H ITELÜGYLETEK. A hitelpiac szereplői  Befektetők  Kisbefektetők (retail investors), vagy magánbefektetők  Nagybefektetők, vagy intézményi befektetők.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Advertisements

KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
AEGON Baleset- és betegségbiztosítási program
10. Az életbiztosítás díjkalkulációja Banyár József 10. Banyár József
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Titánium.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
ÉLET- ÉS NEM-ÉLETBIZTOSÍTÁSOK
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Forfaiting (forfetírozás)
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Életbiztosítási Program
Részvényopciós díjak jellemzői
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Rózsa Andrea – Csorba László
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
Banyár József: Életbiztosítás 5.
4. Az életbiztosítások szerepe, fogalma, főbb fajtái
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
H ITELÜGYLETEK A hitelpiac szereplői  Befektetők Kisbefektetők (retail investors), vagy magánbefektetők Nagybefektetők, vagy intézményi befektetők (institutional.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
É LET- ÉS NEM-ÉLETBIZTOSÍTÁSOK. Kockázatok a biztosításokban  Tiszta kockázat (pure risk) – 2 lehetséges kimenetel:  Változatlan állapot (pl. nem lesz.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Szerző: Bohák András, Erdős Péter Jelzáloglevelek.
14 év szakmai tapasztalat
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Szerző: Bohák András, Erdős Péter
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Szerző: Bohák András, Erdős Péter
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
12 év szakmai tapasztalat
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
A nemzetközi tőkeáramlások
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

H ITELÜGYLETEK

A hitelpiac szereplői  Befektetők  Kisbefektetők (retail investors), vagy magánbefektetők  Nagybefektetők, vagy intézményi befektetők (institutional investors)  Adósok  Szuverének (államok)  Kvázi-szuverének (állami garanciával rendelkezők)  Szupranacionális szervezetek  Önkormányzatok  Vállalatok  Pénzügyi intézmények

Hitelfelvétel instrumentumai (I.)  Nagyvállalati szinten  Bilaterális hitelfelvétel  Adós és hitelező közvetlen megállapodása közvetítő nélkül  Nemzetközi szinten nem jelentős  Főként rövid lejáratú likviditásfinanszírozásra  Szindikált hitelfelvétel  Több bank nyújtja együtt, strukturáltan  Általában nagy összeg (100 millió euró), középlejárat (kb. 5 év)  Vezetőszervező (MLA – Mandated Lead Arranger), szervező bankok (Arrangers) és résztvevő bankok (Participating)  Általában van átárazási opció: ha az adós hitelminősítése romlik, megemelhetik a kockázati felárat  Általában van másodlagos piaca (nem feltétlenül likvid)  Gyakran LBO-ra (Leveraged Buyout)

Kiegészítés az LBO-ról (I.)  LBO: hitellel történő kivásárlás: a részvények nagy részét hitelből vásárolják meg  Ezzel a vállalat ki is vonul a tőzsdéről  A kivásárló lehet meglévő részvényes, másik vállalat vagy akár a menedzsment is (management buyout)  Miért lehet jó dolog?  Emlékezzünk: ügynökproblémák – a tulajdonosok és menedzserek között nincs mindig érdekazonosság  Egy példája: „overinvestment problem”: ha a vállalatnak sok pénze van, a menedzserek elherdálhatják azt, pl.:  Visszaforgatni egy már érett alaptevékenységbe, ezáltal negatív NPV-jű projektekbe  Birodalomépítés: vállalati diverzifikáció, ezáltal az alaptevékenység hígítása

Kiegészítés az LBO-ról (II.)  Képzeljük el a következő helyzetet:  A menedzsment növekedést akar  Érett, stabil iparág – szerény növekedési kilátások  Nagy pénzállomány a vállalatnál  Néhány fölösleges üzletág, kiadás  Széttagolt tulajdonosi struktúra  Menedzsment tulajdoni hányada alacsony  Hogyan segíthet a nagy hitelállomány?  Nagy adósságszolgálati kötelezettségek a menedzsereket hatékonyságra ösztönzik  Pl. költségmegtakarítás, fölösleges tevékenységek felszámolása  Mivel az iparág stabil és érett, ezért alacsony csődveszély és kevés elszalasztott beruházási lehetőség a törlesztés miatt  (Ez tehát egy hitel mellett szóló újabb érv…)

Hitelfelvétel instrumentumai (II.)  Zártkörű kötvénykibocsátás (private placement)  Általában egyetlen befektetési bank szervezi meg  A befektetők körét előre definiálni kell  Általában csak intézményi befektetők jegyezhetnek, de néha gazdag egyéni befektetők is  Nyilvános kibocsátáshoz képest jelentős költségmegtakarítás Nincs tőzsdei regisztráció, kibocsátási tájékoztató, road show, kötelező negyedéves jelentési kötelezettség  Viszont másodpiaca illikvid és kisebb összegű forrásbevonás érhető el

Hitelfelvétel instrumentumai (III.)  Nyilvános kötvénykibocsátás  Legnagyobb összegű hitelfelvételek lehetősége  Kibocsátási tájékoztató, regisztrációs kérelem  Road show-k: befektetők tájékoztatása  Standardizált jogi dokumentáció  Általában szindikátusi csoport veszi meg, majd értékesíti tovább a befektetőknek  Nagy előnye a likvid másodlagos piac  (Nem feltétlenül tőzsdei bevezetés, csak annyi, hogy a kibocsátó teljesíti a tőzsde információs kötelezettségeit)

Amerikai állampapírok  Treasury bill (T-bill)  Egy évnél rövidebb lejáratú diszkont kincstárjegy  Zéró-kupon kötvény: futamideje alatt nincs kamatfizetés  Diszkonttal értékesítik, lejáratkor a névértéket fizeti vissza  Hozama: r = (NÉ – P)/P * 360/(T-t) Ahol NÉ: névérték, P: vásárláskori árfolyam, T-t: lejáratig hátralévő idő  Treasury note (T-note)  Kincstárjegy, 1-10 év, féléves kamatfizetés a névérték %-ában  Treasury bond (T-bond)  Államkötvény, 10-30, féléves kamatfizetés a névérték %-ában

Jelzáloglevelek (I.)  Jelzáloghitel: valamilyen fedezet mellett nyújtott hitel  Többnyire ingatlan, de lehet ingóság is  Jelzáloglevél – magyar jog szerint:  Jelzálog-hitelintézet (JHI) által kibocsátott névre szóló, átruházható értékpapír  JHI a folyósított jelzáloghiteleket értékpapírosítja, majd továbbértékesíti a befektetőknek  A JHI szedi be továbbra is a kamatokat és tőketörlesztéseket, majd ezek egy részét továbbítja a jelzáloglevél tulajdonosának A másik része az ő díja, hiszen az értékpapírosításnak, beszedésnek, stb. költségei vannak  Angolul általánosságban: MBS (mortgage-backed securities)

Jelzáloglevelek (II.)  Magyar jelzáloglevél amerikai megfelelője: egyszerű átpasszolt jelzáloglevél (pass-through MBS)  RMBS (residential MBS): fedezete egy lakóingatlan  CMBS (commercial MBS): fedezete egy kereskedelmi ingatlan  Gyakran az értékpapírosító garantálja, mégis kockázatosabbak az állampapíroknál  USA-ban a jelzáloghitel-felvevőnek joga van növelni a tőketörlesztést, akár teljesen előtörleszteni  Ezért a cash flow-k előre nem ismertek  Hosszabb távra általában fix kamatok, rövidebb távra változó kamatok

Jelzáloglevelek (III.)  CMO (Collateralized Mortgage Obligation)  A jelzáloghitelek valamilyen szempontok szerint (pl. előtörlesztés) csoportosítva, majd csoportok szerint értékpapírosítva  Változatos befektetési formák  SMBS (Stripped MBS)  Egyszerű jelzáloglevélnek kétféle cash flow-ja: kamatok és tőketörlesztés  IO (interest only): csak kamatból részesül  PO (principal only): csak tőketörlesztésből részesül  Kockázatos befektetések, hiszen ha pl. nő az előtörlesztés, akkor IO árfolyama esik, PO árfolyama nő

Opciós jogokat tartalmazó kötvények  Visszaváltható kötvény (putable bond)  A kötvény tulajdonosa eladási opcióval is rendelkezik: jogosult visszafizettetni a hitelt  Általában ez a jog nem az egész futamidő alatt illeti meg, hanem pl. egy tíz éves futamidejű kötvény esetén az ötödik év végén hívhatja le az opciót  Visszahívható kötvény (callable bond)  A kötvény kibocsátójának vételi opciója van, azaz jogosult az előtörlesztésre  Általában ha van ilyen joga, akkor azt csak úgy gyakorolhatja, hogy egy ún. call prémiumot fizet büntetésként, amiért előtörleszt  Átváltható kötvény (convertible bond)  Legegyszerűbb fajtája: lehetőség a tulajdonosnak, hogy egy előre meghatározott arányon részvényre váltsa át a kötvényét  Átváltáskor két opciót hív le egyszerre: egy eladási opciót a kötvényre és egy vételi opciót a részvényre

Egyéb konstrukciók  Certificate of Deposit (CD)  A betétekről (többnyire dollár felett) a bank az ügyfele kérésére betéti igazolást állíthat ki  Lényege, hogy úgy értékesíthető a betét, hogy a felgyűlt kamat nem veszik el (másodpiaci forgalom)  Általában 3 hónapnál rövidebb lejáratú konstrukció  ~lekötött betét  Commercial paper (CP)  Ismert nagyvállalatok rövidlejáratú fedezetlen hitelpapírja, amelyet gyakran bankgarancia biztosít  Leggyakrabban 1-2 hónapos futamidejű (270 napnál hosszabbakhoz felügyeleti engedély kell)  ~rövid futamidejű kötvény  Repo (repurchase agreement)  Állampapír eladása nagyon rövid időre, majd visszavásárlása valamivel magasabb áron  Tipikusan másnap történik a visszavásárlás, az állampapír a fedezet

É LET- ÉS NEM-ÉLETBIZTOSÍTÁSOK

Kockázatok a biztosításokban  Tiszta kockázat (pure risk) – 2 lehetséges kimenetel:  Változatlan állapot (pl. nem lesz tűz)  Veszteség (kár) következik be (pl. tűz lesz)  Tiszta kockázatot hordoz pl. a vihar, földrengés, földcsuszamlás, villámlás, havazás, de balesetek és gépekben bekövetkezett meghibásodás is → ez a típus releváns a biztosításokban  Üzleti kockázat (speculative risk) – 3 lehetséges kimenetel:  Veszteség  Változatlan állapot (nem jellemző, lásd pl. részvénybefektetések, ritka az, hogy a piacon nem történik semmi)  Nyereség  Az összetett (üzleti) kockázatok nem jellemzők a biztosításelméletben (az ilyen jellegű kockázatot más típusú eszközökkel lehet kezelni – pl. opciók, határidős ügyletek, swapok, stb.)

Tiszta kockázatok kezelése (I.)  A biztosítható kockázatok jellemzése  a bekövetkezés valószínűségével (gyakoriságával)  a bekövetkezés súlyosságával (nagyságával)  1) Ha a bekövetkezés gyakorisága jól becsülhető és a súlyosság viszonylag alacsony, akkor egy vállalkozás a kockázatait egyszerűen fedezheti a bevételeiből  Pl. bolti lopások: bolt tulajdonosa bekalkulálja az áraiba  2) Ha a kárvalószínűség alacsony és a súlyosság nem veszélyezteti a vállalkozás továbbműködtetését, akkor lehet tartalékolás is  Pl. nagyobb értékű termelési eszközök meghibásodása: tartalékolás erre az esetre

Tiszta kockázatok kezelése (II.)  3) A kockázat fedezése biztosítással  Feltétele, hogy az adott kockázatra legyen megfelelő biztosítás a piacon  4) A biztosítás alkuszon keresztül  Az alkusz megkeresi a biztosított számára a legmegfelelőbb biztosítót/biztosítást  Az alkusz a jutalékát nem a szerződőtől kapja, hanem a biztosítótól, akinek a szerződést közvetítette Általában 1-2 havi díj, de akár egy évi is lehet (életbizt.)  Nagyvállalati méretekben megérheti saját alkuszcég alapítása  5) Biztosító (captive) alapítása  Nagyvállalati méretnél egy bizonyos szint felett akár biztosító alapítása is gazdaságos lehet

Biztosítható kockázatok (I.)  Biztosítás definíciója:  „Virtuális (veszély)közösség révén megvalósuló kockázattranszfer”  A veszélyközösség egy konkrét kockázat (veszély) kivédésére, csökkentésére szervezett közösség  A tagok befizetéseiből működik  Célja, hogy a közösség egyes tagjait ért kárt kompenzálja  Aki biztosítást köt az a közösség tagja lesz  A kár bármelyik tagot érheti, de előre nem lehet tudni, hogy kit és mikor  Akit viszont sújt, önmagában nehezen tud megbirkózni vele, ezért a veszélyközösség azt vállalja, hogy közösen fedezik a kárát

Biztosítható kockázatok (II.)  A biztosíthatóság kritériumai  1) Legyen nagyszámú megfigyelési egység, hogy a kockázat valószínűségi alapon elemezhető legyen  2) Homogének legyenek a kockázatok Az árazás során lényeges; a díjszabás megállapítása előtt homogén csoportokat képeznek Pl. életbiztosítások esetén pl. nem és kor szerint Pl. kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál pl. életkor, nem, lakhely, stb. szerint  3) A károk véletlenszerűen következzenek be Szándékosság kizárása az általános szerződési feltételekben A biztosítás tervezése során kontraszelekció és morális kockázat figyelembevétele

Biztosítható kockázatok (III.)  A biztosíthatóság kritériumai – folyt.  4) A károk legyenek egyértelműen becsülhetők, leírhatók A biztosítási esemény oka, helye, ideje, szereplői legyenek egyértelműen meghatározhatók A kár nagysága (nem-életbiztosítás esetén) legyen jellemezhető matematikai-statisztikai módszerekkel  5) A kár legyen korlátos, a biztosító szempontjából ne érjen el katasztrofális mértéket A biztosítók kizárják a vis major esetét, illetve a felelősségbiztosításoknál ki szoktak kötni egy maximum összeget, aminél többet nem fizetnek  6) A biztosítás legyen gazdaságos mind a biztosító, mind a szerződő számára

Biztosításközvetítők  Biztosítási alkusz  a szerződő számára megtalálja a legmegfelelőbb biztosítót/biztosítást  jutalékát a biztosítótól kapja, így a szerződő közvetlenül nem fizet a közvetítésért szolgáltatásért  általában a piacon lévő összes biztosító összes terméke közül választja ki a legmegfelelőbbet (akár bizonyos biztosítók termékeit nem ajánlja rossz tapasztalata miatt)  felelősséggel tartozik a közvetített ügyletért, ezért tevékenysége felügyeleti engedélyhez kötött  Biztosító ügynöke  a biztosító alkalmazásában álló személy, kizárólag a biztosító termékeit értékesítheti, a biztosító teljes felelősséggel tartozik érte  Önálló ügynök  a magyar piacon a biztosító ügynökétől csak annyiban különbözik, hogy vállalkozói státusban van  Többes ügynök  több biztosító termékeit árulhatja, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az alkuszra

A biztosítások csoportosítása  Személybiztosítások  Az egyéneket életükben, testi épségükben, egészségükben fenyegető károk anyagi következményei ellen nyújtanak védelmet – pl. élet-, baleset-, és betegség-biztosítások  Vagyonbiztosítások  A dolgokban esett károk biztosítására szolgál – pl. valamennyi nem-életbiztosítás, kivéve az egészség- és balesetbiztosításokat  Életbiztosítás  A biztosításokat két nagy ágazatra szokták bontani: életbiztosításra és nem-életbiztosításra  Az életbiztosítás az egyén életével kapcsolatos biztosítási események (pl. halál) nyújt védelmet (ide nem értve a baleseti halálra szóló biztosítást)  Nem-életbiztosítás  Nem-életbiztosítás az összes vagyonbiztosítás, illetve a baleset és egészségbiztosítások (minden, ami nem életbiztosítás)  Pl. casco, tűz és elemi károk, lopás, pénzügyi veszteségek

Viszontbiztosítás (I.)  Viszontbiztosítás: „a biztosítási tevékenységet folytató vállalat kockázatának egy részének vagy egészének szerződésben előre meghatározott feltételek alapján, díjfizetés ellenében más biztosító által történő átvállalása.” (Bit.)  A biztosítók közötti kockázat megosztást szolgálja  A viszontbiztosító (VB) a direktbiztosító kockázatának egy részét a biztosítási díj meghatározott hányadáért vállalja át  A VB továbbadhatja viszontbiztosításba (retrocesszió)

Viszontbiztosítás (II.)  Viszontbiztosítás fajtái:  Szerződéses (keretjellegű): A VB egy biztosítási ágazat szerződéseit viszontbiztosítja, nem vizsgálja az egyes szerződéseket külön-külön  Fakultatív: egy-egy szerződésre (nagy kockázat vagy profilba nem illeszkedés miatt)  Arányos: a direktbiztosító a biztosítási díj adott hányadát fizeti a VB-nak, aki ilyen arányban fedezi a károkat  Nem arányos: a direktbiztosító kisebb összeget fizet a VB- nak, amelynek csak bizonyos kár felett van kötelezettsége  Fronting: 100%-os viszontbiztosítás, a direktbiztosító csak „ügyintéző”

Együttbiztosítás  Nagy kockázatok biztosítására direktbiztosítók közösen vállalkoznak  Pl. nagyvállalat tűzbiztosítására csak több biztosító együttesen vállalkozik  Vezető együttbiztosító  Üzletkötést megszervezi  Általában ő részesedik legnagyobb mértékben a kockázatból  Annyi biztosítási szerződés keletkezik, ahány direktbiztosító érdekelt a kockázatvállalásban

Az életbiztosítás típusai (I.)  Az életbiztosítás szereplői: a szerződő, a biztosító, a biztosított és a kedvezményezett  Életbiztosítások esetén kétféle biztosítási esemény képzelhető el:  A biztosított egy adott időtartamon belül (biztosítás tartama) meghal  A biztosított egy adott időtartamot túl él  Ezekből következik az életbiztosítás két alaptípusa:  Kockázati életbiztosítás: a biztosítási esemény a biztosított halála  Elérési életbiztosítás: biztosítási esemény egy előre adott időpont túlélése  Az elérési és kockázati életbiztosítások kombinációja a vegyes életbiztosítás

Az életbiztosítás típusai (II.)  Unit Linked vagy befektetési egységhez kötött életbiztosítás  Egy speciális vegyes életbiztosítás  A díj egy része a költségekre, a többi egy befektetési alapba  Az ügyfél többféle befektetési alap közül választhat  Van egy garantált összeg, amit a biztosított halála esetén kifizet akár elérte a bef. alapban lévő pénz ezt, akár nem  A biztosítás lejártával az ügyfél megkapja a befektetés aktuális értékét

Az életbiztosítás típusai (III.)  Term fix biztosítás  Egy adott összeget lejáratkor mindenképpen kifizet  Ha a biztosított a lejárat előtt meghal, akkor is megkapja a kedvezményezett a biztosítási összeget  A díjfizetési időszak vagy a biztosítási időszak végéig tart, vagy a biztosított korábbi haláláig (onnantól kezdve díjmentes lesz)  Pl. annak lehet előnyös, aki a gyereke taníttatására mindenképpen félre akar tenni egy bizonyos összeget, ugyanis ha a biztosított időközben elhalálozik, a kedvezményezett akkor is megkapja a pénzt, ha a biztosítottnak nem sikerült az egész összeget megtakarítania

Járadékbiztosítások (I.)  Járadékbiztosítás: díj ellenében egy meghatározott időintervallumban és meghatározott feltételek mellett rendszeres kifizetést teljesít a biztosító  Előleges (utólagos) járadék: ha a biztosító a járadéktagot mindig az időszak elején (végén) fizeti (hónap, vagy év elején)  Egyszeri díjas (rendszeres díjas): ha a biztosítási díjat egy összegben (rendszeresen havonta, negyedévente vagy évente) fizeti a szerződő  Azonnal induló (halasztott): ha a szerződéskötés után azonnal (meghatározott idővel később, pl. 5 évvel később) indul a járadékfizetés

Járadékbiztosítások (II.)  Egyszemélyes (többszemélyes): ha a járadék fizetése csak egy (több) ember életétől függ  Többszemélyesre példa: egy házaspár biztosítása, ami az özvegynek fizet járadékot, a házastárs halálától az özvegy haláláig  Elöl garanciaidős (hátul garanciaidős) járadék: a biztosító garantálja a járadék fizetését a járadékfizetés megindulásától X évig (a biztosított halála után X évig)  Időleges járadék: csak egy előre rögzített időintervallumban, vagy a biztosított korábbi haláláig teljesít kifizetést  Életjáradék: mindenképpen a biztosított haláláig szól

Kiegészítő biztosítások  Valamilyen életbiztosítás mellé, nem önálló biztosításként pl. az alábbi kockázatokra:  Baleseti halál: nem életbiztosítás, mivel egy évre kötik és a halálozás valószínűsége nem függ a biztosított korától  Baleseti rokkantság: biztosított rokkantsága után a biztosítási összeg valahány százaléka jár Gyakori a baleseti rokkantság járadék kiegészítő biztosítás is  Dread disease („rettegett betegségek”): ha a biztosítottat valamilyen súlyos betegség éri (pl. szívinfarktus, agyvérzés) Pl. a biztosító a kórházban töltött napok után napi díjat fizet, vagy fedezi a kórházi költségeket

Magyarország korfája