyakorlatok: - Rövid, határozott idejű foglalkoztatás bevezetése (főként eseti jelleggel, projektekhez kapcsolódó foglalkoztatás) - Részmunkaidőben történő foglalkoztatás bevezetése - Szabadúszók / külső tanácsadók alkalmazása - Rövidített munkahét bevezetése - Heti egy otthoni munkanap engedélyezése Kizárólag nagyvállalatok és multinacionális vállalatok által alkalmazott gyakorlatok: -Családbarát munkahely kialakítása -Heti egy otthoni munkanap engedélyezése -Kötetlen munkaidő alkalmazása 50 fős foglalkoztatotti létszám felett alkalmazott KKV gyakorlat: -Távoli asztali kapcsolat elérhetősége -Komplex vállalatirányítási rendszer bevezetése (online elérhető otthonról is) Nem alkalmazott nemzetközi gyakorlat: Távmunka-házban történő foglalkoztatás

Összegzés és következtetések Az önkéntes munka jelentős társadalmi erőforrás, de elterjesztése sok erőfeszítést és odafigyelést kíván – nem helyettesítője, hanem kiegészítője a munkaerőpiaci folyamatoknak; Alacsony vállalati hajlandóság a CÉDRUS-NET program gyakorlati megvalósítása iránt, amely oka az atipikus foglalkoztatási formákkal szembeni bizalmatlanság, jogszabályi háttér hiányosságai és a magas adóterhek; Vállalati foglalkoztatás-politika célja: a fiatalok foglalkoztatási arányának növelése – jelentős belső képzési ráfordítások; Atipikus foglalkoztatás hagyományostól eltérő igényeket támaszt mind a munkavállalókkal, mind pedig a munkáltatókkal szemben (soft képességek és kompetenciák felértékelődése, menedzsment eszköztár új elemekkel történő bővítése); Nemzetközi jó gyakorlatok azt mutatják, hogy a szellemi szabadfoglalkozású szakmák (= esetünkben vállalatok) irányába történő eltolódással erősödik a vállalati belső igény és rugalmasság az atipikus foglalkoztatás iránt.

Köszönöm szépen a figyelmet!