Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
ÁFA változások (Horányi Márton). A változás háttere – EU szabályozás változása: Tanácsi irányelvek (2008/9;/117)változását  Szolgáltatás teljesítési.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Általános forgalmi adó március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Áfa
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Érettségi vizsgaelnöki feladatok díjazásának kifizetése
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék)

Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás

A fogyasztási adó a megtakarítást nem adóztatja, de a szükségszerű fogyasztás miatt a megtakarítás összegét csökkenti! A ‘80-as évektől erősödő közvetett adózás kevésbé kikerülhető (?!) Folyamatos megújítási igény, legutóbb az Európai Bizottság 2016-os elképzelése

Fogyasztási adók fajtái Bruttó - nettó egyfázisú - többfázisú - összfázisú Hozzáadottérték-adó speciális forgalmi adók, pl.luxusadó, borforgalmi adó, importforgalmi adó, stb. áfa: összfázisú, nettó aránya az adóbevételekben magas.

Az áfa története Magyarország: Franciaország: TVA (nem kumulativ többfázisú forgalmi adó!) Európai Közösség: (67/227 és 228 EGK irányelv, 2006/112 EK irányelv) Magyarország: Évi CXXVII. Tv.

Alapvető elvek Általános semleges áruk szabad mozgása (határátlépéshez ne kapcsolódjon adótényállás) hazai ügyletekkel azonos elbírálás hátrányos megkülönböztetés tilalma adókulcsok - versenysemlegesség

Az áfa tv. hatálya Területi - belföld tárgyi - három tényállástípus: –belföldi termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás –közösségen belüli beszerzés –termékimport

Az áfa alanya Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. (bevétel elérése érdekében rendszeresen vagy üzletszerűen) +fióktelep, állandó telephely + új közl. eszköz, sorozatos ingatlan, Nem adóalany a közhatalmat gyakorló

Csoportos adóalany - NAV engedélyezi! Azok az adóalanyok, akiknek (amelyeknek) gazdasági célú letelepedési helyük belföldön van, gazdasági célú letelepedési hely hiányában pedig lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük van belföldön, és akik (amelyek) együttesen kapcsolt vállalkozások, csoportos adóalanyiságot hozhatnak lére.

A csoportos adóalanyiság értelmében: az adóalanyok belső egymás közötti kapcsolataiban a tevékenység gazdasági tevékenységként megszűnik, é tagok önálló adóalanyisága szintén megszűnik.

Adó fizetésére kötelezett személy Nem adóalany importáló új közl. eszközt beszerző közösségből beszerző nem adóalany fiktív számlakibocsátó Vevő kezesi felelőssége Láncértékesítésben részes adóalany

Ki fizet? - Főszabály!

A terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó személy. Egyre bővülő kivételek Fordított adózás (ilyenkor az adót a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybe vevője fizeti)

Fordított adózás (142.§) Az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti: megépített ingatlan átadása esetében; építési, szerelési munkák ingatlanon; munkaerő-kölcsönzés; fémhulladék, akkumulátorhulladék értékesítése; új ingatlan, illetve telek értékesítése;

Fordított adózás II. dologi biztosíték érvényesítése; felszámolási eljárásban tárgyi eszköz értékesítése Ft érték felett egyes mezőgazdasági termények (kukorica, gabona, napraforgómag, repce, szójabab) értékesítése egyes vas-és acéltermékek értékesítése

Az adótárgy Termékértékesítés (birtokba vehető dolog ellenérték fejében történő átengedése, amely az átvevőt tulajdonoskénti rendelkezésre jogosítja.) Pl.: zárt végű lízing, bizomány. Szolgáltatásnyújtás (ellenérték fejében végzett tevékenység, ami nem termékértékesítés)

A termékértékesítés fogalmának kiterjesztése Termékértékesítésnek minősül továbbá: vállalkozásból kivont termék tárgyi eszköz előállítása vállalkozás termékének felhasználása adólevonásra nem jogosító tevékenység folytatásához adóalany megszűnése uniós tagállamba továbbítás

A teljesítés helye (25.§) Az adókötelezettség csak a belföldön teljesített ügyletekre terjed ki! Abban az esetben, ha a terméket küldeményként nem adják fel vagy nem fuvarozzák el, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék az értékesítés teljesítésekor ténylegesen van.

A teljesítés helye (26.§) Ha a terméket feladják vagy fuvarozzák, a teljesítési hely az a hely, ahol a termék a feladáskor vagy a fuvarozás megkezdésekor van

A teljesítés helye (27.§) Abban az esetben, ha a terméket többször értékesítik, teljesítési helye az a hely, ahol a termék - a beszerző nevére szóló rendeltetéssel - a küldeménykénti feladáskor vagy a fuvarozás megkezdésekor van (megelőző értékesítésnél), a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvar befejezésekor van (követő értékesítésnél) a 26.§ kizárólag egy termékértékesítésre alkalmazható

A teljesítés helye (37.§) Adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybe vevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatásnál ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Kivétel: ahol a szolgáltatásnyújtás történik (Pl. termék javítása) Ingatlan fekvése

A teljesítés helye (42-43.§) A következő szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik: a) kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatások, továbbá más, ezekhez hasonló szolgáltatások, ideértve ezek szervezését is, valamint az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások; b) személy szállításához, illetőleg termék fuvarozásához járulékosan kapcsolódó szolgáltatások; c) szakértői értékelés, amely közvetlenül termékre - ide nem értve az ingatlant - irányul; d) terméken - ide nem értve az ingatlant - végzett munka.

Teljesítési hely nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetében Ahol az igénybevevő nem adóalany letelepedett: telekommunikációs, rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatás elektronikus úton nyújtott szolgáltatás (honlap tárolás, üzemeltetés, szoftverfrissítés, adatbázis elérhetővé tétele, műsorsugárzás, távoktatás, ha interneten keresztül történik)

A teljesítés helye Közösségen belüli termékbeszerzés esetén (50.§) Az a hely, ahol a termék - a beszerző nevére szóló rendeltetéssel - a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van.

A teljesítés helye termékimport esetében (53.§) A Közösség azon tagállama, ahol a termék a Közösség területére történő behozatalakor vagy egyéb módon való bejuttatásakor van.

Az adófizetési kötelezettség keletkezése (55-56.§) Az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés). A fizetendő adót - ha e törvény másként nem rendelkezik - a teljesítéskor kell megállapítani.

Az adófizetési kötelezettség keletkezése (57-59.§) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés. Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.

Az adófizetési kötelezettség keletkezése (60.§) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha adófizetésre a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, a fizetendő adót a) az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvételekor, vagy b) az ellenérték megtérítésekor, vagy c) a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani.

Az adó alapja A teljesítés ellenértéke csere - mindkét ügylet önállóan! Szokásos piaci ár nem független felek között hivatalos árfolyamon történő átszámítás

Az adó mértéke Általános mértéke: 27% (világrekord!) A 3. számú mellékletben szereplő termékeknél 5% (gyógyszerek, gyógynövények, orvosi anyagok, tápszerek, vakok, hallássérültek segédeszközei, könyv, újság, kotta) A 3/A számú mellékletben felsoroltaknál 18% (tejtermékek, gabonából készült termékek, szálláshely-szolgáltatás)

Adómentességek Tárgyi (VI. fejezet §) Alanyi (187.§) Az az adóalany, aki (amely) gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön, jogosult az e fejezetben meghatározottak szerint alanyi adómentességet választani. Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár: forintnak megfelelő pénzösszeg.

Az adólevonási jog ( §) Az adólevonási jog akkor keletkezik, amikor az előzetesen felszámított adónak megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani. Abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany - ilyen minőségében - a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany - ideértve az Eva. hatálya alá tartozó személyt, szervezetet is - rá áthárított;

Az adólevonási jog Személyi feltétel - adó fizetésére kötelezett adóalany tárgyi feltétel - hiteles dokumentum birtokában alanyi jogosultság - nem azonos a visszaigényléssel! korlátok korlátok alóli kivételek

Tárgyi eszközökre vonatkozó különös szabályok ( §) Abban az esetben, ha az adóalany terméket tárgyi eszközként használ vállalkozásán belül, a tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatbavételének hónapjától kezdődően a) ingó tárgyi eszköz esetében 60 hónapig, b) ingatlan tárgyi eszköz esetében pedig 240 hónapig terjedő tartamban az adóalany adólevonási jogát - az adólevonási jog gyakorlása egyéb feltételeinek sérelme nélkül - gyakorolhatja.

Az előzetesen felszámított adó megosztása (123.§) Abban az esetben, ha az adóalany egyaránt teljesít a adólevonásra jogosító termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást és arra nem jogosító termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, az előzetesen felszámított adó kizárólag az adólevonásra jogosító termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának betudható részében vonható le.

5. Számú melléklet Az előzetesen felszámított adó arányos megosztásának számítása a következő képlet alkalmazásával történik: L = A x L(H);

L: az arányosítással megosztandó előzetesen felszámított adóból a levonható rész összege; A: az arányosítással megosztandó előzetesen felszámított adó éves szinten összesített összege; L(H): a levonási hányados, amelynek - számlálójában az adólevonásra jogosító termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékének - ideértve az ezekhez kapcsolódó előleget is - adó nélkül számított, forintban megállapított és éves szinten összesített összege szerepel, - nevezőjében pedig egyrészt a számlálóban szereplő összeg, másrészt az adólevonásra nem jogosító termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékének - ideértve az ezekhez kapcsolódó előleget is - adó nélkül számított, forintban megállapított és éves szinten összesített összege szerepel együttesen

A számla (169.§) A számla kötelező adattartalma a következő: a) a számla kibocsátásának kelte; b) a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja; c) a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának adószáma, amely alatt a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítette; d) a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének da) adószáma, amely alatt mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítették, vagy

db) adószáma, amely alatt a 89. §-ban meghatározott termékértékesítést részére teljesítették, vagy dc) adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó- alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették, feltéve, hogy a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra a k) pont szerinti áthárított adó a forintot eléri vagy meghaladja és a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön;

e) a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe; f) az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján - az e törvényben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége vagy a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére - a számlakibocsátásra kötelezett választása alapján - az e törvényben alkalmazott SZJ, továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető;

g) a 163. § (1) bekezdés a) és b) pontjában említett időpont, ha az eltér a számla kibocsátásának keltétől; h) a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezés, a XIII/A. fejezetben meghatározott különös szabályok szerinti adózás alkalmazása esetében; i) az adó alapja, továbbá az értékesített termék adó nélküli egységára vagy a nyújtott szolgáltatás adó nélküli egységára, ha az természetes mértékegységben kifejezhető, valamint az alkalmazott árengedmény, feltéve, hogy azt az egységár nem tartalmazza; j) az alkalmazott adó mértéke;

k) az áthárított adó, kivéve, ha annak feltüntetését e törvény kizárja; l) az „önszámlázás” kifejezés, ha a számlát a terméket beszerző vagy a szolgáltatást igénybevevő állítja ki; m) adómentesség esetében jogszabályi vagy a Héa-irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozás vagy bármely más, de egyértelmű utalás arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól;

n) a „fordított adózás” kifejezés, ha adófizetésre a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője kötelezett; o) új közlekedési eszköz 89. §-ban meghatározott értékesítése esetében az új közlekedési eszközre vonatkozó, a 259. § 25. pontjában meghatározott adatok; p) a „különbözet szerinti szabályozás - utazási irodák” kifejezés, a XV. fejezetben meghatározott különös szabályok szerinti utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetében;

q) a „különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek” vagy a „különbözet szerinti szabályozás - műalkotások”, vagy a „különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok és régiségek” kifejezések közül a megfelelő kifejezés, a XVI. fejezetben meghatározott különös szabályok szerinti használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség értékesítése esetében; r) pénzügyi képviselő alkalmazása esetében a pénzügyi képviselő neve, címe és adószáma.

A számlával egy tekintet alá eső okirat (168. §) A számlával egy tekintet alá esik minden más, az (1) bekezdéstől eltérő okirat is, amely megfelel a 170. §-ban meghatározott feltételeknek és kétséget kizáróan az adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítja.

Minimális adattartalom (170.§) A 168. § (2) bekezdésében említett okirat kötelező adattartalma a következő: a) az okirat kibocsátásának kelte; b) az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja; c) hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja; d) e) a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.

Az adó elszámolása A fizetendő adót csökkenti a levonható előzetesen felszámított adó a különbözet az elszámolandó adó előjele pozitív: be kell fizetni előjele negatív (visszajárna): korlátozott visszaigénylés

Visszaigénylés (186.§) A negatív előjelű különbözet összege legkorábban az esedékességtől kezdődően igényelhető vissza, ha a) azt a bevallás benyújtásával egyidejűleg a belföldön nyilvántartásba vett adóalany az állami adóhatóságtól kérelmezi; továbbá b) az abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja: ba) havi bevallásra kötelezett esetében az forintot, bb) negyedéves bevallásra kötelezett esetében a forintot, bc) éves bevallásra kötelezett esetében az forintot.

Termékimport Magyarország az európai vámunió része (Nem részei a francia tengeren túli megyék, a Csatorna-szigetek, Gibraltár, Athosz-hegy, Kanári-szigetek stb.!) termékimport a vámunión kívülről történő behozatal az adót az importáló fizeti meg. Adóalap a vámérték adóraktár vámhatósági adókivetés

Termékexport Nem adóköteles ügylet (mert a fogadó ország adóztat, ha akar) kiléptetés adólevonási jogot keletkeztet

Termékbeszerzés a Közösségen belülről Közösségi adószám country of origin, country of destination - teljesítési hely fiskális határok miatt a célország elve érvényesül: értékesítés adómentes, beszerzés adóköteles. (a célországban beszerzés az ügylet) önadózással teljesül

A terméket egyik tagállamból a másikba szállítják adóalany adóköteles tevékenységéhez szerzik be nem alanyi adómentes nem speciális célból hozzák be (Pl.: összeszerelés)

Távértékesítés euro alatt az eredet országa a teljesítési hely efölött be kell jelentkezni a célországban

Háromszögügylet

A közvetítő kikapcsolása helyette a vevő fizeti meg az adót

Láncügyletek Mozgó és nyugvó ügylet megkülönböztetése CH közvetítőFR közvetítő PL eladó HU vevő árumozgás

Láncügyletek II. Az értékesítések teljesítési helyét egyenként kell megítélni Azon szabály alapján, hogy a teljesítési hely az indulási hely, csak egyetlen értékesítést lehet megítélni: azt, amelyikhez a fuvarozás kapcsolódik Ahol a közbenső tag fuvaroz(tat), el kell dönteni, hogy mint vevő, vagy mint eladó végzi-e

Adómentesség Értékesítés közösségen belülre, adólevonási joggal szolgáltatás, vagy ami importban adómentes lenne

Egyszerűsítések Mezőgazdasági tevékenység utazásszervezés használtcikk befektetési célú arany elektronikus szolgáltatások

Vége