A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely 2010 08 21 © dr. Kocsis Miklós.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új felsőoktatási törvény koncepciója Mi várható a felsőoktatásban
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
Bírák és bírósági vezetők kinevezése és felmentése Magyarországon
Tudományos utánpótlásképzés Európában és Magyarországon Fináncz Judit főtitkár Doktoranduszok Országos Szövetsége
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
A pedagógusminősítési rendszer
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Jogász doktori képzés, PhD fokozatok, doktori iskolák
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Bazsa György a MAB elnöke Aktuális feladatok a doktori képzés és fokozat, a doktori iskolák ügyében Az Országos Doktori Tanács ülése Budapest, április.
Széchenyi István Egyetem
Munkavédelmi előírások rendszere
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Fontos tudnivalók a doktori (PhD) védésről
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Sándorné dr. Kriszt Éva rektor Budapesti Gazdasági Főiskola.
Bevezető előadás az I. éves PhD. hallgatóknak Budapest, szeptember 29. Solymosi József egyetemi tanár, az MTA Doktora az MTA Doktora ZRÍNYI MIKLÓS.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkahelyi egészség és biztonság
A doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok és feladatok Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori.
Doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok és feladatok Bazsa György a MAB elnöke Országos Doktori.
A neveléstudományi doktori képzés helyzete és feladatai Bazsa György, a MAB elnöke Kutatás, képzés, tudomány Debrecen, június 29.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok Bazsa György, a MAB elnöke Országos doktori fórum.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
FIR fejlesztések, változások november. Új verzió változásai Novemberi verzióval új FIR 4.0 xsd én kerül élesítésre 24-előtt verzió kihelyezés.
Az egyetem létrehozásának célja
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola 2016/2017 Köszöntjük a I. éves PhD hallgatókat!
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
2011.december 9. Országos Doktori Tanács A felsőoktatási intézmények doktori tanácsai elnökeiből álló testület, amely állást foglal a doktori képzéssel,
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola 2017/2018
Semmelweis Egyetem Doktori Iskola 2017/2018
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
PhD online közösségi oldal Dr
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
A doktori képzés aktuális kérdései
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Az egyetem létrehozásának célja
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
Előadás másolata:

A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós

Az előzmények…

Bevezetés (forrásmunkák:  Mi is a PhD fokozat? angolszász rendszer német rendszer (Doktorvater) ← a mi rendszerünk „vegyes” rendszer  A PhD funkciói a tudomány fejlődésében: tudományos utánpótlás képzése (~30 éves kor alatt) alkalmasságuk igazolása (tudományos fokozattal), új tudományos eredmények létrehozása (a fiatal kutató eredetisége, munkabírása)  Szabályozás rendszere Ftv. Korm. rendeletek Intézményi szabályzatok

Ftv.: a (szervezett) doktori képzés és a doktori fokozatszerzés egységet alkot,de ez két külön jogi aktus [középiskola vs. érettségi]  képzés: doktorandusz (3 év) a képzés a fokozathoz vezető egyik út, de van egyéni felkészüléses út is.  fokozatszerzés: doktorjelölt (2 év) [ez lényegében angolszász rendszer (még Bologna előtt); a német rendszerben nincs képzés, a Doktorvater irányít] 2003-ban Berlinben a doktori képzést a Bologna-rendszer 3. ciklusává minősítik.

Tudományos autonómia és minőség A képzés keretét adó szervezetben A doktori iskola önálló szervezet(i egység): autonóm keletkezési jog – minőséget biztosító előírt peremfeltételekkel (Ftv., korm.rend., MAB) személyi: vezető, tanács, kvalifikált törzstagok (ebben átfedés van az egyetemmel) működési: SZMSZ, minőségbiztosítási terv belső szervezet lehet (pl. doktori programok) doktoranduszok felvétele (osztott) képzési program (teljes önállóság) infrastrukturális és pénzügyi (részleges)

A doktori iskolai felvételekben szakmai rész: doktori iskoláké keretelosztási jog: egyetem/kar DT-é A fokozatszerzés rendszerében a doktori tanácsokban tudományosan kvalifikált személyi összetétel; ugyan ez a szigorlati és védési bizottságokban; az eljárásban, odaítélésben minden döntés joga a tanácsé. A (szakmai) „társadalom” képviselőinek bevonását (szigorlati, védési bizottságokban) a törvény előírja.

Doktori képzés (a tudományos utánpótlás képzése) a) a doktorandusz oldaláról:  doktoranduszi státusz  36 hónap (nem 6 félév)  a képzés: előadások, szemináriumok és kutatómunka - részértékelésekkel (publikáció, konferencia-előadás, stb.)  részvétel az A/M oktatásban – de mértékkel!  nyelvtanulás  abszolutórium zárja: belső lezáró funkciója van, „kifelé” nincs értéke (pár év után leértékel?).

b) a rendszer oldaláról:  ez a 3. ciklus a Bologna-képzési rendszerben  szervezeti kerete a doktori iskola  tartalmi kerete a DI képzési terve: ez koncepció kell legyen, nem hosszú előadás lista  működési rendje: a DSZ, a TVSZ, a DI SZMSZ és a minőségbiztosítási terv  sajátsága: a doktorandusz és a témavezető személyes kapcsolata („majdnem” Doktorvater)  a képzésben a DI gyakorolja az autonóm jogokat és viszi a felelősséget (fokozatszerzésben ezek a doktori tanácsoknál vannak!)

A fiatal diplomás által választható párhuzamos képzési rendszerek a doktori képzés az „academic” (tudományos) vonal: alkotó (produktív) teljesítmény a szakvizsga (jogászok, orvosok, mérnökök stb.) a „professional” vonal: alkalmazó (reproduktív) teljesítmény (szakirányú továbbképzések) –pl. a tanároknál, az orvosoknál pontgyűjtéssel Ezek a PhD-t „veszélyeztető” alternatívák, mert a nem- akadémiai szférában többet ér(het)nek.

A doktori fokozatszerzés  a DSZ alapján előírt kötelezettségek teljesítése, továbbá a doktori szigorlat eredményes letétele;  két idegen nyelv ismeretének a doktori szabályzatban meghatározottak szerinti igazolása;  az önálló tudományos munkásság bemutatása cikk EK kel, tanulmány OK kal vagy más módon  a fokozat követelményeihez mért tudományos, illetve művészeti feladat önálló megoldása; értekezés, alkotás bemutatása; az eredmények megvédése nyilvános vitában.

A doktori képzés aktuális tartalmi kérdései  A doktoranduszok jogállása Képzési idő (36 hónap; szabadság?!?) Juttatások (külföldi részképzés!) Munkavállalás kérdése (51/2001. K. r. helyett 33/2007. K. r.) Oktatási tevékenység (rendszerint megbízási jogviszony, egyebekben Ftv. 48. § (4) bek.)

A fokozatszerzési eljárás  A doktorjelöltek jogállása (lehet párhuzamos is!)  A fokozatszerzési eljárás lefolytatása (kérelemtől 2 év)  Jogalkalmazási problémák (nyelvismeret, eljárási díj)

Aktuális problémák és a DOSz javaslatai doktorandusz-doktorjelölt státus rendezése (kettősség megszüntetése) szolgálati idő kérdése Ösztöndíj összegének kérdése (grafikon!) Munkavállalás kérdései Képzési követelmények képzési idő alatt történő megváltoztatása Doktori iskola megváltoztatása „szabadság”-ügy Szakvizsga kérdése (5/1991. (IV. 1.) IM r.; tárgyalások folynak) Ha gond lenne…  Amit lehet, helyben kell megoldani!  DOSz Jogsegély-szolgálata

Kérdések?

Megtisztelő volt a figyelmetek. Köszönöm. (dr. Kocsis Miklós) (70)