AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Puskás Béla.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
Az es szabadságharc.
Eger várától a Gyergyói havasokig 1. utazás október
Nagyszalonta.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Szülővárosom bemutatása
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
ROMÁNIA.
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
Óbarok Forrás: Saját képek.
Somogybükkösd.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
Esztergom.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
HATÁRTALANUL! Történelem.
Felvidék.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Határtalanul pályázat
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
A határon túli magyarok
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
ERDÉLY.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
Nagykároly Készítette:
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Erdély.
Veresegyház.
Budapest Programajánló
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
Erdély Ismertető.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
Korond HAT
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
Kolozsvár.
Segesvár június 8..
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.

A program céljának megfelelően a magyar–magyar kapcsolatok kiépítését ennek a kirándulásnak a keretében valósítanánk meg. Tanulóink megtapasztalhatnák a program második napján, hogy a székelyföldi diákok milyen tárgyi feltételek mellett, milyen szellemi tőkéből táplálkozva jutnak el az informatika bizonyos területeire. A határok lebontása, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése megtörténne elsősorban a középiskolások körében. Mindeközben Erdély természeti kincseinek egy részét is megtekintjük.

Története: A város alapítása a magyar királysághoz kötődik. Nagyvárad román elnevezése Oradea. Bihar megye székhelye, a lakosság több mint 24,5%- a magyar. 1570–1596 között épült Várad új vára az olasz késő reneszánsz szellemében. 1613–1629 között, Bethlen Gábor korában Várad várának új építési szakasza kezdődik, 1618-ban a vár megerősítéséhez a templom köveit is felhasználják.

Kolozs megye székhelye. Erdély szívében, az Erdélyi-középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen helyezkedik el. Mátyás király szülővárosa. 100 éve Kolozsvár még tisztán magyar város volt. Látnivalók: Mátyás király tér és környéke

Mátyás király szülőháza Kolozsváron

Maros megyében fekszik. Segesd pataknak a Nagy- Küküllőbe ömlésénél fekszik. Városnézés, Petőfi szobor megtekintése, történelmi várnegyed bejárása fő a lakosság, ebből 5789 magyar. A 14. századtól szabad királyi város ban itt erősítették meg a három nemzet unióját ben a város protestáns hitre tért ben az itt tartott országgyűlés után a vár piacán fejezték le a lázongó székelyek huszonhat vezetőjét.

Kovászna megyében a Baróti-medence közepén fekszik. Áthalad rajta a Barót-patak december 13-án döntő fontosságú csata zajlott Köpec és Felsőrákos között. Horváth Ignác és Gál Sándor vezette székelyek óriási vereséget mértek Heydte őrnagy császári csapataira tól járási székhely ben 2531 lakosa volt, 30 kivételével mind magyarok. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Mikósvári járásához tartozott fős lakosságból 5609 magyar.

Hargita megye második legnépesebb városa. Fontos közúti csomópont, vasúton viszont végállomás. A lakosság több mint 95,5%-a magyar. Látványosságok: Emlékezés parkja, Református templom, Székely Támadt vár, Budvár. A városhoz közel van Budvára, amiről azt tartja a legenda, hogy régi székely vár. A Székelytámadt várat János Zsigmond építtette a legyőzött székelyek megalázására 1562 és 1565 között. Az erődítményt visszafoglaló Pekry Lőrinc a székelyekkel leromboltatta a várat, amelyet ettől kezdődően Csonkavárnak neveznek a helyiek. Az egykori erődítmény jelentős maradványai napjainkban is láthatóak.

Hargita megyében helyezkedik el. Csíkszék, majd 1878-tól Csík vármegye, ma Hargita megye székhelye, 1971 óta municípium (megyei jogú város) szeptemberében a II. bécsi döntés következtében újra Magyarországhoz került. A városba szeptember 11-én vitéz Heszlényi József vezetésével vonultak be a magyar honvédek szeptember 11-én a szovjet hadsereg visszafoglalta, hamarosan a város újra Romániához került. A város lakosságának 83%-a magyar. Látnivalók: Mikó-várában a Csíki Székely múzeum, Milleníumi templom és maga a város.

Szent Anna-tó, amit megtekintünk az utazás során.

A Szent Anna-tavi utazásunk során láthatjuk

Király-hágó megtekintése.

Hargita megyében. A Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. A Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolásával 1968-ban Parajdhoz csatolják az addig önálló községként szereplő Sófalvát, így a mai nap Alsó- és Felsősófalva, illetve Békástanya Parajd község része. Parajd falu 1992-ben 3790 lakosából, 3554 magyar, 169 cigány, 64 román volt.

A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja.Felsősófalvával határos, a két település között folyik a Határ patak 1992-ben 5097 lakosból 4629 volt magyar, 455 cigány, és 13 román. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Parajd járáshoz tartozott ban Korond városi rangot igényelt a központi hatóságoktól, de nem kapta meg. A II. bécsi döntés után Korond 4 évig Magyarországhoz tartozott

Készítette: 11.C