Budapest, 2015. november 6.. Bűnmegelőzés alatt minden olyan intézkedést és beavatkozást értünk, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Advertisements

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
1 A szakellátásban él ő gyermekek által és sérelmükre elkövetett b ű ncselekmények, ezek szerepe a bekerülésben Kaposvár, június 10. Porczió Györgyné.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A év értékelése és a év újdonságai
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
„Munkaerőpiaci kutatások 2016”
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
szakképzési és felnőttképzési szakértő
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
főigazgatóhelyettes, NSzFI
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A gyermeki jogok érvényesítése
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Előadás másolata:

Budapest, november 6.

Bűnmegelőzés alatt minden olyan intézkedést és beavatkozást értünk, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése és az állampolgárok biztonságérzetének javítása, történjék az a bűnalkalmak csökkentésével, a bűnözést gerjesztő okok hatásának mérséklésével vagy az áldozattá válás megelőzésével. A jó bűnmegelőzési politika nem egyetlen dimenzióban – hagyományosan az elkövetővé válás megelőzésének dimenziójában – értelmezi a prevenciós feladatokat, hanem célba veszi a bűnelkövetés minden lehetséges aspektusát: az elkövetőt, az áldozatot és a bűncselekményi szituációt is.

A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló 115/2003. (X. 28.) OGY határozat, A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról ( ) szóló 1744/2013. Korm. Határozat (Cselekvési Terv) 8.2. Gyermek- és ifjúságvédelem 1. Megelőző vagyonvédelem 2. Hasznos szabadidő-eltöltés 3. Konfliktusok és az erőszak megelőzése, kezelése 4. Szenvedélyek, alkohol- és drogprevenció 5. A média és az internet veszélyei

Nemzeti Ifjúsági Stratégia Növelni kell a gyermek- és fiatalkorúak áldozattá és elkövetővé válásának megelőzését célzó programok hatékonyságát

A statisztikai adatok alapján csökkenő tendenciát állapíthatunk meg. Igaz ez akkor is, ha megvizsgáljuk, hogy milyen arányban van jelen a kiskorú populáció a népességben? A populáción belül a bűnözési gyakoriság, az aktivitás nő. Általános tendencia, amely évek óta változatlan, dominál a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése. Igaz azonban, hogy az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények köre emelkedik (garázdaság, testi sértés, rablás) A gyermekkorú- és a fiatalkorú elkövetők körében egyaránt a fiúk dominálnak, 85-90%.

Csoportos elkövetés – gyermekkor Egyéni elkövetés – fiatalkor Legaktívabb életkorok: 13. életév, 17. életév Az elkövetők több mint fele teljes családban él. Sok a nyugdíjas és munkanélküli szülő. A szülők a foglalkoztatási hierarchia alacsonyabb szintjén állnak. A bűnelkövető fiatalkorúak legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, a fővárosból, Pest megyéből, illetve Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéből kerülnek ki.

A sértett személye 65-70%-ban ismeretlen számukra. A szubjektív okok között az anyagi haszonszerzés, illetve a kalandvágy és az agresszivitás szerepel többségében. Az objektív okok között a rossz baráti környezet, a pénzzavar és az alacsony jövedelem szerepel legtöbbször.

A családi és iskolai élmények meghatározók! Bántalmazás és terror esetén a fiatalban tehetetlenség, fenyegetettség, félelem érzése van jelen. Ez passzivitást eredményez, mely későbbi mentálhigiénés problémákhoz vezet/vezethet. Az elhanyagoló környezet elsősorban az érzelmi szükségletek kielégítetlenségét, a figyelem hiányát jelenti, amely egy idő után provokatív magatartást szül. Az ilyen családokból érkező fiataloknak korcsoportbeli konfliktusaik kezeléséhez nincs megfelelő eszközrendszerük.

Otthonról hozott minta meghatározó szerepet tölt be. A pedagógus, ha kísérletet tesz az otthonról hozott negatív attitűdök megváltoztatására, csodákat is tehet. A csoda számokban is mérhető: a tanár támogatását élvező gyermekek 2/3 szabálykövetővé vált. Az iskola nem alkalmas a szülői szerep pótlására. A hiányzó odafigyelést, szeretet olyan fiataloktól kapják meg, akik szintén hasonló élményeken estek át. Így a csoport normáit akkor is elfogadják és betartják, ha azzal nem értenek egyet.

A bűnelkövető fiatalokat, családi hátterüket jellemzők közül legalább kettő jelen van a bűnelkövetést megelőzően. Melyek ezek az okok: - a szülők alkohol problémája, - a brutális családon belüli erőszak, közvetlen bántalmazás, - elhanyagolás, - mélyszegénység, - bűnözői karrierrel rendelkező felnőtt a családban, - az egyik szülő kilépése a családból.

Általános, negatív folyamatok: - Elmagányosodás - A televízió és a világháló kiemelkedő szerepe - Hátrányos szociális helyzet - Reménytelenség - Apai deviancia - Elnéző környezet - Élvezeti szerek használatának elfogadása

A rendőrség nyomozó hatóságainál létesítendő gyermekmeghallgató szobák kialakításáról szóló 32/2011. (XI.18.) KIM rendelet 27 db működő gyermekkihallgató szoba 2012/29/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 24. cikk (1) bekezdés értelmében fokozott elvárásként jelenik meg Magyarországgal szemben, hogy valamennyi tizennegyedik életévét be nem töltött tanú kihallgatását rögzíteni kell. (A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy nyomozás során a gyermek sértettek valamennyi kihallgatásáról audiovizuális felvétel készülhessen. A év közöttiek tekintetében ez fokozott elvárásként jelenik meg.)

Az eredményesség attól függ, képesek vagyunk-e felismerni az általunk megcélzott csoport sajátosságait. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a fiatalok jelentős része számtalan átélt negatív élményt hordoz magában ( megalázó bánásmód, családon belüli erőszak, kiszolgáltatottság, tehetetlenség, iskolai kudarcok, elhagyatottság).

Főbb feladataink: - szakemberek képzése - Gyermekeink erkölcsi értékrendjének fejlesztése - Veszélyeztetett helyzetben lévők segítése - Az együttműködés fejlesztése, - a jelzőrendszer i feladatok maradéktalan végrehajtása.

A bűnmegelőzést, hogy sikeres lehessen minél előbb kell elkezdeni. Óvoda – OVI ZSARU Általános iskola – DADA Középiskola – ELLEN-SZER, Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadó Drogprevenciós Összekötő Tiszt

Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Monostoriné Vass Anikó c. r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály