Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda 2006. október 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
EURÓPAJOG BELSŐ PIAC ALAPSZABADSÁGOK
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
A nemzeti vámjogszabályok
Az Európai Unió intézményrendszere
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
1 A Ki biztosítja a torzításmentes versenyt? A tagállami intézmények és az Európai Bizottság közötti feladatmegosztás Inotai G. András Európai Bizottság,
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Az Európai Közösség vámjoga
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU ismeretek AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
A versenytörvény módosítása
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
A "KÜLFÖLDIEK", MINT ELLENSÉGEK, ÉS AZ EGYSÉGES BELSŐ PIAC Ziegler Dezső Tamás április
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az egységes belső piac létrejötte és jellemzői I.
Az Európai Unió gazdasági joga Belső piac szabályozása
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Közbeszerzési Döntőbizottság
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.

Bevezetés – az előadás menete  Az Európai Unió a szabad kereskedelem „eszköze”  A közösségi jog – alapszerződések, bírósági döntések  A négy szabadság – példák  A közösségi jog – másodlagos joganyag  Közösségi jog contra nemzeti jog  Hol találhatjuk meg a közösségi jogot?  Kitekintés

1. Az EU mint a szabad kereskedelem „eszköze” Cél:  Egy magyar kereskedő azonos feltételekkel adhasson el árut / nyújthasson szolgáltatást Debrecenben, Dijonban és Düsseldorfban Eszköz a cél elérésére  Intézmények + jogi szabályozás Európai Közösség(ek) létrehozása közösségi jog létrejötte (Európai Közösség(ek)? Európai Unió? (alapszerződések, másodlagos Európai Gazdasági Közösség? Közös Piac?) joganyag, bírósági ítéletek)

2. A közösségi jog („acquis communautaire”) A) Az Alapszerződések (Római Szerződés) - szolgáltatások szabad áramlása (49. cikk) „[…] tilos a Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó minden korlátozás a tagállamok olyan állampolgárai tekintetében, akik a Közösségnek nem abban a tagállamában letelepedettek, mint a szolgáltatást igénybe vevő személy.” - áruk szabad áramlása (28. és 29. cikkek) vámok + mennyiségi korlátozások (és azokkal azonos hatású intézkedések) eltörlése „A tagállamok között tilos a behozatalra vonatkozó minden mennyiségi korlátozás és azzal azonos hatású intézkedés. A tagállamok között tilos a kivitelre vonatkozó minden mennyiségi korlátozás és azzal azonos hatású intézkedés.” - tőke és munkaerő szabad áramlása (39. és 56. cikkek)

A közösségi jog – folyt. Alapszerződések értékelése  Általános elvek  Komplex jogi szöveg  Többféle értelmezés lehetősége B) bírósági döntések az Európai Bíróság értelmező-jogfejlesztő gyakorlata Előzetes döntéshozatal / jogsértési eljárás

3. A négy szabadság – bírói gyakorlat Példák a bírósági jogértelmezésre - az áruk szabad áramlása köréből Diszkriminatív korlátozások (= csak az importált termékekre vonatkozó korlátok) tilalma minimum vagy maximum árak; csomagolási, reklámozási, méretbeli, súlybeli korlátok, stb. indokolt (közerkölcs, közbiztonság) + arányos korlátozás lehetséges!!! Nem-diszkriminatív korlátok Cassis de Dijon ügy (C-120/78)

A négy szabadság (folyt.) „Sunday Trading” ügyek (C-145/88 Torfaen BC v. B&Q plc) —Vasárnapokon történő kiskereskedelmi eladás tilalma Angliában –csökkenti az importot –korlátozza-e ez az áruk szabad áramlását?

A négy szabadság (folyt.) Bírói egyensúly: C /91 (büntetőeljárás Keck és Mithouard ellen) Beszerzési ár alatti értékesítés tilalma (vö. az új magyar kereskedelmi törvény!) kulcs: „piachoz való hozzáférés” Más szabadságok esetében (személyek, szolgáltatások, tőke) is tartalmában párhuzamos esetjog: a piachoz való hozzáférés ellenőrzése

A négy szabadság (folyt.) A bírói esetjog értékelése Precedensrendszer? Hatékonyság? Korlátok? A további, törvényhozói jogalkotás szükségessége

4. Közösségi jog – másodlagos joganyag C) Másodlagos joganyag, további jogforrások EKSZ 249. cikk: „Feladatai ellátása érdekében és e szerződés rendelkezéseinek megfelelően az Európai Parlament és a Tanács közösen eljárva, valamint a Tanács, illetve a Bizottság rendeleteket alkot és irányelveket bocsát ki, határozatokat hoz, ajánlásokat tesz vagy véleményt ad.” 1. „A határozat teljes egészében kötelező azokra nézve, akiket címzettként megjelöl.”  pl. a Bizottság határozata arról, hogy a Microsoft megsértette a közösségi versenyjogot és ezért bírságot szab ki 2. „Az ajánlások és a vélemények nem kötelezőek”  pl. bizottsági közlemények, iránymutatások

Másodlagos joganyag (folyt.) RENDELETIRÁNYELV általános hatállyal bír az elérendő célokat illetően minden címzett tagállamra kötelező Teljes egészében kötelező és a forma és az eszközök megválasztását közvetlenül alkalmazandóa nemzeti hatóságokra hagyja  valamennyi tagállamban  nem kell és nem szabadimplementáció szükséges! implementálni (legfeljebb végrehajtási rendelkezések)

5. Közösségi jog – nemzeti jog Mi történik, ha a nemzeti jog eltér a közösségi jogtól? Közösségi jog elsőbbsége (Costa v. Enel ügy) Közvetlen hatály (Van Gend en Loos ügy) –Feltételek: –Megfelelően pontos, feltétel nélküli szabály –Automatikus az alapszerződések és a rendeletek esetében –Irányelv esetében – attól függ (állammal szemben, más magánszeméllyel szemben  ) A regisztrációs adó példája

6. A közösségi jog elérése - források Honnan ismerhetjük meg a közösségi jogot? CD/DVD jogtár – adatbázisok Internet Ítéletek összefoglalói (pl. „Európai Bírósági Ítéletek” c. folyóirat)

Források (folyt.) (csatlakozás előtti jogszabályok és jogesetek)

Források (folyt.) (csatlakozás utáni jogesetek)

Források (folyt.) EUR-LEX - (csatlakozás utáni jogszabályok)

7. További fontos területek a közösségi jogban Más, fontos közösségi jogterületek: versenyjog, környezetvédelem, közlekedés, közbeszerzés

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, várjuk kérdéseiket! Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda T: E: