Az általános iskolai környezeti szemléletformálás eredményeinek elemzése Horváthné Lázár Gabriella Mérési-értékelési feladatokra és pedagógus szakvizsgára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
Advertisements

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Napocska Napköziotthon
Környezeti szemléletformálás
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
A neveltségi szint mérése
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Ökoiskolák szakmai tanácskozása, Miskolc, A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ökoiskolai programja Készítette: dr.Velkey László.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Kompetensek lettünk? június 27..
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Komplex egészségnevelési kísérleti program ökoiskolák számára
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
Iskolakert.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Szeretettel köszöntjük
Tóth Zoltán és Szalay Luca
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Az általános iskolai környezeti szemléletformálás eredményeinek elemzése Horváthné Lázár Gabriella Mérési-értékelési feladatokra és pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Konzulens: Cser Valérius Antalné dr. Adermann Gizella Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

A környezeti nevelés A környezettudatos magatartás a környezetért felelős életvitelt segíti elő. Távolabb nézve: ez a magatartás, értékrend, attitűd, érzelmi viszonyulások formálását és a környezetről, társadalomról kialakítható tudás bővítését célozza. Mindezek a törekvések a bioszféra megőrzésére, fenntartására irányulnak. (Havas Péter) „A környezeti nevelés célja többrétegű, nem csupán a környezetvédelmi ismeretek átadása. A személyiség egészére igyekszik hatással lenni, így a tudatra ismeretekkel, az érzelmekre élményekkel, és az akaratra célratörő tevékenységekkel.”(Természettudományos és technikai kompetencia In: Nemzeti Alaptanterv 2012‎. ) A környezeti nevelés akkor eredményes, ha az egész személyiséget áthatja, ha a kognitív elemek – ismeretek, tapasztalatok – megszerzésén túl az attitűdök, érzelmi viszonyulások, magatartási módok terén is kifejti hatását. Ha felkelti az érdeklődést, a kíváncsiságot, kibontakoztatja a képzeletet, időt enged az örömteli rácsodálkozásra, a gyönyörködésre, a szépség élvezetére, és ha teret hagy a hit, a szeretet, a boldogság megélésének. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

A környezeti nevelés Fontos, hogy a környezeti nevelés során a következő célok ne kerüljenek összeütközésbe a természettudomány oktatásának céljaival, hanem inkább azokat megerősítsék és kiterjesszék: Rácsodálkozás képességének fejlesztése A természet szépségének és titkainak felismerése A természet közelsége miatt érzett öröm megtapasztalása Tisztelet és szeretet más élőlények iránt Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Ökoiskolai rendszer Magyarországon Az Ökoiskolai program a fenntarthatóság elvei alapján működik ENSZ „A fenntarthatóságra oktatás” évtizedének programja 2006/2007-es tanévben az „Ökoiskola” cím kiírását a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP es intézkedése támogatja Komplex ökoiskolai program, egészséges életmódra nevelés Környezettudatosság megalapozása Környezettudatos projektek A program környezettudatosságra nevel A tananyagba épített ökotudatos órák Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Tevékenységek Öko tábor Erdei iskola Környezetvédelmi projektek, programok (TÁMOP, Mobilitási hét programjai) Kiállítások szervezése, pályázatok meghirdetése Gyűjtési akciók: (elem, használt mobiltelefon, meghibásodott háztartási gépek, PET, Alu, papír,…) Bevásárló körút ( TESCO, INTERSPAR) Öko-őrjárat, Öko-diák kör, Energia őrjárat, Szelektív hulladékgyűjtés, Ökotudatos tanterem verseny … Kirándulások Szervezett tanösvény séta az Arborétumba, Kulcsi szélerőmű, Rácalmási tanösvény túra, Madár - dal ösvény (Seregélyes) Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Saját kutatás bemutatása Cél: Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” Megvizsgálni, hogy a két különböző környezeti nevelési programmal rendelkező intézményben tanuló diákok attitűdje milyen mértékben különbözik egymástól, a mért eredményekből következtetések levonása valamint az általános iskolás diákok környezeti beállítódásainak, szokásainak feltárása. Kontroll csoportos kérdőíves vizsgálat A vizsgálat időpontja: Ökoiskolában: április Általános tantervű iskolában: november Érintett tanulói kör: 5-8. évfolyam Mintavétel: véletlenszerű, minden osztályból 5 tanuló (összesen 40 fő)

Kérdőíves felmérés: A kérdőív 20 kérdést tartalmaz, 3 válaszadási lehetőséggel. A 20 kérdés, 5 csoportra osztható: 1. Az iskolában folyó szervezett környezeti nevelés 2. Vásárlási szokások 3. Táplálkozási szokások 4. Neveltségi szint 5. A tanári szerepvállalás mértéke Az eredmények értékelése: statisztikai hipotézisvizsgálat Hipotézis: Az ökoiskolában tanuló gyerekek és a hagyományos iskolában tanuló gyerekek környezettudatos viselkedése között lényeges különbség van. Az ökoiskolában tanuló gyerekek a környezeti problémák irányában lényegesen érzékenyebbek, a környezeti neveltségi szintjük magasabb, tudatosabb vásárlók és fogyasztók,valamint nyitottabbak, és aktívabban vesznek részt az iskolai és iskolán kívüli zöld programokon, mint a hagyományos iskolában tanuló gyerekek. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” Két különböző minta vizsgálata esetén, a két változó számtani középértéke közötti különbség vizsgálatához kétmintás t-próbát alkalmazhatunk. (kontrollcsoportos pedagógiai kísérlet) -F-próba: a két csoport eredményei alapján meghatározható varianciák közötti különbséget vizsgálja. Ha túl nagy a különbség, nem végezhető el a kétmintás t próba. -Kétmintás t próba: azt vizsgálja, hogy a kontrollcsoportos pedagógiai kísérlet két vizsgált mintájának teljesítménybeli különbsége milyen mértékben köszönhető a két eljárás közötti különbségnek és nem a véletlennek. -Welch-próba: amennyiben a két minta varianciái között jelentős a különbség, a kétmintás t próba nem alkalmazható, akkor a Welch-próbát használhatjuk annak eldöntésére, hogy a két minta átlagértéke közötti különbség a véletlen műve, vagy a két mintát megkülönböztető módszer, eljárás eredménye.

Eredmények Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” kérdéscsoport: Az iskolákban folyó 2. kérdéscsoport: Vásárlási szokások szervezett környezeti nevelés 53

Eredmények Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” 3. kérdéscsoport: 4. kérdéscsoport: Neveltségi szint A tanulók táplálkozási szokásai

Eredmények Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” 5. kérdéscsoport: A tanári szerepvállalás mértéke 67 54

Eredmények A kérdőíven feltett 20 kérdésből 17 kérdés esetén az Ökoiskola diákjainak pontszáma, 3 kérdés esetén a kontroll iskola diákjainak pontszáma volt magasabb. A hipotézis vizsgálatból kiderült, hogy a 17 kérdés közül, 12 esetben volt az ökoiskolások eredménye szignifikánsan jobb, mint a kontroll iskolásoké és 5 esetben a jobb szereplés lehetett a véletlen műve is. Véleményem szerint ezekben az esetekben is ahol % különbség is előfordult - az ökoiskolai programnak lehetett némi szerepe a magasabb pontszám elérésében, bár ez nem tekinthető szignifikánsnak. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Összegzés A mérési eredmények elemzése során megállapítható, hogy hipotézisem beigazolódott, miszerint: a Gárdonyi Géza Általános Iskolában a diákok környezeti neveltsége, környezettudatos attitűdje, tudatos fogyasztói magatartása az ökoiskolai program, és az intézményben folyó tudatos környezeti nevelés hatására magasabb szintű, mint a kontroll iskola diákjaié. Az elért, még nem minden tekintetben kielégítő eredmények mindössze egy év tudatos munkájának köszönhetők. Ez azt valószínűsíti, hogy ha az általános iskolai diákok első osztálytól kezdett jól szervezett, rendszeres környezeti szemléletformáló képzésben vesznek részt, akkor az iskola befejezésével a közömbös, vagy a negatív viselkedésű helyett pozitív, a környezet problémáira érzékeny diákok hagyják el az intézményt. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” (Szent-Györgyi Albert) Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” Köszönöm a figyelmet