OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Indításkor Kattints a hangszóróra Kikapcsolás ESC gomb.
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
A sejtmembrán és sajátoságai
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Észterek.
Légző rendszer betegségei
A helyes táplálkozás.
Gyulladás a szervezet védekező reakciója
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A lipidek.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
A szervezet energiaforgalma
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
„A gyógynövények királya”
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Takarmányok zsírtartalma
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Aromás szénhidrogének
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
ANTIOXIDÁNSOK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

OLAJOS NÖVÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK EGÉSZSÉGVÉDŐ SZEREPE TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

BEVEZETÉS Napjainkban a gasztrointesztinális betegségek száma jelentősen megnőtt Ennek hátterében meghúzódó okok a helytelen életmód, a rossz anyagi körülmények, az egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a káros szenvedélyek. Ezek a tényezők együttesen az egészségügyi kockázatok növekedését, végeredményben a népesség egészségi állapotának a romlását idézik elő. Egyoldalú táplálkozás Sokan nem a megfelelő mennyiségben jutnak hozzá azokhoz a létfontosságú anyagokhoz, melyek a szervezet zavartalan működését biztosítanák. Ennek következtében is az elmúlt években az érdeklődés középpontjába kerültek a funkcionális élelmiszerek és egyre nagyobb szerephez jut a dietetika tudománya. Mindemellett a közelmúltban a fejlett társadalmakban egyfajta szemléletváltás következett be, ami a táplálkozáshoz való viszonyulást és az étkezési szokások megközelítését illet.. Ezen paradigmaváltásból adódó társadalmi berendezkedés alakulása, illetve az – ezzel szoros összefüggésben lévő – kereslet megváltozása következtében fókuszba kerültek a természetes, növényi eredetű egészségmegőrző preventív medicinák. Növényi olajok Az olajos magvak, növényi olajok egészségre gyakorolt hatása alaposan tanulmányozott. Optimális mennyiségben való fogyasztásuk jótékony élettani hatásuk révén az egészség megőrzésében nélkülözhetetlen változatos és tudatos táplálkozás esszenciális része lehet. Humán egészségügyi szempontból a növényi olajok, olajos magvak így bizonyos betegségek preventív terápiájában alternatívát jelenthetnek TÁMOP B-14/

AZ OLAJOS MAGVAK, NÖVÉNYI OLAJOK NÉHÁNY JELENTŐS BIOAKTÍV KOMPONENSE Tokoferolok, tokotrienlok (E-vitamin).  -tokoferol  -tokoferol Telítetlen zsírsavak Fitoszterolok A B-vitamin család tagjai Tiamin (B 1 -vitamin) TÁMOP B-14/

Az E-vitamin Az E-vitamin elnevezés nem csak egy, hanem a természetben előforduló 8 vegyület összefoglaló neve. Ezek közül négyet tokoferol, négyet tokotrienol néven ismerünk. Mindkét csoportban közös a kromán gyűrű (2,3-dihidro- benzopirán gyűrű). A kromán gyűrűhöz a tokoferolok esetében egy tizenhat szénatomos, telített, a tokotrienolok esetében szintén egy tizenhat szénatomos, de három kettőskötést tartalmazó oldallánc csatlakozik. TÁMOP B-14/

Hatása a humán szervezetre Antioxidáns hatás (  -tokoferol) A  -tokoferol képes reakcióba lépni a szervezetben képződő nitrogén-monoxid gyök és a szuperoxid anion reakciójában létrejövő peroxinitrit anionnal Egy stabilisabb formává, 5-nitro- gamma-tokoferollá alakítja, így képes eliminálni a szervezetre káros peroxinitrit anionokat. Ez az eliminációs folyamat egy fontos mechanizmusnak minősül a reaktív nitrogén-oxidok méregtelenítésében. TÁMOP B-14/

Hatása a humán szervezetre Gyulladáscsökkentő hatás Az anti-inflammatorikus hatás kétféleképpen működhet. – Egyrészt a gyulladást kiváltó gének transzkripciójának befolyásolásával az ezen gének upregulációját előidéző jelátviteli útvonalak modulálásán keresztül. (  -tokoferol) – A másik lehetőség az eikozanoid bioszintézisben résztvevő enzimek aktivitásának gátlása (  - tokoferol ) TÁMOP B-14/

Telítetlen zsírsavak Az élő szervezetben előforduló zsírsavak általában páros számú szénatomot tartalmazó monokarbonsavak. Elsősorban a trigliceridek, foszfolipidek, szfingolipidek alkotóelemeiként töltik be biológiai funkciójukat A zsírsavaknak két alaptípusa van – Telített (nem tartalmaznak szén-szén kettős kötést) – Telítetlen (egy vagy több kettős kötéssel rendelkeznek A legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsavak élettani szempontból a 2- 6 kettős kötést tartalmazó 18, 20 vagy 22 szénatomos zsírsavak. A zsírsavmolekula egyik végén elhelyezkedő metilcsoport szénatomját omega szénatomnak nevezzük. Az első kettős kötésnek az omega szénatomtól való távolsága alapján megkülönböztetünk omega-3 (n3), omega-6 (n6) és omega-9 (n9) zsírsavakat. TÁMOP B-14/

A telítetlen zsírsavak Az emberi szervezet sejtjei nem rendelkeznek olyan enzimatikus aktvitással melynek köszönhetően n-3 és n-6 pozícióban kettős kötések jöhetnének létre. Ennek következtében az esszenciális zsírsavakat a táplálékkal kell fedezni. Halolaj Növényi olajok Élettani szempontból a legfontosabb telítetlen zsírsavak az n-3 esszenciális zsírsav, a C18:3n-3 (α-linolénsav) és az n-6 esszenciális zsírsav, a C18:2n-6 (linolsav), valamint a belőlük képződő két legfontosabb metabolit, a C22:6n-3 (dokozahexénsav) és a C20:4n-6 (arachidonsav). TÁMOP B-14/

A telítetlen zsírsavak élettani hatásai A dokozahexénsav és az arachidonsav fontos szerepet játszanak az idegrendszer perinatális érésében, valamint a tromboxánok, eikozanoidok, prosztaglandinok előanyagai. A linolsav fontos szerepet játszik az epidermális vízáteresztő- képesség szabályozásában,megakadályozza a túlzott vízveszteséget valamint az epidermusz károsodását, valamint feltételezhető érelmeszesedéssel szembeni protektív hatása A linolénsav fontos antiinflammatórikus hatással rendelkezik, ezért alkalmazása egyes gyulladással járó betegségek kezelésében és megelőzésében hatékony lehet. Ezen túlmenően csökkenti a koleszterinszintet. TÁMOP B-14/

Fitoszterolok A fitoszterolok terpenoidokból képződő másodlagos anyagcseretermékek. A molekula alapja a szteránváz, amelynek C17-es szénatomjához egy hosszabb izoprenoid oldallánc kapcsolódik. Az emberi szervezetben található koleszterinhez hasonlóan általában a növényi sejtek membránalkotó-elemei. Leggyakoribb képviselői a  - szitszterol, kameszterol, sztigmaszterol TÁMOP B-14/

A fitoszterolok hatása a humán szervezetre Szerepet játszik bizonyos hormonfüggő daganatos megbetegedések (mellrák, prosztatarák, végbélrák) megelőzésében – Koleszterinhez hasonló szerkezetének köszönhetően képes integrálódni a sejtmembránba aminek következtében pozitív irányban változtatja meg a sejtmembrán homeosztázisát – A fitoszterolok hatására csökken egyes membránhoz kötött enzimek aktivitása. Ilyen enzim a prosztatában megtalálható 5  -reduktáz és az aromatáz. Arterioszkelózis kialakulásában preventív szerepe bizonyított – Csökkentik a vaszkuláris sima-izomsejtek proliferációját, ennek következtében az érfalak morfológiai elváltozásának kockázata is csökken. – Csökkenti a koleszterin vízoldékonyságát, ezért a koleszterin bélrendszerből történő felszívódása mérséklődik. Gyulladáscsökkentő hatás – Gátolják az arachidonsav metabolizmusát TÁMOP B-14/

Tiamin (B 1 -vitamin) A tiamin két heterociklusos gyűrűből – pirimidinből és tiazolból – álló molekula. A gyűrűket a tiazol nitrogénjén keresztül egy metilénhíd kapcsol össze. A pirimidin gyűrűn egy amino- és egy metilcsoport egymáshoz képest meta-helyzetben helyezkedik el. A tiazol-gyűrűn egy metil- és egy hidroxi-etil-csoport található. TÁMOP B-14/

Tiamin (B 1 -vitamin) hatása a humán szervezetre A szénhidrát anyagcserében különböző enzimatikus reakciókban enzimek kofaktoraként funkcionáló vegyület – Piruvát-dehidrogenáz – Transzketoláz – Oxoglutarát-dehidrogenáz A tiaminhiány előidézhet különböző neurológiai rendellenességeket – Beri-beri – Wernicke-Korsakoff szindróma Kísérleti cukorbeteg patkányokban bizonyították, hogy megelőzte a kezdeti diabetes nephropatiát és a diabetes diszlipidémiát Szabadgyökök mediálta neurotoxicitás esetén a fokozott tiamin-bevitel effektív befolyásáról számoltak be egyes tanulmányok TÁMOP B-14/

Néhány olajos növény és azok egészégre gyakorolt hatásuk Napraforgó (Helianthus Annuus L) Földimogyoró (Arachis hypogaea L) Mandula (Prunus amigdalus) Lenmag (Linum usitatissium) Tökmag (Cucurbita) Dió (Juglans regia L.) TÁMOP B-14/

Tökmag (Cucurbita) Koleszterinszint-csökkentő hatással bír Csökkenti az szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát Fontos szerepet játszik a Benignus prostata hyperplasia kezelésében – Csökkenti a dihidrotesztoszteronszintet és ezáltal a szöveti proliferációt a prosztatában TÁMOP B-14/

Dió (Juglans regia L.) Csökkenti a koleszterinszintet Az artériák funkciói dióolaj fogyasztásával javulnak Hozzájárulhat az időskori szellemi leépülés csökkentéséhez Alkalmazása Alzheimer-kórban szenvedő beteg esetén javulást eredményezhet. TÁMOP B-14/

Napraforgó (Helianthus Annuus L.) Magas olajsav és linolénsav illetve fitoszterol-tartalma miatt szerepet játszhat szív és érrendszeri betegségek preventív terápiájában Csökkenti a koleszterinszintet A vérnyomás szabályozására jótékony hatást fejt ki Magas tokoferol tartalma okán szerepet játszik a szabad gyökök eliminálásában Gazdag lecitinben, aminek hatására a vastagbélben antibakteriális hatást is kifejthet TÁMOP B-14/

Lenmag (Linum usitatissium) A lenmag a köztudatban enyhe hashajtóként ismert Enyhíti a gyomornyálkahártya gyulladását. A lenolaj zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, ezáltal csökkenti a trombózis kockázatát. Csökkenti a koleszterinszintet. Csökkenti a szív és érelmeszesedés kockázatát. Ízületi gyulladások kezelésére alkalmas A lenmagkásával készült borogatás fájdalomcsillapító hatású TÁMOP B-14/

Összegzés TÁMOP B-14/ „Az vagy, amit megeszel” (Hippokratész) Az effajta gondolatiságot a mai fogyasztó kultúra számos elemében nélkülözi – Étkezési szokásaink nem egy ideális modell képét tükrözik A lakosság egészségi állapota romlik Változtatni kell a fogyasztói attitűdökön – Optimális és megfelelő arányú táplálékbevitel – Változatos érend kialakítása Ennek a szemléletváltásnak fontos része lehet a növényi olajok, olajos magvak étrendünkbe való integrálása. – Kiválóan alkalmasak az étrend minőségének fokozására kiemelkedő beltartalmi paramétereinek, magas bioaktív molekuláinak köszönhetően.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!