BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK 2015. október 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Események formális leírása, műveletek
A bizonytalanság és a kockázat
I. előadás.
A diákat készítette: Matthew Will
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Vállalati pénzügyek alapjai
A TŐKEKÖLTSÉG.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam II
Mérési pontosság (hőmérő)
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Hitelfelvételi problémák
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
A középérték mérőszámai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Rózsa Andrea – Csorba László
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kötvény árfolyama és hozama
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Befektetési döntések Bevezetés
Az elemzés és tervezés módszertana
Új befektetési instrumentumok, befektetési stratégiák
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
Alapfogalmak.
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
I. előadás.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Valószínűségszámítás II.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Jegyzetolvasási-teszt II. ›Október 29. (kedd) ›Jegyzet 6-7. fejezet 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›5 Profit és a nettó jelenérték –5.1 Közgazdasági értelemben mi nem profit? –5.2 A számviteli és a gazdasági.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
2015. őszBefektetések I.1 V. Optimális portfóliók.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
14 év szakmai tapasztalat
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
V. Optimális portfóliók
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Szóródási mérőszámok, alakmutatók, helyzetmutatók
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
I. Előadás bgk. uni-obuda
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
5. előadás.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK október 8.

Bizonytalannak tekinthető egy döntési helyzet, ha a egy jövőbeli eseménynek több lehetséges kimenetele lehetséges, mint amennyi ténylegesen be is fog következni és a kimenetek eloszlása sem ismert. Kockázatosnak tekinthető ugyanakkor egy döntési helyzet, ha a helyzet bizonytalan, de a lehetséges kimenetek leírhatóak a valószínűség-számítás eszközeivel. A befektetési kockázat alatt pedig azt érthetjük, ha a befektetés hozamának csak a várható értéke (várható hozam) számítható ki, amitől a ténylegesen realizált hozamérték eltérhet. Kockázat és hozam

PÉLDA – Várható hozam Van 100 EUR összegünk, egy év múlva 70%-os valószínűsséggel 150 EUR (50%-os hozam), 30%-os valószínűsséggel pedig 80 EUR (-20%-os hozam lesz a vagyonunk. Mennyi az év végi várható vagyonunk? Várható vagyon = 1. esemény valószínűsége * kimenete + 2. esemény valószínűsége * kimenete Várható vagyon = 0,7 * 150 EUR + 0,3 * 80 EUR Várható vagyon = 129 EUR Várható hozam = 29%

a) Kockázatkerülő befektető - az ilyen befektető (és ide tartozik a befektetők többsége) két azonos hozamú befektetés közül az alacsonyabb kockázatút választja; valamint magasabb kockázat vállalására is hajlandó, de csak többlethozamhoz (kockázati prémium) való hozzájutás esetén. b) Kockázatkedvelő befektető – olyan befektető, aki a magasabb kockázat vállalásáért nem vár el magasabb várható hozamot. Két azonos hozamú befektetés esetén a magasabb kockázatút választják. Ebbe a csoportba sorolhatóak a hazardőrök. A hazardírozás lényegében a kockázat élvezetéért való befektetés. c) Kockázatelutasító befektető – a kockázatkerülés szélsőséges esetének tekinthető, amikor egy befektető a többlethozamért cserébe sem hajlandó magasabb kockázat vállalására, a kockázat teljes elutasítását jelenti. A befektetők kockázathoz való viszonyulása KOCKÁZATKERÜLÉS Melyik lehetőséget választanák? A, Kapunk 1000 EUR-t B, Pénzfeldobással 0 vagy 2000 EUR-t kapunk C, Pénzfeldobással vagy EUR-t kapunk.

Kockázat-hozam közömbösségi görbék

A kockázat mérése – variancia és szórás A befektetések kockázatának mérésére leggyakrabban használt egyik mutató szórásnégyzet (más megnevezéssel variancia, jelölése: VAR) négyzetgyökeként megkapható szórás. A szórásnégyzet a hozamértékek átlagos hozamtól való eltéréseinek bekövetkezési valószínőségükkel súlyozott négyzetösszegének átlaga. σ 2 = 0,7* (150 – 129) 2 + 0,3 * (80 – 129) 2 σ 2 = 308, ,3 σ 2 = 1029 Szórás – átlagtól vett eltérések négyzetes átlaga - a variancia négyzetgyöke σ = 32,07

Szórás és hozam – empirikus tapasztalatok

A portfóliók várható hozamát (r P ) megkaphatjuk, ha kiszámítjuk a portfóliót alkotó értékpapírok várható hozamának (r i ) súlyozott átlagát. A súlyok (w i ) az adott eszköz portfólióbéli arányai. A portfólió hozama: Portfóliók várható hozama és kockázata

Korreláció (ρ) - két változó együttmozgását méri, értéke 1 és -1 közt mozoghat, az abszolút értékben 1-hez közelebbi érték a szoros, az abszolút értékben nullához közelebb eső érték a lazább, gyengébb kapcsolatot jelöli. Ha negatív értéket kapunk, akkor a hozamok ellentétesen mozognak, ha pozitívat, akkor egy irányba. Kovariancia (COV) – szintén két változó együttmozgását méri. Nem utal azonban a kapcsolat szorosságára, csak az együttmozgás irányát mutatja meg. Ha az érték pozitív, akkor a befektetések hozamai együttmozognak, ha negatív, akkor ellentétesen mozognak, ha nulla, akkor egymástól függetlenül mozognak a hozamaik. A kovariancia egy másik változóval vett varianciát jelent. Egy változó önmagával vett kovarianciája a variancia. A kovariancia számítási módja:

abc S Ú LYOK aVARaCOVabCOVacWa bCOVabVARbCOVbcWb cCOVacCOVbcVARcWc S Ú LYOK WaWbWc1 Kovariancia – mátrix

Diverzifikáció és kockázat

Az egyes kockázati tényezők az értékpapíroknál A) Inflációs kockázat: olyan eszközöknél jelentkezik, ahol nominálisan rögzített a hozam. Csak olyan értékpapíroknál nem jelentkezik, ahol a hozam kifizetése az inflációhoz kötött. B) Kamatlábkockázat: a, az értékpapír saját kamatlábkockázatából kifolyólag pl. változó kamatozású kötvényeknél b, ha a piaci kamatláb változik – másodlagos piacokon jelentős. A piaci kamatláb változása ellentétesen hat a befektetések jelenértékére. C, Újrabefektetési kockázat: eltérő futamidejű befektetéseknél jelentős, a befektetési időszak vége előtt megkapott pénzek visszaforgatásának a kockázata.

D, Fizetésképtelenségi kockázat: Fizetési kötelezettséget jelentő befektetéseknél jelentkezik. Áll: likviditási kockázatból, pénzügyi kockázat (magas tőkeáttétel), üzleti kockázat. Fizetésképtelenség lehet: likviditási zavar, csődhelyzet (még van remény a kifizetésre), felszámolási eljárás (a forrásbiztosítók rangsora alapján történik a kifizetés). E, Likviditási kockázat: milyen gyorsan tudjuk pénzzé tenni befektetésünket? F, Devizaárfolyam-kockázat: ha külföldi valutában fektetünk be, a hozamot az árfolyamingadozás befolyásolja, csökkenthető fedezeti ügyletekkel. G, Egyedi konstrukcióból fakadó kockázat: pl. call-kötvény, jelzálog- és átváltoztatható kötvények H, Információs kockázat: az információhiány a kockázatot növeli, fejletlen piacokon jelentősebb a hatása. Pl. rosszul strukturált és kevesebb információ, bennfentes kereskedelem stb.

Amiről ma beszéltünk: „Az ember, mint racionális döntéshozó“ KAHNEMANN kísérlete: Katasztrófahelyzet áll fenn – 600 ember meghalhat. Mit választunk? A)200-at megmentünk B)33% az esélye, hogy mindenki túléli, 67% az esélye, hogy senki sem menekül meg Az emberek 72%-a az A válaszlehetőséget választotta C) 400 meghal D) 33% az esélye, hogy nincs halott, 67% az esélye, hogy 600 ember meghal Az emberek 78%-a D válaszlehetőséget választotta