VT Mechatronics Kft. Támop-6.1.2-11/1-2012-0222 9027 Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Táplálkozási alapfogalmak
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Táplálkozás.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
A számítógép veszélyei és káros hatásai
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A szervezet energiaforgalma
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Mozgás, pihenés, egészség
A helyes táplálkozás.
Testünk építőkövei.
Ca forgalom szabályozása
A növények ásványianyag-felvétele
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Horváth Krisztián A Vitamin.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Oktatás kiemelkedő fontossága
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
Testünk építőkövei.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Egészségkultúra 9. évfolyam
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Az egészséges táplálkozás
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás

Táplálékpiramis

Az egészséges táplálkozás A szervezet működésének alapja a táplálkozás. A szervezetbe kerülő legtöbb tápanyagot először le kell bontani egyszerűbb építő kövekre, majd ezekből újra fel kell építeni, szintetizálni kell a bonyolultabb, csak az emberi szervezetre jellemző molekulákat. Ezek a vér, illetve a szövetek közötti folyadék közvetítésével jutnak el a végfelhasználás helyére, a sejtekbe.

Életfenntartó energiaszükséglet A táplálék felvételéhez és lebontásához kémiai formában raktározott energiára van szükség, amelyeket szintén a tápanyagoknak kell tartalmazniuk. Energiát igényel még a sejt és izom mozgások megvalósítása, az anyagcsere közbeeső termékeinek felvétele illetve leadása, szállítása, a növekedés, a kopások pótlása, a szaporodás, az enzimek pótlása.

Nem mindegy, hogy mit eszünk! Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, a táplálkozás gyakorisága alapvetően meghatározza közérzetünket, jólétünket és betegségeinket. Egy egészséges felnőtt ember évente fél tonna élelmet fogyaszt el. Ez a mennyiség alaposan igénybe veszi az emésztéssel foglalkozó gyomor-béltraktust. A bélcsatorna kb. 7,5 - 8 méter hosszú csőrendszer, melynek felületét a bélboholy-rendszere kb. 200 négyzetméternyi területre növeli.

Nem mindegy, hogy mit eszünk! Egy ország lakosságának táplálkozása jelentősen befolyásolja az egészséget és az életkor alakulását. Magyarországon a férfiak átlagéletkora tíz, a nőké hét-nyolc évvel alacsonyabb, mint tőlünk pár száz kilométerrel nyugatabbra. Azokban az országokban élő emberek nem csupán tovább élnek mint mi, hanem hosszabb ideig maradnak egészségesek is! Az EGÉSZSÉGRE KÁROS HATÁSOK megközelítően 43 %-a az életmódból ered - a többi kár genetikai eredetű (27%), környezeti ártalom (19%) és az egészségügyi ellátás hibája (11 %). A század elején végzett néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják, hogy a mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség – az élelmiszerek túlzott feldolgozása.

A szervezet tápláltsága Alapvetően a testtömeg és a testmagasság aránya. BMI = testtömegindex A civilizált országokban manapság a mozgásszegénység és a túltáplálás jellemző, aminek eredményeként a gyermekek egynegyede túlsúlyos.

A túlzott energiabevitel következményei Elhízás – testzsír %-os aránya nő. Férfiaknál 25-28%-ot, nőknél 32-36,5%-ot meghaladja az elhízott ember. A többletenergia depózsír formájában halmozódik fel.

A kövérség veszélyei Növeli a magas vérnyomás, koronáriás szívbetegség, a felnőttkori diabetesz, az epekövesség degeneratív izületi betegségek, a műtéti altatás és sebészi beavatkozás kockázatát!!!

Tippek az egészséges életmódhoz Több zöldségköret tészta helyett Mindig reggelizz! Fontosak a rostok (gyümölcsök) Aludj eleget! Alkoholt csak módjával Igyál sok vizet! Figyelj a túlzott nassolásra Többször keveset Mindig egyél fehérjét!

Fontosak a vitaminok! A szervezetre gyakorolt hatásuk: Elősegíti a sejtek anyagcseréjét, fokozza azok ellenálló- és regenerációs képességét. Védi és fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget, gátolja a hámréteg kiszáradását és a szőrzet kihullását. Elősegíti a sebgyógyulást. Szabályozza a faggyúmirigyek működését. Befolyásolja a glükogénképzést. Hat a pajzsmirigy működésére. Akne kezelésére alkalmazzák. Az öregedés folyamatában a külső tényezők pl. a napfény öregedést okozó hatásának kivédésében jelentős. Megköti az aktív szabadgyököket, mivel az A- vitamin előanyaga a β - karotin antioxidáns hatású. A β - karotin semlegesíti a szervezetben termelődő és a külső forrásból származó szabadgyököket. Elnyomja a bőrben ultraviola sugárzás hatására keletkező aktív oxigénmolekulákat.

Egészséges életmód A táplálkozás mellett nagyon fontos a lelki béke és a rendszeres testmozgás is! Ép testben ép lélek!