Zsére Zsére története: Zsére 1370 lélekszámú kisközség, Nyitrától 14 km-re, a Tribecs délnyugati oldalán, a Zsibrice északnyugati lejtője alatt, enyhén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

A frigyláda 11/A.
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
A keresztény család részesedése az Egyház életében és küldetésében
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Gárdonyi Géza meséi.
William Wordsworth Zene: O Mio Babbino Caro From „Gianni Schicchi” igyósi Moni.
Budapest mint világváros
Arab, iszlám kultúra,művészet
Rejtélyek és megfejtőik
Nyári tábor 2011.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Márok A falu bemutatása.
Somogybükkösd.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Az eldugott paradicsom
 Kirándulás a Hollókői várhoz Látnivalók, hagyományok, mondák…
Világ legrégebbi még lakott városa
Varázslatos Székelyföld Székelyföld Románia közepén fekszik. Három megyéből áll: Marosból, Hargitából és Kovásznából.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Munkács. Igyekszünk már itthon elkezdeni a készül ő dést a táborra.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Badacsonytomaj.
Az ősi magyar hitvilág.
Készítette: Bacsó Beáta
Aggteleki cseppkőbarlang
Zselickislak.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Kávás.
A Villányi borvidék régen és ma I.
Tettye.
Szent lászló király.
Készítette: Geringer Dzsenifer
ERDÉLY.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
Hegyeket mozdít. Beteget gyógyít. Szíveket hódít. Sebeket gyógyít.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Sárrétudvari.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
Büszkeség = balítélet 1 Pt 5, 5/b „A büszkeség az elveszettek átka és a legnagyobb akadály a megmentettek életében.” Chris Gummitt.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Erdély Ismertető.
régi magyar nevén: Veres-tó)
Kistérségi település elemzés
Honfoglalás, letelepedés
Székelyderzs a becsület falva
ISTEN KEZÉBEN.
Tutajozás a Dunajecen Készítette: Szabó Lilla
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Földrajzi elhelyezkedés
Snelemperg Barbara Halloween!.
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
Varázslatos Székelyföld
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Előadás másolata:

Zsére Zsére története: Zsére 1370 lélekszámú kisközség, Nyitrától 14 km-re, a Tribecs délnyugati oldalán, a Zsibrice északnyugati lejtője alatt, enyhén hullámos vidéken fekszik. A falut patkóalakban erdők veszik körül. A község eredete 1113-ba nyúlik vissza. A település a Szuticka (szűk utca) patak mellett keletkezett. A hagyomány szerint a zoboralji településeket még a honfoglalás korában a székelyek alapították. A 12. századtól Zsére a zobori kolostor birtoka ban lerombolták, de hamarosan újra benépesült tól a nyitrai érsekség birtoka lett, s így a darázsi uradalom gondnoksága alá tartozott.

Az első világháború ugyan nem nagyon érintette Zsérét, ám a lakosság soraiból számos áldozatot szedett. Legendák a faluról: Több legenda is fennmaradt a falu keletkezéséről. Az egyik szerint, amikor az Isten a falvak elosztásán fáradozott, egy véletlenül kiesett az ujjai közül. Ez akkor történt, amikor a falu felett emelkedő Zsibrice hegyről lépett át a szemben lévő hegyre. A mészkőben lévő lábnyomszerű vályatok volt az a hely, ahonnan lépett az Úr. E hely mint „Isten nyoma“ lett ismert. Soknak, még a közel múltban is, kirándulásuk kedves helye volt. A falu keletkezéséhez fűződő hely a kőfejtő területének része lett, s így végleg eltűnt. A másik monda szerint a Teremtő a zsákjában vitte a szétosztásra szánt falukat. Az egyik, mely Zsére volt, úgy esett ki a lyukas zsákjából, hogy nem vette észre. Innen származik az a szólásmondás, hogy a zséreiekről még az Úristen sem tud.

Babonák és hiedelmek: A zséreiek mindennapi életében fontos szerepet játszottak a hiedelmek. Színesebbé tették a hétköznapjaikat. Hitték, hogy az átok beteljesül. A boszorkányok szörnyűséges meséikkek félelemben tartották a falu népét. Hitték, hogy rendkívüli képességeik vannak. Ha valakit megszóllítottak, annak meg kellett mosni a fejét hideg vízzel, melyet parázsra öntöttek és megsóztak. A szenes vízből harom cseppet kellett meginni. Az ólomöntés ijedelem elhárítására szolgált. Az ijedelem addig tartott, míg a hideg vízbe cseppentett ólom nem lett szívalakú. Az étvágytalanságot, az „aszaványt“is „gyógyítani“ kellett. Az aszavány méreteit előbb cérnával lemérték, aztán valamilyen mormogással helyrehozták.

A szélhámosságra hajlamos személyek visszaéltek a hiszékeny emberek bizalmával. Ezek a csalók azt híresztelték magukról, hogy boszorkányok Voltak, akik éjjelenként nem mertek kimenni; így a „boszorkányok“ nyugodtan lophattak. A falusiak azt hitték, hogy aki pénteken vagy napnyugta után kölcsönt kér, az eladja a szerencséjét; meg azt is, hogy aki böjt idején táncol, annak könnyelmű lesz a házassága; no meg aki pénteken énekel, az vasárnap szomorkodni fog.