Pécs szobrai. Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

.. Az Alaptörvény D) cikkében foglaltak szerint Magyarország felelősséget érez a határon kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja Magyarországgal való.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
SNI-s ALKALMAZÓI VERSENY. SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FŐVÁROSI INFORMATIKA TANULMÁNYI VERSENYE Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
A MAGYAR SZAKKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKULÁSA Szegedi Szakképzési Centrum – A Jövőd itt kezdődik! |
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
es vonal Jászai Mari tér - Haller utca/Soroksári út 1. a.)A Boráros téren menet a Jászai Mari tér felé b.)Az Eötvös téren menet a Jászai Mari.
Tovább 10 pont Karnagy, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést Siklós Andrástól.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Köszönti Önöket a 790 éves Lepsény!
Egyéb munkaerő-piaci programok
Kállai Ferenc (eredetileg Krampner Ferenc; Gyoma, október 4
Készítette: Rubik László 5/c
Készítették a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Esélyek a munkaerőpiacon
MÁRAI SÁNDOR MENYBŐL AZ ANGYAL
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Recsk.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Diadalív Tessék, lássék, e gyönyörű épület , semmire sem megy nélküled. Térj be hát és nyisd ki két füled, vár a Diadalív, a mesés sziget.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
Készítette: Görgics Zoltán
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
Használd a fantáziádat! Alkoss jeleket! Mire emlékeztetnek Téged?
Vitéz János Született: 1408 körül (Zredna)
A magyar reneszánsz, és a reformkor irodalma
PETŐFI KÖLTÉSZETÉNEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A nagyváradi bazilika.
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Madách Imre Madách Imre Ifjúság, tanulás 1823-ban született a Hont vármegyei Alsósztregován. Pesten jogot tanul, bekapcsolódik.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Kandó Kálmán.
Képzőművészeti alkotások
Pécs törökkori emlékei Bianka
Himnusz - szobor harangjáték
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Mátyás király és az Obszerváns ferencesek
SZENTKERESZTHEGYI ZARÁNDOKÚT
Egy emberöltő Az ember tragédiája szolgálatában
Krisztus kilátó a Gordon tetőn Zene: Klikkelj!
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Iglódi István rendezése
Himnusz - szobor harangjáték
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Szarvas Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Tanuló neve | Tanár neve | Osztályzat
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
Elődeink nyomában Erdélyben
Válassza ki a 28-as és 37-es jelzésű villamos Új köztemető (Kozma utca) végállomására vonatkozó helyes állítást! a.) A végállomásra való behaladást lehetővé.
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria
A tehetséggondozás kihívásai
Szatmárnémeti június 5..
Előadás másolata:

Pécs szobrai

Zsolnay-szobor A város emelte 1907-ben a lakosság adományainak támogatásával Zsolnay Vilmos szobrát a vasútállomáshoz vezető utca tengelyében, hogy a Pécsre érkezővel tudassa a város díszpolgárának megbecsülését. A magas alépítmény középpontjában, kezében korsót tartva áll a kerámia készítés nagy tudójának bronz szobra, körülötte a fazekasság, a vegyészet, az építészet, a szobrászat és festészet szimbolikus alakjai láthatók.

Zsolnay vilmos

A szobrászat szimbolikus alakja

A Vegyészet szimbolikus alakja

Az építészet szimbolikus alakja

A fazekasság szimbolikus alakja

Assisi Szent Ferenc szobra A ferences rend megalapítója, valamint a kereskedők, a kiállatok és a természet védőszentje. Sajnos hiába védte Assisi Szent Ferenc alakja az egykor még a kút szélén üldögélő és vizet kortyolgató kis galambokat… valaki ellopta azokat.

Assisi Szent Ferenc szobra

Hunyadi János szobra A Széchenyi téren a Dzsámi és a Szentháromság szobor szomszédságában áll. A hatalmas bronz lovasszobrot 1956-ban a „nagy törökverő” hős, a nándorfehérvári csata győztese, Hunyadi János halálának 500. évfordulója alkalmából állították ki. Kőtalapzatán ez olvasható: "S acélt ragad, lovára kap, Csatáz, vív, izzad éj és nap, S míg nem győz, nincs nyugalma.” (Czuczor Gergely)

Kodály-szobor

Kodály Zoltán sok szállal kötődött Pécshez, egyrészt a kórusmozgalom, másrészt családi kapcsolatai révén. A város az 1976-ban felállított egészalakos bronzszobor felállításával adózott a zeneszerző emlékének. A mű az alkotó, Varga Imre kérésére került mai helyszínére, a Szent István térre, háttal a székesegyháznak, arccal a hajdan itt volt játszótér, azaz a gyermekek felé. A művész által ábrázolt Kodály esendő törékeny, idős ember, aki szinte légiesen, észrevehetetlenül sétál a gesztenyefák között.

A Hangszertok A Hangszertok című munka a Kodály Zoltán teljes alakos portréjához szolgáltat hátteret: a búsongó zeneszerző alakjához a mögötte elhelyezett rózsaszín bélésű, a bélésben mindkét kinyitott oldalán negatív Kodály bronzszobor formát mintázó méretes csellótok teremt kiváló kontrasztot.

Leonardo Da vinci szobra Baksa Soós György Leonardo Da Vinci szobrát 1958-ban állították fel. A mészkőből készül szobor egy dús szakállú erősen kopaszodó aggastyán t ábrázol, pedig Leonardo ekkor alig múlt negyven éves. Az alkotás a Széchenyi tér egyik eldugott szögletében áll.

Csontváry-szobor A Pécsett látható szobor Csontváry Kosztka Tivadar festőművésznek állít emléket. A szobor a Szent István téren látható.

Kossuth-szobor A szobor alkotója Horvay János. A lendületes mozdulattal előrelépő, másfélszeres életnagyságú szoboralak 4 méter magas szecessziós stílusú talapzaton áll. Kossuth ruházata díszmagyar zsinóros mente, vállra vetett köpeny, rámás csizma, oldalán kard, bal kezében kalappal, jobbját pedig esküre utaló mozdulattal szívére teszi. A talapzat két oldalán egy-egy koszorút tartó turulmadár látható.

Batthyány-szobor A Kossuth tér északi oldalán található Batthyány Lajos az első felelős magyar miniszterelnök emlékszobra.

Liszt Ferenc szobra A Püspöki Palota sétatérre néző erkélyéről néz le Varga Imre szobrászművész alkotása, a Liszt Ferenc-szobor. A lemezplasztika a híres zeneszerző október 24-i látogatására emlékeztet, amikor a pécsi püspök vendége volt. Liszt Ferenc alakja a Pécsi Székesegyház felé néz, a szóbeszéd szerint azért, hogy " a bazilika harangjainak zúgását hallja, s ezáltal ihletet merítsen".

Janus Pannonius szobra Janus Pannonius költő (magyar nevén Csezmicei János), a humanizmus kiemelkedő alakja ben született, neves európai egyetemeken tanult, majd pécsi püspök lett, Mátyás fontos embere. Ideje nagy részét a költészetnek és a politikának szentelte. Sírja a Székesegyház altemplomában található.

JANUS PANNONIUS HITELES ARCKÉPE

Krisztus szobrok a Tettyén

Az első keresztet Horváth János alkotását 1745-ben állították. A kereszthez fűződik a nép ajkán az a legenda, hogy egy kispap emlékét őrzi, aki szerelmi bánatában erről a helyről a mélységbe vetette magát és szörnyet halt. A másik vasbeton szobor Rétfalvi Sándor alkotása.

Aradi vértanúk szobrai Pécs városának van egy olyan rendkívüli, egyedülállónak mondható útja, amely az es szabadságharc leverését követően, az Aradon kivégzett tizenhárom tábornok mellszobrának elhelyezésével e hősök Panteonjának tekinthető.

Aradi vértanúk szobrai

Niké szobor Pécs felett 1975-ben Magyarország felszabadulásának harmincadik évfordulójára Pécs városa emlékművet állíttatott a Mecsekben. Makrisz Agamemnon szobrász és Jánossy György építész tervező közös munkája mellől szép látványt nyújt a város.