„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) ( ) Tudásdepó-Expressz.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári Osztály Csongrád, május 27.

 A magyarországi könyvtárak sokszínűsége  A stratégia megvalósítása - A fejlesztések irányainak meghatározása  A könyvtárak innovációja  A fejlesztések eredményei  Értéket mindenkinek  A fejlesztési irányok és az EU2020 Tartalom

 A évi CLX. törvény eredményeként kialakult korszerű ellátó rendszer  Országos és területi feladatok – a könyvtári ellátás különböző szintjei  Fenntartói sokszínűség (község, város, megye, állam,egyesület….)  Támogatások rendszerének felépítése (ODR, KSZR, KÖZKINCS, Érdekeltségnövelő, normatíva…)  Stratégiai tervezés kialakítása (7 éves –középtávú célok)  a strukturális és fenntartói változások A magyar könyvtári rendszer a 21.század elején

 A külső környezet változása - társadalmi, gazdasági, informatikai…  Könyvtári válaszok:  Inspiráció az olvasói igények változásából, az informatikai megoldások bővüléséből  Átalakuló intézményrendszer és támogatási rendszerek állami, fenntartói és pályázati támogatások  Innovatív lehetőségek: a szervezet átalakítása, a szolgáltatói rendszer átalakítása: e-irányok, a könyvtárosok tudásának fejlesztése  Szoros szakmai együttműködések kialakulása: együttgondolkodás és inspiráció  Erőforrások megosztásának lehetséges útjai..

Jövőkép  „A könyvtári rendszer egésze alkalmas a nyilvánosságra hozott információnak, felhalmozott tudásnak, valamint műveltségnek a mindenki számára a lakóhelyétől és településtípustól független, egyenlő esélyű hozzáférhetővé tételére, elősegítve ezzel a különböző területek versenyképességét, növelve az esélyegyenlőséget, és segítve a leszakadó térségek és csoportok felzárkózását.” A Portál program és az uniós források

 1.cél: A könyvtár közvetítsen információt, kiemelten biztosítson hozzáférést a magyar nemzeti kultúra dokumentumaihoz- határon innen és túl  Határon túli szervezetekkel az együttműködés erősítése  Határon túli felhasználók igényeinek figyelembe vétele Portál és a határon túli magyar könyvtárak

Cél: a minőségi oktatás támogatása Élethosszig tartó TANULÁS Közoktatás Felnőttoktatás Felsőoktatás

„Portál program”- EU-s fejlesztések

 Az országos dokumentum-ellátási rendszer fejlesztése, bővítése  Az országos közös katalogizálás rendszerének fejlesztése  A különböző országos könyvtári adatbázisok közös keresőrendszerének kialakítása  Országos elektronikus dokumentumküldő rendszer koncepciójának kidolgozása és kifejlesztése-szerzői jog által védett tartalmak e-szolgáltatásához  Országos olvasásnépszerűsítő és -fejlesztő program A dokumentum- és információ- szolgáltatás országos rendszerének fejlesztése

 Elektronikus katalógusok moduláris fejlesztése, oktatást támogató adatbázisok építése  Interaktív, többnyelvű portál kialakítása  Új kommunikációs csatornák kiépítése az olvasókkal- távoli elérés 24 órában, online szolgáltatások  Könyvtárosok továbbképzése a minőségi szolgáltatások biztosításához  Felhasználók képzése- akkreditált képzések lebonyolítása, nem formális képzések A z intézményi fejlesztések - helyi és térségi igények

Bánkeszi Katalin Dokumentumküldés Közös kereső, másolatküldés Közös katalógus ODR szolgáltatás Olvasói szolgáltató felület - keresés, rendelés, másolatkérés - (meta)kereső OSZK könyvtárak EPA MATARKA Humanus cikkarchívum MKDNY MOKKA-R

 TIOP Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra- fejlesztése – „Tudásdepó Expressz” /3 ütemben : 5,2 milliárd Ft 436 nyertes projekt  TÁMOP „Tudásdepó - Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében /3 ütemben : 8,6 milliárd Ft 201 nyertes projekt  és további kulturális pályázatok révén összesen: 17, 8 milliárd Ft Könyvtárak forrásfelhasználása

Konstrukció számaA konstrukció neve Nyertes pályázat (db)Elnyert támogatás TÁMOP „Építő közösségek” - közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért „Tudásdepó - Expressz” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében Tanórán kívüli nevelési feladatok támogatása Kulturális szakemberek továbbképzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában TIOP „Tudásdepó - Expressz” – Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése Összesen

 Új ismeretek - Újfajta szóhasználat elsajátítása  Projekttervezés és ütemezett megvalósítás és indikátorok  Konzorciumban vagy egyedül?  A 100 milliós fejlesztések világa  A bíráló bizottságok világa és a tartaléklisták  A források felhasználása – Bonyolult elszámolások – KSZ és ”Hiánypótlások”  Eredményes és minőségi pályázatok  Sikeres könyvtárak Pályázati tapasztalatok

 egy minőségileg magasabb színvonalú, egyenlő esélyű hozzáférést biztosító könyvtári rendszer alakul ki, az Európai Unió más államaihoz hasonló szolgáltatásokkal  Megvalósult a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) és az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR), egységes felületen történő hozzáférése, valamint ezen rendszerek továbbfejlesztése  Az ODR keretein belül megjelenik a szerzői jogilag védett elektronikus dokumentumok köre,  Nő az olvasást és az olvasási kompetencia fejlesztését támogató programok, foglalkozások száma A „Tudásdepó - Expressz” fejlesztések eredményei

 A 24 órán keresztül elérhető könyvtári portálokon a felhasználók könyvtári szolgáltatásokat vehetnek igénybe otthonról is  A képzések révén a könyvtárosok és a felhasználók ismeretei bővültek  A könyvtárak szakmai együttműködése révén hatékonyabbá és színvonalasabbá vált a régiók könyvtári és információs szolgáltatásokkal történő ellátása  Esélyteremtés és az integráció helyévé vált A „Tudásdepó - Expressz” fejlesztések eredményei

Értéket mindenkinek  Könyvtári helyzetelemzés, értékelés  fő céljainak meghatározása  Rendszer elemeinek fenntartása, megfelelő működtetése és fejlesztése  A társadalmi szerepkör erősítése – közösségépítés, felzárkóztatás, gazdasági versenyképesség támogatása..  Digitalizáció - tartalomszolgáltatás és elektronikus hozzáférés növelése  Szaktudás megújítása és a könyvtáros szakma elismertségének növelése

 Együttműködések erősítése  Képzések folytatása  Elektronikus dokumentumok – a magyar nemzeti dokumentumok elérhetőségének növelése  Márai program folytatása  Szakemberek mobilizációjának elősegítése Határon túli könyvárak és könyvtárosok

 EU2020 és Magyarország  Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program  Hátrányos helyzetűek felzárkóztatása  Munkaerő-piaci integráció elősegítése, erősítése  Aktív közösségi szerepvállalás és az önkéntesség fejlesztése  Minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés fejlesztése  Korai iskolaelhagyás csökkentése, minőségi oktatáshoz való hozzáférés növelése  Intézmények humánerőforrásának életpályájának javítása, minőségének fejlesztése  Az egész életen át tartó tanulásban való részvétel növelése  Digitális szakadék leküzdése, digitalizáció A időszak fejlesztési lehetőségei

Köszönöm a figyelmet! Sörény Edina