Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SKIK Fórum Vállalkozásokat érintő népegészségügyi kérdések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SKIK Fórum Vállalkozásokat érintő népegészségügyi kérdések"— Előadás másolata:

1 SKIK Fórum Vállalkozásokat érintő népegészségügyi kérdések
Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos főosztályvezető Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2 Általános közegészségügyi szabályok - minden vállalkozásra
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) alapján az építészeti követelmények - megfelelő megvilágítás, szellőzés, illemhelyek megléte, azok állapota A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM. Rendelet helyébe a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 13/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet lép, lényegi változást nem jelent a vállalkozásokra vonatkozóan - hulladékok gyűjtését és elszállítását szabályozza – szerződés A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX. törvény alapján - a fizetési hátralékkal rendelkező nem lakossági felhasználó esetében az ivóvíz szolgáltató a közüzemi ivóvíz szolgáltatást felfüggesztheti, illetve 45 napon túli díjtartozás esetében 30 napos határidővel a közszolgáltatási szerződést felmondhatja - a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának értesítése mellett.

3 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról Kockázatbecslést készíteni kell minden olyan közforgalmú létesítmény tulajdonosának, üzemeltetőjének, ahol Legionella szempontjából kockázatos közeg található: °C közötti hőmérsékletű víz, - azt tartalmazó berendezés, vagy rendszer, - mely használata/működése/karbantartása során aeroszol képződés lehetséges - és emberi kontaktus van. Kritikus helyek: csőhálózat belső felületén képződő biofilm réteg, hálózatokban kialakuló vízkőréteg, csövek korróziója, a felület roncsolódása, az épületen belül a vezetékek szigetelése. A nedves hűtőtorony üzemeltetőjének a működő nedves hűtőtornyot be kell jelenteni az országos tisztifőorvos által működtetett elektronikus rendszeren keresztül. (ÁNTSZ honlap - Nedves hűtőtornyok nyilvántartása).

4 Kockázatbecslés - monitoring vizsgálat
A létesítmény tulajdonosa, üzemeltetője is elvégezheti a kockázatbecslést, de ha több szakterületen (elsősorban műszaki és kockázatbecslési) jártassággal bíró munkacsoport végzi, üzemeltető akkor is vegyen részt. A magas Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények esetében monitoring terv és vizsgálat szükséges. A fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények jogszabály által meghatározottak - egészségügyi és szociális intézmények, - kereskedelmi szálláshelyek, - nedves hűtőtornyok - közfürdők, ahol aeroszolt előállító meleg vizű medencét üzemeltetnek (pezsgőmedencét, élménymedencét, hidroterápiás kezelőt) – kötelező monitoring A monitoring vizsgálat - erre akkreditált laboratóriummal kell elvégeztetni, - eredményét 5 évre visszamenőleg, azonnal hozzáférhető módon meg kell őrizni. Kockázatkezelés - Ha Legionella-fertőzési kockázat, illetve fokozott kockázat áll fenn, haladéktalanul kockázatcsökkentő beavatkozás szükséges - probléma okának felderítése, megszűntetése, tisztítás/fertőtlenítés. Az oktatás - megtörténtét dokumentálni kell. A személyzet - különösen a műszaki és a takarításért felelős személyzet - ismerje a helyes üzemeltetési gyakorlatot és saját szerepét a Legionella kockázat kezelésében A személyzet rendszeres oktatásának ki kell terjednie a legionárius betegség megelőzésére szolgáló módszerekre. Ellenőrzés: a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal - a dokumentációk meglétét, a monitoring vizsgálatok eredményét, - kifogásoltság esetén a szükség beavatkozások megtörténtét, a kontroll vizsgálatok eredményét. Az elkészített dokumentációkat nem kell jóváhagyatni, a vizsgálati eredményeket sem kell megküldeni. A fokozott kockázatú létesítmények esetén a kockázat értékelési dokumentáció benyújtását is kérheti a hatóság. Országos tisztifőorvos által kiadott módszertani levél - frissített változatát minden év január 15-éig közzéteszik / Ügyintézés / Jogszabályok, útmutatók / Környezet- és település-egészségügy).

5 A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló évi XLII. Törvény Az ellenőrzések során vizsgáljuk: belső szabályzatot, a dohányzóhelyek kijelölését, azok megfelelőségét, a tiltott helyeken való dohányzást, valamint meghatározott tartalmú és formájú felirat vagy jelzés alkalmazását - (Letölthetőek a honlapról) Az előírások megsértése esetén a természetes vagy jogi személlyel, jogi személyiség nélküli szervezettel szemben egészségvédelmi bírság kerül kiszabásra. Miután jogszabály egyik célja a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek védelme így a bírságtól a hatóság első esetben sem tekinthet el. Az egészségvédelmi bírság összege: Tiltott helyen dohányzó természetes személlyel szemben – Ft Dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, az ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén Felelős személlyel szemben (amennyiben megállapítható) – Ft Intézmény, szervezet, üzemeltető, gazdasági társaság tekintetében – Ft  2017 májusától a dohányzást imitáló elektronikus eszközre (elektromos cigaretta) is ugyanúgy alkalmazni kell a törvényben megfogalmazott előírásokat, mint a dohánytermékekre. 2018-ban kiemelt feladatnak tekintjük a szórakoztató és vendéglátó ipari egységekben a dohányzási, valamint az elektronikus cigaretta használati korlátozás betartásának ellenőrzését.

6 39/2013. (II. 14. ) Korm. rendelet 7. melléklet Figyelem
39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet 7.melléklet Figyelem! es kék szám 80-as zöld számra változott január 1-től. H.i.: ! Letölthető:

7 Az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárás 62/2003
Az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárás 62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet Bejelentést köteles tenni élelmiszer eredetű megbetegedésről, illetve ennek gyanújáról vendéglátás vagy turizmus keretében a vendégek ellátásáért felelős személy (együtt: étkeztető) élelmiszer-előállító, vendéglátó vagy élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet végző jogi személy, természetes személy és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet A bejelentést az észlelést követően haladéktalanul - a területileg illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalhoz, munkaidőn kívül a megyei kormányhivatalhoz kell megtenni. Az előállító, illetőleg forgalmazó köteles a gyanús élelmiszer további előállítását, illetőleg forgalomba hozatalát azonnal beszüntetni és intézkedni az ételmintáknak, a meglévő készleteknek (ételeknek, nyersanyagoknak), a helyiségeknek és a munkaeszközöknek - az egészségügyi hatóság helyszíni eljárásáig - változatlan állapotban történő megőrzéséről. elősegíteni az élelmiszer eredetű megbetegedés okainak kivizsgálását, az eljáró hatósággal együttműködni, a vizsgálathoz szükséges anyagokat (mintákat), munkaeszközöket és adatokat térítésmentesen rendelkezésre bocsátani. Az élelmiszer eredetű megbetegedés kialakulásáért felelős élelmiszer-előállító, illetve -forgalmazó köteles megtéríteni az esemény kivizsgálásával összefüggő valamennyi hatósági vizsgálat és intézkedés költségeit.

8 Veszélyes anyagok, keverékek és biocid termékekre vonatkozó előírások
A veszélyes anyagok és veszélyes keverékek bejelentést követően gyárthatók, forgalmazhatók - EMMI a velük végzett valamennyi tevékenység (gyártás, forgalmazás, felhasználás, tárolás) is bejelentés köteles – Járási hivatal Amivel a vállalkozásoknak rendelkeznie kell: A bejelentés - elektronikusan (antsz.hu/regisztracio) - tevékenységre telephelyenként 7800 Ft , változás bejelentés, díja 7800 Ft - termékekre Ft/anyag/keverék A termékek biztonsági adatlapja A termékek feliratozása - új CLP piktogramokkal H és P  mondatokkal - és csomagolása A termékek felhasználása, tárolása Kémiai kockázatértékelés - valamennyi felhasznált veszélyes besorolású termékre - szakember által készített, 3 évente/változás esetén szükségszerűen aktualizált Amit teljesítenie kell: Csak engedélyezett terméket szabad felhasználni - lejárati időn belüli A gyártói utasítás szerinti felhasználás Termékek áttöltése kisebb kiszerelésbe – vegyi anyag tárolására szolgáló edényzetbe, feliratozás (termék neve, veszélyszimbóluma) Tárolás - biztonságos, zárt helyiségben/szekrényben, feliratozása, illetéktelenek ne férhessenek hozzá, zuhanyozók- illemhelyek esetében se legyen kint ilyen termék, takarítási időszak alatt is fokozottan figyelni, hogy a szereket ne hagyják őrizetlenül, a savat és lúgot együtt tárolni nem szabad Dolgozók oktatása – felhasznált termékek, a kockázatok, a biztonsági adatlapokat rendelkezésükre bocsátani Intézkedések: - eljáráson kívül hozott végzés – felszólítás, határidő megállapításával - korlátozottan alkalmazható, miután e szabályok megsértése életet, testi épséget veszélyeztet - eljárásban hozott kötelező határozat – kötelezés, határidő megállapításával (akár fellebbezésre tekintet nélküli azonnali végrehajtással), forgalmazás felfüggesztése. Kémiai terhelési bírság – Ft bírság - bejelentés hiánya, élet, testi épség, egészség veszélyeztetése – Ft bírság - biztonsági adatlap, kockázatértékelés hiánya, nem megfelelősége

9 Sugár-egészségügyi egészségi és biztonsági követelmények
A jogszabályban foglaltak népegészségügyi hatósági ellenőrzése: a sugár-egészségügyi feladatkörben eljáró megyei kormányhivatal hatásköre -Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Sugáregészségügyi Decentrum Szekszárd, Dr. Szentgáli Gy.u.2. A munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióira vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 22/2010.(V.7.) EüM rendelet ( infravörös, látható , ultraibolya sugárzás , lézersugárzás ) olyan szervezett munkavégzésre kell alkalmazni, amikor a munkavégzés során a munkavállaló a szemet és a bőrt érő mesterséges optikai sugárzásból származó expozíció hatásának lehet kitéve. A fizikai tényezők (elektromágneses terek) hatásának kitett munkavállalókra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 33/2016. (XI. 29.) EMMI rendelet olyan szervezett munkavégzésre kell alkalmazni, amikor a munkavégzés során a munkavállaló az elektromágneses terek által előidézett közvetlen biofizikai hatásnak és közvetett hatásnak lehet kitéve. A munkáltatónak olyan kockázatértékeléssel kell rendelkeznie, amely meghatározott becslési, mérési, illetve számítási adatokon alapul, és amely tartalmazza a szükséges intézkedések meghatározását. A kockázatértékelést az indokolt esetben és meghatározott gyakorisággal felül kell vizsgálni. A kockázatértékelésnek – beleértve az annak alapját képező adatokat is – papír alapú adathordozón hozzáférhetőnek kell lennie, és azt meg kell őrizni a tevékenység befejezését követő 5 évig. A kockázatértékelés jóváhagyásának kötelezettségével érintett tevékenységi körök 1.Villamoshálózatok üzemeltetése, 100 kV fölött, illetve 100 A nominális terhelés fölött 2. Dielektromos fűtés, illetve dielektromos hegesztés 3. Indukciós fűtés, illetve indukciós forrasztás 4. Rádiófrekvenciás plazmaeszközök használata 5. Ipari elektrolízis alkalmazása 6. Ívolvasztó kemencék üzemeltetése 7. Indukciós olvasztó kemencék üzemeltetése 8. Mikrohullámú szárítás 9. Fizikoterápiás diatermiás készülékek használata 10. MRI berendezések üzemeltetése 11. Polgári célú légiforgalmi és meteorológiai radarok üzemeltetése 12. Villamos vasúti és városi közlekedés 13. Rádió- és televízió műsorszórás 14. Mikrohullámú telekommunikációs berendezések karbantartása

10 „Egészséges munkahely 2018.” pályázat
Immár 5. éve – kormánymegbízotti emlékplakett A pályázat célja, az értékteremtés, a figyelem ráirányítása „Az egészséges munkavállaló érték” szemléletre, továbbá olyan jó példák bemutatása, melyek hozzájárulnak a munkavállalók egészségének megőrzéséhez, egészségesebb életvitelük kialakításához, ezáltal növelve az egyén és a cég eredményességét. Lehetőséget kínálunk a munkáltatóknak megmutatni, milyen aktivitásokat, rendezvényeket valósítanak meg dolgozóik jó közérzetének elérése és fenntartása érdekében, továbbá értékeljük a jövőre vonatkozó prevenciós törekvéseket, terveket is. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a pályázóknak igény szerint szakmai segítséget nyújtanak az egészségfejlesztési programok megtervezésében, lehetőség szerint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok közreműködésével a prevenciós tevékenységek színesítésében, megvalósításában. Célunk továbbá az egészségügyi, ill. népegészségügyi szűrések (emlő-, és nőgyógyászati szűrések) népszerűsítése, a népegészségügyi szűréseken való szervezett részvétel elősegítése, valamint az egészséges életmód, ezen belül kiemelten a táplálkozás egészségügyi, ill. életmód tanácsadás.

11 „Egészséges munkahely 2018.”
A Somogy Megyei Kormányhivatal pályázatot hirdet somogyi munkáltatók részére „Egészséges munkahely 2018.” cím elnyerésére. Pályázhat minden olyan munkáltató (kis-, közepes- és nagyvállalat, valamint költségvetési szerv kategóriában), aki elkötelezett a munkavállalók egészségmegőrzése iránt. kommunikáció motiváció szűrés Pályázat beérkezésének határideje: 2018. október 31. munkahelyi légkör csapat elismerés További információ: Dr. Fömötör Márton, megyei tisztiorvos Tel: 82/502832 Munkahely és Egészség! É R K

12 Munkahelyi egészségnapok - egészségterv „A dolgozó ember akkor lehet eredményes, sikeres munkájában és magánéletében egyaránt, ha egészséges.” Az egészségfejlesztő programjainkkal, szaktudásunkkal igyekszünk a somogyi munkaadók ez irányú törekvéseit - emberi erőforrás kapacitásunkat figyelembe véve - maximálisan támogatni. Támogatjuk a munkahelyi egészségterv elkészítését, mely a dolgozók egészségi állapotának felmérésével, az eredmények értékelése után a jövőbeni egészségcélok meghatározásához szükséges alapdokumentum. Az egészségterv elkészítése mintegy kikövezi az egészséghez vezető utat. Olyan komplex programtervezet, amely a célcsoportok életminőségének és munkafeltételeinek javítását, egészségük fejlesztését szolgálja – közösségi erőforrások mozgósításával. Alapfeltétele, hogy a döntéshozók az egészségtudatos munkahely megteremtése mellett kötelezik el magukat, és hosszú távú építkezésbe kezdenek.

13 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
Együtt a családok egészségéért!


Letölteni ppt "SKIK Fórum Vállalkozásokat érintő népegészségügyi kérdések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések