Evolúciós Pszichológia: Az evolúciós pszichológia, mint új tudományos paradigma 2014/2015 Simor Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Advertisements

A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A kutatási program rövid bemutatása
Az önző gén Richard Dawkins.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
Bevezetés a gépi tanulásba február 16.. Mesterséges Intelligencia „A számítógépes tudományok egy ága, amely az intelligens viselkedés automatizálásával.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Behaviorizmus (előzmények)
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
A család szerepe, jellemzői
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Kultúra és Szocializáció
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
A konstruktivista pedagógia alapjai
A kommunikáció Az emlékezet
A humánetológia szerepe a modern emberkép kialakulásában
Az ‘ősi lélek’ és a mai társadalom Előadás a MEH-MTA humánetológiai fórumon február 27 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke és MTA.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Az ember mint evolúciós rejtvény
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Idegen nyelvek tanulása
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az emberi agresszió.
2. Döntéselméleti irányzatok
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Pszichológia előadás 2006./2007. tanév őszi szemeszter
Evolúciós Pszichológia: Az elme evolúciós megközelítései, a gondolkodás evolúciója, szociális kogníció 2014/2015 Simor Péter.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Érzelmi működés evolúciós kontextusban, élettörténet elmélet
Evolúciós Pszichológia: Az evolúciós pszichológia, mint új tudományos paradigma 2014/2015 Simor Péter.
Evolúciós Pszichológia: Szociális kogníció, érzelemszabályozás
Evolúciós Pszichológia: Az evolúciós pszichológia „slágertémái” 1
Adaptív fenotipikus plaszticitás és adaptív evolúció ---- egymás ellen/helyett, egymás mellett, vagy együttműködnek?
Az alfa-generáció viszonya a pénzhez
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Evolúciós Pszichológia: Az evolúciós pszichológia, mint új tudományos paradigma 2014/2015 Simor Péter

Az evolúciós pszichológia „közeli rokonsága”: Etológia és Szociobiológia 1973 Orvosi Nobel díj E. O. Wilson: Sociobiology: A new Synthesis "Karl Marx was right, socialism works, it is just that he had the wrong species" ch?v=eqZmW7uIPW4

Etológia Módszertan: Laboratórium helyett megfigyelés a természetes környezetben Központi téma: A morfológia helyett a hangsúly a viselkedésen Szemlélet: specifikus állatfajok leírása helyett univerzáliák és adaptációs szemlélet Az evolúciós szemlélet bevezetése az állati viselkedés tanulmányozásában Tinbergen 4 kérdése: –Mechanizmus (milyen élettani folyamatok váltják ki közvetlenül a viselkedést?) –Fejl ő dés (Hogyan alakul ki, és hogyan változik a viselkedés az egyedfejl ő dés során?) –Funkció (adaptív érték a túlélésre és szaporodásra vonatkozóan) –Evolúciós kontextus (hogyan változott az adott viselkedés az evolúció során?)

Etológiai szemlélet, új fogalmak „Ösztön” helyett (rögzített) viselkedésminták »Kiváltó ingerek (input-output) »Örökletes, invariáns, merev program (idegi hálózat hátterén, „előhuzalozott”) »Alkalmazkodás szolgálatában Nyári Lúd: Tojásgörgetés Dankasirály: törött tojáshéj elszállítása

Merev viselkedésminták és rugalmas viselkedésminták Korai bevés ő dés (kritikus periódus, plaszticitás, érés szerepe) Szexuális imprinting (korai tapasztalatok és párválasztás) Fordított szexuális imprinting? (emberek – Westermack effektus) Angelo D’ Arrigo OkkEEIyFXoM Chi Chi a londoni óriáspanda esete

Bereczkei 2000 Egyes madárfajok daltanulása Visszacsatolás a környezeti ingerek és a beépített programok közt

Tanulási formák Habituáció (pl. városi galamb) Asszociációs tanulás Utánzás (csimpánzok) Tanítás (pl. hangyák – útvonal betanítása) Imitáció és emuláció (humán-csimpánz különbség) Whiten and Horner, 2005 Lyons et al 2007

Fajspecifikus magatartások Evolúciós termékek, kultúrától, társadalmi berendezkedést ő l függetlenek (példa Eibl-Eibesfeldt: üdvözlési szokások a yanomamö indiánoknál és modern társadalmak közt): FUNKCIONÁLIS EKVIVALENCIÁK Humánspecifikus magatartások pl: –Táplálékmegosztás –Szül ő i gondoskodás –„Pedagógia” –Szabálykövetés –Nyelvhasználat –Hiedelemrendszerek Evolúciós Pszichológiai kritika: - módszertani - Elméleti : (kognitív) pszichológiai mechanizmusok figyelmen kívül hagyása

Szociobiológia Etológia: hangsúly a megfigyelésen, összehasonlító elemzéseken, leíráson Szociobiológia: hangsúly a funkción, szelekciós folyamatokon A viselkedés az egyéni reproduktív érték függvénye természetes szelekció szerepe a „sikeres” viselkedések fennmaradásában rátermettség (fitness): Az adott jegy (morf., genet., viselk.) milyen gyakorisággal jelenik meg a következ ő generációban utódok száma – gének gyakorisága a populációban

Génszelekcionista modell A viselkedések biológiai adaptációk: el ő nyösek a genetikai reprodukció szempontjából Itt az individuum átmeneti képz ő dmény ( és kicsit olyan is, mint egy fekete doboz ) A szelekció a gének változataira és a a populációban való eloszlására hat (túlélés és szaporodás, mint a „válogatás” szempontjai)

Egy példa a ráfordítás és fitness összefüggésére Avunkulátus intézménye Matrilineáris társadalom (a vagyon n ő i ágon örökl ő dik, a feleség a saját közösségében marad és szexuális viselkedését kevésbé ellen ő rzik) A férj szerepe elhanyagolható (gyakori válások, féltékenységi drámák) Az apai szerepeket a nagybácsi veszi át (örökség, neveltetés) Az apaság bizonytalansága – stratégia: szül ő i ráfordítás a n ő vér gyermekére

Bereczkei 2000 A szül ő i ráfordítást a genetikai rokonság észlelt valószín ű sége befolyásolja Problémák: A szelekció mire (milyen szinten) hat?

Kritika (Buss) „Szociobiológiai tévedés”: Az ember, mint „rátermettség- maximalizáló” (az emberi folyamatok célja a rátermettség maximalizálása) Kétséges, hogy az ember képes tudatosan vagy tudattalanul kiszámolni a lehetséges cselekedetek kimenetei és az összesített rátermettség (költség-nyereség) közti korrelációt A nyereség ráadásul csak a következ ő generációkban derülne ki… A rátermettség környezetfügg ő, nem általános jelenség Pszichológiai szint átugrása (milyen pszichológiai mechanizmusok eredményezik az egyes társadalmi jelenségeket?) Evolúciós megközelítés: az emberek ő si kövületek, kulcsingerek aktiválják a „valaha” a túlélés és szaporodás szempontjából adaptív mechanizmusokat

Ami mindegyikben közös: adaptácionizmus Alkalmazkodás a genetikai rátermettség „érdekében” – fajtársakkal való vetélkedés Evolúciós pszichológia: a pszichés mechanizmusokra kiterjesztett adaptácionizmus A viselkedések egy valaha vagy most is adaptív funkciót szolgálnak (fokozzák a genetikai rátermettséget) Proximatív és ultimatív magyarázatok (pl. ételaverzió terhesség esetén, undor a zöldes szín ű folyadékoktól, stb) Kissé tisztázatlan kérdés: gének és viselkedés kérdése, körkörös érvelés

Az evolúciós pszichológia szintjei ADAPTÁCIÓS PROBLÉMA KOGNITÍV PROGRAM NEUROFIZIOLÓGIAI ALAPOK Cosmides & Tooby, 1997

Szociobiologia vs Evolúciós Pszichológia (EP) EP: a mentális tartalmak nem lényegtelenek, ezek a „közvetítenek” az egyed viselkedése és a faj fennmaradása közt Pl. A szerelem mint illúzió vs. a szerelem, mint valós és a faj szempontjából funkcionálisan releváns mentális jelenség (pl. hosszú távú kapcsolatok „m ű ködtetése”) Vizsgálható és vizsgálandó jelenség

Szerelem és az agy jutalmazó rendszere

A szerelem is egy evolúciós történet terméke Oxytocin és vasopressin receptorok szerepe a köt ő désben és kés ő bbi párválasztásban Microtus ochrogaster Microtus montanus

Oxitocin és kapcsolati h ű ség Scheele et al 2012

Az evolúciós Pszichológia biológiai vezérelvei (Cosmides & Tooby) 1)Az agy, mint fizikai rendszer Információfeldolgozó rendszer (számítógép metafora) Alkalmazkodott a környezeti információ feldolgozására és a viselkedéses válaszok kivitelezésére (érzékel ő és mozgató hálózatok) Illeszkedés a környezethez (Mire hat a szelekció? Neurális Darwinizmus – az idegsejt populációkra) Azért létezik, mert fokozza a túlélés esélyeit Egy kicsavart Példa: Tengeri zsákállat

2) A természetes szelekció olyan módon formálta agyunk „áramköreit”, hogy képesek legyünk megoldani fajunk evolúciós története során felmerül ő problémákat Idegi hálózatainkat adaptációs problémák megoldása alakította ki a természetes szelekció útján Adaptív fenotipikus szerkezeti vonások elterjedtek a populáción belül Adaptációs problémák A faj evolúciós története során újból és újból felbukkannak Hatással vannak az egyedek szaporodására (természetes szelekció motorja) A természetes szelekció járulékai (Probléma: Honnan tudjuk, hogy mi a járulék és mi nem?

3) Tudatosság, mint a jéghegy csúcsa. A tudatos élmények mögött bonyolult komputációs folyamatok állnak. Amerikai elnök (tudat) és az elnöknek dolgozó hivatalnokok (agy) metaforája A tudatos folyamatok mögött számos, részfeladatra specializálódott rendszer m ű ködése áll Pl Látás jelensége (mozgás, szín, irány, forma, arc azonosítás, stb.)

4) A különböz ő adaptációs problémák megoldására különböz ő agyi modulok specializálódtak Az elme funkcionálisan specializálódott hálózatokra szervez ő dik Egy adott hálózat egy adott adaptációs probléma megoldására fejl ő dött ki Funkcionálisan Integrált „mini-számítógépek” (modulok) Kognitív mechanizmusaink többsége terület specifikus Ezek a modulok („gondolkodó vagy tanuló ösztönök”): –Egy bizonyos adaptációs probléma megoldására irányulnak –Kifejl ő dnek minden egészséges emberben –Tudatos er ő feszítés nélkül is m ű ködnek –Nem tudatosan „futtatjuk le” a m ű ködésüket –Elkülönülnek az információfeldolgozás általános módjaitól (?) Példák: Tudatelmélet, Arcfelismerés, él ő /élettelen megkülönbözetése, oksági törvények, téri képességek, nyelv, stb.

5) Modern koponyánkban k ő kori elme lakik Természetes kiválasztódás lassú folyamata Vadászó-gy ű jtöget ő életmód az elmúlt több millió évben Kognitív mechanizmusaink a pleisztocén korban felmerült adaptációs problémák megoldására születtek Az evolúciós adaptáció környezete: szelekciós nyomások statisztikai összege (más-más korban és helyen jelentkezhettek) (pl. hímek utódgondozása vs. anya-gyerek köt ő dés)

Az evolúciós pszichológia elemzési szintjei (Buss, 1995) Általános Evolúciós Elmélet Természetes kiválasztáson alapuló evolúciós (összesített rátermettség) elmélet Középszint ű Evolúciós Elmélet A szül ő i ráfordítás és a szexuális szelekció elmélete (Trivers, 1982) Konkrét evolúciós hipotézisek Olyan fajoknál, ahol a nemek különböznek a szül ő i ráfordítás tekintetében, a többet ráfordító nem egyedei válogatósabbak lesznek Ahol a hímek er ő forrásokat tudnak az utódok rendelkezésére bocsátani, a n ő stények az alapján választanak társat, hogy az mennyire képes és hajlandó er ő forrásokat bocsátani a rendelkezésére Az utódba kevesebbet befektet ő nem egyedei verseng ő bbek lesznek egymással A hipotézisekb ő l levont el ő rejelzések A n ő k evolúciósan kialakult preferenciái a magas státuszú férfiak iránt A n ő k evolúciósan kialakult preferenciái az er ő forrásokat biztosító férfiak iránt A n ő k elválnak az er ő források biztosítását elmulasztó, vagy azt más n ő knek biztosító férfiaktól

A nature-nurture dichtómia feloldása (Buss, 1995) „öröklött-környezeti, biológiai-kulturális, veleszületett-tanult, stb.” Az evolúció során kifejl ő dött mechanizmusok specifikus környezeti bemenetelt követelnek (el ő huzalozottság és plaszticitás egyben) Az evolúciósan kifejl ő dött mechanizmusok: –Az evolúció során sikeresen megoldották a túlélés és szaporodás problémáit –Csak bizonyos információ-vagy bemenetosztályokat fogadnak, amely definiálja az organizmus számára az adaptációs problémát, amivel szembenéz –Az információt kimenetté alakítja (fiziológiai aktivitás, információ feldolgozás, adaptív viselkedés)

Fejl ő dés (tanulás, korai bemenetek) szerepe az evolúciós stratégiák létrejöttében Pl. Bereczkei & Csanaki (2001) Apa nélkül felnöv ő fiúk fokozott rivalizálási hajlama (intraszexuális szelekció elmélete) Apa nélkül felnöv ő gyerekek inkább követnek R-típusú (vs K- típusú) szexuális stratégiát Özvegyek és elváltak gyerekei közti különbség: ami számít az a családi struktúra, az apai modell, a szül ő i ráfordítással kapcsolatos elvárások

Példák az evolúciósan kifejl ő dött mechanizmusokra Pszichológiai Mechanizmus FunkcióSzerz ő k Szavannaszer ű tájak preferenciája Él ő forrásokban gazdag és védelmet nyújtó környezet kiválasztása Kaplan (1992) Férfiúi féltékenységAz apasági bizonyosság növelése Buss és mtsai (1992) Csaló észlel ő mechanizmus A szociális szerz ő désekben való kizsákmányolás megel ő zése Cosmides (1989) TudatelméletMások szándékainak megértése és el ő rejelzése (szociális „kresz”) Baron-Cohen (1985)

Egy híres példa: alkalmazkodás a társas életmódhoz Wason teszt: egy feltételes szabály megsértésének észrevétele D F 37 Ha a kártya egyik oldalán D van, akkor a másik oldalán 3-as számnak kell lennie. Melyiket kell mindenképpen megfordítani a négy kártya közül, hogy kiderítsük, melyik kártya szabályos és melyik nem?

Mindez a „csaló” szociális kontextusába ágyazva Sört iszik Üdítőt iszik 25 éves 16 éves Ön csapos egy bárban. Ha egy ember sört iszik, akkor 20 éven felülinek kell lennie. Van négy ember, akikr ő l egy dolgot tudunk. Melyiket kell jobban megvizsgálni, hogy kiderítsük, megszegte-e a szabályt?

Szociális környezet, mint az egyik legfontosabb szelekciós mechanizmus

Viselkedésökológiai (evolúciós antropológiai) szemlélet Középponti kérdés: a viselkedés reproduktív következményei Az er ő források felhasználása a genetikai rátermettség növelése érdekében (szociobiológia) Természetes szelekció: döntési mechanizmusok létrejötte a költség-haszon arány optimalizálása érdekében Bereczkei 2000 Különböz ő környezeti hatásokra (ökológiai-szociális), különböz ő stratégiák követése: ÖKOLÓGIAI KÖRNYEZET ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK (STRATÉGIÁK) JELENT Ő SÉGE vs SZOCIOBIOLÓGIA

Költség-Haszon optimalizálás kanadai tengeri varjak esetében (Krebs & Davis, 1993) Költség: Táplálékkeresés, repülési magasság, csiga leejtése (elég-e egyszer) Haszon: Táplálék elfogyasztása A varjak az energiafelhasználás szempontjából optimális magasságból ejtik le a csigákat Bereczkei 2000

Kondicionális stratégiák Változó környezet - Trade-off mechanizmus –Párzási vs. szül ő i ráfordítás –Szomatikus vs. reproduktív ráfordítás –Szaporodás id ő zítése (túlélés-szaporodás)

Az evolúciós pszichológia problémái Pán-adaptácionizmus és körkörös érvelés Homályos Pleisztocén Teljes modularitás vs. plaszticitás kérdése A szelekció egysége Kultúra kérdése Helye a pszichológiai irányzatok közt