ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény 2012. december 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
ÉLELMISZERLÁNC - ELEMZÉSI FŐOSZTÁLY 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: Együttműködés a.
Nemzeti cselekvési terv
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
A HACCP rendszer alapelvei
MONITORINGRENDSZEREK
Állam munkavédelmi feladatai
Természeti erőforrások védelme
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
A nyersanyagban rejlő veszélyek
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Levegőtisztaság védelme
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
HACCP rendszer.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény december 6.

Áttekintés  Élelmiszerbiztonság, intézményrendszer (nemzetközi, EU, hazai)  Kémiai szennyezőanyagok élelmiszerekben, takarmányokban  Élelmiszerbiztonsági kérdéstől a válaszig az EU-ban  Kockázatértékelés  Aktuális feladatok, eredmények  Kihívások, új/újonnan felmerülő kockázatok

Élelmiszerbiztonság az élelmiszer emberi egészségre ártalmatlansága és emberi fogyasztásra alkalmassága (178/2002/EK rendelet) Nemzetközi tevékenység FAO/WHO Codex Alimentarius (nemzetközi szakértői háttér, CCCF, CCFA, CCMAS, JECFA) Európai Unió szervezetei, szabályozása, Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, SCF Magyar, nemzeti élelmiszerbiztonsági rendszer, program évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A NÉBIH felépítése Vidékfejlesztési Minisztérium NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság Állattenyésztési Igazgatóság Borászati Igazgatóság Élelmiszer- és Takarmány - biztonsági Igazgatóság Állatgyógyászati Termék - vizsgáló Igazgatóság Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Földmûvelésügyi Igazgatóság Növény-, Talaj- és Agrár - környezet-védelmi Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Erdészeti Igazgatóság Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Ig. Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Elnökhelyettes Gazdasági elnökhelyettes Növény-, talaj- és erdővédelmi Elnökhelyettes Elnök Kiemelt Ügyek Igazgatósága Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság

A kémiai élelmiszerbiztonság a lakosság egészségének védelme érdekében az élelmiszerek, italok a lehető legkisebb szinten tartalmazzák a szennyezőanyagokat Veszély és kockázat Veszély: az élelmiszerben lévő egészségre ártalmas anyag (vegyi anyag/vegyület) Kockázat: a veszély által kiváltott egészségügyi hatás valószínűsége és súlyossága

A kémiai élelmiszerbiztonság alapjai Korszerű, betartható, a lakosság egészségvédelmét szolgáló szabályozás, közösségi és nemzeti előírások Az előírások betartása az élelmiszertermelés és előállítás minden fázisában, helyes mezőgazdasági/ állattartási/ termelési/ kereskedelmi/ ételkészítési gyakorlat Hatékony ellenőrzés, inspekció, laboratóriumi vizsgálat, országos felmérés, monitoring vizsgálatok - kockázat alapú rendszer  következtetések levonása Képzés, egészségügyi felvilágosítás, a kockázatokkal kapcsolatos információk nyilvánossága

ÉLELMISZEREK LEHETSÉGES IDEGEN ANYAG FORRÁSAI NÖVÉNYTERMESZTÉS ÁLLATTARTÁS RAKTÁROZÁS FELDOLGOZÁS CSOMAGOLÁS/TÁROLÁS ÉTELKÉSZÍTÉS növényi metabolitok talajjavítók, növényvédő szerek növényi metabolitok talajjavítók, növényvédő szerek biológiai eredetű szennyeződések gázosítószerek, raktár-fertőtlenítők biológiai eredetű szennyeződések gázosítószerek, raktár-fertőtlenítők takarmány adalékok, állatgyógyászati készítmények, ektoparazitikumok technológiai eredetű szennyezők, nem kívánatos átalakulási termékek, adalékanyagok Az érintkező felületből kioldható szennyezők, átalakulási termékek edényekből kioldható anyagok, hőhatásra keletkező idegen anyagok

környezeti eredetű szennyezők (dioxinok, PCB-k, nehézfémek) növényvédő szer maradékok állatgyógyszerek maradékai élelmiszerekkel érintkező anyagokból kioldódó szennyeződések technológiai eredetű szennyezők (akrilamid, etilkarbamát, furánok) természetes tartalomként jelenlevő toxikus anyagok (alkaloidok, HCN, oxálsav) biológiai eredetű kontaminánsok (mikotoxinok, biogén aminok, fitotoxinok)

RASFF bejelentések

0 A „kérdéstől” a „válaszig" az Európai Unióban Európai Bizottság Európa Parlament Tagállamok EFSA “saját mandátum” Kérdés? Kockázat becslés Vélemény Kockázat kezelés Kockázat kommunikáció Ipar Média Fogyasztók Szakértők, szakmabeliek, hatóság Adatkérés!

Kockázat elemzés - NÉBIH Kockázatbecslés A kockázatbecslés képezi a jogalkotási, hatósági, kormányzati intézkedések tudományos bázisát. Kockázatkezelés Lépései: a kockázat azonosítása, a kockázat elhárítás lehetséges alternatíváinak mérlegelése, a kiválasztott alternatíva végrehajtása, megfigyelés és felülvizsgálat Eszközei pl. helyes mezőgazdasági, feldolgozási, higiéniai, stb. gyakorlat (útmutatók), veszély-elemzés, minőségirányítási rendszerek (ISO) Az intézkedéseknek tudományosan megalapozottnak kell lennie, de a lehetőségeket és következményeket is figyelembe kell venni. Kockázat kommunikáció A fogyasztók tájékoztatása, médiakapcsolatok, szakmai tájékoztatás

Étrendi bevitel- és kockázatbecslés Kell:  Információ a szennyező anyagról és az élelmiszerről, toxikológiai tulajdonságairól a fogyasztók számáról, érzékenységéről  Adat élelmiszerfogyasztási, élelmiszer-szennyezettségi  [Idő] Nem egyénre, hanem adott közösségre szól, statisztikailag megalapozott Mindig egy élelmiszer-szennyezőanyag párosításra vonatkozik Célja annak megállapítása, hogy lehet-e egészségártalom Akut / krónikus bevitel

A kockázatbecslés folyamata Folyamatos párbeszéd kell a kockázatbecslő és a kockázatkezelő között!

Kockázatbecslés folyamata Veszély értékelése Expozíció becslése (Mennyit fogyasztunk?) élelmiszerben/étrendben az anyag szintjeinek fogyasztott élelmiszer mennyiségének egyéni bevitelnek különleges fogyasztói csoportok bevitelének  mérése, becslése Kockázat jellemzése (Hogyan ítélhető meg?) a becsült bevitel összehasonlítása a veszély jellemzése során megállapított biztonságos bevitellel Veszély azonosítása (Miről van szó?) káros egészségügyi hatások azonosítása  szerkezet-aktivitás megfontolások  sejten végzett vizsgálatok (in vitro)  állatkísérletes toxikológiai vizsgálatok (in vivo)  humán vizsgálatok (epidemiológia) Veszély jellemzése (Hogyan és kire hat?) mechanizmus azonosítása kritikus hatás azonosítása dózis-hatás összefüggésének vizsgálata legnagyobb biztonságosnak mondható dózis meghatározása teszt állatok és ember ill. az egyedek különböző érzékenységének figyelembevétele

Hazai bevitel- és kockázatbecslések  Növényvédő szer maradékok  Guar gumi – dioxin, PCP  Gabonaalapú élelmiszerek fuzárium toxin szennyezettsége  Fűszerpaprika mikotoxin (aflatoxinok, OTA)  Mák alkaloid (morfin) tartalma

Kiadvány

Kémiai biztonsági ellenőrzési terv alapján végzett monitoring vizsgálatok Vizsgálati irányok: aflatoxin B1 és összes aflatoxin; aflatoxin M1; dezoxinivalenol (DON); ochratoxin-A; zearalenon (F-2); tengeri biotoxin; allergének:földimogyoró, mogyoró, glutén, kazein, 3-MCPD; ásványi paraffin; besugárzottság; PCDD/F Dioxinok, DL-PCB-k, indikátor PCB-k, erukasav(az összes zsírsavra vonatkoztatva); fumonizin B1 és B2 összege; hidrogén-cianid; hisztamin; laktóz; melamin; metanol; morfin, narkotin, tebain, kodein (alkaloidok); nitrát szennyezőanyag; PAH; patulin; poláros komponens (vendéglátásban használat alatt levő sütőzsír és –olajból), szervetlen ón; szteroidhormon; nehézfémek: ólom, kadmium és higany; kumarin; alumínium

Kihívások  Új növény-, állat- és humán-egészségügyi veszélyek, újonnan felmerülő kockázatok,  Új élelmiszerek,  Kutatási, analitikai módszerek és gyártási technológiák fejlődése,  Adatgyűjtési és kezelési rendszerek, nemzeti élelmiszer- biztonsági adatbázis  Élelmiszerek szennyezettségét felmérő és értékelő programok

Kihívások  Kockázatbecslési módszerek fejlesztése és harmonizációja - egyes mintákban egyidejűleg előforduló azonos hatásmódú anyagok  kumulált expozíció - egy anyag több forrásból történő bevitelének/kockázatának értékelése, - genotoxikus és rákkeltő anyagok kockázatbecslése, - élelmiszerekben alacsony koncentrációban jelenlévő, ismert kémiai szerkezetű anyagok becslése (alacsony dózisok hatásai)  A globalizálódó élelmiszer kereskedelem változásai és ezek fogyasztók egészségére gyakorolt hatásainak elemzése  Szennyezett környezet (vizek, levegő…)  Éghajlatváltozás (szélsőséges körülmények)  Fogyasztási szokások változása

ÉLELMISZERBIZTONSÁG „SAFE FOOD FOR ALL” kormányzat - hatóság - fogyasztók élelmiszer- vállalkozók megosztott felelősség Nemzeti és nemzetközi elkötelezettség az élelmiszer-biztonságra jogszabályok kutatás oktatás együttműködés jól informáltság biztonságos gyakorlat aktivitás szakképzettség HACCP GMP;GHP nyomonkövethetőség

Köszönöm figyelmüket!