A mai napon elhangzott előadásaink itt érhetők el.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A jó anamnézis fél diagnózis
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Mellékvesekéreg működés vizsgálata és a differenciáldiagnosztika
XVI. Debreceni Nephrologiai Napok
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Antibiotikum- rezisztencia
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
INFEKTÍV ENDOCARDITIS
Anticoaguláns terápia a cardiovascularis betegségek kezelésében
A peritoneális dialízis infektív
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
KLINIKAI ALAPISMERETEK BELGYÓGYÁSZAT
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Porckorongsérv (discus hernia)
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ GYÓGYSZERES KEZELÉSI IRÁNYELVEK AKTUALITÁSAI Döbrönte Zoltán Markusovszky Kórház Gasztroenterológiai és Belgyógyászati.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Légutaktól a közutakig
Dokumentációs kötelezettség
Húgyúti fertőzések jelentősége
Epeúti betegségek.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Shunt nélküli vitiumok
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Gastrointestinális fertőzések/1 V. évf. I. félév
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Infekció, infekció kontroll
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Gyermekkori infekciók antimikróbás kezelése Schneider Ferenc
Pulmonalis cryptococcosis. Cryptococcus Sarjadzógomba,eltérő nagyságú/4-20 um/ sejtek vastag tokkal Blastospórákkal szaporodik Saprofita, főleg galambürülékkel.
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
Nemi Betegségek.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
Nemi betegségek.
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
A vastagbél gyulladásos betegségei
Előadás másolata:

A mai napon elhangzott előadásaink itt érhetők el

Antibiotikum prevenció, megelőzés Dr. Tompity Tünde Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Járványügyi és Közegészségügyi Osztály Szombathely, november 19.

Antibiotikum prevenció 1. Légúti 2. Szív- érrendszeri 3. Enteralis 4. Urogenitalis 5. Congenitalis infekciók

heveny tonsillopharyngitis felnőttkorban kb. 90%-ban, gyermekkorban 60-75%-ban virális eredetű a vezető bakteriális kórok mind felnőtt, mind gyermekkorban (>3 évesek) a Streptococcus pyogenes

hirtelen kialakuló torok, ill. nyelési fájdalom tonsillákon megjelenő exsudatum, mely lehet pettyezett, ritkán összefolyó fájdalmas, tapintásra érzékeny anterior nyaki lymphadenitis „uvulitis”, bevérzésekkel a lágyszájpadon málna (eper) nyelv láz fejfájás hasi fájdalom, hányás

elsőként választandó szer a penicillin egyetlen penicillin rezisztens törzset sem izoláltak eddig felnőtteknek , max NE/nap, NE/ttkg/nap), 10 napos kezelési idő. Hátránya a napi 2-3-szori napi adagolás

az ún. streptococcus utóbetegségek közül a rheumás láz elkerülése a korai gennyes szövődmények megelőzése a kórokozó terjedésének megakadályozása

Az infektív endocarditis prevenciója American College of Cardiology és az American Heart Association irányelve

Infektív endocarditis A cardiovascularis struktúrák endothelialis felszínén és/vagy az intracardialis idegen testek felszínén létrejövő mikrobás infekció Jellemző megjelenési formája a vegetáció, de lehet intramyocardialis lokalizáció is

-kezelés nélkül a betegség ma is fatális, de korszerű kezeléssel is magas a mortalitása -fokozott kockázatú egyéneknél bacteriaemia kapcsán IE alakulhat ki -bacteriaemia elsősorban eszközös beavatkozásokat követően lép fel, de lehet spontán is (fogmosás, elégtelen szájhigiéne, gyulladásos gócok, a műszeres és a műtéti beavatkozások) -népegészségügyi megközelítés lényege a népesség rendszeres fogászati szűrése és a szájhigiéné javítása.

Annak ellenére, hogy az IE súlyos állapot, az antimikrobiális profilaxis hatásossága nem teljesen bizonyított, néhány speciális helyzet kivételével. Ezért nincsenek már I. osztályú ajánlások a billentyűbetegségben szenvedő betegek IE- profilaxisára.

Kockázatnak kitett betegcsoportok A kardiális alapbetegség szerint a betegek magas, közepes és alacsony (elhanyagolható) kockázatú csoportokra oszthatók. IE-profilaxist csak a magas kockázatú betegek igényelnek.

IE-profilaxis nem szükséges pitvari septum defectus, rekonstruált pitvari septum defectus és VSD a postoperativ 6. hónaptól, lekötött Botallo- vezeték a postoperativ 6. hónaptól, coronaria bypass graft műtét utáni állapot, pacemaker, prolapsus mitrális regurgitáció nélkül, billentyűhiba nélkül gyógyult reumás láz

Fokozott kockázatot jelentő betegségek - Műbillentyű-beültetés utáni állapot - Az anamnézisben szereplő IE - Aorto-pulmonalis shunt műtét utáni állapotok - Cyanosissal járó congenitalis vitiumok - Szívműtét volt fél éven belül - Szívtranszplantáció utáni billentyűbetegség - Két éven belüli ízületi protézis - Két éven túl behelyezett ízületi protézis, ha pl. emellett RA, SLE, korábbi gyulladás a protézissel ellátott ízületben, tu.

Antibiotikumok antibiotikus profilaxist a kórokozók szerint célzottan kell megválasztani

A bacteriaemia leggyakoribb kórokozója - a fogászati és felsőlégúti beavatkozásoknál az alfa- hemolizáló (viridans) Streptococcus, - az urogenitalis és gastrointestinalis beavatkozásoknál az enterococcus (Streptococcus faecalis), - a szívsebészeti beavatkozásoknál és a purulens folyamatok miatti beavatkozásoknál a Staphylococcus aureus és epidermidis, - a tartós kanülök behelyezésénél és a bőrgyógyászati gyulladásos folyamatoknál a Staphylococcus epidermidis.

Az antibiotikum adagolása korábban 2 lépcsőben történt - az első adagot 1/2-1 órával a beavatkozás előtt, - a második adagot 6-8 órával a beavatkozás után kell beadni. Ez a kétlépcsős gyakorlat alapvetően különbözik a régen alkalmazott 2 napig tartó, 6 adagban adott módszertől. Jelen ajánlás alapján 1 adag kell beavatkozás előtt perccel, amit nem kell ismételni.

Salmonellosis gastroenteritica Hajlamosító tényező nélkül nem igényel antibiotikum-kezelést (csecsemő, idős, DM, aneurysma, beültetett idegen test, szívbillentyűhiba, malignus foly., haemolyticus anaemia, SLE..) Bacteraemia okozta extraintestinalis szövődmények megelőzése a cél Gyerek: amp, amox, TMP-SMX, 3.gen cefalosp. Felnőtt: FQ Ab adása után a kórokozó ürítése elhúzódóbb

Visszatérő húgyúti infekció - amennyiben az elmúlt 6 hónapban kettő vagy az elmúlt évben 3 alkalommal ismétlődött az alsó húgyutak gyulladása - rizikófaktorai egyrészt genetikusak, másrészt a viselkedéssel kapcsolatosak

Menopauza előtti nőknél: közösülések gyakorisága, spermicid használata, 15. év előtti és anyai anamnézisben szereplő húgyúti infekció. Menopauzát követően: hólyag prolapsusával, az incontinentiával és a vizelést követő maradék vizelettel.

Amennyiben a relapsusok a szexuális aktussal kapcsolatosak, aktust követő profilaxis alkalmazása mérlegelendő.

Toxoplasma gondii

spiramicin Congenitalis toxoplasmosis szekunder prevenciója Terhes nők toxoplasmosisának kezelésére

Prevenció

A pneumococcus elleni vakcináció javasolt oltási rendje a Streptococcus pneumoniae infekciók megelőzése felnőttekben ajánlás alapján: A pneumococcus elleni vakcináció (PCV13, majd PPV23) javasolt minden 50 év feletti felnőttnek, és minden olyan 18 év feletti krónikus betegnek, aki az alapbetegsége miatt fogékony a pneumococcus okozta infekciókra.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának állásfoglalása (2014 október)

Köszönöm a figyelmet!