Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

Köszöntöm a megjelent kollégákat
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
2013. évben várható változások a társadalombiztosítás fedezeti rendszerében Széll Zoltánné előadása.
Szakképzési hozzájárulás
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
A szakképzési hozzájárulás 2012.
Az új szakképzési hozzájárulási rendszer
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Szakképzési hozzájárulás 2012 Elszámolási bevallás benyújtása – előleg és elszámolás kapcsolata Szakképzési hozzájárulás 2013 [a szakképzési hozzájárulásról.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
A szakképzési hozzájárulás (Szhj.) 2014.
A gyakorlati szakképzés finanszírozási lehetőségei 2014-ben
A szakképzés adókötelezettsége Jogszabályi háttér: A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvény.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
2014. évben benyújtandó bevallások főbb változásai Csongrád Megyei Adóigazgatóság Készítette: Tariné Deák Edit Osztályvezető február. 5-6.
Változások a társadalombiztosítás fedezeti rendszerében 2013.
A szakképzési hozzájárulás Földesiné dr.Péter Ildikó Nemzeti Adó és Vámhivatal Sz.-Sz.-B. Megyei Adóigazgatóság Kereskedelmi és Iparkamara 2012.február.
1 Az építőipari jogszabályi változások munkaviszonyt érintő előírásainak adózási, munkajogi vonzata Készítette: Harmat Ferencné NAV Komárom-Esztergom.
A szakképzési hozzájárulás FORRÁSOK évi CLV. törvény – a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról évi.
A szakképzési hozzájárulás (Szhj.) Törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS SZABÁLYAI január 1.
Szakképzési hozzájárulás évi szabályainak változásai, kitérve a évi módosítás problémáira Győri Anikó NAV Baranya Megyei Adóigazgatósága.
1 Szakképzési hozzájárulás Pósa Józsefné február 06. Adó? Forrás!
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A szakképzési hozzájárulás Törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvény.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Új kedvezmények a szociális hozzájárulási adó rendszerében Készítette: Görgei Zsolt.
A szakképzési hozzájárulás (Szhj.) Kapcsolódó törvények, rendeletek A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló.
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
 a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvény (továbbiakban: új Szht.);  a gyakorlati képzés.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
 a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi CLV. törvény (továbbiakban: új Szht.);  a gyakorlati képzés.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
A szakképzési hozzájárulás évi elszámolása a jogszabályok tükrében, különös tekintettel a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetekre.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
A gyakorlati képzés szervezése feladtok – finanszírozás
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
A szakképzési hozzájárulás teljesítése
Bérszámfejtési ismeretek
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A szakképzési hozzájárulás elszámolásának szabályai
A szakképzési hozzájárulás (Szhj.) 2014.
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
Előadás másolata:

Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.

Kötelezettség alapjának megállapítása Hozzájárulás alapja Főszabály szerint: a szociális hozzájárulási adó meghatározott alapja Csökkentő tétel: - pályakezdő munkavállaló után - tartósan álláskereső személyek után, - GYED, GYES és GYET folyósítása alatt, vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló után - szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás által foglalkoztatott új munkavállaló után A foglalkoztatás első két évében igénybe vett szociális hozzájárulási adó adóalap-kedvezmény, havonta maximum 100 ezer forint

Kötelezettség alapjának megállapítása Csökkentő tétel GYED, GYES, GYET folyósítása alatt, vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló után a foglalkoztatás első három évében igénybe vett szociális hozzájárulási adó adóalap- kedvezmény, havonta maximum 100 ezer forint, amennyiben legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult és GYED-ben, vagy GYES-ben részesül, illetve GYET- ben részesül, vagy részesült Csökkentő tétel továbbá a kutatók foglalkoztatása után járó, igénybe vett szociális hozzájárulási adó adókedvezmény, havonta munkavállalónként maximum 500 ezer forint Részmunkaidős foglalkoztatás esetén az arányosítás szabályait alkalmazni kell

Gyakorlati képzéshez kapcsolódó normatíva Alap-normatíva összege: Ft/fő/év Szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodásnál a normatíva egy napra jutó összege: Ft Gyakorlatigényes alapképzési szak keretében hallgatói munkaszerződés alapján szervezett szakmai gyakorlat esetében a normatíva egy napra jutó összege: Ft

Biztosítási jogviszonyok alakulása Hallgatói munkaszerződés esetén: től nem jön létre biztosítási jogviszony, így szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség sincs Tanulószerződés esetén: biztosítási jogviszony továbbra is fennáll, DE! a fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja től a tanulónak a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett összeg

Gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett gyakorlati képzés április 19-től módosult a 289/2005. (XII. 22.) Kormányrendelet Ettől az időponttól kezdődően nincs lehetőség normatíva alapján csökkentő tétel igénybevételére december 31-én közzétett tájékoztató szerint ( lehetőség van 2014-es év egészére igénybe venni a csökkentő tételtwww.nav.gov.hu

Tanulószerződés szünetelése, a normatíva elszámolhatósága  A tanuló akkor biztosított, ha tanulószerződése nem szünetel  Tanulószerződés szünetelése esetén a tanuló díjazásra nem jogosult, és nem biztosított  Tanulószerződés szünetelése esetén normatív csökkentő tétel nem alkalmazható  Amennyiben a tanulószerződés nem szünetel, a gazdálkodónak képzési kötelezettsége fennáll, a normatíva alapján a kötelezettség csökkentő tétel teljes összegben alkalmazható, függetlenül attól, hogy a tanuló igazolt vagy igazolatlan mulasztás miatt hiányzik, illetve van-e kifizetés a tanuló részére  Amennyiben a gyakorlati képzés (külön megállapodás alapján) összevontan kerül megszervezésre, akkor is a hatályos tanulószerződés megalapozza a csökkentő tétel elszámolhatóságát

Bevallási szabályok (1.) Az előleg és az elszámolás bevallására a „08”-as bevallás szolgál Előleg: - az év 1-11 hónapjára - havonta, elektronikusan, tárgyhót követő hónap 12-ig - befizetés is tárgyhót követő hónap 12-ig - visszaigénylés / átvezetés 17-es nyomtatványon, esedékesség napján, vagy utána

Bevallási szabályok (2.) Éves elszámolás - a hozzájárulás alapját, az éves bruttó kötelezettséget, a csökkentő tételeket, az éves nettó kötelezettséget - tárgyévet követő év január 12-ig, elektronikusan kell bevallani - amennyiben az előlegek és az éves nettó kötelezettség különbözete miatt befizetési kötelezettség van, akkor azt is tárgyévet követő év január 12-ig kell teljesíteni - a többletbefizetést is ettől az időponttól lehet vissza- igényelni / átvezetni (szintén 17-es nyomtatványon)

Éves elszámolás-2014 (1.) 1408A főlapjának C blokkjában a bevallási időszaknak a decemberi hónapot kell feltűntetni 1408A es lapon a 30. sorban kell jelölni, hogy a bevallás elszámolás miatt kerül benyújtásra, melynek a kódja: 2 A bevallás soraiban az egész évre vonatkozó adatokat kell feltűntetni, ezer forintban 31. sor: Szakképzési hozzájárulás kedvezmények figyelembevétele nélkül számított alapja 32. sor: Szakképzési hozzájárulás alapját csökkentő kedvezmények összege 33. sor: Szakképzési hozzájárulás kedvezményekkel csökkentett alapja - program kiszámolja

Éves elszámolás-2014 (2.) 34. sor: Szakképzési hozzájárulás mértéke - program kiszámolja 35. sor: Kötelezettség csökkentő tétel - program kiszámolja 36. sor: Együttműködési megállapodás alapján igénybe vehető csökkentő tétel 37. sor: Tanulószerződéssel rendelkező tanuló után igénybe vehető csökkentő tétel 38. sor: Együttműködési megállapodás alapján felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgató után igénybe vehető csökkentő tétel 39. sor: Hallgatói szerződés alapján felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgató után igénybe vehető csökkentő tétel

Éves elszámolás-2014 (3.) 40. sor: Gyakorlatigényes alapképzési szak keretében hallgatói munkaszerződés alapján szervezett szakmai gyakorlat után igénybe vehető csökkentő tétel 41. sor: Saját munkavállaló részére szervezett képzés alapján igénybe vehető csökkentő tétel 42. sor: Nettó kötelezettség összege - program kiszámolja Folyószámlára a beadott előlegbevallások összevont összege és az éves elszámolás különbözete kerül könyvelésre Befizetni/visszaigényelni az éves nettó kötelezettség (42. sor) és az előlegek különbözetét kell/lehet

Leggyakoribb hibák az éves elszámolással kapcsolatban Nem az éves összesített adatot tartalmazza a bevallás, hanem csak a különbözetet Év közben nulla adattal, de adózó adott be előleg- bevallást, de nem ad be éves elszámolást Elszámolás után beadott önellenőrzés az előleg(ek)re – amennyiben csak előlegre érkezik önellenőrzés az elszámolás után, akkor azt úgy kezeljük, mintha az elszámolásnál ezt az adózó már figyelembe vette volna+ küldünk egy A154-es hibakódú levelet

Ellenőrzési tapasztalatok A szakképzési hozzájárulási kötelezettség adónemben a megállapítások általában a kifizetőket terhelő adók és járulékok vizsgálatára irányuló ellenőrzések keretében történtek Jellemző eset volt, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bevallás és/vagy befizetés teljes egészében elmaradt Előfordult olyan ügy is, hogy a társas vállalkozó után keletkezett szakképzési hozzájárulási kötelezettség megállapításánál az adó alapjaként tévesen a minimálbért vették figyelembe és nem a szociális hozzájárulás alapjával (minimálbér 112,5%-a) számoltak, vagy az ügyvezető tényleges - magasabb - bére helyett a minimálbér 112,5%-át vették figyelembe Gyakorlati képzés szervezésével kapcsolatosan hiányosságok nem kerültek megállapításra

Köszönöm a figyelmet!