Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reformkori színjátszások
Advertisements

1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Shakespeare Rómeó és Júlia
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
1879. december 1..
Paulay Ede rendezésében
Üdvözöljük a Tisztelt Szervezőket és a Bíráló Bizottságot!
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport

A budapesti Nemzeti Színházban december 1-jén volt Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművének ősbemutatója. A darabot Paulay Ede rendezte, a címszerepeket Nagy Imre és Márkus Emília alakították. Mirígy szerepében Jászai Marit, Ledérében Helvey Laurát láthatta a közönség. A Kalmárt Újházy Ede, a Fejedelmet E. Kovács Gyula, a Tudóst Bercsényi Béla játszotta. Az előadás kísérőzenéjét Erkel Gyula szerezte. A 1830-as drámát Vörösmarty 79. születési évfordulóján mutatták be. A kortársak egy nehezen színpada vihető darabnak tartották, de Paulay azonban rendkívül sikeresen rendezte meg ezt a művet. Csongor és Tünde Ő sbemutató

Az el Ő adás színészei Csongor: Nagy Imre Tünde: Márkus Emília

Mirigy: Jászai Mari Ledér: Helvey Laura Kalmár: Újházy Ede Fejedelem: E. Kovács Gyula Tudós: Bercsényi Béla

Rendező: Paulay Ede rendező, dramaturg, színész, pedagógus, igazgató, fordító A magyar színházi kultúra egyik legnagyobb alakja, a budapesti Nemzeti Színháznak harmincegy évig volt tagja, amiből 14 esztendőt mint színész és drámai rendező, egy évet mint főrendező és 16 évet mint igazgató, illetve főigazgató töltött el március 12. Tokaj március 12. Budapest A színészi tevékenysége mellett már a vándorévek során, majd pedig a vidéki színházi éveiben is sor került egy-egy rendezésére augusztus havában lépett fel először a Nemzeti Színházban mint Hamlet. Ezután kezdetben színészként és rendezőként is működött a színpadon. Ő rendezte az összes klasszikus művet, valamint Szigligeti összes rendezői feladatát is megkapta.

Paulay munkássága a magyar drámai irodalomban és a Nemzeti Színház fellendítésében is jelentős volt. A magyar színpadra ő vezette fel a világköltészet első alakjainak egyikét, például a Faustot. Maradandót alkotott a Nemzeti színpadán a régi nagy gárda kialakításával. Új szellemiséget hozott a színpadra, igazából ő volt az első erőskezű színházigazgató, aki az egyes szereplők játékát képes volt művészileg összeegyeztetni és kiegyenlíteni től minden prózai művet ő vitt színpadra, egészen 1873-ig, amikor egy személyes incidens miatt kis időre meg kellett válnia a rendezéstől ben ő lett a színház drámai főrendezője. Ezek után már minden tudását a színpadi rendezésnek és a tanításnak szentelte. Szigligeti 1878-ban elhunyt és utána Paulayt nevezték ki a Nemzeti Színház drámai igazgatójává. Egészen 1884-ig, amikor az intézmény főigazgatója lett, az 1894-ben bekövetkezett haláláig.

Paulay Ede rendezései: Plautus: hetvenkedő katona Szophoklesz: Oidipusz király Szophoklesz: Antigoné Szophoklesz: Elektra Szophoklesz: A trachiszi nők Euripidesz: Küklopsz Goethe: A testvérek Goethe: Iphigenia Taurisban Racine: Bajazet Racine: Athalia Racine: Iphigenia Aulisban Beaumarchais: Figaro házassága Beaumarchais: A sevillai borbély Schiller: Ármány és szerelem Sardou: Odette Sardou: Fedora Leroy&Regniér: Javulás útja Dumas: A kaméliás hölgy Dumas: Demimonde Csiky Gergely: Proletárok Csiky Gergely: Jóslat Csiky Gergely: Jánusz Csiky Gergely: Az ellenálhatatlan Csiky Gergely: Mukányi Grillparzer: Medea Corneille: Cid Rosen: A nagyzás hóbortja Byron: Manfréd Herczeg Ferenc: A dolovai nábob lánya Teleki László: Kegyenc- Szigligeti: Lelenc Szigligeti: Trónkeresők Vörösmarty: Csongor és Tünde - saját átdolgozásban Shakespeare ciklus: - Hamlet, Szentivánéji álom, Coriolanus, Rómeó és Júlia, Július Caesar, Machbeth. Magyar ciklus Goethe: Faust Ibsen: Nóra Ibsen: A népgyűlölő Ibsen: A társadalom támaszai

A Nemzeti Színház megalakulása A színház megalakulása a magyar színjátszásban és nyelvápolásban is jelentős volt. Már a nyelvújító Kazinczy Ferenc is fontosnak tartotta ennek az intézménynek a megalakulását. A mai Rákóczi út 1. szám alatt, az Astoria szállodával szemben lévő telken épült 1837-ben. Eredetileg Pesti Magyar Színháznak hívták. A klasszicista stílusú épületet Zitterbarth Mátyás építette. A Nemzeti Színház nevet 1840-ben kapta. Az 1875-ben működő társulat épületét Szkalnitzky Antal építette át. Az első igazgatója pedig Bajza József volt. A társulata: Paulay a Nemzeti Színház későbbi aranykorát megalapozandó, fiatal, akkor még kevéssé ismert új színészeket szerződtet a Nemzetihez. Így csatasorba áll a kor talán legerősebb színészi gárdája, például: Jászai Mari, Márkus Emilia, Helvei Laura, Szigeti Jolán, Ujházi Ede, Vízváry Gyula, Szacsvay Imre, Blaha Lujza, Bajor Gizi, Mindezek után a kezdetekkor először kevésbé volt sikeres. Pár év elteltével azonban fokozatosan nőtt népszerűsége és egyre több darabot kezdtek el játszani. Ráadásul megszületett a rendszeres színházi kritika is.

Rendezők a színházban: Az 1860-as évek rendezésművészete már összetettebb volt. Ekkor már a „romantikus valóságigény˝ működött, és hagyományozta tapasztalatait a következő nemzedékre. Szigligeti Ede kezdte el megrendezni a drámákat és 1859-től már az operákat is ő rendezte től a Nemzetiben Szerdahelyi Kálmán lépett be operett- és operarendezésekkel. Ez utóbbit 1863-ban véglegesen Böhm Gusztáv vette át. Lényeges változás 1868-ban történt, amikor a Nemzeti belső reformja során három prózai rendezőt neveztek ki. Ezáltal Szerdahelyi munkaköre a vígjátékokra is kiterjedt. Viszont 1963-tól Paulay kapta Szigligeti összes rendezői feladatát, később pedig már a prózai műveket is ő rendezhette. Az igazi látványosságokat a nagy operabemutatók ( például a Bánk Bán – 1868-ban ) jelentették még a Nemzetiben. Pár jelentősebb bemutató ebből korszakból: Erkel: Sarolta – 1862 Szigligeti: Lelenc Shakespeare: Téli rege – 1865 Shakespeare: Hamlet – 1868 Goethe: Faust Ibsen: Nóra Wagner: Tannhauser Szigligeti: Struenseet Szigligeti: Trónkeresők Rosen: A nagyzás hóbortja

Források: Magyar színháztörténet Budapest Lexikon Múlt kor történelmi magazin Készítették: Brogyányi Eszter Gergely Gerda Kecskés Krisztián Blézer Georgina Köszönjük a figyelmüket!