A regionális fejlesztés tapasztalatai és lehetőségei az EU-ban A Szlovák Köztársaság Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériuma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
„Út a munkához” program tapasztalatai
A határtérség.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

A regionális fejlesztés tapasztalatai és lehetőségei az EU-ban A Szlovák Köztársaság Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériuma

Nemzeti fejleszési terv A Szlovákiai Nemzeti Fejlesztési Terv stratégiai célja a következőképpen fogalmazható meg: A tartósan fenntartható fejlődés követelményeit tiszteletben tartva olyan mértékű GDP-növekedés biztosítása, amelynek folytán Szlovákia 2006-ra elérné, illetve túllépné az EU- tagállamok átlagos, egy főre eső GDP-jének 54%-át.

Támogatási eszközök Strukturális alapok: –Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) –Az Európai Szociális Alap (ESF) –Az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EAGGF) –Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz (FIFG). - Közösségi kezdeményezések: –Interreg III (ERDF) –Equal (ESF) –Leader + (EAGGF) –Urban (ERDF) Kohéziós Alap

OPERATÍV PROGRAMOK  Ipar és Szolgáltatások Operatív Program  Humán Erőforrás Operatív Program  Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program  Alap Infrastruktúra Operatív Program

A strukturális Alapok forrásainak egyes programok közötti megosztása Alap Infrastruktúra OP - 422,4 MEUR ERDF Ipar és Szolgáltatások OP - 151,2 MEUR ERDF Humán Erőforrás OP - 284,5 MEUR ESF Agrár- és Vidékfejlesztési OP MEUR EAGGF+ FIFG

Alap Infrastruktúra OP Irányító hatóság: SzK Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériuma Prioritások: 1.Közlekedési infrastruktúra 2.Környezetvédelmi infrastruktúra 3.Helyi infrastruktúra fejlesztése

Alap Infrastruktúra OP Prioritás 1: ( a támogatás végső felhasználói) 1.1Intézkedés - A vasúti infrastruktúra modernizálása és fejlesztése (Szlovák államvasút) 1.2Intézkedés - A közúti infrastruktúra modernizálása és fejlesztése (Szlovák útkezelő vállalat) 1.3Intézkedés - A légi infrastruktúra modernizálása és fejlesztése (Szlovák repülőtéri felügyelet)

Alap Infrastruktúra OP Prioritás 2: ( a támogatás végső felhasználói) 2.1Intézkedés –A vízvédelmi infrastuktúra és az ésszerű vízgazdálkodás fejlesztése (Regionális Vízügyi társaságok) 2.2Intézkedés - A légszennyezést csökkentő technológiák bevezetésének támogatása (kerületek, városok és községek) 2.3Intézkedés – A hulladékgazdálkodás fejlesztése és javítása (kerületek, városok és községek)

Alap Infrastruktúra OP Prioritás 3: ( a támogatás végső felhasználói) 3.1Intézkedés –Az iskolai, egészségügyi, szociális és kulturális infrastruktúra építése és fejlesztése (iskolák, szabadidő, kulturális és szociális központok, községek, non-profit szervezetek) 3.2Intézkedés – A közszféra informatizálása (regionális és helyi önkormányzatok) 3.3Intézkedés – A helyi és regionális politikához szükséges intézményi háttér kiépítése és fejlesztése (kerületek, városok és községek, non-profit szervezetek)

Alap Infrastruktúra OP Prioritás 3: ( a támogatás végső felhasználói) 3.4 Intézkedés –Községek felújítása és fejlesztése, a vidék kulturális örökségének a megóvása (községek, községek társulásai, nem kormányzati szervezetek, történelmi emlékművek, múzeumok kezelői, a hagyományos népi kultúrát felelevenítő rendezvények szervezői)

Humán erőforrás OP Irányító hatóság: SzK Munkaügyi-, Szociális és Családügyi Minisztériuma Prioritások: 1.Az aktív munkaerőpiaci politika feljesztése 2.A szociális befogadás és a munkaerőpiaci egyenlőségek erősítése 3.A munkaerő és a munkaerőpiacra lépők alkalmazkodóképességének és képzettségének növelése

Humán erőforrás OP Prioritás 1: ( a támogatás végső felhasználói) 1.1Intézkedés –A foglalkoztatást elősegítő szolgálltatások terjedelmének és minőségének bővítése és korszerűsítése (Munkaügyi-, Szociális-és Családügyi Központok és Hivatalok) 1.2Intézkedés – Az állástkereső munkaerőpiacra való jutásának és visszajutásának könnyítése(Munkaügyi-, Szociális- és Családügyi Központok) 1.3Intézkedés – Az állástkeresők oktatásának és képzésének a fejlesztése (Munkaügyi-, Szociális-és Családügyi Központok és Hivatalok)

Humán erőforrás OP Prioritás 2: ( a támogatás végső felhasználói) 2.1Intézkedés –A szociális peremhelyeztű csoportok foglalkoztatásának javítása (Munkaügyi-, Szociális-és Családügyi Központok, Szociális fejlesztési alap) 2.2Intézkedés – A munkaerőpiaci női és férfi esélyegyenlőség megteremntése, különos tekintettel a munka vilásának a családi élettel való összehangolása (Munkaügyi-, Szociális- és Családügyi Központok, nem kormányzati szervezetek, területi és kerületi önkormányzatok)

Humán erőforrás OP Prioritás 3: ( a támogatás végső felhasználói) 3.1Intézkedés –A szakmai képzéseknek és az oktatásnak a tudásalapú társadalom következményihez való igazítása (Oktatásügyi minisztérium és a közvetlen alatta működő szervezetek) 3.2Intézkedés – A továbbképzések terjedelmének és szinvonalának bővítése és emelése(Oktatásügyi minisztérium és a közvetlen alatta működő szervezetek) 3.3Intézkedés – Az állás és fogalkozástanácsadás fejlsztése (Oktatásügyi minisztérium, kerületi és területi önkormányzatok)

Ipar és Szolgáltatások OP Irányító hatóság : SzK Gazdasági Minisztériuma Prioritások : 1.Az Ipar és Szolgáltatásak Versenyképességének növelése a hazai növekedési potenciál kihasználásával 2.Az idegenforgalom fejlesztése

Ipar és Szolgáltatások OP Prioritás 1: ( a támogatás végső felhasználói) 1.1Intézkedés –Új vagy már meglévő vállalkozások támogatása (kis- és középvállalkozók) 1.2Intézkedés –A vállakozási infrasturktúra kiépítésének támogatása (önkormányzati kerületek, városok és községek, non-profit szervezetek) 1.3Intézkedés – Vállakozás-, inováció-, tudás- támogatás, és az alkalmazott kutatás támogatása (kis- és középvállalkozók, kutatási és fejlesztési szervezetek)

Ipar és Szolgáltatások OP Prioritás 1: ( a támogatás végső felhasználói) 1.4Intézkedés –Az energiatakarékoskodás támogatása, megújuló energiaforrások kihasználása (kis- és középvállalkozók) 1.5Intézkedés –A Szlovák köztársaság külföldi imázsának támogatása (kis- és középvállalkozók)

Ipar és Szolgáltatások OP Prioritás 2: ( a támogatás végső felhasználói) 2.1Intézkedés –Idegenforgalmi infrastruktúra kiépítésének és felújításának a támogatása (önkormányzati kerületek, városok és községek, non- profit szervezetek) 2.2Intézkedés –Idegenforgalmi vállalkozói tevékenységek támogatása (kis- és középvállalkozók) 2.3Intézkedés - Az idegenforgalom népszerűsítésének, és az információs rendszer kiépítésének támogatása(Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség)

Agrár – és Vidékfejlesztési OP Irányító hatóság: SzK Földűvelésügyi Minisztériuma Prioritások: 1.A produktív mezőgazdaság támogatása 2.A hosszú távon fenntartható vidékfejlesztés támogatása

Agrár – és Vidékfejlesztési OP Prioritás 1: ( a támogatás végső felhasználói) 1.1Intézkedés –A mezőgazdasági vállalatok beruházásai (a mezőgazdasági őstermelésbenvállalkozó, mez. szolgálltató vállalatok) 1.2Intézkedés –A mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesíthetőségének jaítása (A mez. termékek feldolgozásával foglalkozó személyek)

Agrár – és Vidékfejlesztési OP Prioritás 2: ( a támogatás végső felhasználói) 2.1Intézkedés –A fenntartható erdőgazdálkodás és az erdészet fejlesztése (magán erdőtulajdonosok és ezek tásulatai) 2.2Intézkedés –Halgazdaság (a haltenyésztéssel foglalkozó vállakozók) 2.3Intézkedés - a Vidék felzárkózásának és fejlesztésének támogatása (a földingatlan – rendezés felügyeleti szerve) 2.4Intézkedés – Oktatás(köz- és magánoktatási intézmények, Irányító Hatóság)

Hol kapunk információkat? A CSF irányító hatóság és az egyes OP irányító hatóságok valamint a közreműködő szervek létrehozták az integrált információs hálózatot Információs központ : „ Strukturális alapok szlovákia számára“ Tel: 02/ ; Web oldal: