Munkaerő-piaci egyensúly - egyensúlytalanság Dr.Szilágyiné Baán Anna titkár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
E-learning alapú komplex képzések
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Településmarketing Értékaudit.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Munkanélküliség végzettség alapján
Közigazgatási kommunikáció
Széchenyi István Egyetem, Győr
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A szakképzés helyzete Magyarországon
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Európai Uniós ismeretek
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Háromszéki szakoktatás jövője
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Munkaerő-piaci egyensúly - egyensúlytalanság Dr.Szilágyiné Baán Anna titkár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Munkaerő-piaci kereslet-kínálat előrejelzés jelentősége Egy térség versenyképességének meghatározó eleme, a befektetői döntések egyik alapja a rendelkezésre álló munkaerő minősége, mennyisége, szakmai összetétele Munkaerő képzés, előállítás – hosszú folyamat, folyamatos korrekcióval Befolyásolható: - társadalmi párbeszéd, információ, valós kép (média szerepe az értékek megjelenítésében) - szakképzésre, felsőfokú képzésre fordított összegek irányítása - aktív pályaorientációs technikák és eszközök - értékrend

A kutatás alapelvei Technológia alapú foglalkoztatási- szakmaszerkezeti becslés - Kiinduló pont: a technológiák lassan változnak Méret-kategóriák Gazdasági ágazatok Demográfiai változások

Megállapítások: Szerkezeti változások: középszintűek helyett jelentős arányban diplomások Szakmunkás arány növekedés Készségek, képességek (számítógép, idegen nyelv, motiváció, rugalmasság)

Hiányosság: A gazdaság és a munkaerőpiac szerkezetében nem számol változásokkal, a jelenlegi helyzetet extrapolálja néhány ma ismert változás figyelembevételével (demográfia)

Várható, a munkaerőpiacot jelentősen befolyásoló tényezők 1.Gazdasági szerkezet alapvető változása, szakmák eltűnése, új szakterületek megjelenése új követelményekkel: Befektetők mozgása (elsősorban a stratégiai befektetők „biztosak” amíg a stratégiai feltételek nem változnak : pl. EU-bázis megszerzése nem EU-tagállamnak; kelet-európai-ázsiai piacok közelsége, EU keleti határa; innovatív tevékenység, befektetés a munkaerőbe) Befektetők által generált szekunder munka-helyek (beszállítói kör) Az UMFT és a Pólus programok által generált új hangsúlyos tevékenységek (nano-technológia, űripar, biotechnológia, egészségipar, környezet-ipar), vállalkozások klaszteresedése Erőteljes világgazdasági hatások: Kína, India előretörése

Változási kényszer a közigazgatásban, közszférában Olcsóbb állam, önkormányzatiság (B-A-Z megye 365 település) Hatékonyabb iskolarendszer, szakképzési rendszer Regionális szervezeti átalakulás (valós!)

Változás a felsőoktatásban Bolognai folyamat. Bsc, Msc képzések rendszere Egyetemek, főiskolák koncentrálódása

EU tagság következményei Szabad munkaerő-vándorlás „Agyelszívás” Határon átnyúló munkaerőmozgások

Demográfiai változások Csökkenő népességen belül növekvő roma-lakosság –speciális problémákkal (rosszabb egészségi állapot, rossz életminták – harmadik generációs munkanélküliség, növekvő analfabétizmus) A szakmunkás-tanulók jelentős hányada már ma is roma származású

Szociálpolitika Ellenérdekeltség a munkavállalásban Segélyből élés Bűnözés, vagyon- és életbiztonság hiánya

Speciális csoportok Építőipar – a gazdaság dinamizmusának indikátora. Infrastruktúrális fejlesztések EU forrásokból: átmeneti, csak szűk csoportot érint Kereskedelem:multinacionális láncok – költségminimalizálás (próbaidőre játszás, minimálbér) Nagy befektetők, tőzsdei cégek: a döntések távol születnek, a helyi környezet nem befolyásoló tényező, legfeljebb a makrogazdasági mutatók

Munkaerő-piaci információk Megállapítások: szükséges - pályaválasztás, pályaorientáció - képzési struktúra alakítása (megj: a fenntartók és a munkáltatók kapcsolata gyenge – ez természetes, a foglalkoztatottak 70 %-a a 99 % KKV- szektorban van) - iskolák ellenérdekeltsége

Munkaerő után-követés szükségessége Egy működő „EMMA” rendszerrel megoldható lenne Valós kép az elhelyezkedésről, bérekről, karrier-lehetőségekről Reális pályaorientáció (média-támogatás szükségessége)

Információs rendszer Polarizálódás - értelmiségi munkakörök: fejvadász cégek - hiányszakmákban a munkanélküliek iránt nincs bizalom - fiatalok: Internet mint egyetlen információforrás, munkahelykeresés - kkv-k ismeretének hiánya (pályakezdő fiatalok munkatapasztalat-szerző programja)

És végül: Kamarák Önkéntes tagság, „bizalmatlanság” – köztestület Példa: tanulószerződések száma 4 év alatt 300- ról 3700-ra nőtt, a cégek 40 %-a nem kamarai tag ROP program: 700 beiskolázás helyett 2600 Kamarai gondozásban 25 szakma – szintvizsga, átdolgozott tananyag Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése, akkreditációja

Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok A munka világának szavazati többsége Regionális szakképzési modell Felmérések, közvetlen információk – döntések konzekvenciákkal

Határon átnyúló munkaerő- mozgások Regionális Kompetencia- (és vizsga-) központ Határon átnyúló szakképzés

Köszönöm a figyelmet