TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK Mindennapi betevőnk
Tápanyag, táplálék, fehérjék Fogalmuk Tápanyag Táplálék Tápanyagok csoportosítása Szervesek: Fehérjék Szénhidrátok Zsírok Vitaminok Szervetlenek: Víz Ásványi sók Fehérjék: Feladata az emberi szervezetben: Enzimek (biokatalizátorok, gyorsítják a szereveten belüli kémiai folyamatokat) Szerkezeti fehérjék Főbb előfordulásuk: húsok,tej, hüvelyesek. Esszenciális aminosavak.
Szénhidrátok, zsírok Szénhidrátok (szőlőcukor, keményítő, cellulóz): Energiát szolgáltatnak (glükóz) Tartaléktápanyagok (glikogén): vázizmokban, májban raktározódik el. A cellulóz lebonthatatlan, feladata székletképzés, béltisztítás Főbb előfordulásuk: Keményítő: kenyér, krumpli, rizs, Glükóz: cukor, gyümölcsök Cellulóz: rostos zöldségek, gyümölcsök Zsírok Energiaraktárok: bőrlajában. Főbb előfordulásuk: vaj, tej, szalonna. Esszenciális zsírsavak.
Vitaminok Fogalmuk Előanyagból néhányat a szervezet képes előállítani, ezek később hormonként viselkednek. Minőségi éhezésnél: szélsőséges esetben avitaminózis, hiánytünetek. Feladatuk: Járulékos tápanyagok Enzimek működéséhez szükségesek Csoportosításuk: Zsírban oldódó: DEAK vitaminok, raktározódnak, nem jellemző az avitaminózis. Vízben oldódók: napi pótlás szükséges. Hatásuk: lásd tk. 54.3. táblázat Előfordulásuk: tk ábrái 54-55. oldalak
Ásványi anyagok, víz Ásványi anyagok: Víz feladata: Feladatuk, előfordulásuk: Kalcium, foszfor: csontrendszer, tej, tejtermékek Vas: légzési gázok (oxigén, szén-dioxid), májban, spenót, brokkoli Nátrium/kálium: a sejtek víztartalmának megtartása Nagyon kis mennyiségben szükséges anyagok: nyomelemek (réz, cink, mangán) Víz feladata: Oldószer Reakciópartner (nagy molekulák felépítése (kondenzáció) és lebontása(hidrolízis)) Sav-bázis egyensúly kialakítása