A tudományos közlés Open Access megoldásai 2000 - 2020 között Makara B. Gábor MTA Könyvtár és Információs Központ, Budapest Informatio Scientifica - Informatio.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move április 30. Külügyminisztérium.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Roadshow Bőcs, január 20.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
A szakiskolák aktuális problémái
Nemzeti Audiovizuális Archívum
MEKkora a MEK köre? A 23 éves Magyar Elektronikus Könyvtár által elért eredmények és hatások Drótos László Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
SZÁMVITEL.
Kiadói honlapok, folyóiratok
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Az információs társadalom joga
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Vasas Lívia, PhD 2017 MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Dr. Vasas Lívia, PhD december
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Kórházi könyvtárak az információs társadalomban
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

A tudományos közlés Open Access megoldásai között Makara B. Gábor MTA Könyvtár és Információs Központ, Budapest Informatio Scientifica - Informatio Medicata szeptember 26.

A tudományos kommunikáció változása Az internet forradalmasította a kommunikációt A tudományos közlést felforgatta ez a gondolat: Az adófizetők által finanszírozott tudományos eredményekhez mindenki szabadon kell hozzáférjen Eredmény: a nyílt hozzáférés (Open Access, OA) egy forradalmi változás, aminek tanúi és részesei vagyunk Informatio Scientifica - Informatio Medicata szeptember 26.

A nagy konvencionális kiadók Haszonelvű tudomány-kezelést végeznek A copyright átadását igénylik – káros a tudomány eredményeinek hasznosulása számára, gátolja az eredmények gyors és széleskörű megismerését – (csalárd a jogalapja) – (etikátlan a szerzői jog ingyen átadásának kikényszerítése) Indokolatlan haszonnal működhetnek egyes kiadók – versenykorlátozó piacpolitikát folytatnak – profitráta: > 35%, átlagosan ~ USD ( ~ 1 M Ft)/közlemény szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

A nyilvános tudományos információnak is „piaca” van Torz piac – torz eredménnyel Az új tudás létrehozója - a kutató - érdekelt a terjesztésben, ugyanakkor nem részesül a terjesztés hasznából A „termelő” egyben fogyasztó is Az adófizető előre megfizeti a tudás árát, a kiadó ezt közvetíti, ezt adja el A terjesztés során a nemzeti tudáskincs idegen (kiadói) kezekbe kerül Hasonlít a reklám piachoz – Ahol az a természetes, hogy az üzenő fizet az üzenet célba juttatásáért Az egész piac rendszerhibás szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Ki fizeti a tudás terjesztésének költségeit? Klasszikus modell = a könyvtár, mint előfizető – Valójában az adófizető, az állam, a kutatást finanszírozó OA modell = a kutató/intézmény/finanszírozó – Valójában az adófizető, az állam, a kutatást finanszírozó A reviewer kutató mind a két esetben: – Általában térítés nélkül végzi fontos értékelő, szakértői munkáját szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Az Open Access általános üzleti modellje A kutatást finanszírozó fizeti a publikáció összes költségét, benne a tartós és maradandó elektronikus terjesztés költségeit is – Tipikus költségtérítés módszerek: Egyedi cikkért közlési díj (Article Processing Charge, APC) Intézményi átalánydíj Országos, vagy nagy szervezetek által fizetett átalánydíj – Tipikus árak Intézményi tagság jelentősen (25-75%) csökkenti a közlési díjat Cikkenként USD az egyedi online OA közlés költsége Springer, Elsevier cikkenként 3000 vagy több USD-t kér Típusos/átlagos ár: ~ 1000 Euro szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Az Open Access rövid története Internet elterjedése - kialakulnak az internetes folyóiratok 1991 arXiv preprint repozitórium (fizika) Új OA kiadók: például Biomed Central,, PLOS 1997 szakterületi indexelés: Pubmed/Medline ingyenessé vált – 10x-es használatot eredményezett 1999 PubMed Central fulltext repozitórium (Harold Varmus) BOAI, Bethesda, Md, Berlin deklarációk 2007 Europe PubMed Central (Europe PMC) 2012 Nagy Britannia, USA, Európai Únió állásfoglalásai szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Az Open Access Magyarországon 2004 Informatio Medicata előadás 2006 – 2008 OTKA kötelezővé teszi az eredmények nyílt hozzáférésű repozitóriumba helyezését 2009 a REAL Open Access repozitórium elindul 2012 a PhD disszertációk kötelezően nyílt hozzáférésüek (Nftv) 2013 az MTA kutatóhálózatában kötelező az OA közlés 2013 Tudománypolitikai irányelvek szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Miért jó az Open Access? A tudományos közlés társadalmi költsége csökken A kutatás és a kutatók hatékonysága nő - Több olvasót ér el az eredmény Az adófizető többet kap a pénzéért A kutatás eredményeinek szociális értéke nő A nemzeti költségvetésből több jut kutatásra Több jogot ad a szerzőnek, az olvasónak, az adófizetőnek szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Hol tartunk most? A publikációs modellek alkalmazkodnak egymáshoz Jelenleg a sokszínűség látható Minél tovább tart az áttérés, annál drágább lesz mindenkinek Az előfizetésekre fordított pénzt gyorsan kell átirányítani az Open Access közlési költségekre – A közlési piac monopóliumok nélkülivé válik – A megtakarításokat (kezdetben) nem lenne szabad másra fordítani szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Mi várható között? Egy EU tanulmány szerint 2009 es közleményekre már 2011-ben elérte az 50%-ot a hozzáférhető cikkek aránya Az OA közlés elvárása egyre gyorsabban terjed A kiadók előfizetési bevételeinek helyét átveszik az APC (article processing charge) bevételek Kialakulnak az OA könyv kiadási szokások Jóslat: 2020-ra az OA közlések elérik a 90%-ot… Belép a tudományos adatok nyilt hozzáférési rendszere is szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

A politikai dimenzió dióhéjban Akinek érdeke sérül (30%-os profitráta…), az védi érdekeit 15 éve folyik szenvedélyes vita, a nagy kiadók védik monopol helyzetüket, az extra-profitot Életpályák módosultak, a kiadók szervezett véleménye parlamenteket, kormányokat vesz célba! A nagy tudományos kiadók is alkalmazkodnak! – Az elkerülhetetlenséget mindenki felismerte, de lassítanak – A Nature Publishing Group szövetkezett a „Frontiers in…” új Open Access elektronikus kiadóval – A Springer felvásárolta a Biomed Central nyílt hozzáférésű kiadót (>250 folyóirat) – Az Elsevier a világ legnagyobb nyílt hozzáférésű kiadója szeretne lenni szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Az Open Access politikai története A mozgalom 2001 óta formálisan is létezik: BOAI, Budapest Open Access Initiative, publikus: 2002 EUROHORCS (Science Europe) Roadmap 2008 UK az első állami szintű Open Access politika, 2012 Európai Unió, Horizon 2020 állásfoglalása, 2012 USA White House OSTP állásfoglalása, 2013 EU tanulmány: fordulópont -- a 2011-es közlemények közel 50% OA olvasható a világhálón 2013-ban! Horizon az OA 2020-ra várhatóan dominálóvá válik szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Vázlatos politika-történet Magyarországon OTKA támogatottak OA kötelezettsége 2008 OTKA hivatalosan a Berlini OA Deklarációhoz csatlakozik (2008) REAL: Repositorium of the Academy’s Library, 2009 MTA Elnöki határozat 2013-tól kötelező az OA közlés ~ 3000 kutató számára Tudománypolitikai stratégia „Az open access jellegű közzétételi költségek kötelező betervezése a közfinanszírozású kutatásokba…” vitaanyag, határidő: október szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Mit érdemes tenni a tudománypolitikában? Az OA kötelezettséget >90%-ossá kell tenni, az állami felsőoktatásban A nyomtatott tudományos folyóirat és a full text előfizetési díjakat fokozatosan át kell csoportosítani – Közpénzt fulltext előfizetésre ne költsünk! Új tudományos kereső szolgáltatásokat építeni, ha a jelenlegiek nem váltanak „OA üzemmódra” Az átmeneti szakaszban OA pénzalap kell a kiváló közlemények, művek élvonalbeli OA folyóiratokban közlése számára A tudományos teljesítmény értékelésében csak az OA műveket venni számításba, 2014-től kezdve szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Mit érdemes tenni a könyvtárakban? Az előfizetési díjakat vissza kell fogni és átcsoportosítani – Mindenki „a lábával is szavazhat”! Szervezendő egy „intézményi OA alap” és az APC kezelése – Az idősebb generáció segítése Országos konzorciumba tömörülés az OA díjak csökkentése érdekében – OA kiadókkal tárgyalás Képzés, a következő generáció számára az OA megtanítása Védekezés a parazita csalók (predatory „publishers”) ellen szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Mit érdemes tennie a kutatónak? Hatásosan befolyásolhatja az áttérést: – egyéni közlési politikájával Ha a közlemény OA, könnyebb lesz megtalálni másoknak, a gépi feltárás megközelíthetőbbé teheti a művet, az “üzenetet”, az érvelést. – lektorálási politikájával – szerkesztői politikájával szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

A várható haszon A tudás jobb terjedése Több idézet (...) Több innováció, nagyobb állami adóbevétel Kisebb tudományos információs költség – Eltűnik a primér tudományos folyóiratok előfizetése – Megjelenik a közlési költség (article processing charge/fee) 20-50% megtakarítás országos, globális szinten Átalakul a tudományos kiadók világa szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

A tudományos teljesítmény értékelése Az Open Access publikációs modell nem érinti a közlés tudományos tartalmát Megkönnyíti a minőség értékelését Megkönnyíti a sikeresség értékelését Idézettséget növeli – az átmeneti szakaszban Az elektronikus letöltések számát nyilvánossá teszi számos más indikátor használatát teszi lehetővé szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

A tudományos teljesítmény értékelése (folyt..) Az Open Access lehetővé teszi a cikk szintű tudományos értékelés fejlődését Szabadon hozzáférhetők lehetnek az – idézések, letöltések, – utólagos peer review [!], – kommentárok Ellenjavalt lesz az (összegzett) impakt faktor használata Tudományosan megalapozott módszerek terjednek el Mikor? Talán még 2020 előtt… szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Makara B. Gábor szeptember 26.Informatio Scientifica - Informatio Medicata 2013