Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Kálvin-kvíz.  1. Genf  2. Bern  x. Zürich Mi Svájc fővárosa?
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Mitől lesz jó egy tankönyv? január 27.. A tankönyvkutatás célja „A tankönyv lényegének megértése, funkcionális és szerkezeti sajátosságainak a megragadása.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
OPERAFORDÍTÁS – LEHETETLEN KÜLDETÉS?
Intézményesülés a Baptista egyházban
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Gyűjtőköri szabályzat
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Mayer József Budapest február 27.
Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Veszprém
Az Írások könyvcsoportja
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
ÚJFAJTA KÖLTŐI MAGATARTÁS
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Oltáriszentség, Papság,
Készítette: Görgics Zoltán
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
Konfliktusok az iskolában
II. A biblia tanítása istenről
A korai Egyház Az első közösségek.
A SZENTHÁROMSÁG.
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
Projektmunka Földrajzolok
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Imádatunk mélysége és egyensúlya
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
Diplomás Pályakövetési Rendszer
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felebarát – vagy tán egészen az?
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 1. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Környezeti Kontrolling
Publikációs stratégia Szakirodalmi forrásanyagok használata MTMT
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
A BAROKK (XVII. Század).
Stratégiai gondolkodás
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.

A „Biblia” A Biblia egyfajta „könyvgyűjtemény”. Két nagy része: Ószövetség + Újszövetség Könyvek száma: Ószövetség: 46 (39) könyv Újszövetség: 27 könyv

A Biblia keletkezése, kialakulása / 1. A Biblia könyvei hosszú (több száz éves) hagyományőrző folyamat eredményei (néhány kivétellel – pl. Jónás könyve): szóbeli hagyomány → lejegyzés → gyűjtés, rendezés, átdolgozás → végső redakció (megszerkesztés) A - mai formájukban – a legkorábbi könyvek redakciója: Kr.e. V-IV. század! Két példa: – Pentateuchus (Mózes öt könyve): 700 körül: Jahvista + Elohista = fogság előtti történeti mű, 500 körül: Papi irat, : végső redakció.

A Biblia keletkezése, kialakulása / 2. – „Szinoptikus ” Evangéliumok (= „két forrás elmélet”)

A Biblia sugalmazottsága / 1. A keresztények (illetve az Ószövetség esetében a zsidók) a Bibliát „szent könyvnek”, azaz Isten hiteles üzenetének tekintik. A hitelesség záloga: A Biblia könyveit Isten sugalmazta…

A Biblia sugalmazottsága / 2. A Biblia sugalmazottságával kapcsolatban is több elképzelés, modell létezik: I. Klasszikus modellek a) „Eszköz” modell b) „Kéz” modell c) „Titkár” modell d) „Követ” modell II. Kortárs modellek a) „Drámaírói” modell (Karl Rahner) b) Az együtthatás elmélete c) Követő magatartás d) Karl Barth modellje e) Pszichológiai modell f) Szociológiai modell g) Irodalmi modell

A bibliai „kánon” „Kánoni”-nak („kanonikus”-nak, „kanonizált”-nak) nevezzük azokat a könyveket, amelyekre az Egyház (ill. a zsidó hívők közössége vagy a protestáns egyházak) Istentől sugalmazott könyvekként tekint (tekintenek). Az újszövetségi kánon gyakorlatilag a második század végére rögzült:  Az ún. „Muratori”-kánon az Újszövetség 22 könyvét említi.  A ma is olvasott 27 könyv listája: keleten 367-ben (Szent Atanáz); nyugaton 386-ban (Római Zsinat) vált véglegessé.

A Szentírás történeti hitelessége / 1. A kérdés jelentősége: A „kinyilatkoztatás” = Isten a történelemben (sőt: egy konkrét nép történetében, illetve egy személyben) mutatja meg önmagát. Az Ószövetség esetében: Az elbeszélések célja nem pusztán a történeti beszámoló, hanem egy „esemény” teológiai jelentőségének felmutatása is (pl. Egyiptomból kivonuló zsidók száma = később a királyság idején Izrael lakosságának a létszáma).

A Szentírás történeti hitelessége / 2. Az Újszövetség esetében:  Nagyon sok kézirat létezik, és csak kevés eltérés (ugyanakkor megmaradtak a következetlenségek).  Külső források (pl. Josephus Flavius, Talmud stb., + máshol említik pl. Pilátust stb.).  Nem „szépít” (pl. Jézus „Sátánnak” nevezi Pétert), és nem hallgatja el Jézus kudarcait sem.  Nincs okunk feltételezni, hogy csalás volna… Ugyanakkor: Az újszövetségi beszámolókat Jézus – közvetlen vagy közvetett - tanítványai a „húsvéti események fényénél” írták – alapvetően liturgikus használatra (pl. „hitvallások”).