T ŐKEPIACI HATÉKONYSÁG Hatékonyság fogalma (I.) Hatékonyság ~ valaminek a működési „jósága” Tőkepiacon most: az árazás megfelelősége ~Tökéletes tőkepiaci.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
BEFEKTETÉSEK TECHNIKAI KÉRDÉSEI
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Hitelfelvételi problémák
Vállalatfinanszírozás
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Befektetési döntések Bevezetés
Kvantitatív Módszerek
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések1.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
2009. tavaszTőzsdei spekuláció tavaszTőzsdei spekuláció2 Hol tartunk… III. Portfólióelmélet és a CAPM IV. Tőkepiaci hatékonyság Tökéletes tőkepiaci.
Tisztelt Hallgatók! A Befektetések (BMEGT35ML25) tárgy számonkérése három tétel kidolgozásból, valamint néhány egyszerűbb befektetéssekkel kapcsolatos.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2015. őszBefektetések1 VI. Passzív portfóliómenedzsment – tőkepiaci hatékonyság Portfóliómenedzsment –Passzív portfóliómenedzsment –Aktív portfóliómenedzsment.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések1.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
2009. tavaszTőzsdei spekuláció tavaszTőzsdei spekuláció2 σ(r)σ(r) E(r)E(r) A B1B1 B2B2 Markowitz csak étlapot kínál, a többi „emberi” dolog. Hatékony.
2013. őszBefektetések1 Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok –IV.1. Folytonos és diszkrét hozam –IV.2. Számtani és mértani átlag –IV.3. Átlagos és várható.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Befektetés és fianszírozás
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék
Származtatott termékek és reálopciók
Mintavétel.
14 év szakmai tapasztalat
Vállalati pénzügyek II.
V. Optimális portfóliók
VI. Passzív portfóliómenedzsment – tőkepiaci hatékonyság
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Korreláció, regresszió
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Nyerő stratégia, vagy csak anomália?
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan
Befektetések I. (BMEGT35M010, nappali mesterszakok)
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Befektetések I. (BMEGT35M010, nappali mesterszakok)
Sikeres felkészülést kívánunk! Bóta Gábor és Ormos Mihály
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Befektetések Dr. Ormos Mihály, Befektetések, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Gazdálkodástudományi Intézet.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
Budapest Paradigma Alap
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
12 év szakmai tapasztalat
Előadás másolata:

T ŐKEPIACI HATÉKONYSÁG Hatékonyság fogalma (I.) Hatékonyság ~ valaminek a működési „jósága” Tőkepiacon most: az árazás megfelelősége ~Tökéletes tőkepiaci árazás  A tőkepiaci árfolyamok minden pillanatban az akkor rendelkezésre álló összes információt teljességgel tükrözik,  Egyensúlyban vannak,  Amely egyensúlyból csak új információ hatására mozdulhatnak ki  → A piac az újonnan megjelenő információkra azonnal és helyesen reagál  Efficient market hypothesis (EMH)

Hatékonyság fogalma (II.) A definíció így eléggé általános  Pl. mit jelent, hogy „teljességgel tükrözi”, „egyensúly”, „helyesen reagál”? Szükség van egy egyensúlyi modellre: pl. CAPM  Nem a CAPM az egyetlen lehetséges modell  Tőkepiaci hatékonyság elvetése esetén lehet, hogy valójában az egyensúlyi modell rossz Mi tárgyalásunkban most: egy árfolyam a rendelkezésre álló információkat teljeséggel tükrözi, ha a pillanatnyi várható hozama megegyezik a CAPM alapján megadhatóval Két fő „hozam-elem”:  Normál hozam: az egyensúlyi modell szerinti várható hozam  Abnormál hozam: ami a normál hozam felett vagy alatt adódik

Hatékonyság fogalma (III.) A hozam valószínűségi változó, a várható értéke csak egy kitüntetett érték → valamekkora abnormális hozam szinte mindig van (~várható vs. tényleges hozam) Az EMH nem tagadja az abnormál hozamok létezését, de azt mondja, hogy ezek várható értéke nulla! Ugyanígy: az új információk elmozdíthatják az árfolyamot, de mégsem érhetünk el velük várhatóan többlethozamot  Az érkező információk végtelenül gyorsan beépülnek az árfolyamba  Így árfolyamváltozás csak új információk hatására következhet be  Az „új” pedig épp attól új, mert jelen tudásunknak egyáltalán nem része – teljességgel véletlenszerű kell, hogy legyen (nulla várható értékkel)  Más szóval: ha tudnánk, hogy holnap emelkedni fog, már ma emelkedett volna  (Samuelson (1965): Proof that properly anticipated prices fluctuate randomly)

Hatékonyság fogalma (IV.) Ha az abnormális hozamok előre jelezhetetlenek, akkor az árfolyamok a normál hozamok szerint rendeződnek Következmény: tőkepiaci tranzakciók nulla NPV-jűek kell, hogy legyenek  Tőkeköltségük pont a várható hozamuk → gazdasági profit zérus – vö. profit forrásai (különleges tudás hiánya)  Ezt is tekinthetnénk a tőkepiaci hatékonyság általános definíciójának (NPV = 0) Az árfolyamok bolyongása (random walk [with drift])  Minden időpontban a normál hozam szerinti emelkedésre számíthatunk + egy véletlen „zaj” komponensre (abnormál hozam, új információk érkezése) nulla várható értékkel  A „trendtől” tetszőlegesen eltávolodhat, és a távolabbi jövő egyre bizonytalanabb (időben növekvő variancia)  Matematikai formában (loghozammal):  E(r) a normál hozam, u t a „zaj”

Hatékonyság fogalma (V.) Példa lehetséges bolyongó árfolyam-realizációkra:

Hatékonyság fogalma (VI.) A háttérben embertömegek viselkedése, mi csak a „végeredményt” látjuk – így teljességében nem is vizsgálható A hatékonyság szintekre bontása:  Gyenge szint (weak form): a különböző pénzügyi változók (pl. árak, volumenek, osztalékok, kamatok, számviteli eredmények stb.) idősorának információtartalmát teljességgel tükrözik (historical information)  Félerős szint (semi-strong form): a nyilvánosan bejelentett, vállalat (befektetés, részvény) jövőjére vonatkozó információkat teljességgel tükrözik (public information)  Erős szint (strong form): a magán („titkos”) információkat is teljességgel tükrözik (private information) A különböző szintek tesztelésére különböző módszerek vannak

Gyenge szint tesztelése (I.) Pénzügyi változók múltbeli sorozatából képesek vagyunk-e előre jelezni a jövőbeni árfolyamot?  Pl. elmúlt hét árfolyamadataiból a holnapi árfolyamot Régóta vizsgálják (Bachelier 1900; igazi előrelépés: Fama 1965), negatív válasz Sorozat tesztek Árfolyamváltozások előjelének vizsgálata (növekedés/csökkenés, a nagyság nem számít) Sorozat: az egymást követő, azonos előjelű árfolyamváltozások  a 0 árfolyamváltozás a negatívokhoz vagy a pozitívokhoz is sorolható, de konvencionálisan negatívnak tekintve  Példa: + – – – – – négy sorozatnak felel meg Minden mintanagysághoz megállapítható a sorozatszámnak egy olyan elméleti értéke, amely teljesen véletlenszerű változások esetén áll várhatóan elő → ehhez viszonyítjuk a vizsgálat során kapott sorozatok számát

Gyenge szint tesztelése (II.) Ha a kapott érték < az elméleti érték, akkor pozitív kapcsolat: pl. egy + értéket valószínűbben követ egy újabb +  Azaz: várhatóan hosszabb sorozatok alakulnak ki, tehát számuk kisebb lesz Eredmények: közel az elméleti értékhez, a gyenge szintet támasztják alá

Gyenge szint tesztelése (III.) (Andor és Ormos gyűjtése) Valós sorozatok száma 1000 elméleti érték mellett 1 nap4 nap MSCI % NYSE % BUX Ft % BUX $ % magyar részvény átlaga Fama (USA) Jennergren– Korsvold (Hollandia) 857nincs adat

Gyenge szint tesztelése (IV.) Korreláció-tesztek Auto-korreláció: ugyanazon értékpapír egymást követő hozamai közötti korreláció  Adott késleltetés (lag) mellett, pl. 1 nap, 2 nap, stb.  Akár adott múltbeli időszak átlagos hozamaival, pl. megelőző 5 nap átlagos hozama Kereszt-korreláció: más megelőző adatokkal vett korreláció (pl. más értékpapír múltbeli adataiból való előre jelezhetőség)  Itt is adott késleltetés (lag) mellett, akár átlagos hozamokkal  Időeltolódásra figyelni (pl. New York – Budapest) Hatékonyság esetén 0 kell, hogy legyen a korreláció Eredmények: közel nulla korrelációk, hatékonyságot alátámasztja (a táblázatok Andor és Ormos gyűjtései)

Gyenge szint tesztelése (V.) Auto- korrelációs vizsgálat: Kereszt- korrelációs vizsgálat:

Gyenge szint tesztelése (VI.) OrszágAdatIntervallumÁtlagos korreláció Magyarország14 vállalat 1 index 1 nap 1 hét 1 nap 1 hét 0,01 –0,02 0,06 0,00 USA30 vállalat 1 hét 1 nap –0,06 0,03 U. K.19 vállalat1 hét0,13 Görögország15 vállalat1 hónap0,04 Ausztrália16 index 20 vállalat 1 hét 0,00 –0,12 Norvégia15 vállalat1 nap 1 hét 0,07 0,00 Svédország30 vállalat1 nap 1 hét 0,10 –0,02 Autokorrelációk

Gyenge szint tesztelése (VII.) VállalatokKereszt-korreláció volumen és hozam között napok –2–1012 BorsodChem–0,0120,0220,0280,0050 Egis0,0180,010,028–0,016–0,015 Fotex0,0060,01–0,01–0,006–0,005 Mol–0,008-0,0030,084–0,092–0,09 OTP–0,0090,0190,017–0,031–0,011 Pick0,0310,0180,019–0,042–0,017 PannonPlast0,25-0,1040,0550,001–0,031 Prímagáz0,020,012–0,008–0,027–0,001 Richter0,0380,0140,0370,0580,076 Zalakerámia0,012-0,0020,004–0,017–0,003 Zwack–0,0360,0080,0160,045–0,054 Átlag0,02130,00010,0264–0,0073–0,0138

Gyenge szint tesztelése (VIII.) Naptári „mintázat” vizsgálatok Van-e valamilyen szezonális minta, ami alapján előre tudunk jelezni? „Január-effektus”: a januári hozam szignifikánsan magasabb, mint a többi hónapé  Lehetséges magyarázat: adómegtakarítási szándékkal év végi részvényeladás, illetve év eleji visszavásárlás  Ma már nem mérhető, felfedezése óta a piac megszüntette e hibáját  Mo. (2000): december is magas, augusztus alacsony (pl. nyári szabadságok miatti pozíciózárás?) „Hétvége-effektus”  Hétfői napok kiugróan alacsony hozamai, illetve péntek magasabb hozamai – mára ez is eltűnt  Magyar „csütörtök” Konklúzió: a gyenge szint fennállását elfogadhatjuk – nem tudunk előre jelezni múltbeli adatokból, az árfolyamoknak „nincs memóriája” (vö. bolyongás)  Következmény: a technikai elemzés hasznavehetetlensége

Gyenge szint tesztelése (IX.) (Andor és Ormos elemzései)

Félerős szint tesztelése (I.) A nyilvánosan bejelentett információk milyen gyorsan és mennyire pontosan épülnek be az árfolyamba Vizsgálatok összefoglaló neve: eseményvizsgálatok (event studies) Események utáni árfolyamváltozások vizsgálata  Események, bejelentések gyűjtése, majd ezeket követő abnormális árfolyamváltozások vizsgálata Elméleti eset hatékony piacon: „Hatékonytalanságra” utaló esetek: Túlreagálás: Lassú reakció / alulreagálás:

Félerős szint tesztelése (II.) A vizsgálat egy tipikus menete:  Sok (mérvadó) hír összegyűjtése  A hírek csoportosítása skálán: 10: nagyon jó, 1: nagyon rossz  Esemény utáni abnormál árfolyamgörbék előállítása Az érintett egyes részvények bétáinak becslése → normál hozam Tényleges hozamból levonva a normál hozam → abnormál hozam Az egymást követő abnormál hozamok összegzése (kumulálása) → abnormál árfolyamgörbe  Az egyes görbék közös „nullpontra” (bejelentési időpontra) hozása

Félerős szint tesztelése (III.) Az eseményeket valóban “lereagálta” a tőkepiac – pozitív bejelentéseket általában pozitív, negatívokat negatív többlethozamok követtek A többlethozamok döntő hányada közvetlenül a bejelentéskor (kb. ± egy nap) mérhető A bejelentéseket követően enyhe túlreagálás érzékelhető Egy érdekes tanulmány (Brooks, Patel, Su 2003)  21 db kifejezetten váratlan esemény (pl. olajszállító katasztrófa, repülőgép-szerencsétlenség, üzemrobbanás, vezető váratlan halála)  Két csoportban: tőzsdei nyitva tartás alatti és tőzsdei nyitva tartáson kívüli (a köv. nap nyitástól az árfolyam)

Félerős szint tesztelése (IV.) Gyors beépülést láthatunk:

Félerős szint tesztelése (V.) Egy más megközelítés: kiugró abnormális árfolyamváltozások utáni árfolyam- változások vizsgálata Nem konkrét események kiválogatása, hanem olyan kiugró abnormális árfolyamváltozások keresése (statisztikai úton), amik valamilyen véletlen esemény bekövetkeztére utalnak Előnye:  Így sokkal egyszerűbben, nagyobb mennyiségben lehet „eseményeket” kiválasztani  Az esemény pillanata (bizonyos szempontból) jobban beazonosítható Szintén csoportokba sorolás, az abnormális eltérés nagysága szerint Magyar tőkepiacra (Andor és Ormos, 2000):

Félerős szint tesztelése (VI.) A reakciók gyorsasága – perces (!) felbontásban (Andor, Kertész, Zavadowski 2003, NASDAQ adatok)

Félerős szint tesztelése (VII.) Előző vizsgálat nagy napi záró – nyitó különbségekre (a befektetőknek „volt ideje gondolkodni” az eseményen)

Félerős szint tesztelése (VIII.) A gyorsaság kulcsfontosságú mozzanat Rendkívül gyors beépülést tapasztalhatunk → Mire valaki felismeri az információt, addigra annak beépülése rendszerint már be is fejeződött → Tehát abnormális hozam elérésére már nem marad lehetősége Kivéve persze, ha az elsők között fedezte fel, elemezte és adás-vételével lereagálta a történteket, ráadásul mindezt különösebb extraköltségek nélkül! – rendkívül csekély a valószínűsége Konklúzió: a félerős szint fennállását elfogadhatjuk

Erős szint tesztelése (I.) Exkluzív, bennfentes információkkal tudunk-e „nyerni”? Az információkhoz való „korábbi” hozzájutás, amikre várhatóan reagálni fog a piac, várható abnormális profitot eredményez Exkluzív információk birtokosai a vizsgálatokban: leginkább a befektetési tanácsadókkal, illetve befektetési alapok portfólió- menedzsereivel azonosítják Cowles és Osborne (1933): több ezer, befektetési tanácsadóktól származó előrejelzés eredményessége: több a rossz tanács, mint a jó tanács, sőt, a tanácsok összességének eredménye a piaci átlag alatt Malkiel és Cragg (~1970): neves wall street-i pénzügyi elemzők előrejelzései (1 és 5 évre) vs. a hozamok tényleges alakulása: nem hoztak volna pozitív abnormális hozamot (az egyéves prognózisok még rosszabbak voltak, mint az ötévesek) Nem találni olyan elemzőt, aki konzisztensen jobb, mint a többi – persze van időszak, amikor jobb, de utána rosszabb, átlagban tehát ugyanolyan

Erős szint tesztelése (II.) Befektetési alapkezelők teljesítménye – Jensen (1968) az egyik legidézettebb  Figyelembe vette az eltérő bétákat, CAPM szerint számított abnormál hozamot (1945 és 1964 között)  Eredmény: átlagosan nincs pozitív abnormál hozam; ha van is, a működési költségek levonása után negatív! Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a professzionálisan menedzselt portfóliók átlagteljesítménye jobb lenne, mint a találomra összeválogatott portfólióké Az alapok eredményei között természetesen van (jelentős) különbség, de ez szinte kizárólag az eltérő kockázat miatt van A különbség tehát nem a profizmus kérdése, hanem a nagyobb kockázatvállalásé és/vagy a szerencséé

Erős szint tesztelése (III.) Eseményvizsgálatok újra – nézzük meg az esemény előtti időszakot is! Exkluzív, bennfentes információkkal történő kereskedésre utalnak Másik módszer: egy adott részvényhez kapcsolódó vállalatnál dolgozók kereskedésének átlagos eredményei vs. a „többiek” eredményei  Általában a vállalatnál dolgozók szerény mértékű többlethozamát találni Mindezek az erős szintet némileg cáfolni látszó jelenségek

Erős szint tesztelése (IV.) Abnormál hozam reménye: a fundamentális elemzés sem jobb, mint a technikai Ok: nagyon sok fundamentális elemző igen jól tudja elemezni a hozzáférhető új információkat és villámgyorsan cselekszenek is → Szinte reménytelen kiemelkedni az elemzők tömegéből Fontos: a részvényárfolyamok nem találomra, ötletszerűen alakulnak, hanem igenis a fundamentális információkra reagálnak De ezek beépülése olyan gyors és pontos, hogy nem tudunk konzisztensen nyerni

Tőkepiaci hatékonyság – konklúzió Múltbeli adatokból olyan „szabály” megtalálása, amire mások nem jöttek rá – várhatóan sikertelen → gyenge szint Az új információk másoknál gyorsabb és pontosabb feldolgozása – várhatóan sikertelen → félerős szint Bennfentes információk „kiaknázása” – legfeljebb szerény mértékben → erős szint  „Profi” szakemberek – átlagosan nem jobbak, mint mások  Viszont bennfentes kereskedés jelei a nyilvános bejelentéseket megelőzően, ill. vállalati dolgozók eredménye – viszonylag csekély mértékű Az adatok a tőkepiac rendkívül magas szintű hatékonyságát mutatják Tökéletes vs. hatékony tőkepiac: attól még, hogy nem tökéletes (pl. vannak tranzakciós költségek, adók, költséges információszerzés), lehet hatékony – épp ezt látjuk

Tőkepiaci hatékonyságot megingató jelenségek, megközelítések Anomáliák, pl.:  Releváns információ nélküli árfolyamváltozás  Pénzügyi változók (pl. P/E ráta) hozam-meghatározó képessége  Alul- és túlreagálások (ld. eseményvizsgálatok, „kis-cég effektus”) Korábban nem tudtunk ezekről, azért léteztek/léteznek vs. nem véletlenül maradtak fenn, törvényszerűségek vannak mögöttük Tőkepiaci mikrostruktúra  Tranzakciók motivációi, kölcsönhatása az árakkal, többféle piaci szereplő csoport (nem csak racionálisak, hanem információ nélküliek, heurisztikusak, árjegyzők) Pénzügyi viselkedéstan  Emberi viselkedés, gondolkodás sajátosságai, pszichológia Ezek fényében: ha rövid távon nem is, de hosszabb távon a közgazdasági racionalitás határozza meg az árakat