Somló Térségi Program – Közösségek újjáépítése A Magyar Vöröskereszt hosszú távú rehabilitációs programja 2011-2015 Sáfár Brigitta, országos katasztrófavédelmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Advertisements

Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
… HOL JÁR AZ ISTEN? BENNÜNKET ELFELEJT?. HOL? Dél-Baranya Kedvezőtlen gazdaságföldrajzi elhelyezkedés Rossz infasrtuktúrális ellátottság Alacsony képzettségi.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Kerekegyháza, november 18.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A program általános célja
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
Baranya Megyei Önkormányzat
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Somló Térségi Program – Közösségek újjáépítése A Magyar Vöröskereszt hosszú távú rehabilitációs programja Sáfár Brigitta, országos katasztrófavédelmi szakmai vezető Magyar Vöröskereszt

A VÖRÖSKERESZT…. A VILÁG LEGRÉGEBBI ÉS LEGNAGYOBB HUMANITÁRIUS SZERVEZETEKÉNT 152 éve 189 országban 110 millió önkéntessel végzi humanitárius munkáját.

A Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik: A katasztrófák megelőzése Katasztrófákra való felkészülés Katasztrófákra való hatékony válaszadás Helyreállítás  Újjáépítés, ami nem merül ki az anyagi javak pótlásában  „Rebuilding hopes” (IFRC) – Reményeket építünk újra

A projekt háttere A Devecseri kistérség gazdasági és társadalmi mutatók szempontjából a Dunántúl leghátrányosabb térsége. >Az iszapömlés társadalmi hatásainak mérséklése hosszú távú feladat.

A projekt háttere Kistérségi/járási program – a három település mellett a térség falvainak többségét érintette társadalmi és gazdasági szempontból az iszapömlés. (ld. földhasználat, iskolába járás)

IFRC - Stratégia Stratégiai Cél: „Életmentés, a megélhetési források megóvása, a katasztrófák és válságok utáni helyreállítás megszilárdítása” – Hatékony készültségi kapacitás a katasztrófák és válsághelyzetek esetén történő megfelelő és időbeni segítségnyújtáshoz; – A katasztrófák és válsághelyzetek következtében bekövetkező halálozások, veszteségek, pusztítás és egyéb káros következmények csökkenése; – A közösség működésének magasabb szintű helyreállítása katasztrófák és válsághelyzetek után.

IFRC - Stratégia Stratégiai Cél: „Az egészséges és biztonságos élet elősegítése” – Az egyének és közösségek jobb egészségi állapota, befogadóbb közegészségügyi rendszerek; – A természeti és ember által okozott katasztrófákból származó veszélyeztetettség és sebezhetőség csökkenése; – A környezetünk szempontjából fenntartható életmód széleskörű társadalmi elfogadottsága.

IFRC - Stratégia Stratégiai Cél: „A társadalmi befogadás, az erőszakmentesség és a béke kultúrájának előmozdítása” – Az alapelvek széleskörű elfogadottsága, a megbélyegzés és hátrányos megkülönböztetés csökkenése; – Az erőszak csökkenése, a társadalmi különbségek békésebb rendezése; – A hátrányos helyzetű emberek teljesebb körű beilleszkedése közösségeikbe.

A Vöröskereszt humanitárius felkészítő programja: A Stratégia által meghatározott prioritásokat követi Az IFRC programját adaptálják az egyes nemzeti társaságok Önkéntességen alapszik Társadalmi, lakossági bázisú Szükség esetén a Vöröskereszt általános feladatait építi be a veszélyhelyzeti tevékenységébe

Kiemelt célcsoportok Idősek, különös tekintettel egyedül élők Gyermekek, fiatalok Integrált megközelítés: család, közösség

Célcsoportok elérése Közvetlen elérés mellett – közösségi megközelítés – Meglévő közösségek támogatása – Újonnan formálódó közösségek segítése

Legfontosabb pillérek Helyi önkéntes bázis bevonása Együttműködés a térség társadalmi szereplőivel (kiemelten: pedagógusok)

Tevékenységek  Közösségi rendezvények szervezése, részvétel települési rendezvényeken  Egészségfejlesztési tevékenységek  Ifjúsági tevékenységek  Idősek számára szervezett programok

Közösségi rendezvények  Részvétel és hozzájárulás a térség közösségi programjaihoz  Falunapok, főzőversenyek, hagyományőrzés

Önálló közösségi programok  Nagyközösségi programok:  Családi nap 2014, 2015

Önálló közösségi programok  Kisközösségi programok  Nyugdíjasklub, filmvetítések, bográcsozás  Ifjúsági találkozók  Helyszín: MVK közösségi ház, Devecser, Makovecz Lakópark

Egészségfejlesztési tevékenység  Egészségszűrések, szemléletformálás  Iskolai egészségnapok  Együttműködés kistérségi EFI-vel

Ifjúsági tevékenységek  Ifjúsági találkozók és táborok  Bázisiskola és bázisóvoda program  Ifjúsági képzések, felkészítések

Idősekkel kapcsolatos tevékenységek  Nyugdíjasklub  Emlékezet-fejlesztő foglalkozások  Kirándulások

Kifutás, folytatás  A közösségi tevékenységeket decemberig a jelenlegi helyszínen folytatjuk  Az önkormányzattal való együttműködés jegyében 2015 telétől új helyszínen nyit a közösségi ház  A Magyar Vöröskereszt folyamatosan figyeli a projekt folytatására lehetőséget adó pályázati lehetőségeket, térségi jelenlétét hosszú távon fenn kívánja tartani

Köszönöm a figyelmet!