Németh Antal, a Nemzeti legendás rendezője (A rendezőnek) „nemcsak összekötő kapoccsá kell lennie az időtlen irodalmi mű, valamint a kortól determinált.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Erzsébet kor színháza
Advertisements

Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Babits Mihály / /.
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
1879. december 1..
Paulay Ede rendezésében
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
rendezte:Németh Antal
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Paulay Ede rendezésében
Ember tragédiája Paulay ede.
Az ember tragédiája színdarab
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
Madách Imre: Az ember tragédiája
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
A Blaha Lujza téri Népszínház
Németh Antal 10 Credójából
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Németh Antal, a Nemzeti legendás rendezője (A rendezőnek) „nemcsak összekötő kapoccsá kell lennie az időtlen irodalmi mű, valamint a kortól determinált közönség, színész és színpad között, hanem a szó szoros értelmében alkotó művésszé, kinek kezében csupán anyag az irodalmi mű lelke és szóruhája, a színész teste és hangbeli adottságai, a színpad építészeti, festői és plasztikai lehetőségei, de anyag tulajdonképpen a közönség is, amelynek lelkéből formálja meg, hívja életre a rendelkezésére álló alakító eszközökkel művészi álmait”. (Németh Antal hitvallása, 1941)

A Csongor és Tünde helye a rendezői életműben Németh Antal rendezői pályája: (Szegedi Városi Színház; (Nemzeti Színház); (Kaposvár, Kecskemét, Pécs). A Nemzeti Színház vezetőjeként valóban „nemzeti” színházat hoz létre: világirodalmi klasszikusok (Shakespeare, Szophoklész, Rostand, Ibsen), modern darabok (O’Neill, Wilder), fiatal magyar alkotók művei (Németh László, Zilahy Lajos, Tamási Áron, Márai Sándor, Molnár Ferenc) mellett különösen fontosak számára nemzeti klasszikusaink, melyek a rendező legkedvesebb színpadi művei. A Bánk bánt háromszor (1936, 1938, 1940), a Csongor és Tündét kétszer (1937, 1941), a Tragédiát háromszor (1937, 1939, 1942) viszi színre a Nemzetiben. A rendezői szándék egyszerre hagyománytisztelő és modern: nem pusztán tündérmesének, hanem bölcseleti drámának, a madáchi Tragédia ikertestvérének tekinti Vörösmarty művét. A látványvilág is hagyományőrzően újszerű, egyszerre dekoratív és puritán: székely építészettől és népviselettől ihletett, költőien finom látványvilága plasztikus elemeket kombinál vetített hátterekkel.

Korabeli vélemények „Az új rendezés Vörösmartynak ezt a naiv és költői remekét csillogó új keretbe foglalta.” „Tekintettel volt a darab allegorikus elemeire és ezt Jaschik Álmos stilizált színpadképeiben juttatta érvényre.” „Úgy hisszük, minden eddigi rendezési kísérlet között ez a megoldás áll a legközelebb a mű tökéletes tolmácsolásához.” Jaschik Álmos díszletterve, 1937

Mirígy: Gobbi Hilda Csongor és Tünde: Szabó Sándor és Szörényi Éva Ledér: Szeleczky Zita Ilma és Balga: Somogyi Erzsi és Juhász József Az Éj hangja: Lukács Margit A szereposztás

A színészi játék Németh Antal a színészi játék irányításában is egyszerre volt modern és hagyománytisztelő: rendezéseiben ötvözi a kortárs európai törekvéseket a magyar színészközpontú színjátszó hagyományokkal. Az általa szerződtetett újszíntársulat sokkal változatosabb szereposztásokat tett lehetővé. A válogatás helyességét bizonyította az is, hogy az új tagok megmaradtak az együttesben, annak szerves részévé váltak: az intézmény művészi színvonalának biztosítékaivá nőtték ki magukat és mindvégig a hazai színházi élet élvonalában maradtak.

Emlékezzünk a Nemzeti színészlegendáira ! Szeleczky Zita ( ) Az 1940-es évek filmsztárja (Rózsafabot, Leányvásár, Sziámi macska) ben emigrált, a külhoni magyaroknak adott műsoraival kultúrmissziót teljesített ban települt haza. Várkonyi Zoltán ( ) Színész, színigazgató, filmtörténeti klasszikusok rendezője (A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Egri csillagok). Gobbi Hilda ( ) Minden idők Mirígye és Aase anyója, A csirkefej öregasszonya, mindenki Szabó nénije. Tímár József ( ) Németh László-drámák hőseinek megformálója (VII. Gergely, Széchenyi); a magyar színjátszás Willy Lomanje (Miller: Az ügynök halála). Major Tamás ( ) Vitatható személyiség, vitathatatlan tehetség; Albert A tizedes meg a többiek-ben, Szulejmán az Egri csillagok-ban. A színpadon felejthetetlen Harpagon és Imposztor.

„Halandó kézzel halhatatlanul…” Németh Antal a korabeli színházi ízléssel perlekedő, a korszerű európai irányzatokat meghonosító alkotó. Mindössze 32 éves, amikor június 28-án kinevezik a Nemzeti Színház igazgatójának. Rendbetetette az épületet, új műsortervet állított össze, átszervezte a színház együttesét. A számok tükrében: 22 évad alatt 186 rendezés – s 1945 és 1955 között nem volt állandó színházi szerződése. Németh Antal rendezőként nem csupán értelmezett és elemzett, hanem önálló, öntörvényű alkotásnak tekintette a színházi előadást. A XX. század első felének jelentős magyar színházi rendezői között alig akad olyan, akinek teljes pályaívet sikerült bejárnia. Németh Antal sorsa annyiban tragikusabb a többiekénél, hogy két totalitárius politikai rendszerben próbált kívülálló maradni. Mindkét rendszer kegyetlenül megbüntette „másságáért”. Alkotói pályája példa arra, hogyan lehet a történelem viharaiban is megmaradni embernek és művésznek.

Források (Virtuális Diamúzeum) szinhazi-fotok?limit=250&order=rpdate szinhazi-fotok?limit=250&order=rpdate (Magyar színháztörténet ) s=23724&mt=1 s=23724&mt=1 Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedő, 2016 ANDONIMA