Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Helyi termék a falusi vendégasztalon, termékkínálat, házi kert (lehetőleg bio), direktértékesítés Fenntartható Vidéki Turizmus Budapest,
Helyes táplálkozás.
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
A logisztikai rendszer részei
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
KISTERMELŐK - ÚTMUTATÓ Vecsés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Élelmiszerszabályozás
Az ókori sumér étkezési szokások
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
„Minőségi szakosodás a környezettudatosságért”
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Római étrend,étkezés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
FOODAPEST Az élelmiszerlánc szabályozás aktualitásai Ősz Csabáné vezető főtanácsos.
Az élelmiszerek jelölése. jelölé s Élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004 (II. 26.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet (200/13/EK irányelv alapján) Módosítás: 167/2004.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Jogalkotási aktualitások Dr. Andréka Tamás főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium november 6.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
A vadhús, mint hungarikum
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság (BAII)
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Hatósági díjak változása

BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében: - bor - likőrbor - pezsgő - minőségi pezsgő - illatos minőségi pezsgő - szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor - gyöngyözőbor - szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor - szárított szőlőből készült bor - túlérett szőlőből készült bor - borecet

A forgalomba hozni kívánt tétel a) első 50 hektoliteréig 7500 Ft b) hektoliterére hektoliterenként további 120 Ft c) 500. hektoliterétől további Érzékszervi vizsgálat Ft.

ÉLELMISZERHIGIÉNIAI HATÓSÁGI VIZSGÁLATOK ALAPDÍJA (A LÉTESÍTMÉNYBE BEÉRKEZETT ÁLLATOK DARABSZÁMÁRA VONATKOZÓAN ) 3.1. Patás állatok húsvizsgálata (Ft/darab) felnőtt szarvasmarhafélék egyedenként 800 Ft szarvasmarhafélék 6 hónapos korig egyedenként 320 Ft egypatások és lófélék egyedenként 500 Ft sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege 25 kg-nál kevesebb egyedenként, trichinella vizsgálattal 80 Ft sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege 25 kg-nál kevesebb egyedenként, trichinella vizsgálat nélkül 30 Ft

sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege legalább 25 kg egyedenként, trichinella vizsgálattal 150 Ft sertés: állatok, amelyek hasított testének tömege legalább 25 kg egyedenként, trichinella vizsgálat nélkül 100 Ft juh vagy kecske, amely vágott testének tömege 12 kg-nál kevesebb egyedenként 30 Ft juh vagy kecske, amely vágott testének tömege legalább 12 kg egyedenként 45 Ft

3.2. Baromfi húsvizsgálata (Ft/darab) Gallus nembe tartozó baromfi és gyöngytyúk egyedenként 1 Ft kacsa és lúd egyedenként 2 Ft pulyka egyedenként 5 Ft 3.3. tenyésztett nyúl egyedenként 1 Ft 3.4. strucc, emu, nandu, kazuár egyedenként 90 Ft 3.5. baromfi a strucc, emu, nandu és kazuár kivételével és a nyúl kistermelőnél egyedenként 18 Ft.

3.6. Vadon élő állatok húsvizsgálata (Ft/darab) Apróvad 2 Ft Nagyvad vaddisznó egyedenként 270 Ft egyéb nagyvad egyedenként Halak és akvakulturában tenyésztett állatok vizsgálata az első 50 tonnáig az adott hónapban megkezdett tonnánként 180 Ft tonna fölött megkezdett tonnánként 90 Ft

Csomagolatlan élelmiszer értékesítése esetén, a kihelyezett termék előtt fel kell tüntetni - a kistermelő nevét, - címét vagy a gazdaság helyének címét, - termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel).

Csomagolt élelmiszer értékesítésénél, a csomagoláson fel kell tüntetni - kistermelő nevét, - címét vagy a gazdaság helyének címét, - termék nevét („kistermelői”, méz esetében „termelői” jelzővel), - fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamát - tárolási hőmérsékletet fogyaszthatósági időtartammal rendelkező élelmiszerek esetében - termék (nettó) tömegét,

- a kiskereskedelmi, vendéglátó egységek részére történő értékesítés esetén fel kell tüntetni még az összetevőket, csökkenő sorrendben való felsorolással. (A kistermelői rendelet nem írja elő a végső fogyasztó részére történő értékesítés esetében az összetevők felsorolását a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben, de javasoljuk ezt feltüntetni.) - 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsMGKM együttes rendeletben meghatározott jelölést

A megnevezésnek vagy a megnevezés kiegészítésének utalnia kell az élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére (például porított, fagyasztva szárított, gyorsfagyasztott, sűrített, füstölt, „sugárkezelt” vagy az „ionizáló sugárzással kezelt”, „védőgázas csomagolásban”).

Nem kötelező az összetevők felsorolása a következő termékek esetében: a) friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy más hasonló kezelésnek alá nem vetett burgonyát, b) szénsavas víz, amelynek jelölésében a szén-dioxid hozzáadását deklarálták, c) erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elő, illetve más anyagot nem adtak hozzá, d) sajt, vaj, savanyú tej- és tejszínkészítmények, amennyiben az előállításukhoz a tej eredetű alapanyagon, enzimeken, mikrobatenyészeten, továbbá a friss és ömlesztett sajttól eltérő sajtok esetében az előállításhoz szükséges étkezési són kívül más anyagot nem használtak fel, e) egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható.

Fel kell tüntetni: a) az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen az „édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukrot és édesítőszert együtt tartalmazó élelmiszereken a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést; b) aszpartámot tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést;

d) az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalmat térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint e) húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik. Őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás.

f) 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése g) a töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van. h) a fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja

Gyűjtött gomba csak szakellenőri engedéllyel értékesíthető.Az engedélyt jól látható módon kell elhelyezni.

TOJÁS: A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó kistermelőnek az általa termelt és a végső fogyasztó részére gazdaságában vagy régión belül (40 km; megye és Budapest) működő helyi piacon, házhoz szállítással értékesített tojáson nem kell feltüntetnie a termelő megkülönböztető számát tartalmazó kódot (tartásmód, országkód, telep, termelő), amennyiben az értékesítés helyén feltünteti a nevét és címét. Egyéb esetben a tojás a termelőkód felbélyegzésével értékesíthetı a 1234/2007/EK (589/2008/EK) rendelet szerint.

TEJ, tejtermék jelölése: Nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítése esetén az értékesítés helyén, jól látható, és az adott termékkel egyértelműen összekapcsolható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve „nyers tejből készült” jelölést.