A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara március 11.
A magyar állattenyésztés fejlesztési lehetőségei A. Genetikai előrehaladás nagy egységek A genetikai értékek szaporítása közepes egységek A genetikai értékek hasznosítása kis egységek A. Genetikai előrehaladás nagy egységek A genetikai értékek szaporítása közepes egységek A genetikai értékek hasznosítása kis egységek (Teleki Pál nyomán)
B. A sajátos magyar lehetőségek kihasználása Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása A legeltetés = értékmegőrzés Alapanyag és termékelőállítás A piac Öko termelés - elsősorban a környezetileg érzékeny területeken A tradícionális magyar fajok és fajták felhasználása A legeltetés = értékmegőrzés Alapanyag és termékelőállítás A piac
1. Tradicionális magyar fajok és fajták magyar szürke magyar tarka mangalica sertés juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta baromfi fajok, fajták bivaly kecske vad magyar szürke magyar tarka mangalica sertés juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta baromfi fajok, fajták bivaly kecske vad
2. Környezetileg érzékeny területek adatai mai létszám (tradicionális fajok) Terület Állateltartó képesség Állatlétszám (öko) Terület Állateltartó képesség Állatlétszám (öko)
3/1. Kívánalmak a legelővel szemben ~ napos idény feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös) legeltetési módok „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés” ~ napos idény feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös) legeltetési módok „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e)az elletések időpontja „átéltetés”
3/2. A legelő felszerelése VAGYONVÉDELEM etető és itatóhelyek téli és nyári szállások kezelő és pihenőhelyek természetes határok, karámkészítés, villanypásztor Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!) VAGYONVÉDELEM etető és itatóhelyek téli és nyári szállások kezelő és pihenőhelyek természetes határok, karámkészítés, villanypásztor Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)
3/3. Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)
Vemhes üsző 60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés Vemhes üsző 60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés 3/4. Legeltetési modell: Kőtelek (Nö. Genetik)
4/1. A legelőn előállított alapanyagok élelmiszerbiztonsága, megfelelő minősége állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig) eredetvédelem gazdagok n-3 zsírsavakban állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig) eredetvédelem gazdagok n-3 zsírsavakban
Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)
Honnan származnak az n-3 zsírsavak? tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003) tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)
A szarvasmarhák és a juhok legeltetése megkétszerezi a hús n-3 zsírsavtartalmát. (K. Ender 2003.) (Más fajoknál is van emelkedés)
A hosszú hátizom zsírsavösszetétele IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1
A hosszú hátizom konjugált linolsav tartalma IntenzívExtenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003
4/2. Félkész termékek Konyhakészek (grillhúsok, húspor) fűszerezés, csomagolás hazai receptek árukapcsolás Konyhakészek (grillhúsok, húspor) fűszerezés, csomagolás hazai receptek árukapcsolás
Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos szalámi, kolbász Tej túró, sajt, kefir, egyebek Tojáspor Export lehetőség Awassi Rt. (Bakonszeg) Zalahús Rt. Vörösárú, pácolt - füstölt, hagyományos szalámi, kolbász Tej túró, sajt, kefir, egyebek Tojáspor Export lehetőség Awassi Rt. (Bakonszeg) Zalahús Rt. 4/3. Termékek
Omega termékek a greifswaldi vágóhídról Kialakuló együttműködés a Zalahússal „Szilaj” termékcsoport Kialakuló együttműködés a Zalahússal „Szilaj” termékcsoport
5. A piac 5/1. Pozitív, célzott marketing szükséges A célzott marketing mellett szólnak A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód A célzott marketing mellett szólnak A legeltetés növeli az n-3 zsírsav tartalmat Javul a hús humán táplálkozás-élettani szerepe az optimális n-6/n-3 arány beállításával Megvalósítható az előnyös és a fajnak környezetileg is megfelelő természetes tartási mód
5/2. Keresleti piacot kell kialakítani Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre Kiváló, biztonságos eredetű termék, csak megrendelésre
5/3. A legelőn előállított alapanyag megfelelő mennyisége Elegendő alapanyag (állatlétszám) szükséges az EU kapujában álló állattenyésztés öko ágazatához
5/4. Az alapanyag növelésének módszerei fajtatiszta tenyésztés keresztezés biotechnológia módszerek integráció fajtatiszta tenyésztés keresztezés biotechnológia módszerek integráció
Modell a létszámnöveléshez (pl. magyar szürke) összesenF1 tehénmagyar szürkeR1 tehén aktív populáció, biztos árualap
Az integráció Lehetséges modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes baromfi, sertés, ló Lehetséges modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 3. Vegyes baromfi, sertés, ló
Lehetséges integrátorok szakmai (tenyésztő egyesület) egységek befektető egységek feldolgozó egységek szakmai (tenyésztő egyesület) egységek befektető egységek feldolgozó egységek
Eszközök, eredmények az EU kapujában biztos eredetű speciális termék garantált mennyiség látvány gasztronómia konferencia gasztronómia foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus biztos eredetű speciális termék garantált mennyiség látvány gasztronómia konferencia gasztronómia foglalkoztatás, vidékfejlesztés, rehabilitáció, falusi turizmus
Az öko alapanyagok és a belőlük készült termékek Tegnap: életfeltételt Ma: életmódot Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is Tegnap: életfeltételt Ma: életmódot Holnap: életvitelt jelenthetnek itthon és az EU-ban is
„A nemzetek sorsa attól függ, hogy miként táplálkoznak.” (Brillat Savarin)