Csak bér és költség – avagy befektetés a jövőbe? SZEF Akadémia 2015. december 5. Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Advertisements

Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A gazdasági fejlettség mutatói
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Egészségpolitika.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Szervezeti struktúra és kultúra
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Foglalkoztatás-politika
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar versenyképesség 2017
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
SEEM alapok.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Fordulatok után / fordulatok előtt
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Csak bér és költség – avagy befektetés a jövőbe? SZEF Akadémia december 5. Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára

A gazdasági növekedés elméletei „ A munkamegosztás révén bekövetkező termelékenységnövekedés az, amely egy jól kormányzott társadalomban elvezet az általános bőséghez, ami a legalsóbb rétegekre is kiterjed.” Adam Smith (1776): A nemzetek gazdagsága Thomas Malthus (1798): a föld élelemtermő képességének végessége és a népességnövekedés örök harca Solow modellje: Y=A∙F(K; L) ahol K a tőke állománya, az L a munkaerő állománya, A a munka termelékenysége, Y a nemzeti jövedelem Bővített modellek: Y = F(K; H; A ∙ L) ahol H a humán tőke; Y = F(K; L; β), ahol β a műszaki haladás vagy az intézmények szerepe. Történelmi iskola, értékek és etika szerepe (Max Weber a kapitalizmus és a protestáns etika összefüggése, modern állami bürokrácia fontossága). Intézményi közgazdaságtan: a jogi keret, a tulajdonjog biztonsága, az állami működés kiszámíthatósága.

A közszektorral foglalkozó irányzatok sokasága, alakulása Közigazgatástan (public administration) – Max Weber munkássága alapján: centralizált államszervezet, jogállam; életpályaszerű köztisztviselői munka (civil service); állami feladatok közpénzből; írásos, formalizált ügyintézés Új közszolgálati menedzsment (NPM: az állami kiterjedés visszaszorítása és a bürokrácia csökkentése; feladatok kiszervezése, PPP, üzleti munkaszervezési technikák bevitele Post-New Public Management; New public governance Neo-Weber-i állam, Good Governance, Fejlesztő állam (Developmental State) Cooperative governance; New digital governance

A NPM ajánlásai Lapos és decentralizált, autonóm, vagy félig autonóm, céljaiban is fókuszált szervezetek A üzleti élet, a civil szféra és a közszektor közötti határvonalak elmosódása Hierarchia helyett a szerződéses viszonyok támogatása. Az egységes hierarchia „feltörése”, divizionális struktúrák alkalmazásával A piac mint koordinációs eszköz előtérbe helyezése a bürokratikus koordinációval szemben (kötelező tendereztetés, privatizáció)

A új iskola utáni még újabb iskola (Post-NMP) tézisei, ajánlása Forrás: Rosta Miklós, BCE

A „jó kormányzás” (good governance) irányzata Az állam feladata: biztonság, tulajdonjogok védelme, társadalmi problémák enyhítése, a társadalmi fejlődés aktív előmozdítása ezen kérdésekben. Az ENSZ (UNDP) szerint a GG kritériumai: ■ Legitimáció és véleménynyilvánítás (részvétel támogatása, konszenzus-orientáció) ■ Irányítás (stratégia vízió felmutatása) ■ Teljesítmény (érzékenység a társadalmi problémák iránt, eredményesség és hatékonyság) ■ Elszámoltathatóság és átláthatóság ■ Méltányosság (jog előtti egyenlőség / jogállamiság)

A fejlesztő állam koncepciója A gazdasági növekedés, fejlődés az elsődleges szakpolitikai prioritás Ezen cél érdekében alkalmaz eszközöket: – Piaci részesedés növelése, méretnövelés a profittal szemben – Gazdasági nacionalizmus a globalizációval szemben – Nemzeti ipar védelme a közvetlen külföldi működő-tőke beruházásokkal szemben – Technológia transzfer támogatása a tőketranszfer támogatása helyett – Hozzáértő államapparátus fenntartása a privatizációval szemben – Korporatizmus, szemben a köz- és privát szektor közötti határok egyértelmű meghatározásával – Gazdasági növekedés támogatása, szemben a politikai reformokkal – Erős, piaci folyamatokba beavatkozni képes állam kialakítása A fejlesztő állam és az illiberális demokrácia közötti kapcsolat kimutatható

Fejlettségi szint a peremvidéken Gazdasági elmaradottságunk a német szinttől Forrás: Kónya I. 2015

V4 versus Németország Van némi lemaradásunk a foglalkoztatási ráta terén

Ha dolgozunk, sokat dolgozunk

A Solow-i maradéknál már nagy a rés

Hasonló külső feltételek és fejlettségi szint mellett sem mozog együtt egy térség a GDP alakulása a V4-ben

Kelet-közép-Európa: Hosszabb távon látszik a térségi szétfejlődés

Magyar költségvetési konszolidáció az 1990-es évtizedben, megcsúszás 2001 és 2008 között Az államháztartás bruttó adóssága a GDP százalékában

Közintézményekbe vetett bizalom, ) politikai rendszer 2) rendőrség 3 ) jogrend

A magyar állam a kisgömböc

Magyarországon sokat költenek arányaiban az állami szektorra

A Human Development Index alapján nem gyors a javulásunk

Potenciális növekedésünk szerény: hiányzik a tőke, a képzett ember és a termelékenységet támogató intézményi rend

Ami jó, meg ami nem a) német cégek elégedettsége az infrastruktúrával, b) a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával

A munkaerő képzettsége (balra) rendben, a jogbiztonság kevésbé (jobbra)

Német cégek elégedettsége a közbeszerzéssel

A magyar bér valóban olcsó

Átlagjövedelem Európában, euróban, vásárlóerő- paritáson, képzettség szerint, 2014

Kemény demográfiai trendek Lakosságszám alakulása népszaporulati és népvándorlási okok hatására

Személyes következtetések A magyar állam túl nagy, túl aktív, gyenge hatékonyságú A magyar neo-wéberiánus modell a nyitott, európai gazdasági térben nem tud hosszú távon hatékony lenni A magyar fejlődési pályát a politika (meglepő) dominanciája különbözteti meg a térség többi országától A társadalmi intézményi háttér, a humán tőke, a hatékony köz-szolgálat fontos „reziduális tényezője” a fejődésnek – de a javulás előjelei nem látszanak. A magyar bérszint (köz- és magánszférában egyaránt) tarthatatlanul alacsony, de emelésének hatékonysági, termelékenységi korlátjai vannak. A kivándorlás folytatódása/felgyorsulása szétfeszíti a mai tevékenységi szerkezetet: hazánk gyors strukturális átalakulás előtt áll

Források Kónya István:Termelékenység, foglalkoztatottság, beruházás.A magyar gazdaság felzárkózási lehetőségei. Előadás, MKT, Miskolc, 2015 Németh András Olivér: A gazdasági növekedés elmélete és a kelet-közép-európai tapasztalatok. Doktori értekezés-tervezet. BCE, 2015 UNDP: Human Development Report, 2014 Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara: Konjunktúrajelentés, 2015 Eurostat: Living conditions in Europe, 2014 Bod Péter Ákos – Báger Gusztáv (szerk): Gazdasági kormányzás. Aula, 2008.