Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
Karbonlábnyom Tantárgy: Környezetgazdaságtan Előadó: Horváth Bálint Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
A portugál ökológiai gazdálkodás jellegzetességei Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Viseu and Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidraúlica.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban
Termelői csoportok jövője, az Európai Uniós csatlakozás után kialakult helyzet szeptember 2. PÁLYÁZATI IRODA Alapítva: július Készítette:
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Balaton Marcell Balázs
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
Egészségügyi közbeszerzések
Kiegészítő állattartási lehetőségek Csörötneken
Megőrzött állatfajaink és fajtáink, mint a vidékfejlesztés lehetőségei
SZÁMVITEL.
Operációkutatás I. 7. előadás
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Önköltségszámítás.
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Helyzetleírás az állat-egészségügyi ellátórendszerben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
Vállalati fenntarthatóság
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Tojóágazatban működő állattenyésztési biztosítások,
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Üzleti projektterv Előadó neve | Cégnév.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
USA mezőgazdasága.
Mintavételi sajátosságok a mezőgazdaság statisztikában
Előadás másolata:

Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár, május 5-6. „VERSENY ÉLESBEN” EURÓPA-NAPI KONFERENCIA

Versenyképességünk tegnap  Az alap  Magyarország ökológiai teste  hagyományok  állatfajok  állatlétszámok  adottságok  Az alap  Magyarország ökológiai teste  hagyományok  állatfajok  állatlétszámok  adottságok

Az ökológiai állattenyésztésünk értékeit adó főbb állatfajok létszámalakulása 1911 – História 2005/1-2, saját adatgyűjtés szarvasmarha juh sertés

A sajátos magyar lehetőségek kihasználása, a verseny kezdete  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken  A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termék előállítás  A piac, a marketing  Tagozódás  nagy – közepes – családi egységek  (Teleki Pál után)  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny és egyéb területeken  A tradicionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termék előállítás  A piac, a marketing  Tagozódás  nagy – közepes – családi egységek  (Teleki Pál után)

A tartási és takarmányozási feltételeink kihasználási lehetőségei év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen- értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kgöko% ~0, ~0, , ~ ~10 ~40? ,9 Forrás: Szemán L adatai, + saját feldolgozás

Lehetséges modell a létszámnöveléshez összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap pl. holstein fríz fajtaátalakító keresztezése

Az állati eredetű hungarikumok meghatározása  „Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.”  „Hungarikum jellegűek azok a termékek,  melyek Magyarországon kialakult, hagyományos állatfajtákból - amelyeket a magyar természeti adottságoknak megfelelően tartanak - származnak,  a magyar hagyományoknak megfelelő eljárással és ízesítéssel készültek,  a lehetőség szerint magyar népművészet elemeinek (esetenként anyagainak) felhasználásával kerülnek forgalomba, és  minőségüket, eredetiségüket a legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb eljárással, nemzetközileg elismert hazai szervezet garantálja.” Kovács Ferenc - Seregi János, 2002.

Az ökotermék alapanyagai Tojás Tej Hús Egyéb

Az értékes húsrészek zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1

Az ökológiai eredetű termékek alapanyagainak élelmiszerbiztonsága  állategészségügyi rendszerek  HACCP, ISO  az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig”  eredetvédelem  minőség, n-3 zsírsavak  állategészségügyi rendszerek  HACCP, ISO  az istállótól a villa hegyéig, „a szánkig”  eredetvédelem  minőség, n-3 zsírsavak

Intenzív állattartás Öko állattartás Versenyképesség = gazdaságosság

A regionális integráció, mint a versenyképesség növelésének lehetséges útja  Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Integrátorok  EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók  Modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Integrátorok  EU régiók, termelők, értékesítők, termék előállítók és forgalmazók

Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)

Ökomodell: Kőtelek  import osztrák tarka anyatehén bázison  magyar tarka és osztrák tarka bikákkal  import osztrák tarka anyatehén bázison  magyar tarka és osztrák tarka bikákkal

Népszerűsítés  Magyarok Asztala Kódex

Versenyképességünk növelése, környezeti egyensúllyal

Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal?