A szója felhasználása a sütőiparban két fő célt szolgálhat: › a diétás étrend választékának bővítését, › az alapvető nagy mennyiségben fogyasztott termékek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Boranalitika.
Zöldségfélék.
A Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű sütőipari termékei
ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
A nevében köszöntöm az ALFÖLDI FAISKOLÁSOK EGYESÜLETE szakmai továbbképzésének résztvevőit Hegedűs Ágoston PAX 96 Kft.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Flavon max termékcsalád
Készítette / Author: Tuska Katalin
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
( Shorteningek) Édes-és zsiradékipari technológiák BSc 6.félév
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Ragasztás és felületkezelés
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
TÁPLÁLKOZÁS.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Sütőipari termékek.
Malomipari termékek.
A helyes táplálkozás.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Balla Csaba, Hitka Géza Budapesti Corvinus Egyetem
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Egyed alatti szerveződési szintek
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Sörgyártás kiselőadás
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
47. lecke A növények vízháztartása
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ABC és XYZ elemzések.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

A szója felhasználása a sütőiparban két fő célt szolgálhat: › a diétás étrend választékának bővítését, › az alapvető nagy mennyiségben fogyasztott termékek tápértékének javítását.

A sütőiparban a szójaliszt felhasználásának elsődleges célja a készítmény tápértékének növelése, illetve szénhidrátszegény sütőipari termékek előállítása, és a feldolgozásra kerülő őrlemények sütőipari tulajdonságainak befolyásolása.

 Táplálkozástani szempontból a szójababot az teszi értékessé, hogy az egyetlen növényi tápanyag, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz.  Fehérjéinek felépítésében megfelelő arányban előfordulnak az összes esszenciális aminosavak.  Másik, nagy mennyiségben előforduló összetevője az olaj. A z olaj 90-95%-ban zsírsavak glicerinjei, a többi foszfatidokból, szabad zsírsavakból, szterinekből és tokoferolokból stb. áll.  A lecitin és kefalin keverékéből álló foszfatidok az olajnak kb. 2%-át teszik ki.  Szénhidráttartalma aránylag kicsi!

 A szójababban figyelemreméltó, hogy a kis nátriumtartalom mellett a kálium mennyisége jelentős. E kedvező, Na/K aránynak dietétikai szempontból a nátriumszegény táplálkozásban van jelentősége.  A szójabab vitaminforrásnak is számottevő: A, B, D, és E vitaminokat tartalmaz, különösen a B vitamincsoport tagjainak mennyisége jelentős.  Az enzimek közül a szójababban az amilázok, lipáz, ureáz és a peroxidáz mutatható ki.

Kedvező összetétele indokolttá teszi, hogy a táplálkozásban mind nagyobb szerephez jusson. A szójaliszt élvezeti értékét és alkalmazhatóságát csökkenti keserű íze és gyors avasodása. Ez a hatás mérsékelhető a feldolgozás során: tisztított készítményeket állítanak elő a szója őrleményéből, amelyek íze és tárolhatósága is kielégítő.

A szójaliszt technológiai hatása több irányú.  A szójában lévő fehérjék3-4-szer annyi vizet kötnek meg, mint a búza vagy rozsliszt fehérjéi. Ezért a szójaliszt a vízfelvevőképességet is növeli.  A szójafehérjék a vizet viszonylag lassan kötik meg, ezért gyakran előfordul a szójakészítménnyel dagasztott tészta utánkeményedése.

A tészta fizikai tulajdonságait a szójaliszt rontja, terülékenyebb és rugalmatlanabb lesz. A késztermék öregedését késlelteti, ebben a hatásában a diasztázoknak és a lecitinnek van szerepe.

Külön kell megemlíteni a szójaliszt fehérítő hatását. A szójababban jelenlévő lipoxidáz a levegő oxigénjének felhasználásával a karotint oxidálja, emiatt a késztermék színe fehérebb lesz. Ez a hatás azonban csak akkor érvényesül, ha a tészta megmunkálására gyorsdagasztógépet alkalmaznak.

A szójakészítmény búza és rozslisztbe egyaránt adagolható. Kedvező technológiai hatása miatt lisztjavító szerként is felhasználható. Ebben az esetben lisztre számítva 3% adagolható. További hatása a szójakészítményeknek, hogy kedvezően befolyásolja a kenyérhéj színét. Magasabb dúsítási arányok esetében- szójakészítménnyel- csökkenti a kenyér térfogatát.

Kémiai összetétel: g/100g szárazanyagra vonatkoztatott átlagérték  Nedvesség 6.5  Fehérje 45.8  emészthető fehérje 40.2  Olaj 21.2  Lecitin (olaj %-ában) 3  Nyersrost 0.44  Diétás rost  Egyéb szénhidrát (számított) 6.52

Összetételéből következően dúsító anyagként alkalmazva, harmonikusan egészíti ki a sütőipari termékek táplálkozás-élettani hiányosságait: › az alacsony fehérjetartalmat, › a kedvezőtlen aminosav összetételt, › a vitaminok és ásványi anyagok arányát, › az egészséges bélműködéshez elengedhetetlenül fontos rosttartalom mennyiségét.

A szójakészítmények sütőipari felhasználására vonatkozó gyártási kísérletek évben megkezdődtek (Szolnok, Szeged, Kalocsa). Jelentős közreműködök voltak: KÉKI, Élelmiszeripari Főiskola, MSKI, Törökszentmiklósi GMV. A konkrét iparszerűgyártások 1981-ben indultak el a készítményekkel.

 Választékbővítő szójás kenyér előállítására, optimális dúsítási aránynak meghatározása azzal, hogy a szokásos gyártástechnológiától csak kis mértékben térjen el  Magasabb adagolású (20%) szójás kenyér irányába,  Egyéb sütőipari termék gyártásának irányába.

A kísérletek 7%, 8%, 9%,10% adagolásokkal történtek. A technológiai kísérletek az optimális szójakészítmény szemcseméretének meghatározását is igényelték, ami a kísérletek szerint 600 µ szemcseméretnél volt a legjobb.

A termékek sütése üzemi körülmények között történt. A termékek értékelése a 20 pontos sütőipari érzékszervi minősítéssel, térfogat meghatározás valamint a bélzet reológiai tulajdonságainak elasztográfos vizsgálatával történt.

Vizsgált tulajdonság Kontroll kenyér 7 % szója 8 % szója 9 % szója 10 % Szója Alak Héj 2.4 Szag Íz Bélzet Össz. pontszám Minőségi kategória kiválójó közepes Térfogat (cm³)

Az adatok alapján megállapítható, hogy a vizsgált dúsítási tartományban- bár a termékek érzékszervi tulajdonságait értékelő öszpontszám fokozatosan csökken- a minőségi kategória jó, illetve közepes. Jelentősebb befolyás mutatkozik a késztermékek térfogatcsökkentését tekintve, különösen a 9 és 10%-os dúsításoknál. A 10%-os dúsításnál főleg az alak, az illat és a térfogat változik kedvezőtlenül, így ezt a dúsítást olyan határnak tekintettük, amely felett ez érzékszervi minőség jelentős csökkenésére kell számítani.

A választékbővítő kenyérnél célszerűnek tűnik a 8% dúsítási aránynál maradni. A szójalisztet előnyösebb dagasztáskor felhasználni. A dagasztáskor figyelembe kell venni a lassú duzzadást. 10% feletti szójadúsításnak tehát hazánkban inkább a diétát kiegészítő gyártmányoknál lehet nagy jelentősége.

A„Szolnoki szójás kenyér” 20% extrudált szójaőrleménnyel készült.  Teljes olajtartalmú extrudált szóját alkalmaz, amelynek tripszin inhibitor értéke a megengedett 20 egység alatt van.  A felhasznált szójaőrlemény szemcsemérete 600µ!  A kísérletek során döntő volt, hogy a 20% feletti adagolásnál:  a térfogatcsökkenés mértéke a 30-35%-ot is elérte,  bélzete sűrű, lazítatlan maradt.

Ez a hatás nehezen volt kompenzálható. A gyártás során porított kovászt alkalmaztak savfok beállító szerepként is. A térfogat növelésére:  7% élesztőadagolást  2 % komplex hatású adalékot használtak.  A szója ízhatását ellensúlyozta, ha 2.5% sóadagolást alkalmaztak. Sikerült a fehérkenyér fehérjetartalmát-14.74g/100g szárazanyagra vonatkoztatva- a szójás kenyérnél 20.26%-ra növelni. Ez 37.4 %-os növekedést jelent

A felhasznált anyagok a kenyér készítésénél:  50-50%-ban BL 55 és BL 80 tip. liszt › Összes lisztre vonatkoztatva:  20% extrudált szójaőrlemény  7% élesztő  3% Citopán (porított kovász)  2.5% só  2% komplex hatású adalékanyag.

A technológia módosítására is szükség volt:  A szójaőrleményt langyos vízbe kell áztatni felhasználás előtt 1-2 órával. A vízmennyiség a szójaőrlemény 3- szorosa! Ezt a szuszpenziót is dagasztáskor használjuk fel.  Dagasztás, tésztakészítés: Kovászpótló felhasználásával közvetlen tésztakészítési módon. A dagasztás intenzív vagy gyorsdagasztás lehet. A tészta hőmérséklete C °, érési ideje20 perc

 Tésztafeldolgozás: A tészta osztása a 0.75 kg-os kenyérnél 0.84 kg. Az osztási művelet kézzel történik. A gömbölyítés és hosszformázás igényli az erőteljes kézi megmunkálást.  Kelesztés: kelesztési idő: perc, páradús, zárt térben.  Sütés: sütési hőmérséklet C°, sütési idő 40 perc. A héj kialakulásánál a felületen apró sötétbarna elszíneződés van, a héj matt felületű, aromadús.  Tárolás: A cserepesedés mérsékeltebb, sokszor el is marad. A termék térfogata: cm³. A termék bélzete több napon át puha marad, nem szárad ki

Befejezésképpen szeretném bemutatni az iparnak a témában végzett termékfejlesztéseit március.31 közötti időszakra vonatkozóan:

A termékek besorolása:  május 1 előttiek (I): › Szójás pogácsa (45-50 g) omlós termék 5% szójaliszt › Szójás kenyér (0.50 kg-os diétát kiegészítő termék 20% extrudált szójaőrlemény › Szolnoki szójás kenyér (0.75 kg-os) 20% extrudált szójaőrlemény

A termékek besorolása: május január 25. között besorolt termékek (II.): › Túrós szójás pogácsa (45-50 g) omlós termék, 10% extrudált szójaliszt › Pörkölt szójaliszttel dúsított almáspite (65-70 g) omlós termék 10% pörkölt szójaliszt › Pörkölt szójaliszttel dúsított túróspite (65-70 g) omlós termék 10% pörkölt szójaliszt › Szójás csiga (50-55 g) leveles termék, 15% pörkölt szójaliszt › Almás szójás levél (70-75g) leveles termék, 10% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: május január 25. között besorolt termékek (II.): › Túrós szójás levél (70-75g) leveles termék, 10% extrudált szójaliszt › Szójás foszlós kalács (0.50 kg-os, 0.75 kg-os) tojással dúsított tészta 10% pörkölt szójaliszt › Szójás nagykifli (82-88 g) Egyedi eljárással készült termék 5% extrudált szójaőrlemény › Szójás rúd (0.50 kg-os) Egyedi eljárással készült termék 10% extrudált szójaőrlemény

A termékek besorolása: május január 25. között besorolt termékek (II.): › Szójás hot-dog kifli ( g) Egyedi eljárással készült termék 5% extrudált szójaőrlemény › Lenmagos szójás kagyló (98-103g) Egyedi eljárással készült termék 1.5% extrudált szójaliszt › Szójás hamburger zsemle (95-105g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás pizza alaptészta (95-105g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Szójás szendvicskenyér (0.50 kg-os) 5% pörkölt szójaliszt › Szójás vekni (0.50 kg-os) (csomagolt is) 10% extrudált szójaliszt › Balatoni szójás zsemle (45-49g) hosszú vagy kerek vizes termék 1% pörkölt szójaliszt › Korpás szójás zsemle (78-82g) vizes termék 6% pörkölt szójaliszt › Korpás szójás kifli (78-82g) vizes termék 6% pörkölt szójaliszt › Korpás szójás fonott ( g) vizes termék 5% pörkölt szójaliszt › Korpás szójás csavart kifli ( g) vizes termék 5% pörkölt szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Tátra szójás kifli (58-62g) tejes termék 1% pörkölt szójaliszt › Szójás csillag édes (96-100g) Tojással dúsított termék, 11% extrudált szójaliszt › Szójás vajas sajtos pogácsa ( g 10 db.-os csomagolt termék). omlós termék 3.5 % pörkölt szójaliszt › Szójás sima alaptészta (95-105g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás briós kicsi (45-50g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Szójás diós bukta (75-80 g) Egyedi eljárással készült termék 3.5% extrudált szójaliszt › Szójás lekváros bukta ( g) Egyedi eljárással készült termék 3.5% extrudált szójaliszt › Szójás mákos pufi (86-90 g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás szezámos pufi (86-90 g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Szójás kakaós csiga (50-55g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Turista kifli (76-84g) Egyedi eljárással készült termék 2% pörkölt szójapehely › Szójás vajas pogácsa (45-50 g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás túrós pite (55-60 g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Szójás meggyes pite (65-70 g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás fonott kalács (0.25 kg-os, 0.50 kg-os és 1 kg-os) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Natúr szójás sajtos rúd (42-46 g) Egyedi eljárással készült termék 10 % natura szója granulátum › Szójás foszlós kalács (0. 25 kg-os, 0.50 kg-os, 1 kg-os) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: január június 30. között besorolt termékek (III.): › Szójás sajtos hamburger (70-75g) Egyedi eljárással készült termék 3% extrudált szójaliszt › Szójás cipócska (95-105g) 5.5 % szójapehely › Konyhakész „Hírös” szójás buci ( g 2 db-os, g 10 db-os csomagolt) Egyedi eljárással készült termék 2.8% szójaliszt › Szójás, korpás, rozsos „Dávid” kenyér (0.50 kg, 0.70 kg) diétát kiegészítő termék 7% extrudált szójaliszt › Natúr szójás kenyér (0.75 kg) 25% extrudált szójaliszt

A termékek besorolása: június december.31 között besorolt termékek (IV.): › Szójás kenyér (0.75 kg) egyéb kenyér 16% szójaliszt › Dunántúli szójás kenyér (0.75 kg) egyéb kenyér 15% natúr szója › Szójás zsemle (60-64 g) vizes termék 17% szójaliszt › Szójás pogácsa 6 db. -s csomagolt termék ( g). omlós termék 5 % szójaliszt

A termékek besorolása: június december.31 között besorolt termékek (IV.): › Fehérvári szójás fahéjas kalács (0.5 kg, 1 kg) csomagoltan is Tojással dúsított termék, 10.5 % szója › Szójás kenyérke (0.32 kg) egyéb kenyér jellegű péksütemény 10% szójaliszt › Szójás kifli (64-72 g) Egyedi eljárással készült termék 5% szójaliszt › Szójás kifli ( g) Egyedi eljárással készült termék 5% szójaliszt

A termékek besorolása:  január december.31 között besorolt termékek (V.): › Nemes szójás vekni (0.5 kg) egyéb kenyér 8.8% nemes szójaliszt › Duna szójás csiga (50-55 g) leveles tészta 7% szójaliszt › Szójás kenyérke (0.40 kg) csomagolt egyéb kenyér jellegű péksütemény 12.5% szójaliszt › Korpás szójás kifli (42-46g) Egyedi eljárással készült termék 5% solemo › Korpás szójás vekni (0.25 kg) Egyedi eljárással készült termék 5% solemo

A termékek besorolása:  december március 31 között besorolt termékek (VI.): › Nemes szójás vekni (0.5 kg) egyéb kenyér 10 % nemes szójaliszt

 Élelmezési Ipar  Sütőipari Egyesülés adatbázisai  Az előadás anyaga letölthető a szakmai hírportálról.

 Köszönöm a figyelmet!  Werli József  Magyar Pékszövetség