2015.10.27. 1MEKH.  Az energiaszolgáltatás terültén: ◦ - több éve egyik vezető téma, ◦ - nagyon sok ügy van belőle, ◦ - időnként a sajtó és a média is.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Általános áruismeret Termékfelelősség
Villamosenergia-piac
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Jegyzői értekezlet április 12. dr. Rácz Vanda
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
A TESZÖV Energia-beszerző Konzorcium FÖLDGÁZ 2010/2011/2012
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Fogyasztói panaszokkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok a közszolgáltatás területén A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tapasztalatai.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
tűzvédelmi tapasztalatai
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
TÁMOP Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Villamos energetikai szakember találkozó
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
A köztisztviselők jogállásáról…
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Marketing információs
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A csatlakozó berendezés átalakítására, és a csatlakozási pont áthelyezésére vonatkozó szabályok értelmezése, díjfizetési szabályok
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Magyar Elektrotechnikai Egyesület Dunaújvárosi Szervezete A VILLAMOSENERGIA ELLÁTÁS LIBERALIZÁCIÓJA ÉS ANNAK VÁRHATÓ HATÁSAI A FELHASZNÁLÓKRA, FOGYASZTÓKRA.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
PRÉMIUM KATEGÓRIA bevezetése az EON-nál Készítette: Soósné Kropp Tünde & Tóth László
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Az okos mérés jövője a gáziparban Dr. Szilágyi Zsombor Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Okos Jövő Innovációs Klaszter Budapest, november.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
ETIKAI KÓDEX ÉS JELENTŐSÉGE A Regisztrált Villanyszerelő felelőssége
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Jellemző szabálytalanságok a Gázközösségi tagok részéről.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Közbeszerzési Hatóság
Hatósági Ellenőrzések.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

MEKH

 Az energiaszolgáltatás terültén: ◦ - több éve egyik vezető téma, ◦ - nagyon sok ügy van belőle, ◦ - időnként a sajtó és a média is felkarolja, ◦ - az ügyek döntő többsége nagyon kényes, emberi sorsokat érint, ◦ - folyamatosan finomodnak a lopási módszerek, ◦ - a beavatkozások élet és balesetveszélyesek, ◦ - nagy veszteséget, és károkat okoznak, - sajnos a jól fizető, becsületes fogyasztókat is érinti MEKH

VET, GET (Törvények) VHR (Kormány rendeletek) ÜSZ (üzletszabályzatok) PTK, BTK MEKH

Hálózati csatlakozási és a Hálózathasználati szerződések Villamos energia, földgáz-vásárlási – egyetemes szolgáltatói - szerződések Üzletszabályzatokban előírt szerződési feltételek és szerződésszegéses eljárásrend MEKH

Elosztói Engedélyesek Egyetemes szolgáltatók Csatlakozási és hálózathasználati szerződés Egyetemes szolgáltatói szerződés Felhasználók MEKH

 Alap helyzetnek kell tekinteni, hogy Magyarországon minden gáz és villamos energia fogyasztó szerződés keretében vételezi a számára szükséges energiát a kereskedőtől (egyetemes szolgáltatótól). ? Tehát a fogyasztók rendelkeznek mind két fél által aláírt külön  vásárlási, (Egyetemes szolgáltatói)  csatlakozási és hálózathasználati szerződéssel,  ezt a MEKH meg is követeli MEKH

 A kereskedőkkel kötött két oldalú szerződések a vásárolt energia mennyiségére, minőségére, árára, árszabására, szolgáltatás feltételeire,…stb. vonatkozó jogviszony részletes szabályait tartalmazzák.  Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy ha valaki az egyetemes szerződést megszegi, azaz szerződésszegést követ el pl. „áramot lop”, akkor közvetlenül az egyetemes szolgáltatóját, kereskedőjét károsítja meg, mert az, az ellopott energiát már megvásárolta és kifizette MEKH7

 Az elosztói engedélyesekkel kötött két oldalú szerződések a csatlakozással, méréssel, a szolgáltatás minőségével, üzemzavarokkal, stb kapcsolatos jogviszony részletes szabályait tartalmazza.  Hogyha valaki ezen szerződést megszegi, azaz szerződésszegést követ el pl. „fogyasztásmérőt befolyásol” akkor közvetlenül az elosztói engedélyesnek okoz kárt ((pl. a fogyasztásérő és annak csere költségét) MEKH8

 1. Szerződésszegéses fogyasztó esetén az alap szerződések rendben vannak?  2. Kik állapítják meg és hol rögzítik, hogy melyik szerződés, miért került megszegésre? (ESZSZ, HHSZ, a ténymegállapító jegyzőkönyv ezt nem tartalmazza)  3. Hol van előírva, hogy szabálytalan vételezés esetén mikor indul szabálysértési, vagy büntető eljárás? MEKH

 4. A kötbér, kártérítés melyik engedélyest, milyen mértékben illeti meg?  5. Nagyon sok a panasz. Az ügyekkel kapcsolatos MEKH és az engedélyesek által készített elemzések, statisztikák miért nem nyilvánosak?  6. Sok az olyan fogyasztóknak kiküldött kötbér követelés, amely nincs kellően megalapozva, ez hogyan fordulhat elő?  7. A fogyasztói elmondások - és saját tapasztalatom – alapján kérdem, hogy az ellenőrzési eljárásrend, a ténymegállapító jegyzőkönyv nem szorulna felülvizsgálatra? MEKH

 8. A fogyasztásmérők felszerelésekor (a plombák lenyomatait, a merőhelyet, stb.) az eredeti állapotot a jövőben nem kellene minél precízebben rögzíteni és dokumentálni?  9. Korszerűsíteni kellene talán (szerintem teljesen át kellene alakítani) a szakértői rendszert – mert nagyon sok a Velük kapcsolatos kifogás pl. nem ezekben az ügyekben szakértők, a fogyasztók a kiválasztásba nem szólhatnak bele, az eldöntendő kérdésekben nem foglalhatnak állást, stb.? MEKH

 10. A fogyasztók véleménye szerint – ez nem új keletű – a jogszabályok túl nagy teret adnak a szolgáltatóknak a fogyasztókkal szemben. Ezen nem kellene változtatni?  11. Miért kapcsolják ki a fogyasztókat kisebb kötbér tartozás miatt, csak az elfogyasztott energia utáni díjtartozás miatt lehessen kikapcsolni, a jogszerű kötbér esetén behajtást kell kezdeményezni ? MEKH

 1.Az előzőekben elmondottak szerint a témát érintő minden területet (törvények, rendeletek, üsz-ek,) valamilyen formában kifogásoltunk. Ennek alapján az látszik a legcélszerűbb megoldásnak, hogyha az egészet hagyjuk a szerződése kapcsolatokra – mint az élet sok más területén -, és ha rongálás, vagy lopás történik, akkor azokat az ügyeket majd a Ptk. keretein belül rendezzük le.  2. A szerződéskötési kötelezettség törvényi előírásainak betartását meg kell követelni, és azt hatékonyan, folyamatosan ellenőrizni kell MEKH13

 3. A szerződésszegések és szabálytalan vételezések jogszabályi előírásainak felülvizsgálatára, - bizonyos területeken – megerősítésére, az aránytalanságok (különösen a szolgáltatókéval kapcsolatosakat) megszüntetésére lenne szükség. Pl. A jelenleg üsz-ben szereplő eljárásrendek közül többet magasabb szintre kellene emelni, ilyen a kötbérek mértéke stb.  4. A fogyasztásmérő helyeket gyakrabban kell ellenőrizni, akár a leolvasások gyakoriságát növelni, akár az okos mérések elterjesztésével MEKH14

 5. Az eljárásrendeket több szempontból felül kellene vizsgálati szempontok lehetnek pl. a következők:  - az ellenőrzések szigorítása  a fogy.hely ellenőrzésen az engedélyesen kívül hatósági vagy általa megbízott független személynek is részt kellene venni, ezzel csökkenteni lehetne ezzel pl. a szerelői visszaélések gyanúját,  - a szakértők kiválasztását, a velük szemben támasztott követelményeket újra át kellene gondolni és szabályozni, MEKH15

 - a ténymegállapító jegyzőkönyv vizsgálatára is sor kerülhetne,  - a szankciókat a magyar valósághoz kellene igazítani,  - a MEKH rendeletét követően úgyis sor fog kerülni az üsz-ek ezen fejezeteinek az átdolgozására is és azokat továbbra is észrevételezni fogjuk.  Tisztelt Kollegák Az elmodottakon kívül természetesen napokon keresztül tudnánk erről beszélni, sőt konkrét ügyeken keresztül még számos problémát, gondot fel lehetne sorolni MEKH16

 Köszönöm megtisztelő figyelmüket  Ollé József  Tel:  Magyar Energiafogyasztók Szövetsége  MEKH17