Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár, május 5-6. „VERSENY ÉLESBEN” EURÓPA-NAPI KONFERENCIA
Versenyképességünk tegnap Az alap Magyarország ökológiai teste hagyományok állatfajok állatlétszámok adottságok Az alap Magyarország ökológiai teste hagyományok állatfajok állatlétszámok adottságok
Az ökológiai állattenyésztésünk értékeit adó főbb állatfajok létszámalakulása 1911 – História 2005/1-2, saját adatgyűjtés szarvasmarha juh sertés
A sajátos magyar lehetőségek kihasználása, a verseny kezdete Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása A legeltetés = értékmegőrzés Alapanyag és termék előállítás A piac, a marketing Tagozódás nagy – közepes – családi egységek (Teleki Pál után) Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása A legeltetés = értékmegőrzés Alapanyag és termék előállítás A piac, a marketing Tagozódás nagy – közepes – családi egységek (Teleki Pál után)
A tartási és takarmányozási feltételeink kihasználási lehetőségei év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen- értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kgöko% ~0, ~0, , ~ ~10 ~40? ,9 Forrás: Szemán L adatai, + saját feldolgozás
Lehetséges modell a létszámnöveléshez összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap pl. holstein fríz fajtaátalakító keresztezése
Az állati eredetű hungarikumok meghatározása „Hungarikum jellegűek azok a termékek, melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak, a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek, a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” „Hungarikum jellegűek azok a termékek, melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak, a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek, a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.
Az ökotermék alapanyagai Tojás Tej Hús Egyéb
Az értékes húsrészek zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1
Az ökológiai eredetű termékek alapanyagainak élelmiszerbiztonsága állategészségügyi rendszerek HACCP, ISO az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig” eredetvédelem minőség, n-3 zsírsavak állategészségügyi rendszerek HACCP, ISO az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig” eredetvédelem minőség, n-3 zsírsavak
Intenzív állattartás Öko állattartás Versenyképesség = gazdaságosság
A regionális integráció, mint a versenyképesség növelésének lehetséges útja Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes baromfi, sertés, ló Integrátorok EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes baromfi, sertés, ló Integrátorok EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók
Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)
Ökomodell: Kőtelek import osztrák tarka anyatehén bázison magyar tarka és osztrák tarka bikákkal import osztrák tarka anyatehén bázison magyar tarka és osztrák tarka bikákkal
Népszerűsítés Magyarok Asztala Kódex
Versenyképességünk növelése, környezeti egyensúllyal
Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal?