10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A helyes táplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Bakteriális fertőzések
Aktív, egészséges életmód
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Egészségtudatos kávéházi sütemények
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz

Napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy szoros összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között. A kérdés csupán az, hogy mit is értünk „optimális, vagy egészséges táplálkozás” alatt?

A következő lapokon megismerkedhetünk azokkal az anyagokkal, melyeket rendszeresen és megfelelő összetételben fogyasztva táplálkozásunkat kiegyensúlyozottá és egészségessé tehetjük.

A fehérjék szervezetünk fontos építőköveit, az aminosavakat biztosítják számunkra. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt fellelhetőek.

Állati eredetű fehérjék vannak a húsban és húskészítményekben, a tejben és tejkészítményekben, a halban, a tojásban.

Az állati eredetű fehérje szervezetünk számára a legnehezebben feldolgozható ételt jelenti, igen megterhelve méregtelenítő apparátusunkat (máj, vese, tüdő, bőr stb.), és sokszor kedélyünket is. Nem árt mellőzni őket, főleg betegség esetén.

Növényi eredetű fehérjék: legtöbb a gabonafélékben és a hüvelyesekben található ( csicseriborsó, bab, lencse), diók és mindenféle olajos magok. A szója az egyik leggazdagabb növényi fehérjeforrásunk.

A növényi eredetű fehérjék is nehezen emészthetők, ám az esszenciális aminosavak miatt életfontosságú táplálékunk, ezért mértékkel fogyasztandó.

A fehérjékre az egész élet során szükség van az elhasználódott sejtek pótlására. Segítik a növekedést, gyermekek és terhes nők számára kiemelten fontosak.

A létfontosságú testépítő fehérjék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni! A szervezet nem tudja tárolni a fehérjét, ezért azt naponta kell bevinni a szükséges mennyiségben.

Állandó és tudatos erőfeszítéssel érhetjük csak el azt, hogy kiválasszuk magunknak azokat a táplálékainkat, amelyek elfogyasztásával biztosíthatjuk a jó erőnlétünket, és a megfelelő közérzetünket.