A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
Szabó Bálint Budapest, december 9. A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben.
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
Szeretettel köszöntjük az iskolák képviselőit
A kamara szerepe a duális szakképzésben március 01.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalatai az iskolarendszerben
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Keresletvezérelt szakképzés
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Az új OKJ szakmai vizsgákról - kamarai szemmel
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Szakmai vizsgaelnök delegálás szervezési és adminisztrációs feladatai Szabó Bálint szakképzési tanácsadó program koordinátor Magyar Kereskedelmi és.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
2007. október 3. Szakképzési Tanévnyitó Konferencia „A évi szintvizsgák tapasztalatai” október 3. Szakképzési Tanévnyitó Konferencia „A 2007.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
A szakmai vizsgáztatás szabályai a gyakorlatban
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
NAK, Szakképzési Igazgatóság
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az első szakmai vizsga ellenőrzésének tapasztalatai
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
A kamara szerepe a duális szakképzésben január 27.
 2014-ben 7. alkalommal kerül megrendezésre a Szakma Sztár fesztivál  Elődöntő (írásbeli), előválogató, döntő  Írásbelik 2013-ban országosan közel.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Gyakorlati szintvizsgák a 2005/2006-os tanévben A szintvizsga rendszer kamarai feladatai Szeretettel köszöntjük a megjelent Vendégeinket!
Változások a vizsgabizottsági feladatokban (2009.) Tájékoztató a szakmai vizsgákon, a vizsgabizottság munkájában részt vevő szakértők részére Kontér Mária.
A képzett szakemberekért A szakmai vizsgáztatás változásai, a vizsgabizottság feladata és felelőssége Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
Kell a jó szakember! Cséfalvay Ágnes. A kamara közjogi feladatai A gyakorlati képzőhelyek és kétszintű ellenőrzése A tanulószerződések megkötése, ellenőrzése,
Szakmai és vizsgakövetelmények Nemzeti szakképzés -fejlesztési kezdeményezés –A fizikai szakmák presztizsének növelése –a szakmai és.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Szakmai vizsgáztatás Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes március 27.
A gyakorlatorientált szakképzés és a magyar kamarai rendszer szeptember 10. Dr. Szilágyi János.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Vállalatok, érdekképviseletek a szakképzés fejlődéséért A kamara és az érdekképviseletek együttműködése a szakmai vizsgáztatási rendszerben Székesfehérvár,
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
Gyakorlati szintvizsgák & SZKTV 2009/2010. tanév Felkészítés
Változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő szakértők részére Kontér Mária.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
Moduláris vizsgáztatás szervezési tapasztalatai. KIHÍVÁS.
Modláné Görgényi Ildikó
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Az SZKTV aktuális kérdései március
Előadás másolata:

A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő szakértők részére Cséfalvay Ágnes

Jogszabályi háttér  évi LXXVI. törvény A szakképzési törvény Vizsgaszervezési jogosultság  18/2004. (V. 28.) OM rendelet  20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet Szakmai vizsgaszabályzatok Szakmai és vizsgakövetelmények Vizsga- és vizsgáztatási díj  21/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet, 28/2003. (X. 18.) OM rendelet  1/2001. (I. 16.) OM rendelet

3 Vizsgadelegálási adatok 23 területi kamara 10 ezer vizsgadelegálás (hálózatos megvalósítás, jelentős tapasztalat a delegálásban) 23 területi kamara 10 ezer vizsgadelegálás (hálózatos megvalósítás, jelentős tapasztalat a delegálásban) 4895 vizsgabizottsági tag (érdekképviseleti tagokkal 382 fő) 4895 vizsgabizottsági tag (érdekképviseleti tagokkal 382 fő) Kamarának átadott 16 szakmában 2006-ban 1563 szakmai vizsgadelegálást végeztek a területi kamarák Kamarának átadott 16 szakmában 2006-ban 1563 szakmai vizsgadelegálást végeztek a területi kamarák Az Országos vizsgaelnöki listáról 558 fő vizsgaelnök a 16 szakmában (telepítve az ISZIIR felületre) Az Országos vizsgaelnöki listáról 558 fő vizsgaelnök a 16 szakmában (telepítve az ISZIIR felületre)

4 Szakmai vizsgaelnöki delegálás A kimeneti teljesítményeket a gazdaság értékelje Április 1-e utáni vizsgákra a 16 szakmában a kamara delegálja az elnököket A területi kamarák az országos lista alapján delegálnak A 16 szakmában a vizsgabizottsági tagok delegálását az érdekképviseletek végzik

Tagi delagálások száma (országos adat, ISZIIR-be rögzített vizsgák száma, 4923 fő vizsgabizottsági tag) 965 Elnöki delagálások száma (16 szakmában,országos adat, 722 fő vizsgaelnök) Vizsgabizottságokba delegált elnökök és tagok száma és között

6 16 szakmában a vizsgabizottsági tag delegálása IPOSZ Asztalos, Kárpitos, Kozmetikus, Bőrdíszműves, Cukrász, Szobafestő-mázoló és tapétázó, Cipőfelsőrész-készítő MGYOSZ Épületburkoló, Ács-állványozó, Villanyszerelő, KISOSZ Pincér, Szakács, OKISZ Fodrász VOSZ Kőműves, Nőiruha-készítő, Férfiruha-készítő,

7 A SZAKMAI VIZSGAELNÖK KIJELÖLÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK, ELVEK  A kijelölés szempontjai  Személyi (névjegyzék vagy nem, összeférhetetlenség)  Földrajzi (utazási ktgs.)  Időbeli (többszörös ill. „sűrű” megbízás)

8 A VIZSGABIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE  „A vizsgabizottság tagjai egyetemlegesen felelősek a szakmai vizsga szabályos, szakszerű és zavartalan lefolytatásáért.”  A szervezési és lebonyolítási szabályzat meghatározhatja a vizsgabizottsági tagok különös feladatait, munkamegosztását, feladatvégzés módját

9 Vizsgabizottság és működése Összeférhetetlenség Összeférhetetlenség Titoktartás Titoktartás Értékelő lap: Értékelő lap: - szakmai tartalom véleményezése is! - magas bukási arány oka?

10 Kamarai vagy érdek-képviseleti vizsgabizottsági tag feladatai Gyakorlati vizsgarész feladat előkészítése kamarai tag egyetértése az elnökkel Gyakorlati vizsgarész feladat előkészítése kamarai tag egyetértése az elnökkel Gazdálkodónál van a gyakorlati vizsga, előkészítés (vizsgaszervező, gyak. okt. vez., kamarai tag, gazd. szervezet képviselője) Gazdálkodónál van a gyakorlati vizsga, előkészítés (vizsgaszervező, gyak. okt. vez., kamarai tag, gazd. szervezet képviselője) Feladat végzés előtt szükséges útmutatások, feladattal összefüggő munkavédelmi és szakmai követelmény Feladat végzés előtt szükséges útmutatások, feladattal összefüggő munkavédelmi és szakmai követelmény Feladat befejezés időpont feljegyzés vizsgafeladat átvétele Feladat befejezés időpont feljegyzés vizsgafeladat átvétele A gyakorlati feladat egy osztályzattal történő, független és objektív értékelése A gyakorlati feladat egy osztályzattal történő, független és objektív értékelése

11 Az átvételre kerülő 11 hiány és keresett szakma CNC-forgácsoló CNC-forgácsoló Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő Géplakatos Géplakatos Hegesztő Hegesztő Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó Hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó Szerkezetlakatos Szerkezetlakatos Szerszámkészítő Szerszámkészítő Tetőfedő Tetőfedő Kereskedő Kereskedő

12 A SZAKMAI VIZSGA ELLENŐRZÉSE  Vizsgaszervezésre feljogosított intézményben  A vizsga lebonyolítása jogszerű-e  HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS  Ellenőrzési terv  Gazdasági kamarák, érdekképviseletek biztosítása  Jelentéstétel, szankcionálás

13 Szakma Kiváló Tanulója Verseny SZAK-MA FESZTIVÁL április A Szakma Kiváló Tanulója Versenyek szervezése, lebonyolítása a 16 szakmában 2007/2008-as tanévben Fő hangsúly a gyakorlati kompetenciák értékelésén van Regionális versenyek területi kamarák közreműködésével Országos döntő 16 szakmában BNV területén: world skill A verseny kiállítás, fesztivál és vásár jellegének erősítése Pályaválasztás, pályatanácsadás segítése

14 Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok 1. A regionális szakképzési igényfelmérés, előrejelzés színterei 2.Az iskolarendszerű szakképzés képzési kapacitásainak megrendelője 3.Érdekegyeztetési kényszert teremtő fórum - gazdaság igényei: Milyen szakmában, hány szakember foglalkoztatása várható? Képzési igény meghatározása. - iskolarendszer: új munkamegosztás kialakítása 4. Projekteket generál és forrást allokál

15 A kamarák megváltozott szerepe  Az RFKB-k társelnöki szerepe, a gazdaság érdekegyeztetésének szervezője, a megrendelői szerep meghatározó tényezője;  A gazdaság gyakorlati képzésben vállalt szerepének összefogója, minőségbiztosítója;  Az egyes szakképesítések szakmai tartalmának, a kibocsátás minőségének meghatározója

16TUDNIVALÓK A delegálás szabályai: A delegálás szabályai: szakértői névjegyzék megújítása az új OKJ szerint - pályázatok beadási határideje: 2008 április 15. / Elnöki pályázatok beadása folyamatos /NSZFI Elnöki pályázatok beadása folyamatos /NSZFI Tanúsítványok átvétele! Tanúsítványok átvétele!

17 Köszönöm a figyelmüket!