A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

A dohányzás.
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Dohányzás.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
az általános iskolákban
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
A légzés és az egészség.
A légzés és az egészség.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Leszokás a dohányzásról
Készítette: Sági Richárd 10.A
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.
Vigyázz a szívedre!.
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
NHKE Egészségfejlesztési Terv NHKE Egészségfejlesztési Terv 6. rész NHKE Fejlődési Modellje Készítette: Keilbach Józsefné (település egészségfejlesztő.
A légzés szervrendszere
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Társadalmi szerepvállalás
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Segítség dohányzásról való leszokáshoz Nógrádgárdony Készítette: Hang András pszichológus
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A DOHÁNYZÁS.
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Dohányzás a közintézményekben
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Készítette: A No cigi csapata
A betegellátás keretei és rendszere
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
A levegő.
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
A drogaddikció népegészségügyi vonatkozásai Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
A dohányzás megelőzése
A dohányzás káros hatása a szervezetre
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Káros szenvedélyek Dohányzás.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dohányzás.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben lévő nikotin: - az erek falát károsítja - idő előtti érelmeszesedést - szívinfarktust - függőséget okozhat. A kátrány: - -tüdőrák, gégerák, hólyagrák okozója lehet. A szén-monoxid: - Csökkenti a vér oxigénszállító kapacitását, csökk. a szervezet oxigénellátása, gátolja a magzati fejlődést. TÉNYEK: - A WHO szerint a világon több mint 1,1 milliárd ember dohányzik - a gazdasági terhek 1994-ben 200 milliárd dollárt tettek ki - Magyarországon a 15 évesnél idősebbek 38%-a dohányzik (2001) - a felnőtt lakosok (átlag) 12,7 éves korában szokott rá - egy felnőtt évi 3260 szál - mi vagyunk a világon a 3. helyen (lengyelek, görögök előznek meg)

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - Mo-on évente ember hal meg, közülük a dohányzás következtében - a nikotinfüggőség a köv. 20 évben várhatóan több mint 10 millió ember halálát fogja okozni világszerte - a dohányzás átlagosan 20 évvel rövidíti meg az életet - a dohányzás okozta halálesetek 90%-a megelőzhető lenne - az elmúlt 40 évben a dohányzás okozta halálozás csaknem négyszeresére nőtt, az ettől független halálozás nem változott. A dohányzás világprobléma! Közegészségügyi: -levegőszennyeződés, munkavédelem, tűzvédelem, nemdohányzók védelmének problematikája Társadalom – orvostani: - Egészségpolitikai és gazdaságpolitikai intézkedések:törvények, rendeletek, adópolitika, reklámkorlátozás -Egészségfejlesztés kérdéskörben: a rászokás megelőzése, egészségnevelés, leszoktató programok, civil segítés

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Egészségügyi – ellátási: - Koraszülött – ellátásban, belgyógyászati, tüdőgyógyászati, coronariaőrzőkben, onkológiai osztályokon, akut hasi sebészet, szívsebészet, mellkassebészet. A dohányzás mellett néhány gazdasági érvet szoktak felhozni: -Sok munkahelyet jelent, adók miatti költségvetési bevételek  ezek a rövid távú bevételek, melyek nem pótolhatják a hosszú távú következményeit. MIÉRT DOHÁNYOZNAK AZ EMBEREK? 1.A látszat miatt. A fiatal, hogy felnőttnek, a nő, hogy egyenlőnek, a férfi, hogy erősnek, férfiasnak lássák. 2.Egyeseket megnyugtat, élénkít. 3.Mert elkezdték és nem tudják abbahagyni. Számosan egyetértenek azzal, hogy a dohányzás egy bizonyos szint után már deviancia (ön és közveszélyes magatartás)

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Az Európai Unió 1995-ben meghatározta az Európai Dohányzás Elleni Kódexet. 1. pont: a dohányzásmentes, friss levegő, mint egészséges emberi környezethez való jog 2. pont: gyerekek és serdülők védelme (káros hatások, tájékoztatás, segítség) 3. pont: mindenki joga a dohányfüstmentes levegőhöz zárt közösségi helységben és közlekedési eszközön 4. pont: füstmentes munkahely (dolgozók joga) 5. pont: dohányosok joga, hogy minden segítséget megkapjon a leszokáshoz 6. pont: állampolgárok joga ahhoz, hogy kellőképpen informálódhasson a dohányzás egészségkárosító kockázatáról.

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A nemzeti akciós program öt feladatcsoport megoldását tűzi ki célul: 1. A nemdohányzók védelme (1999. évi törvény, csak kijelölt helyen szabad dohányozni) 2. A rászokás megelőzése (serdülők! Felnőttek példamutatása, kortárssegítés kiképzés után) 3. A leszokni kívánók segítése (eü-i alapellátás szerepe, kampányok pl. Európában 2 évente megrendezett „Hagyd abba és nyersz”, CINDI- program, Országos Dohányfüstmentes Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, Magyar Védőnők Egyesülete, „Szövetség a dohányzás visszaszorításáért”) 4. nikotintartalmú rágógumik, tapaszok (orvos írja elő, felügyelettel alk.) 5. Röplapok, reklámok FÜST NÉLKÜL EGÉSZSÉGESEBB!

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan Előnyös egészségügyi változások a dohányzás elhagyása után: 20 perc után: visszatérnek a vérnyomás és a pulzus normál értékei. 8 óra múlva: a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre. 24 óra múlva: a szervezetből kiürül a szén-monoxid. A tüdő kezd megtisztulni a dohányzásokozta lerakódásoktól. 48 óra múlva: A szervezetből teljesen kiürül a nikotin. Jelentősen javul az íz- és szagérzékelés. 72 óra múlva: A légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő az energiaszintjük.

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan 9-12 hét múlva: javul a vérkeringés. 3-9 hónap múlva: enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. A tüdőfunkció akár 10%-kal is javul. 5 év múlva: a szívinfarktus kialakulásának veszélye felére csökken, mint egy dohányosnál. 10 év múlva: a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken. A szívinfarktus kialakulásának veszélye akkorára csökken, mint a nemdohányzók esetében.

A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!