A szakképzési törvény megvalósítása a vállalati gyakorlati képzés szempontjából.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
Gyakorlati képzőhely ellenőrök felkészítése PMKIK.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSAI SZEPTEMBER ÉS JANUÁR.
A szakképzési hozzájárulás változásai január.
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
1 Járulékok változásai 2009 – 2010 Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
Aktuális változások a szakképzésben Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA Kozmetikus szakmai nap Szeptember 15. Soproni kereskedelmi és Iparkamara.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról Fodor Istvánné mb. főigazgató-helyettes.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Tanulószerződés-kötés
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Egyéb munkaerő-piaci programok
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
eddigi tapasztalatainak ismertetése és a tanulságok
Adományok adózási kérdései
Szakképzési hozzájárulás
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A gyakorlati képzés szervezése feladtok – finanszírozás
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az „Út a munkához” program évi változásai
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Merre tovább a középiskola után?
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Adatszolgáltatás a számlákról
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Az „Út a munkához” program évi változásai
Szakmai vizsgaelnöki pályáztatás, vizsgabizottsági jelentések
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A szakképzési törvény megvalósítása a vállalati gyakorlati képzés szempontjából

Tanulószerződés A tanulószerződés-módosítás határideje A gazdálkodó szervezeteknek a január 1-je előtt kötött szerződéseket felül kell vizsgálni, hogy azok megfelelnek-e az új szakképzési tv. által támasztott követelményeknek. Szerződésmódosítás kezdeményezésének határideje február 29. Szerződésmódosítás határideje március 31.

Tanulószerződés-módosítás A kamara a befogadást követő 30 napon belül – amennyiben tartalmi és formai hibát nem talál – a szerződés egy-egy példányát hitelesítve megküldi a gazdálkodónak, az elméleti képzését biztosító iskolának, valamint a gyakorlati képzésben résztvevő tanulónak.

További határidők A tanulószerződést lehetőleg minden év augusztus 15-ig meg kell kötni. Az újonnan kötött tanulószerződéseket a kamara a befogadást követő 10 napon belül – amennyiben tartalmi és formai hibát nem talál – nyilvántartásba veszi, majd hitelesítve megküldi az érintett feleknek. A gazdálkodó a tanulószerződés megkötését, módosítását és megszűnését 5 munkanapon belül bejelenti a kamarának és a megszűnést jelenti az iskolának. A kamara a megszűnést 5 munkanapon belül ezt nyilvántartásán átvezeti.

A szakképző iskola haladéktalanul értesíti a tanulói jogviszony megszűnésének napjáról a tanuló gyakorlati képzését szervező szervezetet és a nyilvántartást vezető szervet. Szt. 49. § (3) Esetei: -ha a tanuló sikeres komplex vizsgát tett, a bizonyítvány kiállításának napján, -szakképző iskolából való kizárással, vagy a tanulói jogviszonynak a Köznevelési törvényben szabályozott esetekben történő megszűnésének napján, ha a tanuló az iskolai tanulmányait harminc napon belül más szakképző iskolában nem folytatja A tanuló tanulói jogviszonya szüneteltetésének kezdetéről és végéről a szakképző iskola haladéktalanul értesíti a gyakorlati képzést szervező szervezetet és a nyilvántartást vezető szervet. Szt. 54. § (2)

Tanulószerződés (új) Tanulószerződés módosítás átmeneti időszakra Tanulószerződés módosítás (új) Tanulószerződés felmondása (új) Tanuló-előszerződés és módosítása (új) Együttműködési megállapodás Letölthetőek: január 1-től január 1-től március 31-ig április 1-től április 24-től március 27-től április 16-tól Kidolgozott új formanyomtatványok

Tanulószerződés formanyomtatvány

Tanulószerződés megszüntetése

Rendkívüli felmondás A TSZ felmondása rendes vagy rendkívüli felmondással történhet, melyet írásban kell közölni. A tanuló a kamrával történt egyeztetés után, mely kitér a jogszabálysértés körülményeinek tisztázásra és felmondhatja rendkívüli felmondással. Szt. 51. § A gyakorlati képzést szervező a rendkívüli felmondást indokolni köteles,melyből a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. A felmondással szemben a felek 15 napon belül bírósághoz fordulhatnak, melynek - másodszori évfolyamismétlés kivételével - halasztó hatálya van

A tanulószerződés megszűnésének fontosabb elemei A közös megegyezéssel történő megszüntetés esetén a közös megegyezésben megtörtént napon. A rendes felmondás esetén a felmondás közlésétől számított 15. napon. Szt. 49. § (1) e)-f) A gyakorlati képzést szervező szervezet a tanulószerződés megszűnésével egyidejűleg értesíti a nyilvántartást vezető szervet és a szakképző iskolát a tanulószerződés megszűnéséről. A szerződés megszűnésekor a tanuló részére igazolást állít ki a gyakorlati képzésben eltöltött időről és a megszerzett gyakorlati ismeretekről. Szt. 59. § (1)-(2)

A fentiekből következik, hogy a kamara által eddig folytatott értesítést fokozatosan kivezetjük a gyakorlatból, hiszen a felek a szerződő felek értesítési kötelezettséget a szakképzési törvény az iskolához, illetve a gazdálkodó szervezethez utalta.

Tanuló-előszerződés Tanuló-előszerződés köthető a szakiskolai képzésben részt vevő tanulóval az első szakképzési évfolyamon, a szakképzési kerettantervben az első szakképzési évfolyamra meghatározott gyakorlati képzési idő legfeljebb tíz százalékára. A tanuló pénzbeli juttatásra nem jogosult, a gyakorlati képzést szervező a képzés költségeire támogatásra nem tarthat igényt. Szt. 42. § (6)

Együttműködési megállapodás

Akkor köthető, ha: a szakmai és vizsgakövetelményben a gyakorlati képzésre előírt képzési idő negyven százaléknál kevesebb, csak az összefüggő szakmai gyakorlat történik külső helyszínen. Ha gyakorlati képzés aránya meghaladja az adott tanévre a szakképzési kerettantervben előírt gyakorlati képzési idő negyven százalékát, együttműködési megállapodás nem köthető. Együttműködési megállapodással folyó gyakorlati képzés esetén a gyakorlati képzés szervezője a szakképző iskola. Az együttműködési megállapodás a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

Együttműködési megállapodás A szakképző iskola a megállapodás megkötését megelőzően és azt követően folyamatosan ellenőrzi a személyi és tárgyi feltételek meglétét, gondoskodik, hogy a gyakorlati képzés a szakképzési kerettantervnek megfelelően folyjon. Szt. 56. § (5)-(6) Új együttműködési megállapodás az Szt. hatálybalépését követően csak az abban foglalt szabályok szerint köthető. Az előzőleg megkötött, hatályos együttműködési megállapodás alapján legkésőbb szeptember 1-jéig folyhat gyakorlati képzés.

Együttműködési megállapodásra vonatkozó változások január 1-től a gazdálkodó szervezet és az iskola között létrejött együttműködési megállapodások a területileg illetékes gazdasági kamara ellenjegyzésével válnak érvényessé. Az együttműködési megállapodásokat a tanulószerződéshez hasonlóan legkésőbb minden év augusztus 15-ig kell megküldeni hitelesítésre és nyilvántartásba vételre.

Együttműködés a képzés szereplői között Az iskola, a gazdálkodó szervezet és a kamara közötti együttműködés fontossága megnövekedett szerepet kap. A szerződéskötéshez és megszűnéshez szükséges további információ az iskolától:  A tanuló egészségügyi alkalmassági és pályaalkalmassági vizsgálat eredményének közlése.  Tanulói jogviszony megszűnésének és szüneteltetésének esetén haladéktalanul értesíti a gyakorlati képzőt és a kamarát.  A foglalkozási napló bemutatásának hiánya esetén értesíti a kamarát.  15 napon belül értesíti a gazdasági kamarát a tudomására jutott, a gyakorlati képzés biztosításáért kért anyagi hozzájárulásról

Gyakorlati képzéssel kapcsolatos nyilvántartásba vétel A nyilvántartást vezető szerv a kamara. Gyakorlati képzést csak a nyilvántartásban szereplő gyakorlati képzést szervező folytathat. A nyilvántartásba vétel kérelemre indul (Tanulószerződés kötési igénybejelentő lap) A nyilvántartást a kamara köteles a weblapján megjelentetni és nyolc napon belül frissíteni. A nyilvántartásba vételi eljárás szabályait kormányrendelet fogja megállapítani.

Gyakorlati képzés ellenőrzése A tanulószerződés és együttműködési megállapodás alapján folyó gyakorlati képzés komplex szakmai és hatósági ellenőrzését a Ket. alapján a kamara végzi. Az ellenőrzésben részt vesz azon szakképző iskola képviselője, akivel a tanuló tanulói jogviszonyban áll. Az ellenőrzést a nyilvántartásba vételi eljárásra irányadó szabályoknak megfelelően kell lefolytatni. A kamara által hozott határozat ellen fellebbezés nyújthat be az iskola is.

Bírság kiszabása –tárgyi, személyi feltételek nem megfelelőek –a képzés nem a kerettanterv szerint folyik –a tanulószerződés jogszabályi megfelelősége –a gazdálkodó kötelezettségeinek nem tesz eleget –szakoktató alkalmazási feltételei –maximális csoportlétszám –tanulói terhelés –tanulói juttatások biztosítása –munka és balesetvédelem –foglalkoztatási napló vezetése –egyenlő bánásmód követelményei –nyilvántartásba vétel hiánya A törvény a kamarát felruházta a szankcionálás lehetőségével. A bírság kiszabásának eljárási rendjéről kormányrendelet fog megjelenni. Bírságot szabhat ki az alábbi esetekben:

Tanulói juttatás mértéke Tanulószerződés esetén a pénzbeli juttatás havi mértékének legkisebb összege az alábbi táblázat szerint alakul: A tanulói juttatásokról rendelet van előkészítés alatt. Gyakorlati képzési idő (%-ban) Alap (minimálbér 15 %-a) Ft-ban 801, , , , , ,79 765

Egyéb változások a tanulószerződésekkel kapcsolatban A gazdálkodó a tanuló ösztöndíját bankszámlára kell, hogy utalja. A gyakorlati oktató től mestervizsgával kell rendelkezzen. Az első szakképzési évfolyamon a szakmai gyakorlati képzést iskolai tanműhelyben kell megszervezni. A gyakorlati idő 10%-ára tanuló-előszerződés köthető.

Szakképzési hozzájárulás bevallása, visszatérítés A hozzájárulás előlegének összegét havonta, elektronikus úton kell a NAV felé – bevallani és megfizetni, illetve bizonyos feltételek mellett visszaigényelni – a tárgyhót követő hónap 12. napjáig A befizetett előleg és az éves nettó kötelezettség különbözetét a tárgyévet követő év február 25. napjáig kell befizetni vagy a többletbefizetést ettől az időponttól lehet visszaigényelni aki kizárólag tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti a kötelezettségét és a havi csökkentő tétel összege meghaladja a havi bruttó kötelezettsége mértékét, a meghaladó részt az előleg bevallás során NAV-tól visszaigényelheti.

Szakmacsoportonkénti normatíva Szakmacsoport megnevezése éveshavi Egézségügy Ft Ft Szociális szolgáltatások Ft Ft Oktatás Ft Ft Művészet, Közművelődés kommunikáció Ft Ft Gépészet Ft Ft Elekrotechnika-elektronika Ft Ft Informatiak Ft Ft Vegyipar Ft Ft Építészet Ft Ft Könnyűipar Ft Ft Faipar Ft Ft Nyomdaipar Ft Ft Közlekedés Ft Ft Környezetvédelem-vízgazdálkodás Ft Ft Kögazdaság Ft Ft Ügyvitel Ft Ft Kereskedelm Ft Ft Vendéglátás Ft Ft Egyéb szolgáltatás Ft Ft Mezőgazdaság Ft Ft Élelmiszeripar Ft Ft

Szakképzési dokumentumok változásának várható határideje OKJ változás Szakmai és vizsgakövetelmények átdolgozása Kerettanterv: április május július 31.

4. Tanulószerződések száma

5. Képzőhely ellenőrzések száma

Köszönöm a figyelmet! Kontér Mária szakképzési és területfejlesztési vezető