Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
A menstruációs ciklus.
Fogamzásgátlás tinédzserkortól a menopauzáig Dr Sobel Gábor Budapest,
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
FOGAMZÁSGÁTLÁS PERIMENOPAUSÁBAN
Fogamzásgátlás.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Az elemzés és tervezés módszertana
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A kiválasztás szerepe, homeosztázis
Rangszám statisztikák
Értékesítési csatornák
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Nemi úton terjedő betegések
Könnyek....
Készítette: Goldgruber Katalin Február
„Minden gyermek várt gyermek legyen” Egy kedvező életkezdés pozitív hatással lesz a későbbi egészségi állapotra, ezáltal a populáció egészségi állapotára,
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Életbiztosítási Program
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Egy nőt nem nehéz boldoggá tenni...
Kiválasztás: érvényesség, megbízhatóság az interjú és az Assesment Center módszere esetén Barta Bea
Hystero-salpingo-sonographia helye a meddőség kivizsgálásában
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
A születésszabályozás
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Felnőtté válás.
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
!!! Tegyünk együtt Értük.
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Kocka Pesszárium Használati útmutató
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A szervezet energiaforgalma
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
Humán Papillóma Vírus (HPV)
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Serdülőkori terhességek Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Tudtad e, hogy mi az a titok, amelyet hölgyek ezrei ismernek!
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
Merev vagy rugalmas nyugdíjrendszert? Simonovits András november.
Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A szervezet energiaforgalma
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Fogamzásgátlás.
Előadás másolata:

Fogamzásgátlás (folytatás) A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló „film” a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen.

A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez a leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt.

Ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. A viselésével járó apró kényelmetlenségek miatt elsősorban olyan nők számára ideális, akiknek ritkán van szexuális kapcsolata. Diafragma (vagy pesszárium)

A felsoroltakból láthatjuk, hogy napjainkban számos megbízható fogamzásgátló módszer áll a nők és férfiak rendelkezésére. Bármilyen meglepő azonban, mégis szép számmal akadnak olyanok, akik továbbra is használják a régi, divatjamúlt technikákat. Természetes fogamzásgátlás: Az ovuláció idejének meghatározásán, és a megtermékenyítésre alkalmas napokon a szexuális kapcsolattól való tartózkodáson alapuló módszerek előnye, hogy semmilyen mellékhatásuk nincs. Vallási, illetve lelkiismereti okok az alkalmazásukat nem tiltják, a szexuális kapcsolatot nem zavarják. Hátrányuk, hogy kevésbé hatásosak, nagy a nem kívánt terhesség létrejöttének valószínűsége.

Naptármódszer: A természetes fogamzásgátlás legrégebben alkalmazott módszere, mely az 1930-as években vált ismertté. Az Ogino-Knaus-módszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől.A ciklus hossza alapján kell kiszámítani a megtermékenyítésre alkalmas napokat, melyeken tilos a szexuális élet. A számításhoz szükséges a ciklusok hosszát figyelembe venni. Például: Az első megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a legrövidebb menstruációs ciklusból 18 napot kell levonni. Az utolsó megtermékenyítésre alkalmas nap kiszámításához a leghosszabb menstruációs ciklusból 11 napot kell levonni. Így ha egy nőnek pl napos ciklusai vannak, a 8. (26-ból 18-at vontunk ki) és a 19. (30-ból 11 napot vontunk ki) ciklusnapok között tilos a szexuális élet.

Ovulációs módszer (Billings módszer): A természetes fogamzásgátlás megbízhatóságának fokozására Billings és munkatársai fejlesztették ki módszerüket, melynek alapja a méh-nyakcsatorna (cervix) nyákjának ösztrogén hatásra bekövetkező változásának nyomon követése. Az ovulációt megelőző időben az ösztrogének hatására a cervixnyák nagy mennyiségben termelődik, áttetszővé válik, fonal húzható belőle két ujjunk közé fogva. A nyák mennyisége az ovulációt követő napokban lecsökken, az áttetszőség megszűnik, ragadós lesz. Ezen időszak, valamint a menstruációt követő napok biztosak a fogamzásgátlás szempontjából.

Elhúzódó szoptatás: A szoptatás a gyermekágyból való felépülés után késlelteti az első tüszőrepedést. A módszer nem megbízható, mert szülés után már 25 nappal bekövetkezhet tüszőrepedés és terhesség, még szoptatás mellett is. Hőmérőmódszer: A fogamzóképes időszakokat a hőmérsékletváltozás alapján számolják ki. Ilyenkor az ébredési alaphőmérséklet (szájban vagy végbélben mérve) 37 °C-ra, vagy annál magasabbra emelkedik. Kockázatos, mert szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel.

Megszakított közösülés: A módszer nem túl hatékony, mert a hüvelybe kerülő egy csepp sperma is okozhat terhességet. A férfi részéről természetellenes önfegyelmet követel, és mindkét fél számára akadályozza a szexuális beteljesülést. Tubasterilizáció (művi meddővé tétel): A petevezeték lekötése végleges meddőséghez vezet. A beavatkozás hasi tükrözés (laparoscopia) útján történik. A művi meddővé tételt régebb csak 40 életév fölött végezték el Magyarországon. Ma már 35 éves nőknek is elvégzik a műtétet kérésre, gyermekszám nincs meghatározva.

Már készül a fogamzásgátló tabletta férfiak számára A születésszabályozás módszerei közül már a kezdetekkor is azokból volt nagyobb a választék, amelyeket a nők alkalmazhattak. Felmerült az igény, legyen a férfi számára is eszköz a döntéshez! Egyelőre még kísérleti stádiumban van. Addig is marad a Magyarországon 1987-óta végezhető egyetlen módszer, a művi meddővé tétel. A módszer a mai legbiztosabb eljárás, a világon körülbelül nyolcvanmillió ilyen műtéten átesett férfi él. A beavatkozást törvény szabályozza, jelenleg a Népjóléti Miniszter 25/1998. NM rendelete. Ezek szerint a műtét elvégzését 35 év felett bárki, illetve e kor alatt három, vérszerinti gyermekkel rendelkező apa kérheti. Csak a feleség beleegyezésével. Ez a beavatkozás térítésköteles, intézményenként változó (kb. 30 és 60 ezer Ft.) az ára.

Nem csökken ugyan a szexuális képesség a művi meddővé tétel után, de kevesen fognak élni a lehetőséggel. A leírtak alapján is látható, mennyire szükséges lenne a férfi fogamzásgátló tabletta piaci megjelenése. E cél érdekében ma már gyógyszergyárak és politikusok is latba vetik erejüket. Reméljük sikerrel!