E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
DOKUMENTUM ARCHIVÁLÓ RENDSZER. Úgy érzi betemetik a céges iratok? Nem tud keresni archivált dokumentumai között? Az egyszer lefűzött dokumentumok végleg.
Advertisements

Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Kabai József AZ SQL-LEDGER SZABAD ÜGYVITELI RENDSZER
First Line e-Számlacentrum Integráció Vállalatirányítási rendszerekkel
Bemutató Számviteli rendszer. Személyesen Postai úton Vállalat vagy vállalkozás Könyvelőcég vagy könyvelő Ez a megoldás kiszámíthatatlan nem biztos hogy.
E-számla konferencia Előadó: Bodó Katalin November 15.
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Elektronikus kérelem benyújtás
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
Elektronikus levelezés
Barsi András Attila Erdélyi Csilla Microsec Kft április 22.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
2014. január 1. TERMÉKELHELYEZÉSI LEHETŐSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ AJÁNLAT.
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Web-alapú humán lekérdező rendszer
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Budapest, február 16. Az elektronikus számlázás Elmélet, gyakorlat, változások.
Automatikus EKÁER bejelentő program. EKÁER  AZ ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALMI ELLENŐRZŐ RENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL (EKÁER) szóló, a Nemzetgazdasági Miniszter.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
avagy a zártság dilemmái
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Számlamegőrzés egyszerűen és világosan - hatályos az új archiválási GKM rendelet dr. Pócza András tanácsos GKM Infokommunikációs és e-Gazdaság Főosztály.
SZÁMADÓ Elektronikus számlák befogadása, e-dokumentumok a cégek gyakorlatában Csiba András Kornis György Számadó Kft 1.Elektronikus számla.
Web alapú humán lekérdező rendszer
„Információvédelem menedzselése” XI. Szakmai Fórum Budapest, május 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató
Változások az építőiparban – 2013 Tájékoztató az építésüggyel kapcsolatos jogszabályok január 1-e óta hatályos kivitelezőket érintő rendelkezéseiről.
MediSmart számlakezelés … ahogy mindig szerette volna w w w. m e d i s m a r t. h u November 18.
Az e-Bank az e-Számla és az e-Elszámolóház, mint komplex megoldás Budapest, február 23.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Több millió számla egy szatyorban avagy papír és elektronikus forma egy kézben Puskás Zsolt Péter informatikai igazgató Drescher Magyarországi Kft
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
Jene Károly Dolphin Kft.  Hogyan kerültünk közel az elektronikus számlázáshoz?  e-Számla megoldásaink  PKI megoldásunk  EDI megoldásunk  PKI bevezetés.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
1 AZ E-SZÁMLA JOGI VONATKOZÁSAI Előadó: Dr. Dessewffy Anna ügyvéd.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
BEVEZETŐ „Évente 243 milliárd euró elpazarlását és 15 millió fa kivágását lehetne megelőzni azzal, ha az unióban általánossá válna az.
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere és ellenőrzése dr. Boros Richárd ellenőrzési főosztályvezető-helyettes APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága.
E-számla befogadás kulcskérdései - a közeljövő gyakorlata avagy Elektronikus Számlakibocsátók Egyesületének (ESZE) szerepe az elektronikus számlázási folyamatok.
 Alapítva: 1999  Létszám: 15  Forgalom 2007: 150 MFt  Profil:  Elektronikus számlarendszerek  Egészségpénztári.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége 1 Az elektronikus számlázás problémái külső könyvelőt alkalmazó vállalkozásoknál, figyelemmel.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
Közérthetően az elektronikus számlázásról dr. Pócza András főreferens Miniszterelnöki Hivatal, Infokommunikációs Főosztály Infokommunikációs Államtitkárság.
Elektronikus iratkezelés és megőrzés: az ügyvédi kar tapasztalatai Hagyományos iratkezelés az elektronikus dokumentumok világában szeptember 30.
Elektronikus Számlakibocsátók Egyesület Elektronikus számlázás – 2015 Mi történjen 2008 és 2015 között? Barsi András, Mitnyik Béla.
T-Online elektronikus számlázási rendszer
Gyors, egyszerű, NAV-álló számlázás
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Úton az elektronikus levéltár felé
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Ki kell-e nyomtatni az elektronikus számlát?
Őszintén az archiválásról
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Online számlaadat szolgáltatás - számlázó programmal szembeni legfőbb követelmények Belföldön nyilvántartásba vett adóalany által másik belföldi adóalany.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Web alapú humán lekérdező rendszer
Előadás másolata:

E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető

Értsük meg a gazdasági környezetet Értsük meg az adózó informatikai rendszerét, ügyvitelét Vizsgáljuk meg az informatikai rendszer egyes részeit Keressünk kockázatos pontokat az informatikai rendszerében Vizsgáljuk meg a számlázó programot Vizsgáljuk meg az archiválást Vonjuk le a következtetéseket

Milyen tevékenységei vannak adózónak? Az adott iparágban mennyire elterjedt az e- számlázás? Az elsők közé tartozik az e-számlázásnál, vagy követő vállalkozás? Miért vezette be az elektronikus számlázást? A befogadói oldal mennyire felkészült az e- számlára?

Milyen funkciókat támogatnak informatikával? Mennyire elterjedt a számítógép használata a vállalkozásnál? Mennyire zárt a rendszer? Az egyes elemek mennyire integráltak? A feldolgozás mennyire automatikus? Milyen adatokat rögzítenek be manuálisan? Van-e B2B?

Az elektronikus számlázást mikor vezette be a vállalkozás? Az e-számlázás bevezetésével milyen informatikai és ügyviteli változások voltak a cégnél? Milyen kezdeti nehézségek voltak? Ezeket hogyan oldották meg?

Az adatok archiválása hol történik? Milyen adatokat archivál még a vállalkozás az e-számlán kívül? Történt-e adatvesztés? Amennyiben igen, milyen intézkedések követték?

A megrendelésből hogyan lesz számla? Mely ügyfélkörnek készül e-számla? Hogyan különítik el a papíralapú számlázást az e- számlától? Hogyan történik a stornírozás, számla módosítás? Hogyan kerül az elektronikus aláírás a számlára? Az e-számlán kívül milyen esetekben használnak elektronikus aláírást?

Számla kötelező tartalmi elemei megvannak- e? A szigorú számadás követelménye teljesül-e? A vállalkozás rendelkezik-e felhasználói dokumentációval? A vállalkozás rendelkezik-e névre szóló nyilatkozattal a program készítőjétől?

Dokumentáció vizsgálata: – Adatok betöltése (kézi/gépi ha gépi honnan?) – Mi biztosítja, hogy minden betöltött adatból számla készül? – Hol és hogyan tárolja a számla sorszámot? – A dátumok megadása hogyan történik? – Milyen típusú adatbázisban történik meg a számlák tárolása? Ez változott-e? – Milyen kimeneti fájlformátumokat generál a rendszer? – Az XML-t hogyan állítja elő? – Az archiválás hol és hogyan történik? – Milyen változtatások voltak az eredeti dokumentációhoz képest? Miért?

A helyszíni ellenőrzés során a vizsgálattal érintett adózó köteles az adóhatóság részére biztosítani az elektronikus számlák ellenőrzéséhez szükséges számítástechnikai eszközöket, az eszközök használatához szükséges dokumentációt, felvilágosítást Az adózó köteles az elektronikus számlákról az adóhatóság felhívásában meghatározott csoportosításban és az adóhatóság által közzétett formátumban is rendelkezésre bocsátani a kért adatokat Az adóhatóság jogosult próba jelleggel számlát kiállítani

EDI rendszer alkalmazásával kibocsátott számlák esetén az adózó köteles az elektronikus számlákról havonta kiállítandó, papír alapú összesítő dokumentumokat az ellenőrzés részére átadni Az ellenőrzésről készített jegyzőkönyvek elektronikus számlákra vonatkozó mellékletei gépi adathordozón - várhatóan DVD-n vagy CD-n - kerülnek csatolásra

Mentés ≠ archiválás – Hosszú távú megőrzés – Előkereshetőség – Értelmezhetőség (olvashatóság) – Védelem – Hozzáférés Adatvesztés Információ kinyerésre fordított idő

Ügyviteli rendszerSzámlázó szoftverE-aláírás Időbélyegzés E-számla tárolása Számla befogadóE-számla tárolása Ügyviteli rendszer

A kontírozási adatokat elektronikusan kell létrehozni A kontírozási adatokat a számlán közvetlenül nem lehet feltüntetni (megváltozik a számla tartalma!) Egyértelmű, elválaszthatatlan hozzárendelés, utólagos módosítás kizárt

Csatolt melléklet Elektronikus könyvelési rendszer Iktatóprogram …. Az alapkövetelményeket kell teljesíteni, a technikai megoldást a cégnek magának kell kialakítania!

Saját tárolás (számítógép, szerver, CD, DVD) – A jogszabályban nincs technikai követelmény Archiválási szolgáltató A megőrzés a megőrzésre kötelezett felelőssége!

Online számlázás Elektronikus másodpéldány

Internetes számlázó programoknak kell tekinteni, melyre a számítógéppel előállított papíralapú számla szabályait kell alkalmazni. A számlákat internetes tárterületen tárolja. Képes PDF előállítására, de az elektronikus aláírásra nem. Funkcionalitása hasonlít egy hagyományos számlázó szoftverre (pl. riportok, kinnlevőségek nyomon követése, vevők, cikkek nyilvántartása stb.) Éves használati díjuk néhány ezer forint, de létezik ingyenes szolgáltatás is.

Első példány papíralapon készül el A kibocsátónak kizárólag elektronikus példány marad A másodpéldányt elektronikusan alá kell írni és időbélyegzővel is el kell látni, mégsem e- számla!!!

Czöndör Szabolcs Tel.: