TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
A belek „alagútjain”.
„Ez az icike-picike mind megette!”
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Táplálékok,tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A helyes táplálkozás.
A növények ásványianyag-felvétele
Tápelemek hiánytünetei
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A szénhidrátok.
A biogén elemek.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A Föld zöldellő csodái.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Egyed alatti szerveződési szintek
Az anyag és energiaforgalom élettana
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Táplálkozási kapcsolatok
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Biokémia Fontolva haladóknak
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Az edzés és energiaforgalom
Előadás másolata:

TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK Mindennapi betevőnk

Tápanyag, táplálék, fehérjék Fogalmuk Tápanyag Táplálék Tápanyagok csoportosítása Szervesek: Fehérjék Szénhidrátok Zsírok Vitaminok Szervetlenek: Víz Ásványi sók Fehérjék: Feladata az emberi szervezetben: Enzimek (biokatalizátorok, gyorsítják a szereveten belüli kémiai folyamatokat) Szerkezeti fehérjék Főbb előfordulásuk: húsok,tej, hüvelyesek. Esszenciális aminosavak.

Szénhidrátok, zsírok Szénhidrátok (szőlőcukor, keményítő, cellulóz): Energiát szolgáltatnak (glükóz) Tartaléktápanyagok (glikogén): vázizmokban, májban raktározódik el. A cellulóz lebonthatatlan, feladata székletképzés, béltisztítás Főbb előfordulásuk: Keményítő: kenyér, krumpli, rizs, Glükóz: cukor, gyümölcsök Cellulóz: rostos zöldségek, gyümölcsök Zsírok Energiaraktárok: bőrlajában. Főbb előfordulásuk: vaj, tej, szalonna. Esszenciális zsírsavak.

Vitaminok Fogalmuk Előanyagból néhányat a szervezet képes előállítani, ezek később hormonként viselkednek. Minőségi éhezésnél: szélsőséges esetben avitaminózis, hiánytünetek. Feladatuk: Járulékos tápanyagok Enzimek működéséhez szükségesek Csoportosításuk: Zsírban oldódó: DEAK vitaminok, raktározódnak, nem jellemző az avitaminózis. Vízben oldódók: napi pótlás szükséges. Hatásuk: lásd tk. 54.3. táblázat Előfordulásuk: tk ábrái 54-55. oldalak

Ásványi anyagok, víz Ásványi anyagok: Víz feladata: Feladatuk, előfordulásuk: Kalcium, foszfor: csontrendszer, tej, tejtermékek Vas: légzési gázok (oxigén, szén-dioxid), májban, spenót, brokkoli Nátrium/kálium: a sejtek víztartalmának megtartása Nagyon kis mennyiségben szükséges anyagok: nyomelemek (réz, cink, mangán) Víz feladata: Oldószer Reakciópartner (nagy molekulák felépítése (kondenzáció) és lebontása(hidrolízis)) Sav-bázis egyensúly kialakítása