Kutyás terápia típusai Készítette: Fehérné Eleki Anita.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
A Hallgatói Mentorprogram működése
Széchenyi István Gimnázium
„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
ÁLLATOKKAL ASSZISZTÁLT TERÁPIÁK
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A neveltségi szint mérése
Kommunikáció beteg gyermekekkel
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Korai hidroterápia a családban
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Bilics Edit Projekt koordinátor május 12. Óvodai Szenzomotoros Integráció
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
„Az esztétikai aktivitás az, ami életben tart bennünket” Antal- Lundström Ilona Mälardalen University Sweden.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Széchenyi István Gimnázium Dunaújváros Készítette: Terecskei András (tanuló) és Szücsné Dr. Harkó Enikő (igazgatóhelyettes) Előadók: Csathóné Zágoni Nóra.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
PRESSLEY RIDGE Program
Korai fejlesztés fontossága
HÁZASSÁG – CSALÁD - ÉLET Mégis élni akar Európa?
Speciális gyermekvédelem
Motiváció Tanoda- Tiszasziget Balázs Ákos Tanodavezető Motiváció Tanoda-Tiszasziget.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Segítőkutyák szerepe az egyéni és közösségi segítségnyújtásban Érzékenyítő tevékenységünk bemutatása „Terápiás és segítőkutyák a mindennapokban” című konferencia.
Kutyás terápia autizmussal élő gyermekeknél „A valóság egy autista számára események, emberek, helyek, hangok és látványok zavarba ejtő, egymással.
Kutyás terápia alkalmazása szegregált intézményekben Köböl Erika gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutya kiképző, AURA Segítő Kutya.
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A „A kutyás terápia, mint (gyógy)pedagógiai módszer” címmel
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Segítő állatok iskolánkban
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Kutyás terápia típusai Készítette: Fehérné Eleki Anita

„A kutyát kimondottan a gyermekek számára teremtették. Nincs párja a csintalankodásban.” Henry Ward Beecher

A kutya terápiás foglalkozásokba való bevonását először B. Levinson amerikai pszichológus alkalmazta a hatvanas években, mint olyan terápiás módszert, amellyel sikeres előrehaladást lehet elérni pszichésen sérült gyermekek kezelése során. A módszert később kiterjesztette súlyos, gyógyíthatatlan betegek segítésére (enyhítette a depressziót), illetve idősekre, akiknél az egyedüllét és magány miatti szellemi és fizikai leépülést tudta gátolni illetve lassítani az állatterápia segítségével.

Az ezt követő évtizedekben egyre több olyan tudományos vizsgálat látott napvilágot, mely igazolta a kutya -mint fejlett szociális viselkedést mutató állat- terápiás munkában való hatékonyságát. Többek között ennek is köszönhetően terjedt el a 80-as években előbb az Egyesült Államokban majd egyre több európai országban a kutya alkalmazása olyan esetekben, amikor a hagyományos pszichoterápia eredménytelen maradt. Hamarosan kiderült, hogy a speciálisan kiképzett, bárkivel közreműködni kész, odaadó, szeretetteljes kutyák terápiás eszközként való alkalmazása meglepő sikereket eredményez. Nyugaton valóságos mozgalom lett a terápiás kutya kiképzése és használata, lelkes önkéntesek áldozzák fel szabad idejük egy részét arra, hogy embertársaiknak ily módon segítsenek. A vizsgálatok eredményei szerint a kutya sokoldalú terápiás hatást fejthet ki.

A kutyás terápiának 3 típusát különböztetjük meg: - Állatasszisztált aktivitás -Állatasszisztált terápia -Állatasszisztált pedagógia

1. Állatasszisztált aktivitás (AAA = animal assisted activity) Az állat asszisztált aktívitás, melynek lényege, a foglalkozásokon résztvevő személyek életminőségének, hangulatának növelése. E foglalkozások keretében a kutya passzív jelenlétének jótékony hatását használjuk ki. A kutya simogatása, önzetlen szeretete már önmagában pozitív érzelmeket vált ki. Nagyon jól alkalmazható ez a terápiás tevékenység pl.: az idős embereknél, fekvőbetegeknél, mozgássérülteknél, magas vérnyomásúaknál. E fajta foglalkozások általában spontán módon szerveződnek, és a fejlődést sem követik nyomon.

Csák Petra és kutyája Zsófi (Élet-Morzsa-Kutyapark, Hanimec Kutyásterápia és Sport Egyesület)

2. Állatasszisztált terápia (AAT = animal assisted therapy) Az állat asszisztált terápia már kitűzött célok szerint valósul meg, mely során a foglalkozások tudatosan szerveződnek, és a fejlődést is nyomon követik. A kutya jelenléte a fejlesztő foglalkozásokon óriási motiváció a gyermekek számára, nincs az a feladat, amit ne végeznének el szívesen a kutyának vagy kutyával együtt.

3. Állatasszisztált pedagógia (AAE = animal assisted education) Ezeken a foglalkozásokon vagy éppen tanórákon a kutya is jelen van, mint „segédtanár”. Ilyenkor a kutya mint hatalmas motivátor vesz részt a foglakozásokon. A kutya bevonása az iskolai órákba vagy óvodai foglalkozásokba könnyen megkedveltetheti az adott témát vagy tantárgyat a gyerekekkel.

Köszönöm a figyelmet!