A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkával a segélyezés ellen
Advertisements

Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
A TERMELŐ EMBER.
Egészséges táplálkozás
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
08_12_03 kertbaratok.ppt MAGYAR AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDA EGYESÜLET
Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Nyári tábor 2011.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A nyílt vizeken.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Marha, juh, kecskehús szabályozása.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Rendszerváltás utáni mezőgazdaság 1989 után megváltozik a mezőgazdasági szemlélet Szövetkezeti törvény I.-II. Kárpótlás – Kényszervállalkozások létrehozása.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.
Készίtette: Gribunov Anton
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Tóth Tamás, egyetemi docens
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Vállalkozói szerkezet, földhasználat. Szerkezet jellemezhető hasznosított föld területtel hasznosított föld területtel ágazatok szerint ( növényt., állatteny.,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
Kitörési pontok a juhágazatban Róna-JUH Klaszter – új típusú összefogás a juhászatban Karcag, május 27. Németh Tímea 1 – Oláh János 2 1 Állattenyésztési.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
1 A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS LEHETŐSÉGEI /PÉLDÁK A GAZDASÁGI PATRIOTIZMUSRA – NSZK, AUSZTRIA/ A FENNTARTHATÓ, KÖRNYEZETTUDATOS ÁLLATTENYÉSZTÉS.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Ökológiai állattenyésztés
Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
A TERMELŐ EMBER.
A vadhús, mint hungarikum
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara március 11.

A magyar állattenyésztés fejlesztési lehetőségei A.  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek A.  Genetikai előrehaladás  nagy egységek  A genetikai értékek szaporítása  közepes egységek  A genetikai értékek hasznosítása  kis egységek (Teleki Pál nyomán)

B. A sajátos magyar lehetőségek kihasználása  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken  A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termékelőállítás  A piac  Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken  A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása  A legeltetés = értékmegőrzés  Alapanyag és termékelőállítás  A piac

1. Tradicionális magyar fajok és fajták  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad

       2. Környezetileg érzékeny területek adatai mai létszám (tradicionális fajok)  Terület  Állateltartó képesség  Állatlétszám (öko)  Terület  Állateltartó képesség  Állatlétszám (öko)

3/1. Kívánalmak a legelővel szemben  ~ napos idény  feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek  feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös)  legeltetési módok  „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés”  ~ napos idény  feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek  feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös)  legeltetési módok  „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés”

3/2. A legelő felszerelése  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)

3/3. Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)

 Vemhes üsző  60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés  Vemhes üsző  60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés 3/4. Legeltetési modell: Kőtelek (Nö. Genetik)

4/1. A legelőn előállított alapanyagok élelmiszerbiztonsága, megfelelő minősége  állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig)  eredetvédelem  gazdagok n-3 zsírsavakban  állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig)  eredetvédelem  gazdagok n-3 zsírsavakban

Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak?  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben  csökkenti a vér triglicerid szintjét  késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat  fékezi a máj lipogen enzimjeit  gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél  megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

Honnan származnak az n-3 zsírsavak?  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)

A szarvasmarhák és a juhok legeltetése megkétszerezi a hús n-3 zsírsavtartalmát. (K. Ender 2003.) (Más fajoknál is van emelkedés)

A hosszú hátizom zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1

A hosszú hátizom konjugált linolsav tartalma IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003

4/2. Félkész termékek  Konyhakészek (grillhúsok, húspor)  fűszerezés, csomagolás  hazai receptek  árukapcsolás  Konyhakészek (grillhúsok, húspor)  fűszerezés, csomagolás  hazai receptek  árukapcsolás

 Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos  szalámi, kolbász  Tej  túró, sajt, kefir, egyebek  Tojáspor  Export lehetőség  Awassi Rt. (Bakonszeg)  Zalahús Rt.  Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos  szalámi, kolbász  Tej  túró, sajt, kefir, egyebek  Tojáspor  Export lehetőség  Awassi Rt. (Bakonszeg)  Zalahús Rt. 4/3. Termékek

Omega termékek a greifswaldi vágóhídról  Kialakuló együttműködés a Zalahússal  „Szilaj” termékcsoport  Kialakuló együttműködés a Zalahússal  „Szilaj” termékcsoport

5. A piac 5/1. Pozitív, célzott marketing szükséges  A célzott marketing mellett szólnak  A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat  Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával  Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód  A célzott marketing mellett szólnak  A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat  Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával  Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód

5/2. Keresleti piacot kell kialakítani Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre

5/3. A legelőn előállított alapanyag megfelelő mennyisége  Elegendő alapanyag (állatlétszám) szükséges az EU kapujában álló állattenyésztés öko ágazatához

5/4. Az alapanyag növelésének módszerei  fajtatiszta tenyésztés  keresztezés  biotechnológia módszerek  integráció  fajtatiszta tenyésztés  keresztezés  biotechnológia módszerek  integráció

Modell a létszámnöveléshez (pl. magyar szürke) összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap

Az integráció  Lehetséges modellek  1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  3. Vegyes  baromfi, sertés, ló  Lehetséges modellek  1. Felnőtt állat kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  2. Növendék kihelyezés  szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló  3. Vegyes  baromfi, sertés, ló

Lehetséges integrátorok  szakmai (tenyésztő egyesület) egységek  befektető egységek  feldolgozó egységek  szakmai (tenyésztő egyesület) egységek  befektető egységek  feldolgozó egységek

Eszközök, eredmények az EU kapujában  biztos eredetű speciális termék  garantált mennyiség  látvány gasztronómia  konferencia gasztronómia  foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus  biztos eredetű speciális termék  garantált mennyiség  látvány gasztronómia  konferencia gasztronómia  foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus

Az öko alapanyagok és a belőlük készült termékek  Tegnap: életfeltételt  Ma: életmódot  Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is  Tegnap: életfeltételt  Ma: életmódot  Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is

„A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.” (Brillat Savarin)