Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
Advertisements

MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Ismétlés - Összefoglalás
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.
A Csongor és Tünde forrásművei
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde W. A. Mozart: A varázsfuvola Készítette: A „Nightingale” csapat (Al-Farman Petra, Nagy Titusz, Tikász Ábel, Végh Dóra)
CSONGOR ÉS TÜNDE vs A VARÁZSFUVOLA Lakossági Fórum csapat.
Csongor és Tünde ZANZS (Mizsei Z óra, Tombácz A dél, Udvari N elli, Schiszler Zs anett)
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
Megkérjük kedves olvasónkat/olvasóinkat hogy d ő ljenek hátra, amint kész a popcorn az ENTER lenyomásával kezd ő dhet is az „el ő adás”. Köszönjük!
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Készítették: Egressysek
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
Paulay Ede rendezésében
Varázsfuvola Csongor és Tünde.
rendezte:Németh Antal
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Készítették: Egressysek
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Előadás másolata:

Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok

A két m ű során több közös jeggyel találkozhatunk. M ű faji eltérésük ellenére a téma, a szerepl ő k célja és a történetszövés is megegyez ő. El ő szóTartalom Fa motívum2 A 3-as szám3 Téma4 A f ő gonoszok5 Végkifejlet7

1.2. Mindkét m ű elején megjelenik a fa motívum. A Csongor és Tünde cím ű drámában egy almafa, míg A varázsfuvola cím ű alkotásban egy tölgyfa bír varázslatos képességgel. Az almafa éréskor álmosságot hoz az alatta megpihen ő emberekre, a tölgy letört ágából készült fuvolának pedig boldogító hatása van.

A 3-as szám is közös motívumnak tekinthet ő, hiszen mindkét m ű ben megjelenik. Vörösmarty alkotásában három ördögfivel találkozhatunk, Mozart operájában három fátyolos hölgy kerül elénk. Mind a kett ő esetben a f ő szerepl ő kkel kerülnek kapcsolatba ezek a szerepl ő k és segítik ő ket kalandos útjukban Az alkotások középpontjában a szerelem áll. A f ő szerepl ő k egymás megtalálásáért, a boldogság eléréséért küzdenek. Nehezít ő körülmények hátráltatják ő ket a cél eléréséhez közeledve például A varázsfuvolában a próbatételek, a másik m ű ben pedig az ál Balga megjelenése késlelteti a szerelem beteljesedését.

Mindkét m ű ben megjelenik a gonosz alakja. Szerepük a m ű során a f ő szerepl ő k pozitív céljának gátolása, megakadályozása. A Csongor és Tündében Mirigy, a boszorkány testesíti meg ezt a negatív alakot, míg A varázsfuvolában a királyné Az alkotások végén mindketten megb ű nh ő dnek gonosz tetteikért.

Párhuzam figyelhet ő meg a két m ű befejezését illet ő en, hiszen az alkotásokban megjelen ő 2-2 szerepl ő pár egymásra talál. Kiállták a próbákat így elnyerik méltó jutalmukat. A drámában Csongor és Tünde illetve Ilma és Balga találnak egymásra, az operában pedig Tamino és Pamina,valamint Papageno és Papagena érik el a boldogságot. 7.8.

Vége! A könyv szerkeszt ő i: Buzsáki Krisztina (író ) Buzsáki Brigitta (illusztrátor) Halmosi Luca (felel ő s vezet ő ) Várnagy Erzsébet (m ű szaki szerkeszt ő )