Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyomtató.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Gélnyomtató (Ricoh Aficio GX 3050sfn)
Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Készítette: Birkás Gábor.  Bevezetés  A periféria, mint fogalom Mit tekintünk perifériának  Perifériák csoportosítása Bemeneti eszközök Kimeneti eszközök.
Nyomtatók Kovács Nándor.
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
A számítástechnika története
Informatikai eszközök
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Perifériák.
Készítette: Csintalan Viktória
Kimeneti eszközök a könyvtárban.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Kimeneti és bemeneti eszközök
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Nyomtatók Takács Béla
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Nyomtatók.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógép perifériák
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Perifériák és jellemzőik
A számítógép felépítése
Bemeneti, kimeneti egységek
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Készítette: Hegedűs Dóra
Nyomtatók.
Az információ.
NYOMTATÓK.
A számítógép felépítése
Kiviteli eszközök.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.

Mi is az a nyomtató?  A nyomtató, angol nevén printer, olyan kimeneti periféria, hardver, mely digitális adatokat jelenít meg papíron.  A nyomtatók is fejlődnek, így már van 3D nyomtatás is, bár még az átlag felhasználónak nem elérhető.

A nyomtatás kezdete  A nyomtatás tömeges elterjedése Gutenberghez kötődik a reneszánsz korból.  Ő a nyomdapréselés technikájával kezdte el a témában való fejlődést.  Azonban már a 8. században a kínaiak a magasnyomtatás eljárásával foglalkoztak.

Nyomtatók csoportosítása (mindennapokban)  Lézernyomtatók  Tintasugaras nyomtatók

Lézer nyomtatók működési elve 1.Lapot elveszi a tálcából 2.Az elektromosan feltöltött henger felületén egy lézersugár kialakítja a nem fehér részeket. 3.A henger fordul és az előbb kialakított ellentétes pólusú részekre feltapad a festékpor. 4.Ismételt forgás következtében a lapra kerül. 5.Hő segítségével hozzátapad a laphoz (kb. 200 °C)

Tintasugaras nyomtatók működési elve 1.Elindul a papír. 2.A patronban található porlasztó kialakítja a tintacseppeket. 3.A nyomtatófej megfelelő helyre pozícionál. 4.Nyomáskülönbség hatására lecsöppen a festék

Nyomtatók csoportosítása (működés szerint) o Ütőnyomtatók (impact): az elv írógépek létezése óta ismert. Egy festékes papírszalagból az ütés hatására festék préselődik, és így jön létre a karakter. Ilyenek például:  Gömb- és margarétafejes nyomtató  Láncos, írókorongos, írórudas, íróhengeres nyomtatók  Mátrixnyomtatók o Nem ütőnyomtatók (non impact): a festék felvitele, rögzítése fújással, olvasztással vagy hengerléssel történik. Ilyenek például:  Hőnyomtatók  Rajzgépek  Plotterek

NEM ÜTŐNYOMTATÓ ÜTŐNYOMTATÓK Gömbfejes nyomtató részeÍrórudas nyomtatóMátrixnyomtató Hőnyomtató (áruházakban)RajzgépPlotter

Minőség és gyorsaság DDPI (Dot Per Inch): Ez annyit jelent, hogy mennyi képpont van egy hüvelyknyi területen. PPPM (Paper Per Minute): Ez annyit jelent, hogy mennyi lapot nyomtat a nyomtató 1 perc alatt.

Nyomtatók összehasonlítása

Samsung SL-M2026, lézernyomtató

Canon PIXMA MX475 tintasugarasnyomtató

Összefoglalva

vs. LézerTintasugaras Drágább, de Üzemeltetése hosszútávon kedvezőbb. Működése miatt sokkal precízebb vonalakat tud előállítani. Szöveg nyomtatásakor ez látható eredményt okoz, kifinomultabbá teszi az elkészült dokumentumot. Mivel kevesebb benne a mozgó alkatrész, kisebb a hibalehetőség. Képeket viszont rossz minőségben tud előállítani. Nagy energiafelhasználás. Olcsóbb, de Az új patronok gyakran drágábbak mint maga a nyomtató. Hivatalos szöveget ne nyomtassunk vele, nem kelt precíz hatást. Ha nincs használva könnyen beszárad a festék. A sok mozgóalkatrész rengeteg hibalehetőséget hordoz. Képeket szép minőségben nyomtat. Kisebb energiafelvétel.

A válasz egyszerű: A tervezett felhasználástól függ.  Ha sok szöveget és inkább csak szöveget nyomtatunk, akkor érdemes a lézernyomtatót választani.  Ha havonta 1-2 alkalomnál többször nyomtatunk fényképet vagy az árrés megugrása gondot okoz, akkor a tintasugaras változat a befutó. Na jó, de akkor most melyiket?

1.A nyomtató angol elnevezése. 2.…kép 3.Nem ütőnyomtató=… impact 4.A 8. században használt …nyomtatás. 5.Ma használt nyomtatófajta. 6.Nyomtatáshoz szükséges festéket tartalmazó eszköz. 7.Plakátok, nagyobb dokumentumok nyomtatására alkalmas eszköz. 8.…hengeres, …rudas,..korongos nyomtató ISMÉTLŐ FELADAT

1.A nyomtató angol elnevezése. 2.…kép 3.Nem ütőnyomtató=… impact 4.A 8. században használt …nyomtatás. 5.Ma használt nyomtatófajta. 6.Nyomtatáshoz szükséges festéket tartalmazó eszköz. 7.Plakátok, nagyobb dokumentumok nyomtatására alkalmas eszköz. 8.…hengeres, …rudas,..korongos nyomtató PRINTER FÉNY NON MAGAS TINTASUGARAS PATRON PLOTTER ÍRÓ MEGOLDÁS

Források  1.kép 1.kép  2.kép 2.kép  3.kép 3.kép  4.kép 4.kép  5.kép 5.kép  6.kép 6.kép  7.kép 7.kép  8.kép 8.kép  9.kép 9.kép  10.kép 10.kép  11.kép 11.kép  12.kép 12.kép  13.kép 13.kép  14.kép 14.kép  15.kép 15.kép  16.kép 16.kép  17.kép 17.kép