Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)"— Előadás másolata:

1 „Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)

2 Nappali Kórház

3 A Nappali Kórház bemutatása
Terápiás elveink a szkizofrén betegek rehabilitációjában Terápiás közösségként működünk óta Szocioterápiák kiemelt szerepet kapnak Foglalkozásterápiák - munka köré szervezve használjuk ki az emberi kapcsolati rendszerekben rejlő gyógyító lehetőségeket

4 Dilemma: különböző társadalmi viszonyok az osztályon és a társadalomban
„az olyan modell, amely más társadalmi viszonyokat alakít ki az elmeosztályon, mint a társadalomban van, a betegek visszajutását nehezíti meg… Aki a pszichiátriai osztályon a „terápiás folyamatban” megszabadult társadalmi szerepeinek sztereotípiáitól, a teljesítménykényszertől, és végigélte az önfelszabadítás mámoros pillanatait, visszamegy-e az életbe?” Gerevich József ▪ Spontán öngyógyító törekvéseknek teret ad. ▪ A technikai szakmaiság veszélye.

5 Dilemmák Spontán öngyógyító csúszka technikai- folyamatok szakmaiság
A szakmai feladat: közösségi és egyéni szinten a „csúszka” pozicionálása a két szélsőpont között; az arányok beállítása „minden pillanatban”

6 Nyitás a „külvilág” felé I
Nyitás a „külvilág” felé I. A Nappali Kórház mint Közösségi pszichiátriai ellátóhely Forrás Lelki Segítők Egyesülete Lelkierő Egyesület Együttműködés a fenti civil szervezetekkel óta Multidiszciplináris team Közösen gondozott betegekről hetenkénti konzultáció, esetmegbeszélő, KP gondozás oktatásának gyakorló terepe

7 Nyitás a „külvilág” felé II.
Fokozatos elszakadás, az intézményről való „leválás” Gondozókkal való kapcsolat kialakítása is fokozatos Közösségi klubok Munka rehabilitációs program – 2009-ben 6 fő a Forrás Egyesületben a Nappali Kórházból Családok gondozása, családok bevonása

8 Esetismertető I. Bálóné Samek Malgorzata koordinátor Forrás Mentálhigiénés Központ
Közösségi szolgálat által gondozott kliens: 40 éves, paranoid szkizofrén nő Stabilizálódott állapotban a Nappali Kórházból a Forrás fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásába került. Váratlanul állapota visszaesett, szorongott, kényszeres mozgása felerősödött. Háttérben élettársával való párkapcsolati gondok: visszaélés az asszony bizalmával, hitelfelvételre való kényszerítés, lakásának eladására tett próbálkozások. Családlátogatás során élettárs bevonása bevonása történt a családgondozásba. Kata érdekeinek képviselete, problémakezelés történt. Kata állapota javult, kórházi kezelés elkerülhető volt.

9 Esetismertető II. Később ismételt visszaesést észleltünk:
Háttérben: lakása körüli ügyintézések során a Közös képviselőnek feltűnt, hogy a garázs nincs az asszony nevén. Családsegítő Szolgálat jogi tanácsadójának közreműködésével kiderült, hogy ügyvéd által elrontott ügyről van szó: bíró szerint „az ügyben túl sok a véletlen”. Kata állapota a pszichiátriában nem járatos ember számára sem kérdéses. Hivatal részéről való visszaélés tapasztalható a szkizofréniával élő emberrel szemben. Bírósági végzés során ügyfelünk nevére került az ingatlan. Multidiszciplináris-team szerepe : Forrás Fejlesztő felkészítő foglakozás munkatársai észlelték az állapotrosszabbodást. A Forrás Mentálhigiénés Központban működő jogi tanácsadó szerepe. Nappali kórházban való gondozás, rendszeres pszichiátriai kontroll. Jól működő oda-vissza jelzés rendszere. Kórházi kezelés ismételten elkerülhető volt.

10 További nyitás a külvilág felé Standunk az MPT Vándorgyűlésen Debrecen 2009.

11 Dió kutya és az érdeklődők

12

13 Valami „születik”

14 Az eredmény kézzel fogható

15 A művészetterapeuta tárlatot vezet Szendreiné Szatmári Éva

16 Fa rajzok közelebbről

17 Szövő csoport

18 Hagyományokat őrizve

19 „ rozmaring minta …”

20 „készül a kosár alap …”

21 „ kosár kavalkád …”

22 Állatasszisztált terápia szkizofrén betegek rehabilitációjában 2004
Állatasszisztált terápia szkizofrén betegek rehabilitációjában óta

23 Regionális kapcsolatunk programjaink Nagykállóban
2008. okt. A pszichiátriai rehabilitációról napjainkban 2009. jún. Kállósemjén Kreatív műhelyek találkozója 2009. aug évvel az agy évtizede után 2009. szept. Kállósemjén „Őszi kavalkád” találkozó


Letölteni ppt "„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések