Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Szociális munka a börtönben
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Jogszabályok és a valóság év. Hogy is van ez? IX. Országos Szociális Szakmai Konferencia Keszthely, november 7. Czibere Károly Református.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Családi napközi.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Lehetőségek a nagy létszámú
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Magatartástudományi Intézet
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
Hozzátartozói csoport
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Fogyatékosok gondozása
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
SZIME XVII. KONFERENCIA
Támogató csoport demenciában szenvedő hozzátartozóikat gondozók számára P é k Győző*, Orb á nn é Gell é n Mariann**, Koszt á n é Hadh á zi T ü nde** DE.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Személyes életvitel.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Ágazatközi együttműködés
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék

A demens ellátás hazai körülményei A demenciával élő idősek hazai ellátása alapvetően bentlakásos otthoni ellátásra épül Az idős otthonában nyújtott szolgáltatások kapacitása korlátozott A demencia – specifikus nappali ellátás gyakorlatilag nem épült ki Az idősellátás területén nincs támogató szolgálat Hiányoznak a tanácsadó szolgálatok, elégtelen az információ nyújtás Miközben a demenciával élő idősekről jelentős mértékben a családok gondoskodnak, nincs a családok közvetlen támogatá- sára irányuló ellátási koncepció és stratégia Az idősellátás alapelve itt is érvényes: törekednünk kell arra, hogy ameddig lehetséges az idős otthonában tudjon élni

Akadályok a család vállalásai kapcsán A munkahely megtartásának kényszere /egzisztenciális nyomások, rugalmatlan foglalkoztatási körülmények/ A szolgáltatási – ellátási hátterek elégtelensége A szociálpolitikai támogatások hiánya A család belső akadályai, kötelezettségei /kedvezőtlen családi körülmények, más családtagokról gondoskodás terhe, stb./ A primer gondozó családtag életkora, funkcionális akadályozottsága A mobilizálható családtagok hiánya, távolsága Anyagi forrás hiánya külső gondozási kapacitás igénybevételéhez

A gondozás kritikus pontjai Szembesülés a diagnózissal mint krízis esemény Az információk elégtelensége A gondozási ismeretek, tapasztalatok hiánya A gondozás mindennapi gyakorlatának kialakítása Nehézségek, elakadások a gondozás folyamán /pl. „zavaró viselkedés” kezelése/ A primer gondozó családtag túlterhelődése Kedvezőtlen szerep viszonyok A halmozódó vesztességek és az előrevetülő gyász érzelmi terhe

A gondozói szerep alakulásának fázisai A gondozó szerep kialakulásának kezdete / még nincs elkülönülő szerep és gondozói szerep identitás/ A gondozói szerep formálódása a növekvő gondozási feladatok mentén /még nem érinti a gondozó egyéb szerepeit/ A „gondozói karrier” kibomlása erősödő gondozói szerep identitással, a szerep egyensúlyok megbomlásával Szerep túlterhelődés: a gondozói szerep maga alá gyűri a gondozó családtagot, beszűkülés és kudarc a szerep kötelezettségek kapcsán A gondozási körülmények radikális változtatása /pl. idősotthoni elhelyezés/, kísérlet a gondozás előtti szerep viszonyok helyreállítására

A konzultációs hátterek megteremtése és a családkonzultáció sajátosságai az idősellátásban Az idősekkel és családjaikkal folytatott konzultáció alapvetően eltér a családterápiás és családkonzultáció szokásos gyakorlatától /sokkal strukturáltabb, fókuszáltabb és beilleszkedik a gondozás menedzsment kontextusába/ A segítő kvalifikált szakember családdinamikai és családkonzultációs többlettudással /felkészítő program fontossága/, esetviteli autonómiája nagyobb /transzdisz- ciplináris esetviteli modell/ A konzultáció során a hangsúly a primer gondozó családtag támogatásán, és a családon belüli terhelődés és szerep- egyenlőtlenségek feldolgozásán van, a családdinamikai tényezők feltárása körülírt

A gondozás során felmerülő nehézségek felmérése A funkcionális akadályozottság vizsgálata / ADL, IADL skálák – önellátó képesség és az önálló életvitel felmérése/ A gondozási feladatok megosztásának felmérése A családi szerepek megoszlása A primer gondozó családtag szerepvállalásai és a gondozás nyomás hatása a szerepvállalásra Szerepfeszültségek a családban A primer gondozó családtag terhelődésének vizsgálata A zavaró viselkedés jelenléte és hatása a gondozásra A gondozáshoz kapcsolódó érzések és attitűdök vizsgálata

A gondozó családokkal folyó segítő munka csomópontjai Információ nyújtás és a krízis-feszültség kezelése a diagnosztikai fázisban A primer gondozó családtag támogatása a gondozás napi rutinjának alakításában /pszichoedukáció, problémakezelési stratégiák, esetmendzsment, nehézségek, akadályok feldolgozása a zavaró viselkedés kapcsán/ Családkonzultációs ülések a szerepviszonyok feltárására és a feladatmegosztás és szerep – egyensúlyok kialakítására Szerep-feszültségek, konfliktusok feldolgozása /mediációs és változás kezelési stratégiák/ Családi és intézményközi esetkonferencia az elakadások kezelésében A támogató hátterek kiszélesítése /hozzátartozói csoport/ A vesztesség érzések és anticipált gyász feldolgozása Lezárás / az eredmények összegzése, alkalmi konzultációk biztosítása, a támogatás átemelése önsegítő szerveződések felé/

Köszönöm a figyelmet.