Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírások. 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
HŰTŐTORNYOK Szólláth Péter.
Állam munkavédelmi feladatai
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Környezetgeokémiai előtanulmány a CO 2 és radon együttes előfordulása kapcsán Baricza Ágnes ELTE TTK, Környezettudomány M.Sc. 1 évf. Témavezető: Szabó.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Munkahelyi egészség és biztonság
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Elektronikus információbiztonsági kihívások – új szempontból – a Magyar Honvédségnél
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A betegellátás keretei és rendszere
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
28. Hűtő-, Klíma- és Hőszivattyútechnikai Szervizkonferencia és Szakkiállítás Zalakaros, november 16. Dr. Szánthó Zoltán BME Épületgépészeti és Gépészeti.
Az új Legionella-szabályozással kapcsolatos üzemeltetői feladatok
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Szánthó Zoltán február 20. Tervezők, szakértők, építési műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők kötelező továbbképzése A legionárius betegség.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
A közigazgatási eljárás II.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
adatvédelmi szakértő, tanácsadó
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Szakfelügyeleti tapasztalatok
SKIK Fórum Vállalkozásokat érintő népegészségügyi kérdések
Előadás másolata:

Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírások. 2016.

Legionella baktérium előfordulása A legionellák ubikviter szervezetek, azaz természetes vízi környezetben – forrásokban, folyókban, tavakban és tározókban – és talajban alacsony csíraszámban jellemzően megtalálhatóak. Meleg, pangó víz ideális környezetet jelent a legionellák számára. 20 és 50°C között szaporodik a baktérium, a hőmérséklet optimuma jellemzően 32°C-40°C között van. Rozsda, vízkő és egyéb más szervezetek jenléte szintén pozitív hatással lehetnek a legionellák szaporodására.

Legionella fertőzés szempontjából kockázati közeg A legionellák közegészségügyi kockázatot ott jelent, ahol a legionellát tartalmazó vízből aeroszol képződik. Így pl. a hűtőtornyok a nedves hűtési technológiával üzemelő légkondicionáló berendezések, rosszul kialakított felületi hűtők (pl. split-klíma), épületek hideg- és használati melegvíz-rendszerei elterjedt, erős porlasztással és nagy nyomással működő zuhanyrózsák), szökőkutak (főként a beltériek), légnedvesítő berendezések, medencés fürdők (főleg a pezsgőfürdők, mivel ott fokozott az aeroszol képződésének valószínűsége), kerti locsolók, fogászati egységek,

Hűtőtornyok Hűtőtornyok csoportosítása: Mire kell nekünk a hűtőtorony? Erőművek gőzvisszahűtése Nagyteljesítményű légkompresszorok, diesel motorok, generátorok hűtése Hűtőtornyok csoportosítása: Nedves: - nyitott (nedves hűtőtornyok bírnak jelentőséggel a Legionella humán- egészségkockázat szempontjából - zárt Száraz: - Heller-rendszer, légkondenzációs hűtőtorony. (magyar találmány : Helller László és Forgó László) 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet 8.§-a értelmében be kell jelenteni az OTH részére,jogszabályban meghatározott adatok megadásával a rendelet hatálybalépésétől 6 hónapon belül. A nyilvántartás az OSZIR új részeként „nedves hűtőtornyok nyilvántartása „ néven hozzáférhető lesz a területi kollégák számára.

A Legionella fertőzés létrejöhet Legionellát tartalmazó közeg inhalációjával (Legveszélyesebb az 5µm-nél kisebb méretű vízcseppek). Aspirációval. Emberről, emberre nem terjed. A legionella baktérium koncentrációjának növelésével a legionellózis kialakulásának kockázata arányosan nő. A veszélyességi lista élén a Legionella pneumophila faj áll.

Különösen Veszélyeztetett csoportok Dohányzók, alkoholisták, 50 év feletti kor, kora és újszülöttek, legyengült immunrendszer, immunhiányos egyének, Krónikus légúti betegségben szanvedők, műtétek utáni állapot, cukorbetegség, daganatos megbetegedés.

Európában a betegség incidenciája 2011 Európában a betegség incidenciája 2011. évben (0 és 30/1 millió lakos között változik évente).

Legionárius betegség előfordulása Magyarországon Hazánkból 2011-ben mindössze 37 esetet jelentettek (incidencia 3,7/1 millió fő), ami kb. harmada a legionárius betegség kockázatával komolyan számoló országok incidenciájának. Kérdés: jelentősen aluldiagnosztizált és aluljelentett betegségről beszélünk? Válasz: a számok ismeretében valóban erre következtethetünk, hisz Európa számos országával ellentétben a vizes rendszerek üzemeltetői gyakran nincsenek tisztában a legionellák előfordulásával és jelentőségével, így jellemzően kevéssé figyelnek az általuk működtetett rendszerekre. Az alacsony esetszám ellenére a legionárius betegség azért is figyelemre méltó, mert igen magas a halálozási aránya mind az EU-ban, mind Magyarországon (magyarországi letalitás átlagosan 12,0 % volt 1998-ban, de pl. 2012-ben elérte a 35 %-ot).

Átfogó tanulmány a magyarországi vízhálózatok Legionella szennyezettségéről! 2015. évben átfogó tanulmány jelent meg a neves Water Research tudományos szaklapban a magyarországi hálózati melegvíz-rendszerek Legionella szennyezettségéről. vizsgálatban különböző épületek, úgymint egészségügyi és oktatási intézmények, szállodák, lakóingatlanok, irodaházak és ipari létesítmények használati melegvízhálózatát vizsgálták. Az épületek több mint 60 %-a fertőzőtt volt legionellával, az épületek 49 %-ában pedig meghaladta a Legionella csíraszám a közegészségügyi kockázatot jelentő 1000 TKE/l értéket. A leggyakrabban, a legionellára nézve pozitív minták mindegy 75 %-ából Legionella pneumophila 2-14-es szerotípusú baktériumokat azonosítottak.

49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet A jogszabály kockázatalapú megközelítésű. A hatósági feladatok az OTH és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatal gyakorolja. Megfelelő felkészülési időt biztosít mind az üzemeltetőnek, mind pedig a hatóságnak. A megfelelő gyakorlat elsajátítása érdekében az egészségügyi bírság kiszabása 12 hónapig mellőzhető. Az üzemeltetők részére módszertani útmutatót biztosít a helyes kockázatbecslés végzéséhet, ugyanakkor a hatóság munkáját is megkönnyíti az ellenőrzés során.

Felelősség, Kockázatbecslés 4. § A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában tulajdonosa felel. 5. § (1) A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben a Legionella-fertőződési kockázat egységes módszertan szerinti felmérését el kell végezni. A kockázatbecslést a Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg paramétereit érintő változást követően 30 napon belül ismételten el kell végezni. (4) A kockázatbecslési dokumentáció elérhetőségét a munkavállalók részére a létesítményben biztosítani kell.

A kockázatot minden kockázati közegre külön kell értékelni,mely lehet Kockázatjellemzés A kockázatot minden kockázati közegre külön kell értékelni,mely lehet Alacsony Közepes Magas A besorolást évente felül kell vizsgálni

Kockázat besorolása Módszertani útmutató 1. számú táblázata segít: Legionella csiraszám Üzemeltetés Aeroszol képződés Fogékony személyek száma Kockázati besorolás Kisebb mint a figyelmeztető szint megfelelő nem megfelelő csekély jelentős alacsony közepes vagy magas Figyelmeztető és beavatkozási szint között közepes magas Nagyobb mint a beavatkozási szint A csiraszám feltételezi a nem megfelelő üzemeltetést Közepes

Monitoring Az útmutató meghatározza: 6. § (1) A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő azon létesítmények esetén, ahol az 1. melléklet 9. pontja szerinti értékelés magas kockázatot állapít meg, az Országos Közegészségügyi Központ (a továbbiakban: OKK) módszertani levelében meghatározott gyakorisággal monitoringot kell végezni. Az útmutató meghatározza: Használati melegvíz rendszerek (legionella csiraszám évente egyszer, vízhőmérséklet havonta) Közfürdők (30oC-nál melegebb, vízpermetet képző medencéknél, havonta, három negatív vizsgálatnál negyedévre csökkenthető, szűrt víz vizsgálata negyedévente legionella paraméterre) Nedves hűtőtornyok 22oC csiraszámszám maghatározása havonta, három egymást követő legfeljebb 1000 TKE/l eredmény után negyedévesre csökkenthető.

Kockázatkezelés 7. § (1) Ha a kockázatbecslés, illetve a monitoring alapján megállapítást nyer, hogy Legionella-fertőzési kockázat, illetve fokozott kockázat áll fenn, haladéktalanul kockázatkezelésről kell intézkedni. Intézkedési szinteket , mely Létesítmény típusai szerint z 2. számú melléklet határozza meg, mely létesítmény típusai szerint határozza meg a határértékeket, mint: Figyelmeztető szint: Használati melegvíz rendszereknél 1000 TKE/l felett Használati melegvíz, fekvőbeteg intézeteknél: érzékeny osztályokon 100 TKET/l felett Melegvízű medencék: 100 TKET/l felett Nedves hűtőtorony: 1000 TKE/l felett

Intézkedési szintek Azonnali beavatkozási szint Beavatkozási szint Használati melegvíz rendszereknél 1000 -10000 TKE/l Használati melegvíz, fekvőbeteg intézeteknél: érzékeny osztályokon 100 -1000 TKET/l Melegvízű medencék 30oC felett aeroszol: 100 -1000 TKET/l Nedves hűtőtorony 1000- 10000 TKE/l Azonnali beavatkozási szint Használati melegvíz rendszereknél 10000 TKE/l felett érzékeny osztályokon 1000 TKET/l felett Melegvízű medencék 30oC felett aeroszol: 1000 TKET/l felett Nedves hűtőtorony 100 000 TKE/l felett Egészségügy ellátás során , párásítok 100 TKET/l felett fogászati kezelők

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!