Iszlám Kialakulása, elterjedése, értékelése.  Előzmények: az Arab-félsziget a VII. században.  Mohamed.  Mohamed viszonya más vallásokhoz.  Az iszlám.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iszlám vallás.
Advertisements

Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
A házasság még nem a mennyország
Digitális tárlatvezetés
AZ ISZLÁM.
A zsidó kultúra Vallás.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Dr. Bóka János - Dr. Mezei Péter Szeged, november 23.
Dr. Mezei Péter - Dr. Bóka János Szeged, november 13.
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Rejtélyek és megfejtőik
A vallás, mint világnézet
Jézus te vagy minden álmom
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Izrael.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Dávid király 11/B.
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
A keresztény egyház a korai középkorban
Folyamodjatok az Úrhoz,
A világ képe az arabokról
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Európa vallásai.
Középkori szerzetesrendek
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
KORA KÖZÉPKOR (V.-X. század)
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
18. óra Világvallások.
A Z ISZLÁM TÉRNYERÉSE DÉL - ÁZSIÁBAN ÉS AFRIKÁBAN Készítette: Széplaki Dóra Geográfus MSc október 13.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
Amikor Jézus odaért, megtudta, hogy már négy napja a sírban van. Betánia pedig közel, mintegy félórányira volt Jeruzsálemhez, ezért a zsidók közül sokan.
Az iszlám vallás és az arab terjeszkedés
Kialakulása, nyugati és keleti
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Napjaink terrorizmusának iszlám gyökerei
Elmúlt a fájdalom, elmúlt és nincs többé.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A babiloni fogság.
AZ ISZLÁM.
A két részre szakadt királyság
Értékeld az elmúlt évet:
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Izrael a hellénizmus korában
Szent Márton.
AZ ISZLÁM HIT
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
A) Jézus Krisztus személye
Isten lakhelye.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Iszlám Kialakulása, elterjedése, értékelése

 Előzmények: az Arab-félsziget a VII. században.  Mohamed.  Mohamed viszonya más vallásokhoz.  Az iszlám elterjesztése.  Az iszlám „5 pillére”.  Értékelés.

1. Az Arab-félsziget a VII. században  Több – hasonló nyelvet beszélő és hasonló hagyományokkal rendelkező, mégis egymással viszálykodó – törzs.  A terület gazdasági központja : Mekka. (négyhavonta vásárt tartottak, amelynek idejére felhagytak a harcokkal).  Vallás : sok – férfi és női – istenséget imádtak, akiket képileg is ábrázoltak. Fontos szentélyük volt a Kába-szentély,amelynek falába több szent követ is befalaztak.

2. Mohamed  570 körül született Mekkában. (Akárcsak Buddhának, születése és halála napja egybeesik: ma június 8-án ünneplik).  Hányatott gyermekkora volt, majd házasságot kötött egy gazdag kereskedő özvegyével (Khadidzsa): hosszú kereskedő utakat tett, melyek során találkozott – a végítéletet hirdető – keresztény prédikátorokkal: Az ő hatásukra kezdett vallási kérdésekkel foglalkozni.

 Negyven évesen látomása volt: Gábriel angyal fölszólította, hogy mondja el a későbbi Korán 96. szúrájának első öt versét: „Recitálj Uradnak nevében, aki teremtett, Aki teremtette az embert egy vérrögből, Recitálj, mert Urad a legkegyesebb, Aki íróvesszővel tanított, Megtanította az embert arra, amit az nem tudott.”  Mekkában csak nagyon kevesen csatlakoztak a Mohamedhez: Kezdetben csak családja és szűkebb baráti köre hitt neki (pl. nevelt fia, Ali, valamint az első „kalifák”, Omár és Oszmán – a Korán lejegyzője).

 622-ben a Mekkától kb. 300 km-re fekvő Jaszribba, vagyis a későbbi Medinába („a Próféta városa”) ment. Megjegyzések: Azt remélte, hogy az ott élő zsidók támogatni fogják vallási reformjait. Az ún. „hidzsra” (vagy: „Mohamed futása”) tehát nem volt menekülés, hanem tudatos áttelepülés.  Már életében megszerezte a – vallási és politikai – uralmat az egész Arab-félsziget fölött.  632-ben halt meg, miután újra elzarándokolt a Kábához (ekkor éppen egy Bizánc elleni hadjáratot készített elő).

3. Mohamed és más vallások  Mohamed csak fokozatosan határolódott el a zsidó és a keresztény vallástól: kezdetben úgy vélte, hogy lényegében ugyanazt tanítják, mint ő, valószínűleg sohasem tanulmányozta komolyan a Bibliát.  Medinában sok olyan újítást vezetett be, amelyek számára zsidó szokások szolgáltak példaképként (pl. templomot épített; reggel, este és délben is imádkoztak; az imák iránya kezdetben Jeruzsálem volt). Később Mohamed ellenségként tekintett a zsidókra.

 A kereszténység eleve távolabb állt tőle. (A tanok terén pl. a Szentháromság és az, hogy Isten Fiút nemz; a szokások terén pl. a képkultusz és az aszkézis.) Ugyanakkor a keresztényekről jó véleménnyel volt. (A keresztények szerinte barátságosak, papjaik és szerzeteseik pedig nem gőgösek).  Maga Jézus egészen különleges helyet kapott a próféták között. (Földi apa nélkül született, sok csodát tett, a kereszten nem őt ölték meg, a feltámadáskor tanúként fog fellépni a hívők védelmében).

4. Az iszlám elterjesztése  Az iszlám terjedésében nagy szerepe volt annak, hogy nem különült (és ma sem különül) el egymástól a hit és a politika, a vallási és a világi hatalom (maga Mohamed is egyszerre volt vallási és politikai vezető).  Nem sokkal Mohamed halála után (660 körül) szakadás következett be az iszlámon belül: szunniták: elfogadják a prófétát követő kalifákat, siíták: csak a Mohamed vejét, Alit és az ő leszármazottait ismerik el vezetőknek.

 Az iszlám a szakadás ellenére gyors – katonai – sikereket ért el: A VII. század közepére elfoglalták Perzsiát, Szíriát és Egyiptomot. A VII. század végére már egész Észak-Afrikát meghódították. A VIII. század első felében elfoglalták az Ibériai félszigetet (sőt a Pireneusokon is átkeltek, és Martell Károly csak Poitiers környékén tudta megállítani őket 732-ben). Keleten a továbbiakban egészen Kína határáig jutottak ban az Oszmán Török Birodalom legyőzte Konstantinápolyt. Ez után is tovább terjeszkedtek egyrészt India (ld.Pakisztán), másrészt Afrika (Csád-tó, Szudán, keleti partvidék) irányába.

5. Az iszlám „öt tartópillére”  Az egyetlen Istenben és a Prófétában való hit mellett négy valláserkölcsi parancs tartozik az öt pillér közé.  Ez a négy kötelezettség a következő: A naponta ötször Mekka irányába végzett rituális (kötött szövegű) ima. A ramadán hónapban végzett böjt (vagyis napkeltétől napnyugtáig az evéstől és az ivástól, valamint a szexualitástól való teljes tartózkodás). A szegények megsegítésére szolgáló alamizsna. A hivők életében legalább egyszer elvégzendő mekkai zarándoklat.

6. Az iszlám értékelése  Az iszlám – legalább is annak fundamentalista változata – jelenleg minden bizonnyal a világ legveszélyesebb jelensége (ugyanis teljes mértékben tagadja a nyugati civilizáció értékeit – pl. az élet mindenek feletti tiszteletét, az állam és egyház szétválasztását, a szabadságot, az egyenlőséget, a férfi és nő egyenjogúságát, stb.).  Történelmileg ugyanakkor az iszlám sok mindennel gazdagította a nyugatot (algebra, orvostudomány, arisztotelizmus, stb.).